Желева няма шанс за ресора енергетика, смятат в Брюксел

Желева няма шанс за ресора енергетика, смятат в Брюксел

© ReutersБългария няма никакъв шанс за ресора енергетика в бъдещата Европейска комисия, тъй като страната не е пример за енергиен успех. Това коментира днес високопоставен източник от Еврокомисията по повод изказването на премиера Бойко Борисов, че България преговаря да получи поста на еврокомисар по енергетиката и номинира за мястото в Брюксел външния
министър Румяна Желева
.


Официално от Брюксел нямаше реакция на изявлението му, но източникът на "Дневник" посочи още, че за такъв важен ресор председателят Жозе Мануел Барозу ще търси опитни хора, а предлаганият от София кандидат няма никакъв опит в тази област. Трето, каза той, някои от големите страни членки също лобират да поемат ресора. Неофициално в Брюксел се говори, че сегашният еврокомисар Андрис Пиебалгс най-вероятно ще запази поста си, но ако това не стане, апетити към мястото му ще имат Франция, Холандия и Полша.


По отношение на останалите два ресора, споменати от премиера, също съществуват известни противоречия. Ресор "Инфраструктура" в бъдещата комисия няма да има въобще. Останалите два ресора, доближаващи се до инфраструктурата, са транспорт, където силни позиции имат холандците и италианците, и регионална политика, за която се смята, че твърдо ще отиде при страна, нетен вносител в бюджета на ЕС, каквото България не е. По думите на източника на "Дневник" Желева няма достатъчно познания в нито една от тези две области, а опитът й в регионалната комисия на Европарламента е далеч от достатъчен.
Колкото за третия ресор, лансиран от Борисов - разширяване - той ще се измени в добросъседска политика. Тъй като основно в него ще е дипломацията със страни от Близкия изток, Магреба и бившите съветски републики, за поста ще се търси опитен дипломат. Неофициално в Брюксел се твърди, че Оли Рен ще запази поста си. ако не поеме новия пост на външен министър на ЕС. Допълнителен аргумент срещу Желева е фактът, че Европейската народна партия имала друг кандидат за поста.


Дипломатически източници в Брюксел пък коментираха, че Борисов си подкопава собствените шансове за добър ресор за София, казвайки, че ще лобира пред Берлускони и Саркози за Желева. Според тях Барозу щял да постъпи както през 2004 г., когато удържал на натиска на съвета и съставил сам комисията си. Френски дипломат добави, че подходът на Борисов не е особено правилен. "На масата за преговори не се отива с условия, а с отвореност за разговори. Не е професионално да се поставят искания сега", коментира той.


Междувременно в Брюксел започва да има съмнения, че въпросът за бъдещия състав на комисията ще бъде разрешен скоро. Очаква се страните членки да представят кандидатите си за комисари на срещата на върха на 29 октомври. Проблемът е, че въпреки позитивния референдум в Ирландия Договорът от Лисабон още не е ратифициран от Чехия и Полша. Това означава, че автоматично в сила трябва да влезе Договорът от Ница, а според него комисарите тогава ще се окажат 18, а не 27, и между страните ще започне яростна борба кой да има комисар. Анализатори в Брюксел, цитирани от Euractiv, прогнозират, че реалните преговори могат да се забавят още, за да може новата комисия да се сформира според Лисабон.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Как да не бъдеш сюрпризиран?

  Не цъкам плюсове и минуси.
 2. 2 Профил на Kpuc
  Kpuc
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Това означава, че автоматично в сила трябва да влезе Договора от Ница, а според него комисарите тогава ще се окажат 18, а не 27 и между страните ще започне яростна борба кой да има комисар."

  Договорът от Ница предвижда, когато броят на страните-членки достигне 27, да има по-малък брой комисари, но не непременно 18. 18 е цифрата в Лисабонския договор. Чешкото председателство имаше предложение броят на комисарите за периода 2009-2014 да е 26, като страната излъчваща Върховния Представител на ЕС за външните отношения (Хавиер Солана - Испания) да не излъчва еврокомисар.

  Р.Ж. запазва шансове за ресора multilinguism.

  Never argue with idiots - they bring you down to their level and then beat you with experience.
 3. 3 Профил на avtor
  *****
  Весело

  какъв контраст между позицията на някой от присъединено към столицата селце на забутана руска губерния и хора, които имат известен опит в управлението на 400 милиона души

 4. 4 Профил на Възмутена
  *****
  Гневно

  Не стига, че България не може да бъде пример в никой от комисарските ресори, ами на това отгоре Бойко Борисов свежда шансовете ни под критичната 0, като предлага кандидат с обидно "дълбока професионална недостатъчност".
  Нима си въобразява, че ще поверят управлението на Европа в ръцете на учителки с ала-бал-истични хуманитарни специалности ? Кому е нужно това поредно унижение за нашия народ !

 5. 5 Профил на отвратена
  *****
  Неутрално

  Много му пука на ББ дали имаме шанс за енергетиката, важното е да се окопае сред послушници. Веднъж и ние да извадим късмет българка да си извоюва добри позиции със способностите си и ще я махнат, разбира се. Бащицата не разрешава нито някой да получава повече пари от него, нито да бъде по-кадърен от него. По-добре да е някой като РЖ - тя докато каже едно смислено изречение и ЕК ще се разпадне.

 6. 6 Профил на Петър Стоянов
  *****
  Неутрално

  Бойко Борисов да покани Петър Стоянов за външен министър! Той има още много да даде на България!

 7. 7 Профил на ГЛУПОСТИ
  *****
  Неутрално

  ВСИЧКИ СТРАНИ ВЕЧЕ ОБЯВИХА ЗА КАКВИ РЕСОРИ ЩЕ СЕ БОРЯТ! Ние дори закъсняхме. Да не говорим че ВСЯКА страна търси помощ от така наречените стари членки които имат много повече влияние и власт! Тоя коментар е бая смешен и определено АНТИ БЪЛГАРСКИ!!!!!!!!!!!!!!!!!

 8. 8 Профил на б
  *****
  Неутрално

  Правилният ход е да се остави Кунева, та да запазим място за комисар. Иначе както отиват нещата просто ке ни бият щута, поредният...

 9. 9 Профил на Водолаз
  *****
  Неутрално

  Изглежда, че в Европейската Комисия не допускат парашутисти, а търсят хора с опит и вече изграден авторитет.

 10. 10 Профил на do vodolaza
  *****
  Весело

  те в Европата още не са разбрали, че Мутрата е МУТРА, ама ЩЕ

 11. 11 Профил на до 4
  *****
  Весело

  “Педагогика на пионерската и комсомолската дейност”, - това си е призвание, а не ала-бала, това е учило наш'то момиче , на Мутанта троянския кон

 12. 12 Профил на ткникодим
  *****
  Неутрално

  Крис №2

  "Р.Ж. запазва шансове за ресора multilinguism"

  Немой така, бе джанъм, съвсем за смях ще станем! Не я ли чу как срича на английски в ООН? Румънеца поне беше перфектен полиглот.

  Тя вече е търкала лакти в Брюксел и хората са я претеглили. Ще и дадат нещо по достойнство, или от немай-къде.

  Споко, Брюксел няма да се срути - там е пълно с некадърници. Срамота е за нас, но още по-срамота е туй дето става в България. Щото излезе че "огледал се Илия, пак с тия".

 13. 13 Профил на Румян Желев
  *****
  Неутрално

  Желева е стара червена муцуна, но народонаселението на знае и не ще и да чуе…
  А и т.нар. медии в България са в ръцете на същите, които нямат полза избирателят да знае кой му е вън.министър и кой се гласи да е еврокомисар…

  А истинската биография на Р.Желева – кой и защо я скрива и досега? При това все неща, които могат да бъдат проверени начаса! Ако влезете в електронните издания на Държавен вестник (Норма например) тогава всички неща, написани по-долу ще излезнат наяве. Но на нито един журналист не му стиска. Защо ли?

  Ами защото Кръстникът виси над всички (пряко или косвено) със страшна сила. Четете и мислете:

  Свръхамбициозна кариеристка, родена в Нова Загора преди 40 г. в семейството на военен, завършила езиковата в Бургас, приета преди 1989г. в СУ – „Педагогика на пионерската и комсомолската дейност“, за да може да получи трамплин към партийна кариера, но специалността след 1989г. се преобразува (само на думи) в „Социална педагогика“. Видимо спадналите шансове за властова кариера я пренасочват към друга номенклатурна специалност в СУ – социология (където 2/3 от студентите до 1989г са деца на предани партийни кадри, готвещи се за управленска кариера в НРБ, а по инерция това продължава макар и в по-малка степен до началото на 90-те години). Завършва „Социална педагогика” през 1994 г. През 1995г. завършва и социология в СУ, където ментор й става ченгето Кръстьо Петков, а топлата връзка със службите и подземния свят се поддържа и по линия на съпруга й – към онзи момент работещ за Мултигруп.
  През 1995 год. Румяна Желева (на крехката възраст от 26 години) „ненадейно” става член на УС на Национален Инвестиционен Фонд – НИФ „Труд” АД, който управлява огромни активи от масовата приватизация, през 1996 г. е вече член на Надзорния съвет на приватизационен фонд „Труд и Капитал” АД . Това „компетентно” участие в този фонд продължава три години. Прословутият приватизационен, а после инвестиционен фонд, в които Румяна Желева е член на УС е с прякото участие на КНСБ. Там Желева работи в тясно сътрудничество със зам-председателя на КНСБ Юри Жак Аройо, който е изпълнителен директор на фонда (Юри Аройо е син на известния червен шаман и икономист Жак Аройо, съветник на Тодор Живков. По-важното е, че Юри Аройо е член и на УС на Първа източна международна банка, най – известна с названието „Банката на СИК”.)
  Румяна Желева е член и на Съвета на директорите на „Пластимо” АД Самоков, но по-любопитно е нейното членство през 1997-1998 г. в Съвета на директорите на „Езтур”АД – Правец, който стопанисва партийната резиденция на Тодор Живков в родния му град и където се вихрят скандали с руско участие и участие на небезизвестния Мирчо Циганина, който бе спряган за източване на държавният резерв.
  Първите видими политически занимания на Желева са в партията на ченгето Кръстьо Петков „Обединен блок на труда” (ОБТ), регистрирана през май 1997 г, където Желева е изпълнителен секретар. На тази партия според решение на СГС и публикувано в ДВ бр.56 от 15.07.1997 г. председател е Кръстьо Петков, а зам.-председател е проф. Румен Георгиев. Кръстьо Петков, който от 1990 до 1997 г. е председател на КНСБ, е бил агент на Разузнавателното управление на Генералния щаб на МНО с псевдоним „Еленков” и е депутат от Коалиция за България начело с БСП в 39-тото Народно събрание – тоест, един ярък представител на БСП. Какви са обаче хората, допуснати от вещия агент на ДС да работят на отговорни постове в неговите структури и партия? Най-вероятно, предани на червените идеи и близки съратници на шефа Петков.
  От друга страна, с проф. Румен Младенов Георгиев, Румяна Желева работи през 1997 г. и в „МЗК Европа-Живот” АД, която е член на Надзорния съвет на застрахователното му дружество. Какво характеризира този „икономически експерт”? Георгиев е председател на „Минералбанк” от 1983- 1990 г., откъдето много зелени банкноти изтекоха навън по червено време. Виден член на Висшия партиен съвет на БСП по времето, когато е оглавяван от Александър Лилов и член на председателството му е Андрей Луканов. Проф. Георгиев е и съветник на Валентин Церовски, когато е министър на МРРБ. Валентин Церовски бе отстранен заради скандал с покупка на апартамент с участието си в „Международна застрахователна компания Европа-Живот”-АД. В същата застрахователна компания пътищата на Румяна Желева са се пресекли и със сина на Огнян Дойнов, Ясен Дойнов, както и с добрия й бургаски познат и съдружник на Желева, Калин Рогачев, който по това време е началник кабинет на министър Церовски, а по-късно при тройната коалиция е зам.-министър на МРРБ на Асен Гагаузов.
  Бизнес-партньорството на Румяна Желева с Калин Рогачев също е много интересна тема. Двамата се познават от немската езикова гимназия в Бургас. По-късно общият им път минава през приватизационен фонд „Труд и Капитал” АД и през Международна застрахователна компания „Европа-Живот” АД и от съвместния им бизнес в „Глобал Консулт”-ООД от 2001 г. до 24 август 2007 г., когато Желева е вече евродепутат, но е и едноличен собственик на пререгистрираното „Глобал Консулт”-ЕООД.
  По същото време частният бизнес и високия държавен пост, който заема Калин Рогачев- зам.-министър на МРРБ са несъвместими и бизнесът се поема от Румяна Желева. Калин Рогачев е привилегирован от НДСВ и от БСП, а Румяна Желева от 2007 г. е от ПП ГЕРБ, но явно бизнес интересите са по-важни от политическите „разлики”. Та нали всички са от едно котило – това на ДС!
  Друга част от твърде любопитната, но скривана биография на Румяна Желева разкрива връзките й с Димитър Ламбовски, който е в управата на „банката на СИК” (ПИМБ) до 1999 г., по-късно той е депутат от НДСВ, но е бил и експерт в „ Труд и капитал”. Тази връзка е много интересна тема за журналистическо разследване.
  Бизнес-интересите на Румяна Желева се проявяват и в управлението на фирма „Етко-Шнайдерс” ООД и от участието й с „Глобал Консулт” ЕООД с 44 % дял в „Източни имоти” ООД с предмет „посредническа дейност на агенции за недвижими имоти”.

  Ето това (не дай Боже) ще е новият еврокомисар от БГ.
  Аферим бабо, машала!

 14. 14 Профил на zaza
  *****
  Любопитно

  В условията на една посткомунистическо агентурно общество колко дълъг живот може да има едно правителство на малцинството в БГ ?

 15. 15 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Накрая ще се окаже, че Желева ще отговаря за многоезичието.
  От двата стола, та на земята.
  Нямаше да е зле ББ-то преди да бъде гласуван от НС за премиер, да беше прочел мита за Икар. Щеше да е от полза.
  "Князът" на Макиавели вече ще е неизпълнима (според мен) програма "максимум".

 16. 16 Профил на MEГИ
  *****
  Весело

  Ако Б.Борисов е десен, то ние, драги ми българи, сме марсианци най-вероятно...

 17. 17 Профил на БРАВООООООО НА БРЮКСЕЛ!
  *****
  Весело

  "Желева няма шанс за ресора енергетика, смятат в Брюксел"- ФОРУМЦИ,ЧЕ ТОВА Е СТРАХОТНО ХУБАВА НОВИНА ЗА НАС - ЕДИН КОМУНИСТ ПО-МАЛКО В БРЮКСЕЛ!ЕДНО ПЕТНО ПО-МАЛКО ЗА БЪЛГАРИЯ! ПРЕДОСТАТЪЧНО НИ Е ПЕТНОТО БОКОВА.

 18. 18 Профил на @
  *****
  Весело

  То сека простотия си има граници, само Бойко нема граници)

 19. 19 Профил на Wizard
  *****
  Весело

  Апропо, от Брюксел питали ли са Бойко Борисов какво да мислят и да смятат. Мислех, че го избрахме за президент на цяла Европа, не на смешната провинция София. Каквото каже ББ това ще става ако не в световен, то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в европейски мащаб.

  ББ започва да поддава! Ако не разбере, че предизборната кампания е приключила отдавна, зимата нямам представа как ще я преклопим!

  Бог да пази България!

 20. 20 Профил на LA SERPIENTE
  *****
  Неутрално

  НАЙ-ГОЛЕНИЯ НЕТЕН ВНОСИТЕЛ В БЮДЖЕТА НА ЕВРОСЪЮЗА Е ГЕРМАНИЯ!!!
  ЛОГИЧНО Е ИМЕННО ГЕРМАНИЯ ДА ИЗЛЪЧИ ЕВРОКОМИСАР ЗА РЕСОРА ЕНЕРГЕТИКА, ИМАЙКИ В ПРЕДВИД ВАЖНОСТТА НА ТОЗИ РЕСОР ЗА ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ И НЕЗАВИСИМОСТ НА ЦЕЛИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ!!!

 21. 21 Профил на скептик
  *****
  Неутрално

  Само така!

  Комисар по енергетиката на ЕС трябва да е човек, който ясно съзнава, че:

  1) Съществува геополитическо противопоставяне между ЕС и Северна Азия;

  2) Северна Азия заедно с нЕкои други азиатски цигани има до голяма степен монопол върху нЕкои стратегически енергийни суровини, от които ЕС зависи силно;

  3) Северна Азия, а също така и други цигани като Иран, използват и все повече ще използват търговията с енергийни суровини като лост за постигане на геополитическите си цели, които са противни на европейския дух и европейската цивилизация;

  4) Един от двата топ приоритета на ЕС е да се отървем в максимална степен от енергийния рекет на световните цигани (другият топ приоритет е драстична смяна на имиграционната политика, за да престане да се циганизира ЕС - но това не касае енергийния комисар).


  Не виждам с какво тази Желева би допринесла за промяна на енергийната политика на ЕС в този смисъл. Съмнявам се, че тя изобщо осъзнава заплахата от енергийния монопол на циганите. Едва ли разсъждава в термините на геополитически противопоставяния. Не изключвам дори да е вредна, тоест да е савецка еничарка като Урина Жабокова. Бат Бойко се наведе безпомощно пред Путьовеца, та да очакваме, че кадрите му ще имат отявлена про-европейска, анти-циганска позиция.


  Така че Желева да поема многоезичието и това е.

 22. 22 Профил на Петко Ковачев
  Петко Ковачев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бърза и адекватна "неофициална" реакция на "Брюксел". Същото отговориха на Станишко когато се беше наточил да иска еврокомисар по? Познахте - енергетика или регионално развитие.

  След като БеБе иска "инфраструктура" (каквато позиция няма) и след като кандидатката му не е успяла да му обясни, че такова нещо няма, ясно е колко й е багажът на тази женица.

  С две думи: приемственост в простотията и наглостта на тройната коалиция.

  The end of the carbon- and nuclear-based economy is coming. Go for renewables!
 23. 23 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Всичко е възможно, но първо трябва да се кажат няколко неща. Ако България и предишните правителства бяха загрижени за имиджа и популяризирането на страната ни нямаше да следва това автоматично отрицание. Те познават само еврокомисаря по потреблението и имат добри впечатления, но трябва да знаят и за бездействието й към антиевропийската политика на управлението от което е била е г-жа Кунева. Освен това някой информирал ли е европейците за таланта и уменията на българите освен Стоичков? Как, въпреки добрата си репутация тук, г-жа Желева да има силни аргументи? Как да я възприемат, как? Все едно им е на ЕС, ако ще е и Бербатов да стане еврокомисар. Пренебрежението е отговорът, който страната ни получава на негативните сигнали които изпращаше години наред в Брюксел. България влезе само на думи в евросъюза, а не с реални резултати. Спомнете си критиките когато ЕС обяви, че далеч изоставащата Румъния ни задминава в един от докладите си за напредъка на двете страни. Брюксел следи сега изкъсо България и те знаят, че нашето членство в момента илюзорно и изтича един месец от доверието на кредит.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 24. 24 Профил на Сериозно
  *****
  Неутрално

  Май ще има излагация в европейски мащаб за Бойкова дружина

  http://www.tundzha.info/public/65-comment-tundzha-info/2011-ot-visoko-se-pada-losho-a-ptichkata-ni-e-kalpava

  Само да не стигнем до резила, споменат в статията от Тунджа.Инфо, че ще е кофти.

 25. 25 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 795 Весело

  "... тъй като страната не е пример за енергиен успех."

  Чшшт бе, серсеми! Я питайте Гоце Ага, дето ни направи енергиен център на Балканите.

 26. 26 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Разстроено

  Яно е, че има много да се работи, за да се поправи тенденциозното отношение на такива "високопоставени източници" към България.

 27. 27 Профил на цецка желева
  *****
  Неутрално

  Началото на края! Бързо се изчерпа бате.
  Очевидно е, че тази педагожка не става и не става.
  Този път няма да е лесно да преглътнем поредната цецка.
  Ми то всичко си има граници- не може да ни пробутват разни амеби дето едва са влезли педагогика навремето и да одобряваме ей така.

 28. 28 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1495 Весело

  До коментар [#25] от "Суворов":

  Да бе мамка им. Да не признават енергийния център. през който ЩЕ минават всички тръби. А ББ показва завидна последователност. Иска ресорите дето ги искаше гейчо. да се смееш ли, да плачеш ли.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 29. 29 Профил на uh mari majko
  *****
  Неутрално
 30. 30 Профил на bg
  *****
  Неутрално

  Е и какво от това, важното е да се проба и да има и поне едно Бьлгарско име някаде там Все пак нали траби за газ и петрол ще минават през Бьлгария за EU...

 31. 31 Профил на Kpuc
  Kpuc
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До #12

  Ако се сещаш за по-незначителен ресор - предлагай, аз не знам.

  бтв, Леонард Орбан си изкара цялото изслушване .... на румънски.

  Never argue with idiots - they bring you down to their level and then beat you with experience.
 32. 32 Профил на sw
  *****
  Неутрално

  ББ не е толкова наивен, за да смята, че Желева има някакъв шанс за комисар по енергетика. По-скоро, така се отчита на аверчето си Вальо Златев.

 33. 33 Профил на DEMO
  *****
  Весело

  БОЙКО ПРОДЪЛЖАВА ЧЕРВЕНАТА ПЕРВЕРЗИЯ!

 34. 34 Профил на Gosho
  *****
  Неутрално

  abe tazi statia goliamo ala bala. Viskopostaven iztochnik, frenski diplomat.. to taka i v zatvora shte te vkarat. Dnevnik, mnogo jalko za takuv seriozen vestnik kato vas. Tozi jurnalist s takiva nedomluvki i predskazania izglejda mnogo smeshen. Izberete si po-dobur v Bruxelles.Tam pone e pulno s kadurni mladi i obektivni bulgari

 35. 35 Профил на zaza
  *****
  Любопитно

  То,желева не става и за министър,но ББ иска да покаже колко са му кадърни кадрите от ГЕРБ...Всичко е въздух под налягане.
  Искахте ГЕРБ - ето ви ГЕРБ! Веждито Рашидов от "Мултигруп" - министър, чалгаисторикът от ДС Божидар Димитров - министър, Петко Сертов - генерален консул, Желева - 'бивша" комунистка и т.н. и т.н... Допустимо ли е една правова държава да се управлява по маниера на мафията? Ха, честито, хаирлия да е!

 36. 36 Профил на Italia
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "Kpuc":

  The Lisbon Treaty provides for the European Commission, from 2014, to be composed of a number of members corresponding to two thirds of the Number of Member States on the basis of an equal rotation allowing each Member State to have a national as a member of the Commission for two out of three mandates. The number of members of the Commission will be able to be amended by the European Council acting unanimously.
  Until 2014, the College will be composed of a national for each Member State.

  Промените, за които говорите, а именно свързани с броя на комисарите ще влязат в сила , не с влизането в сила на самия договор, а от 2014 година! 37. 37 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Голяма компания може да води европейска политика и да налага имидж, интереси, дух, стандарти, качество и ред други критерии за развитие и просперитет в интернационален план. Защото компанията има интереси, които се споделят от целия й екип. Компанията има хората, които знаят как и са мотивирани да го направят. Но как са стигнали до това ниво?
  Слушал съм лекции на един корифеите в Механиката и Съпромата – проф. Иван Кисьов(Мир на праха му!), в които е разказвал как се е чуваствал, когато за първи път е видял лабораториите на „Шкода” за автомобили, където се изпитват детайлите. Осъзнал е, че цялото ВМЕИ „Ленин” барабар с доцентите и професорите не са стигнали нивото на чехите.
  Е, как сега ще се пръкне някой голям БГ специалист и ще реши енергийните проблеми на ЕС? Или каквито и да е било проблеми? Какво са работили родните ни евродепутати, че да могат да поемат тези важни постове в управлението на Европарламента?
  Логиката е типично българска. Този и този нищо не разбират от това и това, но са наши хора, верни на партията и ще ги изберем. Примери колкото искаш, като най-страшните са мишката Сергей и Петър Димитров –тъпото. Пренасяме я и в Европа – Вигенин(казани за ракия), Кунева(зарядно за телефони), Калфин(на Гоце момчето)…… Все отбор юнаци, дето нямат един работен ден и от нищо не разбират. Специалисти по „европеистика”, присъединяване”, „мащабни проекти” и т.н. кухи думи.

 38. 38 Профил на EU
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "Румян Желев":

  Изключително интересно!
  Моля, разкажете за връзката с Димитър Лабовски ако имате инфо!

 39. 39 Профил на Kpuc
  Kpuc
  Рейтинг: 442 Неутрално

  В момена и до влизането на Лисабонския договор в сила, договорът от Ница определя състава на комисията:

  With effect from 2005, the Commission will comprise one national per Member State. The biggest Member States thus lose at that time the opportunity of proposing a second member of the Commission, irrespective of how many Member States the European Union has at that date.

  As from the first Commission which will be appointed once the Union reaches 27 Member States, there will be fewer Commissioners than there are Member States. The Commissioners will be selected by a system of rotation that will be fair to all countries.

  Never argue with idiots - they bring you down to their level and then beat you with experience.
 40. 40 Профил на Gosho
  *****
  Неутрално

  A puk Meglena Kuneva kakuv opit imashe v oblastta na zashtita na potrebitelite.. Dobre che drugite komisari biaha dosta zaspali za da ia izberat neia za komisar na godinata. Smiatai kakvo spane pada po zasedaniata. Hubava funktsia, uvajavat te, kaniat te naliavo nadiasno. Vsichki obache zabraviat che bideiki komisar ti rabotish za obshtia interes na EU a ne na Bulgaria.
  Samo che naistina sujaliavam Meglena Kuneva, mnogo sburka sled kato se otkaza ot profesiata si evrodeputat. Nishto sega shte ima pravo na 60% ot zaplatata si na komisar v produljenie na tri godini sled napuskaneto na posta. Smetnete 60% ot 20000 evro (bez danutsi)

 41. 41 Профил на KECHO
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18]


  ........само Бойко/вата/ простотия няма граници!!! Ами защо го избрахте, бе?
  Прост прайм министър не може да оценява по-умните от него и ще назначава прости хора! Защо за 10 дни прогнозните резултати надхвърлиха 10%, което е истинско чудо за изборната кампания. Виждали ли сте стадо овце? И 1000 да са, главите на всички са завъртяни в една посока. Една ако изблее, всички започват и става една.... Но се появи овчарят и стадото затихна.......Но пак ще се разблее....
  страдаш!

 42. 42 Профил на и едва ли само
  *****
  Неутрално

  До коментар [#32] от "sw":

  на бате си Златев. По-скоро на нЕкой по-голЕм брат.

 43. 43 Профил на Свин
  *****
  Неутрално

  Каква енергетика бре! Да вкара вълка в кошарата ли? Каква регионална политика, какъв транспорт? За малко не са ни изгонили от ЕС точно заради некадърната ни корумпираност в тези сфери! Какво добросъседство, като се зъбим на съседите си през час? Какви многоезичия като политиците ни и собствения си език не знаят като хората. Виж, понеже могат да лижат гъзъ на Путин, може и да пробием... Никаква Пръмова! Никаква пионерка. Урина Бокас/к/а ни стига.

 44. 44 Профил на "френски дипломат"
  *****
  Неутрално

  Дневник що се излагате с такива статии в стил "една жена каза". Отвсякъде личи, че авторката я е сънувала, я си е измислила, че е разгонаряла с "високопоставен източник в ЕК" и с "френски дипломат". Който поне малко е работил и с едната спомената категория и с другата, прекрасно знае, че никой от тях няма да тръгне да си споделя с неизвестна журналистка /интересно невладеещата френски език г-жа Новакова на какъв ли език е контактувала с френския дипломат ))
  С една дума-статия, скалъпена отпредположения и внушения и опитваща се да ги представи като достоверна информация. Жалко, че сериозно издание като Дневник си служи с подобни похвати.

 45. 45 Профил на ФОРУМЦИ,
  *****
  Любопитно

  АКО ГЛУПОСТТА ИМАШЕ КРИЛА - БОЙКО ЩЕШЕ ДА ХВРЪКНЕ,КАТО ГЪЛЪБИЦА!

 46. 46 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Ако иска да постигне нещо Бат Бойко трябва да звънне на дружката си Меркел, а да не се занимава с италиански измекяри.....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 47. 47 Профил на Желю Жабата
  *****
  Неутрално

  Половината от вас са дали гласа си за ГЕРБ.В първите дни след изборите по тези форуми изчетох доста дитирамби за банкянския нарцис.Обръщам се към тези които докараха на власт сегашната пасмина.Нещо напоследък посменихте тона.Като си избрахте тъпака ще търпите и него и дребните тъпачета около него.Искал Желева да е еврокомисар-да блъде.Искал енергетиката-да стане. Дали ще е тя или друг все тая. А на тези които знаехме какво недоразумение е пожарникаря сега ни остана едно-да търпим и да си пием нелегалната безакцизна ракия.

 48. 48 Профил на Holty
  *****
  Неутрално

  Не,беее, бат Бойко!Неправилно подхождаш към евроситуацията!?Да ти имам съветниците, по европолитика!Мале,мале!?Виж бе,батка, да те светна!Изискай от Барозу,той лично да се ангажира и определи един нов ресор на Еврокомисията-"Сътрудниество с организираната престъпност"!Желева да го поеме и като жена на "тимаджия", сто на сто ще ни прослави,нас българите, с една истински пълноценна и успешна дейност!

 49. 49 Профил на Петърчо
  *****
  Неутрално

  Дръпнете му ушите на Б.Б. на общинските избори.
  Излъчете един свестен човек за кмет - важното е да не е бил някакъв партиен активист. Ще видите как на Б.Б. ще му се дръпне лайното, ще си седне на задника и ще се вслушва в това, което му се (под) сказва!

 50. 50 Профил на Eмил
  *****
  Неутрално

  Предложението на Б.Б. е повече от несериозно, то просто е обидно за ЕК и за останалите страни от ЕС.

 51. 51 Профил на Есхил
  *****
  Неутрално

  И аз си мисля и правя същото като №47, но той просто по добре го е изразил! Браво!

 52. 52 Профил на Italia
  *****
  Неутрално

  До коментар [#31] от "Kpuc":

  Да, така е, не отри4ам за договора от Ница, но след референдума в Ирландия, не мисля ще има пове4е спира4ки за Лисабонския договор и най-вероятно последния ще влезе в сила от януари 2010. Освен това, ако не ме лъже паметта, по-рано тази година беше прието, именно с оглед да се из4акат резултатите от референдума за съдбата на Лисабонския договор, настоящата комисия да изпълнява функциите си до ноември, вкл.

 53. 53 Профил на zaza
  *****
  Гневно

  Много червени кухавелки в настоящото правителство...Боса им с мускулите и дебелия врат - само им чупи стойки...А България,ох България - Бог да я опази! АМИН!

 54. 54 Профил на dejo
  *****
  Неутрално

  Митът Бойко беше до тук. С подобни дейстивия разкрива, че е просто вълк преоблечен като овца.

 55. 55 Профил на van helsing
  *****
  Неутрално

  Външният министър на Правец

  Дата: 18-09-2009 16:06
  Читатели : 5714 / http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=7117&Itemid=27

  Докато връзките на Румяна Желева с фамилия Златеви й проправиха пътя към голямата политика у нас, точно те може да й изиграят лоша шега в мераците й да стане еврокомисар. Откакто Желева оглави МвНР, все едно там няма министър, а България на практика няма и външна политика. Единственото й ръководно деяние бе да си назначи съветник от Германия за 3000 евро заплата, докато редовият служител във Външно получава едва 430 лева.
  ......
  Има обаче още два въпроса – защо в Брюксел не харесват толкова Желева и защо пък Бойко толкова много я харесва и постоянно я изтъква като един от най-верните кадри на ГЕРБ? Отговорът може би се съдържа в биографи...

  Прочитане на целия коментар ята й и в начина, по който е попаднала в полезрението на Борисов. Знае се, че
  голяма част от сегашното правителство на България е творение на приятелския кръг “Хелиос”, основни лица в който са бившият кмет на Правец от времето на Тодор Живков – Васил Златев и синът му – споменатият по-горе шеф на “ЛУКойл – България” Валентин Златев.
  В тази група руските интереси са силно застъпени, а това няма как да не дразни Брюксел, който повече от всичко друго се плаши от руски троянски коне. Желева също е близка по свой си начин с този приятелски кръг. През далечните 1997-1998 тя бе зам.-председател на Съвета на директорите на “Езтур” АД, което и тогава, и сега стопанисва някогашната резиденция на Тодор Живков в Правец. Желева се появи във фирмата от квотата на отдавна преименувания приватизационен фонд “Труд и капитал”. Но точно в “Езтур” тя се сближи с Васил Златев. Към края на 90-те един от най-големите акционери в “Езтур” вече е фирмата на Златев “Тера тур сървиз”. Но на тази най-важна част от своето минало, може би помогнала й да изгради толкова добра политическа кариера днес, самата Желева отделя най-малко място в официалната си биография, която може да се намери в сайта на МВнР – само едно редченце. Точно това редченце обаче може да й помрачи мечтите за Брюксел, а България да обрече още четири години да храни министър, който само телом е тук, а иначе никакъв го няма.

 56. 56 Профил на Вели
  *****
  Неутрално

  А според мен ТРОЯНСКОТО МАГАРЕ на Русия продължава да изпълняваставените му задачи от господарите се , дето го турнаха във властта!!!! Колко още нека има да видим и да им се чудим....

 57. 57 Профил на ммм
  *****
  Неутрално

  Въпросът е съвсем друг. Ако имаме българин за комисар по енергетиката, въпросът със спрените реактори на АЕЦ и свързаните с Белене ще могат да се поставят по съвсем различен начин, благоприятен за България. Не е тайна и за ЕС, че по тема АЕЦ са ни извили жестоко ръцете зад гърба. Европейските ядрено-финансови лобита. Така че поне идеята на Борисов е много мъдра, за разлика от доста простовати коментари.
  Друг е въпросът, дали има шансове, но поне е опитал. Вижте как мина Бокова. А за личността на кандидата, добре описана по-горе, пак е друга тема, ма какво да се прави. Кофти.

 58. 58 Профил на Вели ммм
  *****
  Неутрално

  Ти за дъщерята на убиеца Георги Бокон говориш? Ами световното еврейство я турна там заради претендента египтянин! Не помниш ли???? Бокова не е "минала", тя беше сложена на това място от евреите, явяващи се "родители" на баща и - убиеца!!!! И още нещо - срещу АЕЦ Белене са същите тези евреи, на които ти залагаш да изберат Желева. Нищо, че е от котилато Златеви!!!

 59. 59 Профил на БК
  *****
  Неутрално

  Връзката е проста:
  Желева - В. Златев (Лукойл) - Бившите комунисти (приятели и подкрепящи Златев, вкл. Първанката) - Путин
  Наистина в този случай БГ е като Троянски кон в ЕС. На всички е ясно, че Желева не разбира от енергетика. Това, че в официалната си биография не е включила периода, когато е работила в Правец (Златев), не означава, че никой не знае нейното минало (а може би и настояще?). ББ да вземе да свърши нещо за излизане от кризата, а не само да говори и да се прави на Батман, Супермен и всички останали заедно.

 60. 60 Профил на ТТ
  *****
  Неутрално

  Всеки народ си заслужава управниците-наивността е неизлечима

 61. 61 Профил на avtor
  *****
  Неутрално

  До коментар [#40] от "Gosho":

  някой направи ли си труда да провери, че освен кунева са избрали още 4има "комисари на годината"? с ротация, за 4 години избират общо 20 от 27те и като гледам ги дават на "незначителните" комисари, на тези с важните ресори не им трябват тиквени награди

 62. 62 Профил на До № 50
  *****
  Неутрално
 63. 63 Профил на Brussels
  *****
  Неутрално

  все още ли някой си мисли 4е тая пръдла е била успе6ен комисар???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK