От първи ноември спира приемът на проекти за техника

От първи ноември спира приемът на проекти за техника

© Цветелина АнгеловаОт първи ноември фонд "Земеделие" ще прекрати приема на проекти за селскостопанска техника по програмата за развитие на селските райони. Това е съобщил при днешната си среща с представители на Асоциацията на земеделските производители агроминистърът Мирослав Найденов.


Поради свръхзаявления за трактори, комбайни и прикачен инвентар ресурсът по програмата до 2013 г. е изчерпан, което означава, че стопаните няма да могат да кандидатстват за покупка на оранжерии, напоителни съоръжения и трайни насаждения, които се включваха към мярката "Модернизиране на земеделските стопанства".


От началото на декември фондът ще започне изплащането на средствата за животновъдите на глава животно, които са в размер на 61 млн. лв. От същата дата ще стават преводите за субсиди за директните плащания за декар обработваема продукция. Евросубсидиите ще бъдат 289.7 млн. евро, а заложените в бюджета национални доплащания - 211 млн. лв.


Предстои да се уточни формата и на структурно звено към министъра на земеделието и храните, което ще включва представители на неправителствени и браншови организации. Формата на досегашните консултативни и научни съвети, създадени при предишното ръководство на МЗХ, ще отпадне.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK