Пикът на безработицата предстои

Работодатели: Меките мерки срещу съкращенията са изчерпани

Догодина предстои много сериозен срив на пазара на труда в България, а безработицата може да стигне 12%-13%. Това прогнозираха представители на бизнеса и синдикатите на конференция по проблемите на заетостта. Според председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев през февруари-март догодина предприятията ще изчерпят възможностите да съхраняват кадрите си.
Досега много от тях съкращаваха разходите си чрез т.нар. меки мерки - намаляване на заплатите, работното време и пускане на персонала в отпуск, заради което безработицата се увеличаваше плавно на фона на драстичния спад в икономиката.
Според Данев безработицата ще се увеличи и заради предложението на правителството държавната администрация да се съкрати с 15%. Към момента в институции работят около 145 хил. души. Това означава, че около 20 хил. от тях трябва да бъдат освободени. Отделно от БДЖ обявиха, че до края на годината ще пенсионират или съкратят 2 хил. души, като вече е подадено уведомление за над 1200 служители.
Като друга причина за предстоящия пик на безработицата Данев посочи, че голяма част от работните места са били създадени в сектори като сделките с имоти, строителството, търговията и финансовото посредничество, които в следващите години няма да носят добавена стойност.
Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров изчисли, че в следващите 12-15 месеца без работа ще останат още около 150 хил. души. Това ще повиши безработицата с между 3 и 5%, добави той. В края на септември 2009 г. според Агенцията по заетостта средното й ниво е било 8.03%, а без работа са около 297 хил. души.
"Не съм врачка и не мога да кажа колко ще стигне безработицата догодина", коментира министърът на труда Тотю Младенов. Той добави, че до края на 2009 г. тя няма да надхвърли 10%. Подобна прогноза направи и изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов. За да се задържи ръстът обаче, правителството трябва да изпълни предложението на КРИБ да удължи с шест месеца периода, в който държавата плаща част от заплатите в предприятията с намалено работно време, каза той.
Подобна мярка вече е предвидена по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Тя ще заработи в края на ноември. "В момента безработицата в България се движи с изключително ниска скорост и нямаме драстични подскоци, каквито се получиха в други страни от Централна и Източна Европа. Основната причина за това е, че предишният кабинет прие предложението на КРИБ и така се даде възможност на предприятията да съхранят ключовите си работници", каза Иванов. Той добави, че едва 0.4% от компаниите, които са получили пари от държавата за заплати, след това са заявили, че ще правят съкращения.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на L
  *****
  Неутрално

  Еми някои ще продължат да си карат мерцедесите други ще ядат корите на хляба!

 2. 2 Профил на 2
  *****
  Неутрално

  стига ГЛУПОСТИ, който не е конкурентно способен да се маха от бизнес срередата, не да маха работниците които си искат правата и да остават тези , които са готови на всичко , или не ги вълнува колко получават заради странични доходи....

 3. 3 Профил на гледащ
  *****
  Неутрално

  видахте ли, на хората им омръзна на пишат и да мислят дори, ще спрат да пишат в форумите, вече всичко им е безразлично

 4. 4 Профил на interest
  *****
  Неутрално

  Истината е че в момента в БГ-то производството е намаляло почти 20/двадесет пъти/ в сравнение с периода преди 20-25 години. Тези който днес произвеждат са само 7-10/% от всички които твърдят че "работят" .Т.е. само толкова от "заетите" произвеждат нещо което се вижда и от пазара и то чрез стари и неефективни технологий ,а останалите само симулират заетос и получават много повече от тези които реално създават нещо.В държавната администрация /а и не само там/ са хиляди.И точно тези симуланти поради това че получават повече и потребяват повече но не за да увеличат производителността или технологичното равнище на производството а просто за да го пропилеят ще са причина за една друга криза .И ако нещата не се променят скоро тези които сега все още произвеждат ще решат че е абсолютно безмислено да го првят тук и ще започнат да търсят начин да намалят или да спрът производството или да отидат другаде някъде до го првят. Така вносът ще се увеличи и дефицитът в бюджета ще стане ,за кратко време, огомен.Ако някой знае какво ще последва след това нека да напише.

 5. 5 Профил на baba yaga
  *****
  Неутрално

  В момента най-работещите хора в администрацията са тези в НОИ и в бюрата по труда. Това е свързано с безработицата.

  Когато всички останали са зле, тези институции са най-добре.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK