Труд: Ревизията на кабинета "Станишев" откри разсипия

Труд: Ревизията на кабинета "Станишев" откри разсипия

© Анелия НиколоваРазходи за екзотични командировки, авансови плащания за неясни услуги, консултантски договори за дублиращи дейности са част от нарушенията, установени в Министерския съвет при ревизията на Сметната палата, пише "Труд" в днешния си брой.


Изданието разполага с доклада със заключенията от ревизията, който вече е депозиран в Министерския съвет. Проверката, която парламентът възложи на одитния орган, обхваща периода от началото на 2008 г. до края на юли 2009 г.Министърът на труда Емилия Масларова е похарчила 11960 лв. за 8-дневна командировка във Виетнам, 9711 лв. за седмица в Чили и 18150 лв. за 4 дни в Корея. Вицепремиерът Емел Етем е била за 6 дни в Монако, за което бюджетът е платил 7681 лв., а визитата на икономическия министър Петър Димитров в Бразилия е струвала 11438 лв.Рекордната сума от 4050 лв. е платена за един самолетен билет от София до Париж. Изданието пише, че цените на билетите, купувани от администрацията за едни и същи дестинации, силно варират. Тричасовият полет София - Париж струва от 998 до 4050 лв., между София и Брюксел разминаването е от 495 лв. до 3529 лв., а едночасовото пътуване до Виена е плащано в диапазона 1218 - 2023 лв.


Според публикацията за пътуванията на министрите от кабинета "Станишев" са похарчени 60% от бюджета за командировки в чужбина на цялата правителствена администрация.


Средномесечните доходи на някои служители в МС са около 2500 - 3500 лв. при заплата 1000 - 1500 лв., е посочено в доклада, цитиран от Труд. Изданието дава за пример шефа на дирекция "Икономическа политика" Цвета Каменова, която получавала по около 3600 лв. месечно от заплата и по граждански договор по програмата "Административен капацитет". Общо през 2008 г. на служители е изплатено допълнително материално стимулиране (ДМС) в размер на 700 хил. лв. Парите били неправилно отчетени като заплати, а отделно като ДМС са били дадени други 1.03 млн. лв. Сред примерите се посочва съветник от политическия кабинет на премиера Станишев, който фигурирал във ведомостите и като секретарка. Името на служителя обаче не се съобщава в доклада.


През миналата година разходите на Министерския съвет са се увеличили с 54% над планираното като той е бил променян 53 пъти. Само през декември 2008 г. промените са 16.


Сред нарушенията, констатирани от одиторите, са авансови плащания за доставки, които не са приключили в срок, при това без да се търсят неустойки впоследствие. На други доставчици пък суми са превеждани след като договорът с тях е изтекъл. Имоти са били давани без да се търси наем или на занижени цени.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1463 Гневно

  Ах, "Труд" започнал да "разследва". А къде бяхте цели 8 години, гъзолизачи на Доган и слуги на Агент Бор?

 2. 2 Профил на Буратино
  *****
  Неутрално

  Големият въпрос е има ли някой порядъчен човек във властта?

 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4622 Любопитно

  Какво е правила Емел Етем 6 дни в Монте Карло?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на Пич
  *****
  Весело

  Колко ли още новите властимащи ще разиграват този цирк, разчитайки на действието на фразата "Обвини предишните управляващи за положението" от притчата за трите плика.
  Според мен до нова година това ще хваща окото. След това какво?

  http://www.tundzha.info/public/65-comment-tundzha-info/2013-sled-nova-godina-vtoriyat-plik-li-shte-otvaryame

  Май натам отиват нещата

 5. 5 Профил на Готин
  *****
  Весело

  Ееее, че те "Труд" си лижат задниците на всяка власт. Не очкавай сега да напишат и един критичен ред за Бойко и ГЕРБ. Не, че няма, ама ще ги пишат при следващите управници.

 6. 6 Профил на Спас Бунака
  *****
  Неутрално

  "Сред примерите се посочва съветник от политическия кабинет на премиера Станишев, който фигурирал във ведомостите и като секретарка. Името на служителя обаче не се съобщава в доклада."
  Е па няма и нужда, ние си го знаем - Азер Меликов....

 7. 7 Профил на Закъснели изводи
  *****
  Гневно

  Каманизъм уже бъйл. Сейчас нада работат. И какво от това- Къде са присъдите? И днешните ще станат като предишните, ако няма осъдени. Системата ни е такава, че непрекъснато произвеждаме престъпници към които сме много толерантни. Бизнесмени били, политици били, чалга звезди били, спортисти, защитени полицейски агенти, охранители, манекенки, моделки и обикновени проститутки и незнам какви си още нещастници.

 8. 8 Профил на Wizard
  *****
  Весело

  Браво! Евала! Само така!
  Всеки откраднат лев по доктори за децата си да го похарчите!
  Мамицата ви измамна, крадлива, комунисти мръсни!!!

 9. 9 Профил на ~~~
  *****
  Любопитно

  Какво са открили? Без ревизия, дори и с невъоръжено око се вижда разсипията на цялата ни държава. Дали има друго кътче на света, където за управляващи да се избират толкова неразумни и некадърни същества ( не че от това ще се почувстаме по-добре)???

 10. 10 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 660 Весело

  До München
  Беше там да види как се справят с извънредните ситуации в казината.

  Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
 11. 11 Профил на PHARE
  PHARE
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Какво стана с шефа на инспектората на МС - Николай Георгиев се казва, защо за три години не откри нищо ? Още ли е шеф ???

 12. 12 Профил на pezar
  *****
  Неутрално

  Аууу Труд започнал разследване ,глей ти ,данеби да са уволнили червения гъз Тодор и онази мазна свиня Валерия Велева.

 13. 13 Профил на Действия
  *****
  Неутрално

  Българският народ и Европейската комисия се наслушаха на трагични констатации и очакват строги наказания най-напред на всички емблематични лица от високите етажи на властта !

 14. 14 Профил на Патриот
  *****
  Неутрално

  Леле, как са си лапкали...уроди - източвачи. Мръсни софраджии.

 15. 15 Профил на Крадлев
  *****
  Неутрално

  Като се има предвид, че представените по-горе придошли им "по заслуга) доходи са само една част от реалността в свръх-централно корумпираната държавна управа.................

 16. 16 Профил на Пич
  *****
  Неутрално

  Браво, наслагахте минусчетата, но ще си говорим по въпроса догодина.
  Истината е кофти нещо когато е неизгодна. Ще гледаме цирка "Виновни са предишните" в комплект със спектакъла "Ние ги хващаме, те ги пускат" до към февруари - март.
  После като спадне публиката, т.е рейтинга, ще включим нови играчи - световната криза и ЕС. Може да съчетаем с медиите, които тогава ще започнат да пускат тук там критични бележки.
  Но плочата с която започнаха вече се изтърква и все по-малко ще хваща окото на тотално заблудения българин.

  Апропо, нима вярвате, че ще има осъдени. Аз не го вярвам. Ако има ще е някой от малките бушончета. Всичко е правено на ръба на закона, но в рамките на закона и това прави задачата без решение.

 17. 17 Профил на Енчо
  *****
  Неутрално

  Сега остава великата журналистка Валерия Велева да напише нещо критично за Доган.

 18. 18 Профил на trudovak
  *****
  Неутрално

  какво са ревнали от труд-булевардния тия цени на билети не са много далеч от истината - друг е въпроса защо тр да летят бизнес и първа - ама само знаем да разлайваме кучетата - труд добре знаят че повечето хора считат тези цени за космически = Х заплати

  обаче по-интересно е защо дневник зитират труд хех

  простете нямам запетая на тази псевдо-симулирана клавиатура

 19. 19 Профил на ЛУСТРАЦИЯ
  *****
  Неутрално

  Столетно Криминална коминтерновска организирана престъпност.

  Крадат, рушат и се "борят" с разруха.

  Спомнете си дори само след 1989
  колко Бекапета защитаваха криминалното си статукво с лозунг

  Да Спрем Разрухата...

  "Труд: Ревизията на кабинета "Станишев" откри разсипия"

 20. 20 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Нещо не виждам статия за справката до Станишев?
  Недейте така бе хора, защитавайте си малко "реномето".

  http://e-vestnik.bg/7295

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 21. 21 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ПОНЕ ЗА 487 ПЪТИ ВЕЧЕ СЕ ОБРЪЩАМ КЪМ НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО СЪС СЛЕДНИЯ ПРИЗИВ! ОТМЕНЕТЕ ЕДНО ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО ПОСТАНОВЛЕНИЕ!
  Проверете законосъобразността - а също така и "морала" - на постановлението, с което МС даде депутатски заплати на така наричащите се академици и член-кореспонденти, които в мнозинството си не са учени, а са представители на тлъстата комунистическа номенклатура!
  По инициатива на Станишев бяха отпуснати доживотни депутатски заплати (1900 лв.) на така наречените академици, член-кореспондентите трябва да вземат 30% от заплатите за академиците.
  Невероятно гнусно и нагло безобразие на некадърната крадлива пасмина, наречена тройна коалиция, осъществено за сметка на Данъкоплатеца!
  Чрез титлите академик и член-кореспондент абсолютно безспорно се предоставят привилегии! Те са противоконституционни! Чрез тях грубо се нарушава една от фундаменталните разпоредби в Конституцията, а именно член 6, който гласи:
  "(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние."
  Сред академичната общност е известно, че автентичните учени сред гореупоменатите две групи са около 20%. Другите са номенклатурчици и техни асоциати.
  Постановлението, освен всичко останало, е епохално по своята ЦИНИЧНОСТ И НАГЛОСТ, като се има предвид положението на пенсионерите и бедните!
  ОТМЕНЕТЕ НАЙ-ПОСЛЕ ТОВА ПРОТИВОЗАКОННО, ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕМОРАЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 22. 22 Профил на edi bliznaka
  *****
  Гневно

  добре но искаме не само писания а и присьди

 23. 23 Профил на цайса
  *****
  Неутрално

  Тези нашите бивши доста са се разпасали и като се има предвид ,че сега е криза ,трябва присъдите им да бъдат по-големи.Не бива да има прошка за тази разсипия на народни пари.

 24. 24 Профил на Ха, ха
  *****
  Гневно

  Интелигентни хора сте. Имате представа от цените на самолетните билети, какво означава нискотарифен полет, какво икономична класа, какво първа. Тези цени, с които Труд плаши простия народ, са за първа класа. В каква класа пътуват министрите по принцип, наши и чужди, предишни и сегашни?
  Това е толкова долна манипулация, на такова махленско ниво, че просто обидно да се чете. Колко струваха билетите на Бойко и министрите му досега? Да вземем да почакаме Труд да ги публикува след четири години.

 25. 25 Профил на Чунката
  *****
  Весело

  Поздравления за направените констатации.Това си е задължително. Защо се хвърля целият ресурс за тези проверки? Те са си в реда на нещата. Народът иска работа.Не спирайте големите обекти-там са парите и от там са и отчисленията. Сменете тази реформа в здравеопазването. Тя обслужва определен кръг хора.Джипитата нямат вина,но системата е такава,че от преди пет години си порлучават над 2 000лв.Качество срещу това - никакво.

 26. 26 Профил на подочул
  *****
  Неутрално

  Тошо Тошев и Васил Бошков спретнаха едно атентатче на Доган,та той 3 месеца лежа в сараите си и се налива с уиски.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK