Дянков: Приходите от по-високия акциз ще влязат в здравеопазването

Дянков: Приходите от по-високия акциз ще влязат в здравеопазването

© Надежда ЧипеваВсичките 8 процента от здравната вноска от догодина ще се използват за плащане на медицински услуги. Досега 2% от тях отиваха в резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в БНБ, Това е записано в проектопромените в Закона за здравното осигуряване, подготвени от управляващите, които публично се обсъждат днес.


Предвижда се освен това държавата да увеличи вноската за всички граждани, които тя осигурява за сметка на бюджета, от 4 на 6 на сто. Това са учениците, редовните студенти, пенсионерите, социално слабите, военните.


Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков съобщи, че остойностяването на медицинските услуги вече няма да се прави от НЗОК или чрез договаряне със съсловните организации на лекарите и стоматолозите, а ще се възложи на Агенцията за икономически анализи и прогнози към финансовото ведомство. Целта е да се направи истински икономически и финансов анализ на разходите. Срещу това реагираха представители на съсловните организации, според които по този начин напълно се обезсмисля националното рамково договаряне.


Финансовият министър каза, че ако парламентът приеме идеите на този законопроект, ще са необходими допълнително 600 млн. лв. за здравеопазването, които трудно могат да се намерят по време на криза. По думите му дефицитите ще могат да бъдат частично покрити от увеличения акциз на цигарите и алкохола.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK