Тежки чернодробни заболявания ще се лекуват с нова методика

Проф. Даниел Азуле<br />

© Редакция

Проф. Даниел АзулеСветовноизвестният специалист в областта на чернодробната трансплантология проф. Даниел Азуле ще извършва консултации на пациенти с тежки чернодробни заболявания - цироза, първичен карцином, метастази, в продължение на два дни в Пазарджик, съобщиха от Националната асоциация на частните болници.


При първото си посещение у нас проф. Азуле демонстрира инвазивен метод за диагностика на пациенти с чернодробни заболявания пред участниците в национална конференция на гастроентеролозите. Това стана в пазарджишката болница "Хигия", като бяха използвани възможностите на телемедицината. Професорът съобщи, че занапред в българската болница ще се прилага и най-новият метод за стабилизиране и лечение на пациенти с чернодробни и други заболявания, наречен ТИПС. Въпреки че по света е познат от няколко години, у нас той все още не се практикува.


Методът представлява проникване през големите шийни вени посредством специална тънка сонда. Под контрола на екран се преминава през сърцето и се достига до вените на черния дроб, където се извършва лечебната оперативна връзка между големите вени. По този начин състоянието на болни с чернодробна цироза или рак на черния дроб в напреднал стадий рязко се подобрява и пациентът може да бъде лекуван напълно успешно чрез трансплантация или друго лечение. В Европа тази манипулация струва около 13 хил. евро. Цената в България ще бъде около 10 хил. лв., като към момента здравната каса поема само една малка част от разходите.


Изпълнителният директор на "Хигия" д-р Стайко Спиридонов увери, че при спешни случаи проф. Даниел Азуле може да пристигне у нас до 48 часа. Той съобщи още, че френският специалист ще идва в Пазарджик поне четири пъти годишно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK