България ще получи още 9.5 млн. евро за борба с туберкулозата

Целта е с отпуснатите от Глобалния фонд средства максимално да се ограничи заболеваемостта от туберкулоза<br />

© Анелия Николова

Целта е с отпуснатите от Глобалния фонд средства максимално да се ограничи заболеваемостта от туберкулозаБългария ще получи още 9.5 млн. евро за борба с туберкулозата, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. До края на ноември се очаква страната ни да подпише ново споразумение за финансиране на програма за контрол на туберкулозата с Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, стана ясно днес по време на среща между министъра на здравеопазването доктор Божидар Нанев, зам.-министрите Любомир Гайдов, д-р Валерий Митрев с регионалния директор за страните от Източна Европа и Централна Азия към Глобалния фонд д-р Урбан Вебер и портфолио мениджъра за България Никол Дилейни.


С безвъзмездната помощ ще се финансира новата програма за борба с туберкулозата, която ще стартира през 2010 г. и ще продължи пет години. Основната цел е да се понижи заболеваемостта от туберкулоза у нас до 27 на 100 000 души през 2014 г.


В момента средната заболеваемост в страната е 38 на 100 000 души. Друг приоритет на програмата е борбата с мултирезистентната туберкулоза. Според Световната здравна организация България е сред 27-те страни в света, които са сериозно засегнати от този здравен и социален проблем. Мултирезистентната туберкулоза се повлиява по-трудно от стандартното медикаментозно лечение и изисква специални грижи. Затова пациентите прекарват минимум 6 месеца до година в болница. Процентът на хората, които са засегнати у нас от тази форма на болестта, е 2.5% от всички регистрирани случаи на туберкулоза, или около 50 души на година.


До момента Министерството на здравеопазването е получило над 21 милиона евро от фонда за изпълнението на две мащабни здравни програми: "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" и "Подобряване на контрола на туберкулозата в България", информираха от ведомството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK