Петима ще управляват "Информационно обслужване"

Общото събрание на акционерите на държавната фирма "Информационно обслужване" прие в понеделник едностепенна форма на управление - Съвет на директорите. Отпада досегашният Надзорен съвет. За председател на Съвета на директорите е избран Добрин Пинджуров, а членове станаха Бисер Боев, о.р. ген. Атанас Атанасов и Петко Сотиров. Досегашният изпълнителен директор на дружеството Чавдар Тодоров запази поста си.


Пинджуров е шеф на дирекция "Бюджет" в Министерството на финансите, което е собственик на 99% от "Информационно обслужване". Боев е бивш изпълнителен директор на "Икономедиа". Сотиров е отговорник по сигурността на информацията в министерството. Атанасов е бивш шеф на Национална служба "Сигурност" (контраразузнаването) и бивш депутат от ДСБ. Когато стана известно, че Атанасов ще бъде назначен в държавната фирма, избухна спор между вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков. Финансовият министър коментира преди месец, че в дружеството трябва да има повече експерти и по-малко генерали.


Напоследък "Информационно обслужване" придоби скандална известност покрай огромните заплати на служителите и несвързаните с дейността разходи. По-рано от управителния съвет беше отстранен Азер Меликов, съветник на бившия премиер Сергей Станишев. Името му нашумя и покрай предизборния черен PR срещу Бойко Борисов. Членове на Надзорния съвет бяха бившият депутат от ДПС и шеф в "Мултигруп" Стоян Денчев, бившият ръководител на еврофондовете Димитър Ивановски и Петко Сотиров.


"Информационно обслужване" брои резултатите от изборите и обработва базата данни на митниците и Националната агенция за приходите. Освен това дружеството администрира системата ЕСГРАОН, която съдържа личните данни на всички българи. Фирмата има клонове в цялата страна и в компанията работят над 800 души. Печалбата й за миналата година е 3.5 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK