Здравната комисия остави 20% ДДС върху лекарствата

Данъкът върху лекарствата е най-висок в България и още само 2-3 страни в Европа<br />

© Цветелина Ангелова

Данъкът върху лекарствата е най-висок в България и още само 2-3 страни в ЕвропаПарламентарната здравна комисия не прие предложението на депутата от СДС д-р Ваньо Шарков данък добавена стойност (ДДС) върху лекарствата да се намали от 20 на 7%. То беше отхвърлено с 5 гласа "за", 2 гласа – "против" и 13 – "въздържали се".


Д-р Шарков поиска да се въведе по-ниска ставка на ДДС върху лекарствата с мотива, че по този начин ще се намали цената за крайния потребител и медикаментите ще станат по-достъпни за пациентите. Сега голяма част от българите си пазаруват лекарства от Гърция и Румъния, където ДДС е само 9%, каза депутатът.


Шарков информира, че от лекарства в бюджета на държавата влизат до 170 млн. лв. годишно. Най-големите платци обаче са Националната здравна каса (НЗОК), която внася около 60 млн. лв., и здравното министерство - 90 млн. лв. на година. Това показва, че около 80% от данъка на практика се плаща от здравните вноски на гражданите, възмути се депутатът. Той изнесе данни, според които в страните от ЕС данъкът варира от 0 до 10%, като само в 2-3 държави има единна данъчна ставка.
Предложението на депутата беше подкрепено от съсловните организации на лекарите, стоматолозите и фармацевтите и от социалното министерство. По принцип го подкрепи и здравният министър Божидар Нанев.


Преди две години аз също внесох подобен законопроект, но в този момент, след пагубното управление на тройната коалиция и дефицита в бюджета, не можем да приемем подобно нещо, каза председателят на парламентарната здравна комисия д-р Лъчезар Иванов (ГЕРБ).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK