Сметната палата потвърди критиките срещу "Новера"

В средата на март стотици работници на &quot;Новера&quot; протестираха пред Столичната община с искане прекратените договори за чистене да бъдат възстановени.<br />

© Георги Кожухаров

В средата на март стотици работници на "Новера" протестираха пред Столичната община с искане прекратените договори за чистене да бъдат възстановени.Одит на Сметната палата потвърди критиките на столичните общинари и на бившия кмет на София Бойко Борисов срещу концесионните договори за почистването на столицата с фирмите "Чистота-София", ДИТЦ и "Волф". Договорите с трите дружества на бившия чистач на града "Новера" са подписани през 1999 г. по времето на бившия кмет Стефан Софиянски. Контрактите бяха прекратени едностранно от Борисов на 13 март тази година, след като седмица по-рано фирмите спряха да чистят заради забавени плащания от общината.


Според Сметната палата договорите с "Чистота-София", ДИТЦ и "Волф" са сключени, без да бъде защитен общественият интерес и най-вече на този на гражданите на София. Анализът им показва силен дисбаланс между интересите на страните в полза на концесионерите. Размерът на гаранциите за изпълнение е незначително малък спрямо размера на задълженията и финансовия ангажимент на общината, се казва в одита.


Освен това по договорите не са предвидени неустойки за неизпълнение или за лошо изпълнение. Рисковете от това остават изцяло за общината и нейните граждани, показва анализът на Сметната палата. Според одита предвидените в договорите санкции при неизпълнение са недостатъчни и неефикасни, поради което не изпълняват основната си роля и не стимулират концесионерите към по-добро изпълнение.


С предоговарянето на концесиите през 2004 г. са направени някои положителни изменения за контрола върху дейността на концесионерите. Наред с това обаче концесионерът е получил възможност да спре чистенето, ако общината забави плащането с повече от 14 дни. Тази промяна е изключително неблагоприятна и създава огромен риск за извършването на услугата, в резултат на което почистването на столицата спира и договорите са прекратени предсрочно, се казва в одита на Сметната палата..

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Blag
  Blag
  Рейтинг: 8 Неутрално

  След дъжд - качулка.

  ББ се намесил, сега Сметната палата си казва тежката дума, но резултатът е никакъв. Отново общественият интерес не е защитен.

  Промяната на договора е "изключително неблагоприятна и създава огромен риск за извършването на услугата".

  Ние, гражданите, какво да направим ? Освен да благодарим на общинската управа и на Сметната палата за добре свършената работа.

  А, щях да забравя. И да гласуваме за новия кмет на София, чийто опит в системата на образованието е изключително подходящ за решаване на проблемите на сметосъбирането.

 2. 2 Профил на /.
  *****
  Неутрално

  Благ, върти го, сучи го, но Бойко се оказа прав!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK