Новите стари идеи за данъчната тайна пак разбуниха духовете

В петък стана ясно, че Националната агенция за приходите е внесла в Министерството на финансите предложение за изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК ). Те предвижда да се разшири кръгът на лицата с достъп до данъчна информация без решение на съда. Новината бе приета на нож от юристи и правозащитници, тъй като според тях това ще създаде предимно условия за злоупотреби, без да подобри съществено борбата с престъпността и данъчните измами.


В момента право на достъп до данъчна информация срещу писмено искане до шефа на НАП имат главният прокурор, комисията "Кушлев", президентът, НОИ, митниците и др. Окръжни прокурори и висши полицаи пък могат да получат тази информация само след мотивирано искане до съда и неговото одобрение. Съдът има срок от 24 часа да се произнесе по всяко такова искане и решението му не подлежи на обжалване.


Представителите на правната общност посочват, че този срок не може да се смята за голямо забавяне и не е нужно достъпът до информация да се облекчава за окръжните прокурори, началници на областните дирекции на МВР. Според тях е необосновано данъчна информация без съдебна санкция да се дава министъра на финансите и премиера.
Разкриването на данъчна тайна включва достъп до банкови сметки, размера на доходите, дължимите данъци, данни от търговска дейност, данни за пасиви и активи на една фирма и личното имущество на гражданите, банкови сметки и всички други данни, събрани и обработени от НАП.Аргументи "за":
- По-добра координация между контролните органи и органите на реда - полиция, НАП, прокуратура
- По-добър подбор на случаите, в които има основания за наказателно преследване и спестяване на ресурси
- Ускоряване на дознания, наказателни преследвания, ревизии
- Улесняване на премиера и министъра на финансите да изпълняват задълженията си в специални случаи


Аргументи "против":
- Драстично противоречие с национални и международни норми
- Предоставяне на правомощия на лица, които не са в кръга на разследващите органи
- Висока степен на опасност от злоупотреба с данъчна информация, публикуване на информация, използване на данни с цел изнудване, измами и търговия с данни
- Липса на сериозни мотиви и недостатъчна практика да се получава данъчна информация чрез съда

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK