Първият завод за отпадъци тръгна без разрешение

Първият завод за отпадъци тръгна без разрешение

© Георги КожухаровПървият в България завод за преработка на боклук – пловдивският край село Шишманци, започна работа вчера... за пет минути. Съоръжението беше открито тържествено от премиера Бойко Борисов и кмета на Пловдив Славчо Атанасов, въпреки че все още няма акт 16, с който се позволява експлоатацията му. "До две седмици документът ще бъде издаден", обеща от импровизираната сцена Борисов. "Най-после мога да си отдъхна спокойно, защото един от проблемите на Пловдив най-сетне намери решение. Заводът тръгва и аз ще имам една грижа по-малко на главата си", заяви Славчо Атанасов, докато до него на официалното откриване стоеше Николай Гигов, който чрез свои фирми притежава 48.98 % от фирмата, собственик и управител на съоръжението.


След тържествен водосвет Борисов преряза лентата на първия завод за отпадъци и натисна бутона, с който пусна поточната линия на инсталацията. Тя обаче поработи само, докато премиерът беше около нея, след което беше спряна. Работниците, извикани на местата си за откриването, не знаеха дали преработката на отпадъците ще продължи и след отпътуването на официалните гости. "Шефовете ще кажат", обясниха те и добавиха "Ама то няма боклук, а и документи няма". По официална информация съоръженията трябва да работят 72-часа пробно преди да започне същинското преработване на пловдивските отпадъци. След като свършат пробите, започваме да караме боклука от града тук, а не на сметището в Цалапица, каза Славчо Атанасов. Служители от общината обаче обясниха, че същинската работа в завода ще започне вероятно след Нова година.


Първият завод за отпадъци тръгна без разрешение

© Георги Кожухаров
Изграждането на пловдивския завод за отпадъци започна през 2003 г. И трябваше да приключи за две години. Поръчката за строителството беше спечелена от консорциум "Екологичен завод", който сега е и оператор на съоръжението. Според Търговския регистър сега в него 50.01% от акциите притежава общината, а останалите са собственост на фирма "Джет", свързана с оръжейния и футболен бос Николай Гигов. Той и семейството му бяха част от официалните лица, които откриха завода в четвъртък. След прерязването на лентата Гигов получаваше поздравления "Честит ви завод".


През годините сделката между общината и фирмите на Гигов бяха източник на скандали, тъй като проверка на Държавната агенция за финансов контрол, констатира, че заводът на практика не е на общината. Сега представителите на администрацията са категорични, че "всяко болтче на завода е общинско". "Това е една от най-проверяваните сделки, а до колкото знам проверките продължават," каза от трибуната премиерът Борисов. Това обаче нямало значение, тъй като важното било, че се решава проблемът на Пловдив с боклука.
На събитието присъстваха още бизнесменът Георги Гергов, шефката на олимпийския комитет Стефка Костадинова, бившият кмет на Пловдив Иван Чомаков, общинските съветници и представители на администрацията от града.


Първият завод за отпадъци тръгна без разрешение

© Георги Кожухаров


Технологията на завода е екологично чиста, каза шефът на дирекция "Екология" към община Пловдив Христо Минков. Съоръжението на година трябва да преработва 125 хил. тона отпадъци от Пловдив и съседните общини. Това е напълно достатъчно за нуждите им, но не и за тези на София, обясни Минков. Боклукът първо ще се сепарира – от битовите отпадъци ще се отделят тези, които могат да се рециклират, като хартия, стъкло, пластмаса и метал. Те ще се предават на организациите за оползотворяване на отпадъци от опаковки. Останалите след разделянето биологични боклуци ще се вкарват в специални биокамери, където при висока температура и влажност за три седмици ще се образува суров компост. Биологичната тор ще зрее още три седмици в халето, където сега е кетърингът, обясни Минков. След това ще се пакетира и продава, като може да се използва за тор. След преработката ще остават не повече от 10% смет, които не могат да бъдат преработени, и те ще се депонират на сметището до завода, каза още Минков.
В завода ще работят 125 души. Общините, които използват услугите на завода, ще плащат по 29 лв. на тон на фирмата, която го управлява - "Екологичен завод". С парите съоръжението трябва да се издържа и дори да печели от продажбата на компоста.


Новият завод може да увеличи такса смет за пловдивчани и хората от съседните общини, тъй като сега общината плаща по-малко за извозването и депонирането на отпадъците до сметището в Цалапица. Разходите по обработката на боклука по закон се поемат от приходите от такса смет. В празничния ден, когато бяха направени първите проби на завода, служителите на общината избягваха да говорят за пари, но успокояваха, че разходите за обработката на отпадъците рано или късно ще нараснат, защото не може повече да се прилагат неекологични методи за третирането им. Дори и да се увеличи такса смет, повишението ще е незначително, каза кметът Атанасов.

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Хич да не ви пука! И Терминал 2 на Софийското летище няма акт 16, ама работи! Само дето не пускат хората да стоят под козирката му. Защото може пак да падне.
  А ББ сигурно добре помни как патронът му бай Тошо откриваше все такива недовършени обекти. Особено преди поредния конгрес на разбойническата му шайка.
  Така че нищо ново под родното слънце.

 2. 2 Профил на мунчо
  мунчо
  Рейтинг: Неутрално

  Няма значение, важното е Бойко откривателя да е пред камери. А да попитам: ББ кога работи? Остава ли му време от откриване на кво дае да се позанимае и с държавните дела.

 3. 3 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2096 Любопитно

  "Тя обаче поработи само, докато премиерът беше около нея, след което беше спряна."

  Май всичко и всички работят само докато премиерът е около тях и после спират.

 4. 4 Профил на Пешо
  Пешо
  Рейтинг: Неутрално

  А новооткритата метростанция пред Софийския унижерситет? Или няма разрешение за ползване. Или има незаконно такова - куп нормативи са нарушени там. Нямя парапети, няма достъпна среда за инвалиди и т.н.

 5. 5 Профил на Генади
  Генади
  Рейтинг: Любопитно

  Тези работници внос от Перу ли са? На мен много ми приличат на перуанци и се чудя какво правят тия перуанци в Шишманци...

 6. 6 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1444 Весело

  Шо така се сетих за вица с лудницата, дето пациентите много се кефили да скчат "глвичка", в новопостроения им басейн. Задоволството било пълно, защото ако слушали, щели и да им го напълнят с вода !

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 7. 7 Профил на 123
  123
  Рейтинг: Весело

  Смятам да строя частен затвор и ще поканя всички управници от 1944 г. насам на откриването...Пък после може и да забравя да ги пусна да си ходят.

 8. 8 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#7] от "123": Бая голям трябва да е ! Искай заем по някоя евро - програма. Гаранция, че ще ти го отпуснат!

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 9. 9 Профил на svc
  svc
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#7] от "123":

  ще гласувам за тебе

 10. 10 Профил на Seeyan
  Seeyan
  Рейтинг: Неутрално

  Айде дано намалеят боклуците в България.

  Иначе, Дневник, аз лично не харесвам да слагате снимки в самата статия, нещо, което досега не бях виждал при вас. Повече ми допада да са в един прозорец в началото на статията с няколко линка за различните снимки, за да не се разпокъсва четенето.

 11. 11 Профил на РАЗРЕШЕНИЕ
  РАЗРЕШЕНИЕ
  Рейтинг: Неутрално

  Как без разрешение - БОЙКО Е РАЗРЕШИЛ!

 12. 12 Профил на до #1 анонимен
  до #1 анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  да ти еб@ м@йката неосведомена. Първо: не падна козирка, а окачен таван. второ: не падна, а беше съборен, защото някой се беше намърдал вътре, апък за "акт 16" хич и не споменавай да не се излагаш повече. Трето: такива титани на мисълта като теб, човек с лопата да ги "рине" по форумите. И за всички плюещи отрова: Нормално е обекти да се "откриват" на "акт 15" както е в случая. Това означава край на строителството и приемане на обекта от "надзора", чрез вменените му от държавата правомощия и задължения. Няма едно добро нещо, което да се случи в тази държава, без да се "оплюе" от разбирачите по всичко. Хайде със здравИ, допийте си ракиите и се завивайте през глава ))))

 13. 13 Профил на .
  .
  Рейтинг: Весело

  ДО # 12

  АБЕ ОТВОРЕНИЯ, КАТО АКТ 16 НЕ Е ВАЖЕН , ЩО ХОРАТА ДЕТО СИ КУПИХА ЖИЛИЩА БЕЗ ТОЗИ АКТ 16 , СЕГА РЕВАТ НА УМРЕЛО.

  ИДИ ПРИ МАЙКА СИ ПО САЩИЯ ПОВОД ПО КОЙТО ПРАЩАШ #1

 14. 14 Профил на HAHA
  HAHA
  Рейтинг: Весело

  #12

  ТИ НЕ СИ МНОГО УМЕН , НАЛИ.

  И СИ ОТ ЛАЙНОМЕТИТЕ НА БОКО.

 15. 15 Профил на ПРОКАЖЕН
  ПРОКАЖЕН
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#1] от "Анонимен":

  Братко мой, не само тези обекти са без документи, има цели инсталации във различни опасни производства без такива! Ама вси4ки си затварят очите! Защо ли!? Страх ги е! А страхът е лош съветник!

  Извода е 4е БГ е лошо за живеене место! Много! Особенно с малоумни министъри и премиери като сегашните!

  Излъгахме се и в ГОЙКО и в икономи4еския му ГУРУ! УВИ!

 16. 16 Профил на завода "за отпадъци"
  завода "за отпадъци"
  Рейтинг: Неутрално

  нема значение, важното е да се произвеждат отпадъци

 17. 17 Профил на Гоце
  Гоце
  Рейтинг: Неутрално

  Във София отдавна има завод за отпадъци, над входа му пише "Съединението Прави Силата"!

 18. 18 Профил на a1
  a1
  Рейтинг: Неутрално

  "...След прерязването на лентата Гигов получаваше поздравления "Честит ви завод"..."

  "...бизнесменът Георги Гергов, шефката на олимпийския комитет Стефка Костадинова, бившият кмет на Пловдив Иван Чомаков, общинските съветници и представители на администрацията от града...

  БОКЛУК при БОКЛУКА отива...

 19. 19 Профил на Волф
  Волф
  Рейтинг: Неутрално

  Каква му е заслугата,та да открива той завода за боклук в Пловдив?Или е въпрос на обмяна на опит как се работи по проблемите с боклуците.Защо Пловдив можа,а София не?Простотията,че Станишев Му саботирал завода за боклук в София-не подлежи на коментар!

 20. 20 Профил на Заядливец
  Заядливец
  Рейтинг: Неутрално

  Ехооооооо дневник. Завода за отпадъци какво произвежда ? Отпадъци ли? Явно падате до коефицентът на интелигентност н аоткривателите му. Не се излагайте. Ставате и вие партиини ПАПАГАЛИ.

 21. 21 Профил на заядливец
  заядливец
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#5] от "Генади":

  Гено, перуанци са, внос от Столипиново. ТАм има доста талива.

 22. 22 Профил на до #13
  до #13
  Рейтинг: Неутрално

  Глуп@ко, не съм казвал че "акт 16" не е важен. Той е официалното "да" на "държавата. А това че има ОфцИ, като теб които "хал хабер" си нямат от действащите закони, ми Ша рИвът, що да нИ рИвът. Не случайно пиша "акт 15" и "акт 16" в кавички, щот си имат име-за акт 16- "разрешение за ползване", издадено от "ДЪРЖАВАТА", не от бай ти Пенчо, общака или строителя. И ти си "МАТРИАЛ" за съжаление

 23. 23 Профил на Човек
  Човек
  Рейтинг: Разстроено

  Технологията вижте , все едно сме 18 век ,и на това му казвали завод .Братята се ровят в боклука с ръце егати държавата ,не ги е срам даже и снимки пуснали.

 24. 24 Профил на до #23
  до #23
  Рейтинг: Неутрално

  Умнико, мамин, ти явно прекаляваш с психотропните и си представяш как едни роботи ти развързват торбичката и със супер бързи движения ти разделят повърнатото от напиканото.

 25. 25 Профил на Велик откривател
  Велик откривател
  Рейтинг: Весело

  Абе важното е да откриваме по график, то може и никога да не проработи. Интересно!!! След като нищо не е свършено от предишните, Бойко все има какво да ОТКРИВА и то все започнати и направени от предното правителство та даже и метрото и околовръсният път.....
  Но какво ли ще открива следващият премиер??????

 26. 26 Профил на Велик откривател
  Велик откривател
  Рейтинг: Весело

  Абе важното е да откриваме по график, то може и никога да не проработи. Интересно!!! След като нищо не е свършено от предишните, Бойко все има какво да ОТКРИВА и то все започнати и направени от предното правителство та даже и метрото и околовръсният път.....
  Но какво ли ще открива следващият премиер??????

 27. 27 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1135 Весело

  Абе хора как да няма снимки вътре в статията, като на първата са пропуснали Бате Бойко, така че трябва още снимки една е малко, така че Г-н 10 за ББ може и снимка да има.
  Относно АКТ 15 и 16 сега се казват по друг начин, но между двата се правят технически изпитвания и измервания. така че големите разбирачи, които твърдят че е все тая, явно смятат хората от снимката за настройчици или лаборанти, но като се има предвид технологията и кой строи завода явно разрешителното за въвеждане в експлоатация/Вие му казвате Акт16/ се търгува в момента и като се договори сумата ще бъде издадено.

 28. 28 Профил на антикомунист
  антикомунист
  Рейтинг: Неутрално

  хора, тези са много, ама много зле. бащицата се опитва да действа като тошо живков. няма ли най-после да се осъзнаем и да изберем една наистина свястна дясна коалиция да управлява тая скапана държава

 29. 29 Профил на антикомунист
  антикомунист
  Рейтинг: Неутрално

  всичики медии му лижат гъза на бойко, няма ли да се намерят някъде достойни и смели хора да му кажат и кривиците, че той съвсеме ще си повярва

 30. 30 Профил на .
  .
  Рейтинг: Весело

  # 22

  МНОГО КАВИЧКИ БРЕ,

  ТИ МАЙ СИ "човек" на "премиера" тиква.

 31. 31 Профил на завзек
  завзек
  Рейтинг: Весело

  важн са фактите, а за мен те са следните: ако четете държавен вестник, новото парламентарно мнозинство почти не приема закони, което значи че мин. съвет не ги инициира-лошо няма да се гледа ченгаджийски на онези айдуци от тройната коалиция, ама къде е доган сред обвиняемите? пак го глобяват, че не ходи на работа, ама няма ли кой да го уволни?
  бойко като дедо тошо-само открива некви обекти за полза на "метириала", ама маргините още не са осъдени, таки в чужденеция, ушевци протестират незаконно-дано като доди онзи чех-скулпора, не се уплаши от това колко е прав за кенефа тук...все още се питам р.овч и пикаещия във фонтана, заедно с агент сава що не са поне викани на разпит в прокуратурата поне за нещо? напролет ще требва да се върти сопата

 32. 32 Профил на до #30
  до #30
  Рейтинг: Неутрално

  да ти еб@ майката и на теб, глупако. На мен ми е добре, без значение дали е Царо, Хамстеро или Бойко. Аз си имам добре платена професия, без значение къде ще я практикувам, но не желая аз да съм добре, а голяма част от хората около мен да не се чувстват добре. АЗ ЖЕЛАЯ всички българи да се чувстват добре, колкото и да ти е трудно го разбереш. Аз не желая да емигрирам. Аз нямам нужда да се унижавам да работя в друга държава, защото в моята АЗ не съм направи всичко, което е по моите възможности да допринеса за просперитета в собствената си държава. Аз не плююя всичко българско. Аз ще се боря и заради теб, МЪРШО.

 33. 33 Профил на до #платениете драскачи
  до #платениете драскачи
  Рейтинг: Неутрално

  Боклуци комунистически, тук сте като скакалци: много сте/си за кратко, появявате се бързо, и също толкова бързо изчезвате. Хайде успех, щот сте за оплакване. Ако бяхте читави хора с додбро образование и възможности в професионалното ви развитие, въобще нямаше да пеете тази песен и нямаше да се занимавате с такива долни дейности. Успех в "социалната" ви дейност. Успех с оцеляването ви пожелавам, но съм сигурен че АЗ и всички останали като мен ще ви смажат в конкуренцията за каквото и да е.

 34. 34 Профил на RI
  RI
  Рейтинг: Весело

  Абе то не може всичко да му е наред. НАЛИ Е БЪЛГАРСКИ!

 35. 35 Профил на ЗЪЛ
  ЗЪЛ
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#32] от "до #30":

  А бе недорасляк, каква професия имаш бе ? Сульо пъпчив професия имаш само в болната си кратуна. Като ти гледам постовете и убидеите дето сипеш срещо опонентите стигам до извода, ч коефицента ти на ентеуегентност е по-малък от номера на обувките ти бе, а ти си на възраст не повече от 17г. Или там ти е застинало развитието. Цяло постижение е, че съумяваш да си включиш компютъра и да пишеш. ПСУВНИТЕ И НАПАДКИТЕ ГОВОРЯТ МНОГО ЗА ПСИХИЧНОТО ТИ СЪСТОЯНИЕ.

 36. 36 Профил на гражданка пловдив
  гражданка пловдив
  Рейтинг: Неутрално

  това е едно криминално творечие на пловдивската "мафия" - частно предприятие платено с общински и държавни пари. няма нито лев частна инвестиция. Вложени в строителството на депото са само 3 милиона, останалите 27 милиона са откраднати!!! сменен е обектът на обществената поръчка. сменен е субеска - изпълнителя. обектът не е на общината - общината е само ограбена. но спокойно - това "творение" няма да тръгне - защото няма нито производствена, нито технологична документация. питйте всички специалисти - дали е възможно? дали е безопасно за гражданите. твърде скоро дори професионално изграденото епо към предприятието ще се срути ... опасностите са мчного. чудя се само на премиера Бойко Борисов и на кмета Славчо Атанасов защо се подведаха и снатаха съпричастни с тази подигравка с пловдивските граждани.

 37. 37 Профил на до #35
  до #35
  Рейтинг: Неутрално
 38. 38 Профил на special kind of Lisitsa
  special kind of Lisitsa
  Рейтинг: 5 Неутрално

  отново до #35
  Знаеш ли, дрисльо, такива като теб, които пишат на 'Бе" сте ми ясни като стадо Офци. Големи, прости Офци.

 39. 39 Профил на ?
  ?
  Рейтинг: Неутрално

  Как да няма разрешително, като Бойко долетя за да го пусне . Значи има разрешение от Бойко, а това е най важното.

 40. 40 Профил на ???
  ???
  Рейтинг: Неутрално

  Премиера ще запретне ли ръкави да работи или само ленти ще реже?

 41. 41 Профил на .
  .
  Рейтинг: Весело

  ДО #35

  МНОГО ТОЧЕН АНАЛИЗ,
  ЗА СЪЖАЛЕНИЕ КРАТУНАТА НЯМА
  ДА ТЕ РАЗБЕРЕ.

 42. 42
  special kind of Lisitsa
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 43. 43 Профил на special kind of Lisitsa
  special kind of Lisitsa
  Рейтинг: 5 Неутрално

  до #41
  м@ймуно проста, явно само от АНАЛиз разбираш

 44. 44 Профил на special kind of Lisitsa
  special kind of Lisitsa
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Чао, комунистически плювалници. Омръзнахте ми за тази вечер. Дерзайте и мислете остроумия за утре :--))))

 45. 45 Профил на ..
  ..
  Рейтинг: Весело

  ДО #42 И #43

  АБЕ ТИ НАИСТИНА СИ ГЛУПАВ

  ТА ДРЪНКАШ.

  ПУСНИ СИ АЗИС И НЕ СЕ НАПРЯГАЙ

  ПО ФОРУМИТЕ.

 46. 46 Профил на ..
  ..
  Рейтинг: Весело
 47. 47 Профил на 100
  100
  Рейтинг: Неутрално

  "Бойклук Борисов открива завод за боклуци"

 48. 48 Профил на Do 12
  Do 12
  Рейтинг: Неутрално

  До 12
  Аз съм приел в живота си поне 20 обекта, вярно не са летищни терминали, но по закон процедурата си е практически същата както и за най-големите обекти. Освен това съм върнал поне 10 и някои от тях все още не са пуснати официално. Работят ама като за умряло и утре ако стане нещо не аз ще съм виновен а възложителя и строителаюял.

  Та да знаеш (или да не лъжеш хората):
  Акт 15 - Удостоверява че обекта е завършен, почти завършен (т.е. викат се този и онзи да се види какво ще открият за довършване та да не се хабят с работи дето не се виждат, пък после да му мисли експлоатациаята) или просто "завършен" (по нареждане).
  Акт 16 - Удостоверява че обекта е годен за експлоатация. В България ако е истински - има забележки със срок за отстраняване (т.е. ако не се отстранят става негоден след срока на забележките). В Бг винаги се издава под натиск от някоя заинтересована страна, така че даже акт 16 не означава истинска годност.

  Акт 17 - Удостоверява отстраняването на че забележките по Акт 16 са отстранени (т.е. някой се подписва за замазване на очите).

  Е, на няколко пъти щяха да ме уволнят затова че не си затварях очите за недостатъците на някой обект (а пък политически беше важно приемането му). Имал съм и случай директорът ми (в разрез с преките интереси на предприятието) да ми нареди да подпиша: "Подписвай, иначе аз ще подпиша а ти вече няма да можеш да подписваш!"

  Та щом ББ приема нещо а пък то няма Акт 16 пиши го бегало. Голяма далавера се замазва (то не беше ли Гигов търговец с оръжие?!)

 49. 49 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Дневник, нищо не сте разбрали за завода и консорциумите около него и статиите и репортажите от региона са ви изключително посредствени. Това никак не ме учудва - вие сте софийско-варненски вестник и точно поради тази причина в Пловдив никой не ви чете. Направили сте в Агенцията по вписванията справка за една фирма (Екологичен завод АД) с 51% общинско участие, която е куха и не действа откакто е създадена. Общината е собственик на 100% от активите на завода, частниците дори и подариха земята под него, само и само да може ДЪРЖАВАТА (чрез държавната програма Публични инвестиционни строежи) и ОБЩИНАТА да финансират строежа. Това е едната страна на медала. Другата е, че В КОНСОРЦИУМА „Екологичен завод” (не АД-то), който ще управлява Завода, който е общински, собственикът му, Община Пловдив има нищожен миноритарен дял. Ще цитирам вестник Марица, който е хубаво да четете, преди да пишете глупости за Пловдив: „частни лица дават две халета и терен на общината. Общината и държавата финансират преустройването им в предприятие. Боклукът се преработва срещу заплащане, което важи включително и за собственика на екозавода - община Пловдив. (Таксата е 30 лева за тон, или над 3 милиона лева годишно). В консорциума, на който е възложена и експлоатацията на завода, общината няма мажоритарен дял. Няма го и в акционерното дружество „Предприятие за преработка на битови отпадъци", регистрирано с цел да се получи комплексното разрешително. С други думи, екозаводът е нещо като участието на общината в панаира, където срещу 360 декара имоти общината получи голямото нищо, поне до този момент.” Отделно със сигурност при самия строеж, финансиран 100% с държавни и общински средства, има огромни злоупотреби и кражби. Бате ви Бойко изгони Вълка от боклукчийския бизнес в София, а тласна Пловдив в лапите на Гигов. Заради офицера София жертва пешката Пловдив. Заради вашите балирани лайна, които няма къде да гният, ГЕРБ предаде интересите на Пловдив и още десетина общини с население общо от 700 000 души. Аз съм член на ГЕРБ, но така както върви, ще му стана враг до гроб.

 50. 50 Профил на гербер
  гербер
  Рейтинг: Неутрално

  Давай Борисов!България е с тебе!

 51. 51 Профил на славчо
  славчо
  Рейтинг: Неутрално

  №36 и №49-ЧЕТЕТЕ ГИ,ПЛОВДИВСКИ ТЪПАНАРИ,за да разберете на какво сте се насадили!

 52. 52 Профил на пловдивчанин
  пловдивчанин
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#36] от "гражданка пловдив":

  Нека не пропускаме факта, че независимо от игрите на скаралите се собственици на Екоглобал и уникалните далавери на Чомаков, завод все пак има. За разлика от София, където необходимостта беше много по-остра. Така, че нека сме оптимисти. В България все пак има и хора, които съдават. Не всички си изкарват хляба с приказки и рязане на ленти.

 53. 53 Профил на пловдивчанин
  пловдивчанин
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#50] от "гербер":

  Липсва една снимка как Бойко бухва едно шише по завода, а зад него стои България и лицето и грее от радост.

 54. 54 Профил на :-(
  :-(
  Рейтинг: Неутрално

  Кога ли ще доиде реда и на София ???

 55. 55 Профил на PPP
  PPP
  Рейтинг: Неутрално

  Много хибаво, че най-после този завод е открит: Притесняват ме следните факти: 1)Общината направила ли е конкурс за да избере точно фирмата на Гигов с оферта от 29лв/тон. Може би аз мога да предложа 20лв/тон и 2.) При положение, че общината държи 51% от смесеното дружество, означава ли това, че ще получава 14.80лв/тон или това са парите само за Гигов? 3) как фирмата строител е и оператор на съоръжението-това по кой закон стана? (за съжаление единствено Закона за концесиите позволява това в момента, какъвто очевидно не е случая). Основни постулати при ПЧПто: а) трябва да се правят конкурси/търгове при избор на партньор, за да се получи конкуренция и б) общините не трябва да влизат в смесен дружества, защото става "мазало", ако не в началото то в средата на проекта.
  www.partnerships.bg

 56. 56 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 806 Любопитно

  До коментар [#5] от "Генади":

  Прекрасен въпрос.Кой да работи там??
  Алиен или Бориаз?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 57. 57 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Може и бял негър! Или и ти се надяваш на Нобелова награда за мир!?! Може, ама ако второто ти лично име е Хюсеин...

 58. 58 Профил на ДО 52
  ДО 52
  Рейтинг: Неутрално

  "Така, че нека сме оптимисти. В България все пак има и хора, които съдават. Не всички си изкарват хляба с приказки и рязане на ленти." .......и писане на глупости по форумите

 59. 59 Профил на umnia-53
  umnia-53
  Рейтинг: Разстроено

  А бе хора !Завода не е в Пловдив!Той се намира на 25км от Пловдив.Това е бившия стоманолеярен завод в общината на гр.Раковски-с.Шишманци.Един бивш паметник на комунистическото безумие.Купен от Търев,Стефка костадинова и сие.С малко реконструкция с малко пари.Сега ще носи само печалби.Елате и попитайте местните жители колко забелешки имат?-Свят ще ви се завие!Тук основно ще е вонята,но кой бяга от парата?!Дори и Бойко Борисов да е той!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK