Промените в здравното осигуряване влизат в парламента до дни

Промените в здравното осигуряване влизат в парламента до дни

© Иван ГригоровОще в понеделник в Народното събрание ще бъдат внесени част от обещаните промени в Закона за здравното осигуряване, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов на форум, организиран от КНСБ.


Проектът е изготвен от здравното министерство и депутати. Той ще засяга мерки за подобряване на здравноосигурителния модел у нас, а до няколко месеца ще е готов и друг проектът, който ще доразвие втория стълб в системата.


С промените се предлагат мерки за повишаване на събираемостта на здравните вноски. Една от новите идеи и всеки месец в НАП да се внасят декларации за дължимото, за да може агенцията да следи по-добре нередовните платци. Специални текстове ще задължат едноличните търговци и работещите в неправителствени организации също да плащат вноски, сега те са "изпуснати" в законодателството, каза Гайдов. Прагът за повторно влизане в системата за нередовни платци ще се вдигне на 36 месеца от сегашните 12. Все пак ще се предвиди възможност вноските да бъдат разсрочвани, каза зам.-министърът. Той напомни и идеята да се въведе забрана за пътуване в чужбина за работодатели, които не превеждат вноските.


Националният рамков договор ще се раздели на две части – основна и ценова. Основните правила ще се предоговарят на по-дълъг период от време, например 5 години, а цените – на всеки 12 месеца. Агенция за медицински одит ще контролира финасовите потоци. Нейната дейност обаче няма да се дублира със здравната каса, която ще продължи да контролира изпълнителите на здравни услуги.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK