Работниците ще плащат половината здравна вноска

Самоосигуряващите се ще декларират всеки месец, че са изрядни

От догодина здравната вноска ще се разпределя между работодателя и служителя в съотношение 50:50, а не както е сега - 60:40. Това предвиждат промените в Закона за здравното осигуряване, написани от ГЕРБ и Министерството на здравеопазването и които до дни ще влязат за обсъждане в парламента. Въпреки повишения процент, който ще плащат гражданите, от догодина общата осигурителна тежест ще бъде намалена с 2%, припомниха от министерството. Вноската за здраве ще остане 8%, като вече цялата ще се използва за медицински услуги.


Самоосигуряващите се ще трябва да представят всеки месец декларация в Националната агенция за приходите, че са платили здравната си вноска. Ако не го направят, глобата ще е от 500 до 1000 лв., предвижда законопроектът. Глобите за работодателите, които не плащат осигуровки, става от 2 хил. до 8 хил. лв. Самоосигуряващите се, които повече от три месеца не са плащали за здраве, ще се наказват с от 500 до 1000 лв.


В законопроекта е записано също, че лекарите от извънболничната помощ, които не осигурят денонощен достъп до консултации по телефона, ще се наказват с глоба от 500 до 5 хил. лв. Лекар, който отчете неизвършена дейност, ще трябва да плати от 3 хил. до 10 хил. лв. Сериозни санкции ще има и за доктори, които взимат пари от хора, освободени от такса, както и за тези, които извършват дейност, за която нямат нужната квалификация или апаратура. Наказанията ще се налагат след проверки от бъдещата агенция "Медицински одит". Парите ще влизат директно в държавния бюджет.


Строгите наказания предизвикаха недоволството на лекарите и стоматолозите. Излиза, че ние сме най-големите престъпници в тази страна, каза председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. Според него високите глоби ще накарат добрите зъболекари да се откажат да работят със здравната каса. На същото мнение е и шефът на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов. Той предупреди, че силно завишените санкции ще накарат много медици да потърсят работа в чужбина.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK