Нов одит на Европейската сметна палата на директните плащания

Нов одит на Европейската сметна палата на директните плащания

© Цветелина АнгеловаОдитори на Европейската сметна палата започват от днес редовната си годишна проверка на заявените през миналата година площи, срещу които фермерите са получили субсидии за декар обработвана продукция, обясниха от фонд "Земеделие".


При миналогодишния одит експертите засякоха сериозни нарушения като надписване или припокриване на терени, извършвани през 2007 г. със съдействието и на администрацията. В резултат на тези констатации Европейската комисия обмисля санкции за страната, които могат да достигнат 20 на сто от директните плащания за 2009 г. Общите плащания за тази година възлизат на 289.7 млн. евро, което означава, че глобата може да достигне 58 млн. евро.


Освен заявленията за миналата година европейските одитори ще инспектират и документацията от 2007 г., по която са направили препоръки през миналата година. От новите проверки отчасти ще зависи и решението на Еврокомисията за санкциите, смятат експерти.


Окончателният доклад на Сметната палата ще излезе до два месеца. По същото време се очакват и изводите от проверките на програмата за развитието на селските райони, направени от Главна дирекция "Земеделие" през миналата седмица, съобщиха от фонд "Земеделие".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK