Румяна Желева смята, че ресор "Добросъседска политика" подхожда на България най-много

Румяна Желева смята, че ресор "Добросъседска политика" подхожда на България най-много

© Анелия Николова"Източно партньорство или разширяване и добросъседска политика" е ресорът, който е най-подходящ за България в следващата Еврокомисия. Това каза днес в Брюскел външният министър Румяна Желева на журналистически въпрос кой ресор предпочита като номинирана за комисар от премиера Бойко Борисов. Според Желева такъв ресор е подходящ, защото София е ангажирана с европейската перспектива на Балканите и страните от Черноморския регион.


Източното партньорство, което е насочено към шест от бившите съветски републики, обаче е само част от Европейската политика по добросъседство, която ще бъде в ядрото на новия ресор, заменящ разширяването. Добросъседската политика обхваща освен бившите съветски републики и държавите от северна Африка и Близкия изток. Междувременно премиерът Бойко Борисов каза, че е е най-реалистично Желева да получи именно този ресор.


България ще се бори и за "Енергетика", коментира още външният министър, но уточни, че "закъсняхме да я поискаме". Тя отдаде това на предишното правителство, което първо посочи този ресор като интересен за България. Според Желева те е трябвало да са по-настойчиви в исканията си. Въпросът за ресорите в следващата Еврокомисия обаче стана актуален едва след изборите у нас.
Запитана дали ако все пак получи енергийния ресор в Еврокомисията, България ще може да се бори за повторно отваряне на спрените реактори на АЕЦ "Козлодуй", Желева първо каза, че това "би било полезно при всички положения". Впоследствие обаче тя посочи, че вече не може да се говори за преотваряне на реакторите, а само за допълнителни компенсации за спирането им.


Външният министър беше в Брюксел по повод 130-та годишнина от началото на дипломатическите отношения между България и Белгия. Тя се срещна с белгийския външен министър Ив Летерм, председателя на Сената Арман Де Декер, и откри паметна плоча на поета Пейо Яворов в българското училище при посолството в Брюксел.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ох
  ох
  Рейтинг: Неутрално

  ужас, ужаааааас .. каква тотална некомпетентност лъха от тая женичка, страх да те хване

 2. 2 Профил на Изненада
  Изненада
  Рейтинг: Весело

  Тоя Бойко що се излага? Най-подходящ за еврокомисар на ресора "Източно партньорство или разширяване и добросъседска политика" е "проф"-анът Божидар Димитров, прочут със своята "толерантност" към всички наши съседи.

 3. 3 Профил на O Boze moi! WHY?? oh why
  O Boze moi! WHY?? oh why
  Рейтинг: Неутрално

  ахахахахахахахахахахахахахххххххххххахахааххаахахаххаахаххахаахаххааххаааааааааааааааааааааааааааааааахахахахахахахахах

 4. 4 Профил на Nota Bene
  Nota Bene
  Рейтинг: Неутрално

  Не, на България най-много и подхожда ресор "комсомолска дейност".

  Докога такива интелектуални недоносчета ще представляват България? Тази е успяла да си купи костюми и да отиде на коафьор, но в Европейската Комисия и кафе не трябва да я оставят да вари.

 5. 5 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  наи-добре да получим ресор 'езиково многообразие' или сектор 'устойчиво развитие на популацията от глухарчета'

  Времето е наркотик, много от него убива.
 6. 6 Профил на ?+"=уффффффф
  ?+"=уффффффф
  Рейтинг: Весело

  Най ще и отива ресор "Умивални и тоалетни в ЕС" Трепач е от всякъде-като за нея е.

 7. 7 Профил на Сащисан
  Сащисан
  Рейтинг: Неутрално

  И сега тази и точно тази ще се мери с опитната имперска, вековна турска дипломация...!!!

  Европейски народи, да знаете само какво ви гласи България:
  Една пионерска ръководителка ще брани Европата като Янка Собиеска, Тервелка, Крали Марка...
  Една комсомолска организаторка ще ..европеизира Турция...

  Боже, опази ни, и опази братята европейци! Не спете спокойно деца!

 8. 8 Профил на кико
  кико
  Рейтинг: Гневно

  тая е поредната издънка на старата комунистическа номенклатура, която се пъне и тя да управлява. поредната пача от поредицата издънки на старите партизански /излезли в гората на 09.09.1944г. партизани/ фамилии, дето са вечното проклятие на булгаристан. кунева или тая - все тая.

 9. 9 Профил на Ленин
  Ленин
  Рейтинг: Весело

  Поздрави до всички комунисти пишешти против Б.Б.
  Само така другари, Москва е плътно зад вас.

 10. 10 Профил на Brussels
  Brussels
  Рейтинг: Неутрално

  ГОРКО И НА кОМИСИЯТА - СЛЕД БРЪДЛА - ЗЪБЛА

 11. 11 Профил на Чингиз Хан
  Чингиз Хан
  Рейтинг: Неутрално

  аз предлагам ресор "предучилищна педагогика" По този начин бате ви бойко ще получи един взаимнозаменяем български комисар - всяка от учителките-министърки ще може да се изреди на него да комисарства според както шефа нареди

 12. 12 Профил на Онзи
  Онзи
  Рейтинг: Весело

  Тя си е точно за това - да обслужи гаджалите и да рапортува като димитровски пионер бодро пред отвън океанските другари!
  Бойчо (но не Огнянов) е избрал точната другарка за изпълнение на обещанието му към САЩ

 13. 13 Профил на Каква я Стършел свършил
  Каква я Стършел свършил
  Рейтинг: Неутрално

  "Румяна Желева смята, че ресор "Добросъседска политика" подхожда на България най-много"

  Милата тя, много й "подхождал" на България този ресор. Като на свиня звънче. Това да не е моден аксесоар, бре, убавице?

 14. 14 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 572 Неутрално

  В обкръжението на ББ ще се постигне баланс. Каквото хубаво направи Желева в областта на добросъседството, проф. Божидар ще го съсипва моментално.

 15. 15 Профил на ?!?!
  ?!?!
  Рейтинг: Гневно

  Желева взе да си избира длъжност...мале,мале - една тояга и право в къщи...
  Свръхамбициозна кариеристка, родена в Нова Загора преди 40 г. в семейството на военен, завършила езиковата в Бургас, приета преди 1989г. в СУ – „Педагогика на пионерската и комсомолската дейност“, за да може да получи трамплин към партийна кариера, но специалността след 1989г. се преобразува (само на думи) в „Социална педагогика“. Видимо спадналите шансове за властова кариера я пренасочват към друга номенклатурна специалност в СУ – социология (където 2/3 от студентите до 1989г са деца на предани партийни кадри, готвещи се за управленска кариера в НРБ, а по инерция това продължава макар и в по-малка степен до началото на 90-те години). Завършва „Социална педагогика” през 1994 г. През 1995г. завършва и социология в СУ, където ментор й става ченгето Кръстьо Петков, а топлата връзка със службите и подземния свят се поддържа и по линия на съпруга й – към онзи момент работещ за Мултигруп.
  През 1995 год. Румяна Желева (на крехката възраст от 26 години) „ненадейно” става член на УС на Национален Инвестиционен Фонд – НИФ „Труд” АД, който управлява огромни активи от масовата приватизация, през 1996 г. е вече член на Надзорния съвет на приватизационен фонд „Труд и Капитал” АД . Това „компетентно” участие в този фонд продължава три години. Прословутият приватизационен, а после инвестиционен фонд, в които Румяна Желева е член на УС е с прякото участие на КНСБ. Там Желева работи в тясно сътрудничество със зам-председателя на КНСБ Юри Жак Аройо, който е изпълнителен директор на фонда (Юри Аройо е син на известния червен шаман и икономист Жак Аройо, съветник на Тодор Живков. По-важното е, че Юри Аройо е член и на УС на Първа източна международна банка, най – известна с названието „Банката на СИК”.)
  Румяна Желева е член и на Съвета на директорите на „Пластимо” АД Самоков, но по-любопитно е нейното членство през 1997-1998 г. в Съвета на директорите на „Езтур”АД – Правец, който стопанисва партийната резиденция на Тодор Живков в родния му град и където се вихрят скандали с руско участие и участие на небезизвестния Мирчо Циганина, който бе спряган за източване на държавният резерв.
  Първите видими политически занимания на Желева са в партията на ченгето Кръстьо Петков „Обединен блок на труда” (ОБТ), регистрирана през май 1997 г, където Желева е изпълнителен секретар. На тази партия според решение на СГС и публикувано в ДВ бр.56 от 15.07.1997 г. председател е Кръстьо Петков, а зам.-председател е проф. Румен Георгиев. Кръстьо Петков, който от 1990 до 1997 г. е председател на КНСБ, е бил агент на Разузнавателното управление на Генералния щаб на МНО с псевдоним „Еленков” и е депутат от Коалиция за България начело с БСП в 39-тото Народно събрание – тоест, един ярък представител на БСП. Какви са обаче хората, допуснати от вещия агент на ДС да работят на отговорни постове в неговите структури и партия? Най-вероятно, предани на червените идеи и близки съратници на шефа Петков.
  От друга страна, с проф. Румен Младенов Георгиев, Румяна Желева работи през 1997 г. и в „МЗК Европа-Живот” АД, която е член на Надзорния съвет на застрахователното му дружество. Какво характеризира този „икономически експерт”? Георгиев е председател на „Минералбанк” от 1983- 1990 г., откъдето много зелени банкноти изтекоха навън по червено време. Виден член на Висшия партиен съвет на БСП по времето, когато е оглавяван от Александър Лилов и член на председателството му е Андрей Луканов. Проф. Георгиев е и съветник на Валентин Церовски, когато е министър на МРРБ. Валентин Церовски бе отстранен заради скандал с покупка на апартамент с участието си в „Международна застрахователна компания Европа-Живот”-АД. В същата застрахователна компания пътищата на Румяна Желева са се пресекли и със сина на Огнян Дойнов, Ясен Дойнов, както и с добрия й бургаски познат и съдружник на Желева, Калин Рогачев, който по това време е началник кабинет на министър Церовски, а по-късно при тройната коалиция е зам.-министър на МРРБ на Асен Гагаузов.
  Бизнес-партньорството на Румяна Желева с Калин Рогачев също е много интересна тема. Двамата се познават от немската езикова гимназия в Бургас. По-късно общият им път минава през приватизационен фонд „Труд и Капитал” АД и през Международна застрахователна компания „Европа-Живот” АД и от съвместния им бизнес в „Глобал Консулт”-ООД от 2001 г. до 24 август 2007 г., когато Желева е вече евродепутат, но е и едноличен собственик на пререгистрираното „Глобал Консулт”-ЕООД.
  По същото време частният бизнес и високия държавен пост, който заема Калин Рогачев- зам.-министър на МРРБ са несъвместими и бизнесът се поема от Румяна Желева. Калин Рогачев е привилегирован от НДСВ и от БСП, а Румяна Желева от 2007 г. е от ПП ГЕРБ, но явно бизнес интересите са по-важни от политическите „разлики”. Та нали всички са от едно котило – това на ДС!
  Друга част от твърде любопитната, но скривана биография на Румяна Желева разкрива връзките й с Димитър Ламбовски, който е в управата на „банката на СИК” (ПИМБ) до 1999 г., по-късно той е депутат от НДСВ, но е бил и експерт в „ Труд и капитал”. Тази връзка е много интересна тема за журналистическо разследване.
  Бизнес-интересите на Румяна Желева се проявяват и в управлението на фирма „Етко-Шнайдерс” ООД и от участието й с „Глобал Консулт” ЕООД с 44 % дял в „Източни имоти” ООД с предмет „посредническа дейност на агенции за недвижими имоти”.

 16. 16 Профил на Браво Бойко,браво
  Браво Бойко,браво
  Рейтинг: Весело

  Бойко напълни народното събрание и Европа с комунистически изчадия!

 17. 17 Профил на ХАХАХА
  ХАХАХА
  Рейтинг: Весело
 18. 18 Профил на ДРАГИ МИ СМЕХУРКО
  ДРАГИ МИ СМЕХУРКО
  Рейтинг: Неутрално

  Ей това не мога да го разбера - хем няма подходящо образование и опит, а пък се натиска за поста здраво....даже обещанията за номинация са преди да се направи правителството, щото как ще я изберат като дори и министър не е била в собствената си държава??? и тя хич не иска (цели 4-ри състезания за една година) ама нали Партията и Вождът й гласуват доверие няма как - ще се прежали и ще ходи да разсмива ЕС. Някои хора като си повярват и се вземат много на сериозно - става наистина трагично!!!

 19. 19 Профил на ха-ха
  ха-ха
  Рейтинг: Весело

  Бойко-о-о-о-о-о,
  станахме за смях!

  Разбра-а-а-а-а-а ли?

 20. 20 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ако като комисар г-жа желева не зане, че е наднационална фигура - т.е. на българия никакъв ресор не и подхожда, както и на франция или малта. ресорите се определят от президента на комисията в съответствие с качествата на комисарите и нуждите на общностната политика....

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 21. 21 Профил на SATANAILOFF
  SATANAILOFF
  Рейтинг: Весело

  СЕГА ВЕчЕ РАЗБИРАМ ЗАщО ИМА ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ!

  БАТЕ ГОЙКО МИСЛИ! А МИСЛИТЕ МУ МАчКАТ И ОГЪВАТ ЗЕМНИТЕ НЕДРА И ДВИЖАТ КОНТИНЕНТИ!

  ДРЪЖ СЕ ЗЕМЙО шОП ТЕ ГАЗИ!

 22. 22 Профил на Бавно мутираща в хуй
  Бавно мутираща в хуй
  Рейтинг: Неутрално

  Тая е по-тъпа от Сара Пейлин горката.

 23. 23 Профил на goce
  goce
  Рейтинг: Весело

  ТАЙИА НЕКАДАРНА КРАНТА ВЕЦЕ СИ ИЗБИРА КЕНЕФ , КАДЕ ДА ЛАПА ЕЖРОПЕИСКИ ЛАИНААААА!!!!

 24. 24 Профил на toshko
  toshko
  Рейтинг: Весело

  ТАЙА СКАПАНА МУТРА СИ ИЗБИРА КАКВ ЛАИНА ДА ЛАПААААА!!!!

 25. 25 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: Весело

  АБЕ ТОЙА ЗАСПАЛ ПОЗАРНИКАР НЕ ЗНАЕ ЛИ ЗА МУЛТИГРУП?????? И ТОИ Е ОТ ГРУПАТА???? ХА,ХА,... ЗАСПАЛИ БУЛГАРИ!!!!!

 26. 26 Профил на Маня
  Маня
  Рейтинг: Весело

  Коза, наречена Румяна

  Ама много е зле тази женица! В интелектуално отношение. едно смислено изречение досега не сме чули от нея.. иначе - солариум, избелени зъбки, абе коза отвсякъде

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK