Етническите българи, завършили висше образование у нас, ще получават по-бързо гражданство

Етническите българи, завършили висше образование у нас, ще получават по-бързо гражданство

© ДневникЕтническите българи, завършили висше образование у нас със степен бакалавър, да получават българско гражданство до три месеца след подаване на молбата, предвиждат промени в закона за българското гражданство, подготвени от екипа на министъра без портфейл Божидар Димитров. Държавната политика за българите в чужбина е в ресора на министър Димитров.


Според мотивите за изменението, с които "Дневник" разполага, ускорената процедура се въвежда за облекчаване на административните служби, тъй като студентите - български граждани, вече са минали с положително мнение проверка за български произход, за да постъпят на държавна издръжка в наши университети. Ограничението бакалавър пък се налагало по две причини - ако им се даде българско гражданство в началото на обучението студентите ще загубят правото си на безплатно държавно обучение и на стипендии, а ако учат в степен магистратураq се третират като чужди граждани и трябва да плащат такса между 3000 и 6000 евро.


Законопроектът е готов и ще бъден даден за съгласуване на министерствата, каза пред "Дневник" Божидар Димитров. По думите му процедурата ще продължи около месец, след което очаква да бъде одобрен от правителството и внесен за обсъждане в Народното събрание.
Друга промяна предвижда възстановяване на българското гражданство в срок от 6 месеца след подаване на молбата за живеещите във Вардарска Македония, Поморавието, Западните покрайнини, Беломорска Тракия - територии, отнети от България с Парижкия договор от 1947 г. С указ на Министерския съвет от 1942 г. те са получили българско гражданство, но през 1951 г. този указ е отменен, без българските граждани в тези територии да са питани дали желаят или не желаят да се откажат от българско гражданство, обяснява в мотивите си Димитров. Затова той предлага, подобно на Румъния, ако потомците им желаят да възстановят българското си гражданство, това да става до половин година след подаване на молбата.


Като причини за забавяне на обработката на документите за получаване на българско гражданство са посочени "липсата на достатъчно хора, корупцията и неохотата на служителите да се занимават с въпроса, повлияни от неправилните схващания, че голяма част от хората нямат автентични документи за български произход, че са престъпници и че българското гражданство им трябва само за да работят в ЕС".


От 2002 г. до 30 юни 2009 г. по силата на закона за българското гражданство такова са придобили 43 176 етнически българи. Около 3000 годишно са отказите за гражданство, а системата не позволява да се разгледат повече от 10 000 молби на година, посочва авторът на измененията. Около 60 000 молба са се натрупали, като най-старите са от 2004 г., което означава, че желаещите да бъдат български граждани чакат по 4-5 години.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на министър c портфейл
  *****
  Неутрално

  Дали след като е министър без портфейл той си слага парите направо в джоба?

 2. 2 Профил на ха!
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на Пипилота
  Пипилота
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Виждала съм етническите българи, които се редят пред българското посолство в Скопие... Не бих препоръчала ускорена процедура за всички.

  Pipilota
 4. 4 Профил на доволен
  *****
  Любопитно

  Струва ми се добра идея. Обаче трябва и да се популяризира/рекламира.

 5. 5 Профил на утопия
  *****
  Неутрално

  това е утопия :
  1-о защото ще се уеличи прекомерно бр.на студентите в университетите и ще се пренатовари системата
  2-о ще доведе до негативни последици и до ескалиране на напрежение сред турският и българският етнос.
  3-о-ще се натоварят и службите по приемане на документи за гражданство

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK