Банско и Разлог се опълчиха на ЮНЕСКО

Александър Краваров<br />

© Красимир Юскеселиев

Александър КраваровВ отворено писмо до премиера Бойко Борисов кметът на община Банско Александър Краваров и временно изпълняващият длъжността кмет на община Разлог Благой Дункин изразяват безпокойство от включването на нови територии в района като обект на Световното наследство, съобщи БТА.


Според местните управници това означава забрана за всякаква дейност в парка, което поставя под заплаха осъществяването на важни инфраструктурни проекти, сред които и разширяването на ски зоните в Банско и Добринище, изграждането на "Кулиното", магистрала "Струма".


"В момента представители на Комисията по Световно и културно наследство към ЮНЕСКО извършват оглед на територии от Национален парк "Пирин", който е обект на Световното наследство, се посочва в писмото. Целта е превръщането на целия парк в защитена територия под егидата на ЮНЕСКО. През годините площта на националния парк се е увеличила от 24 000 ха до сегашните 40 000 ха. Сега под натиска на екосдружения, които са превърнали опазването на околната среда в личен доходоносен бизнес, искат разширяване с още 12 000 хектара", заявяват Краваров и Дункин.
Разширяването на защитените зони включва територии около Симитли и Кресненското дефиле, Разлог, Добринище и Банско. Двамата кметове излагат и други свои аргументи против този проект. Според тях "в условията на глобална криза планинският туризъм има огромно значение за оцеляването, просперитета и запазването на работните места във всички сфери на националното стопанство".


Краваров и Дункин се обръщат към министър-председателя с молба да упражни цялото си влияние и да не допусне "излишното номиниране на нови територии от Национален парк "Пирин" в обект на Световно наследство, което изключително много ще затрудни бъдещото развитие на цяла Югозападна България". Те се надяват също Ирина Бокова като новоизбран генерален секретар на ЮНЕСКО да прояви разбиране и да съдейства да не се налагат ограничения, за да могат да осъществят програмата си за просперитет в целия регион.


Писмото на двамата кметове идва само ден след като стана ясно, че Брюксел започва нова проверка на България във връзка със строежи в екомрежата "Натура" и недостатъчно опазване на защитените зони.

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Планинар
  *****
  Гневно

  Нискочелите унищожители на българската природа - вън от политиката и бизнеса! Пирин трябва да бъде опазен от нови разрушения.

 2. 2 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  И по какъв начин опазването на околната среда се превръща в доходоносен бизнес. Кажете и ние да се облажим че сега опазваме безплатно.

 3. 3 Профил на gogo
  *****
  Неутрално

  да живее ПИБ, само така- никакви дървета и зеленина

 4. 4 Профил на Планира
  *****
  Весело

  №2, няма нищо лошо в това да се печели от опазването на природата. Лошо е да се печели от разрушаването й, както правят гореспоменатите граждани Краваров и Дункин.

 5. 5 Профил на Макадам Пириндур
  *****
  Неутрално

  След Краваров и Дункин - и потоп...

 6. 6 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Чета го това и се сещам за талибаните които взривиха статуите на Буда в афганистан с мотива, че пречели на ислямското развитие на региона....
  Очаквам моя любимец кмета на Царево да си покаже новия Армани всеки момент...

 7. 7 Профил на Bravo
  *****
  Неутрално

  Благодаря ти ЮНЕСКО че въпреки съпротивата на смодоволни галфони като този временен кмет, ти стоиш на стража на нашата природа!

 8. 8 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Селските тарикати и разни мошеници няма да могат да въртят далавери и спекулации, че и на всичкото отгоре природата ще остане непокътната от мутробарок - каква огромна опасност грози България, лош ЮНЕСКО, лош!

 9. 9 Профил на Кокороко
  *****
  Неутрално

  Всички знаят, че Краваров е на заплата в ЮЛЕН. Той не се и крие и навсякъде се появява със собствениците.

 10. 10 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1538 Гневно

  Изроди мутро комуноидно селяци - ал4ни, след тях трева не никне, само бИтон остава и се4и6та.

  Това което БГ може да предложи е Природа, автенти4на, запазена!
  Напъните за голф, както и какви ли не други комплескарски простотии облужват едни мноооого тесни интереси на определени хора!

  6тетите са огромни, сами не можем да се опомним и озаптим, добре 4е има ЮНЕСКО!!!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 11. 11 Профил на Калин Василев
  Калин Василев
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Хората начело на тези общини защитават инвестициите си.

 12. 12 Профил на Горския
  *****
  Неутрално

  Предложението на България за разширяването на обекта на конвенцията за световно природно наследство не включва имоти от общините Банско и Разлог, а само от общините Сандански, Гоце Делчев и Кресна. Частите на двете общини в парка са обект на наследството още 1981г.

 13. 13 Профил на Патриот
  *****
  Неутрално

  ЮНЕСКО, убий нискочелите шимпанзета.

 14. 14 Профил на ЮНЕСКО!
  *****
  Неутрално

  Краваров, миришеш ми на Мастика...Въобще можеш ли да четеш и пишеш?

 15. 15 Профил на skior
  *****
  Неутрално

  механите в Банско пустеят, ама простите и алчни селяни не се сещат че балъците ги няма нещо и сметката е крива. Сега дай да бастисаме парка, а те шараните ще се изсипят тука да си хвърлят парите в кенефа който сме направили.

 16. 16 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1078 Разстроено

  Въпросът за световното наследство ще отпадне автоматично с окончателното бетониране на планината. Паралелно отпада и планинския туризъм. Основния бъдещ поминък на банскалии се очертава птицевъдство в многоетажни кокошарници-бивши хотели.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 17. 17 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 797 Разстроено

  Вместо да се възползват от близостта си до част от Световното наследство и да го използват в своя маркетинкова полза, така че да привлекат туристи от цял свят, те напротив, искат да го унищожат и да нямат нищо общо с него. Ето на това се казва кръгли идиоти.

 18. 18 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Планинар [#4], ... [#2] май визираше тази част от изказването на двамата кметове-идиоти:

  "Под натиска на екосдружения, които са превърнали опазването на околната среда в личен доходоносен бизнес..."

  Щеше да бъде смешно, ако не беше трагично.

 19. 19 Профил на x
  *****
  Неутрално

  Браво! Тези алчни маймуноиди разбират само от бой!
  Красотата трябва да победи!

 20. 20 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#17] от "Sioux":

  Е точно това тия талибани така и не можаха да го разберат. Висококачествен туристически продукт в чиста ако може максимално близо до девствена природа с ограничено предлагане се продава много скъпо срещу доста по малко разходи отколкото туризма тип "СКЪПА Китайска ширпотреба", произвеждан у нас с всичките му безумни последствия...

 21. 21 Профил на Maria
  *****
  Неутрално

  Интересно за какъв 'просперитет' говори гореспоменатият. В Банско понастоящем има само недостроени, но вече пустеещи блокове тип 'прогомназия'; хотели, които при всяко ходене изглеждат все по западнали и затъващи; кръчми, които от отчаяние предлагат от пици, през турски кебапи, китайско и българско - само и само да привлекат някой и друг клиент, но такива НЯМА!
  Кой точно е просперирал от застрояването, че не разбрах?
  Ама банскалии си сазлужават съдбата, ако този наистина изразява тяхното мнение..

 22. 22 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Maria, права си, банскалии напълно си заслужават съдбата. До вчера са гледали крави, днес искат да са милионери. Видя се, че не става.

  Всичко щеше да бъде идеално, стига тези въпросни банскалии да не възприемаха Пирин за нещо като лична собственост, с която искат да се разпореждат. А Пирин е на всички нас! Нещо повече, Пирин е и на нашите деца и внуци. Не може шепа бивши кравари като Краваров да се разпореждат с нещо толкова велико. Както става ясно и от статията, Пирин е обект не само от национално, а и от световно значение!...

  И явно точно това им е и проблемът на господата Краваров и Дункин, че искат Пирин да си бъде само за тях. За тях и за никой друг.

 23. 23 Профил на Арамис
  *****
  Неутрално

  Ей тия продажници нямат и капчица съвест! Особено тоя на снимката...Краваров или Козаров не го знам.Първо унищожиха Банско и го превърнаха в бетонна пустиня, а сега искат да изсекат Пирина!!!Не си даваме гората на нашите прадядовци и дядовци. Ако трябва ще събаряме лифтове и ще правим живи вериги...

 24. 24 Профил на Румен
  *****
  Неутрално

  Банско и Разлог ли са се опълчили? Или тамошната мутрофауна?

 25. 25 Профил на Пирин
  *****
  Неутрално

  Четох внимателно мненията. Рядък случай. Във форума със сигурност има членове и симпатизанти на всички партии в България. Но какво единодушие по темата. Над 90% от оценките са с "одобрение" равно на общия брой оценяващи мнението. Това означава, че има въпроси, които обединяват. Поздравления.

 26. 26 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Предлагам кметовете на двата града да инициират Национално движение за бетониране на България /НДББ/, което да се бори с всичките ЮНЕСКО-та ЕС-та и други глупави организации. Само да някой да не прочете абревиатурата НДББ като "Национално движение Бойко Борисов".

  Чл. 1 от устава на НДББ

  България е бетонна република и цялата власт произтича от Бетона.

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 27. 27 Профил на Боби
  *****
  Неутрално

  Краваров и Дункин се опълчват срещу ЮНЕСКО! Смееееех!

 28. 28 Профил на Боби
  *****
  Неутрално

  И аз питам тези двама лапачи, по какъв начин опазването на околната среда се превръща в доходоносен бизнес?

 29. 29 Профил на Еко
  *****
  Неутрално

  Да идат да се оплачат на Бокова!

 30. 30 Профил на Canada Dry
  *****
  Неутрално

  Разбираемо е да са недоволни, защото спиране на строителството на бърдаци за проститутки, чалгаресторанти, хотели за мутри и СПА центровете за мутреси е пречка пред личното им обогатяване.
  Няма ново строителство - няма комисионни!
  А за туризма това е една отлична новина, защото и сега районът вече е презастроен и с бясна скарост се носи към модела "Слънчев бряг".

 31. 31 Профил на think green
  *****
  Неутрално

  Уау, дори не подозирах, че все още има малоумници, които искат увеличаване на ски пистите в Банско!
  А има ли друг такъв прецедент - да бягаш от престижния списък на Юнеско? Напротив, държавите лобират и се натискат да добавят територии в списъка, за да станат по-атрактивни за туристите, каква е тази крива Ганьовска логика!

 32. 32 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  тия какви долни отрепки са само! всяка община в ЕС би се радвала ако ЮНЕСКО я определи за световно наследство, а те се опълчили, дебилите....
  Снимката на Краваров е отлична, той е липсващото звено в теорията на Дарвин.

  low riders team
 33. 33 Профил на стара банскалийска крава
  *****
  Весело

  Ако си спомняте, драги коментатори, до преди двадесет години нас, кравите в Банско, единствено в България все още ни впрягаха краварите в каруците си и ни дояха даже. А сега Краваров и краварите като него решиха за сметка на Пирина да изкарат по някой лев. Та, нас ни изпоклаха за банскалийски чомлеци и суджуци и капами (аз, несретната, оцелях единствена, за да мога да ви съобщя всико това). Но Пиринот не е крава и кравари не могат да се занимават с него, освен да пасат кравите там. Иначе краварките, преди ги колеха за изневери, сега с този нов туристически бум, ще трябва собствения си банскалийски семеен кодекс да го пренапишат, защото и краварки няма да останат. Дано ЮНЕСКО спаси хубавите банскалийки.

 34. 34 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Ако Г-жа Бокова направи грешката да застане зад българската мафия в Пирин и допусне премахване на контрола на ЮНЕСКО върху парка (вкл. нарушените вече територии, подлежащи на възстановяване), то арабските медии ще я разкъсат на парчета.

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 35. 35 Профил на vypros
  *****
  Неутрално

  Краваров&Дункин срещу ЮНЕСКО и опазването на БГ ПРИРОДА, кой ще победи?

  Човекът на снимката не изглежда като много писмовен. Интересно, кой му е написал писмото?

  )))))))))))))))))))))))), ако не беше толкова трагично.

 36. 36 Профил на послепис от старата банскалийска крава
  *****
  Весело

  Радвам се на коментар #25, защото рядко са каузите, които успяват да обединят българите. Но защо, драги ми господа, толкова малко гласувахте за Зелените и толкова много за Национално Движение бойко борисов (или НД Бетонизация на България). Муууууууууууууууууууууууууу... Отговорете си сами какво очаква вас и българската природа, защото аз, старата крава, съм чувала за мераците на бат бойко около Переликя, пък и не ми се сърдете, че пиша името на този български месия с малка буква, големите букви са за истински големите хора. а он, телопазителят, или гавазинът през турско, пък и сега... аджеба, какъв е? Нещо като пъдарин.
  Друг път повече от банскалийската крава...

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38 Профил на bg
  *****
  Неутрално

  Как неразбрах избраха тази от БКП да е начело на ЮНЕСКО можеби с много натискане и лобиране от страна на Гоцееее

 39. 39 Профил на tourist
  *****
  Неутрално

  Е, точно заради такива неандерталци като Краваров в България няма да има вече за какво да идват туристи. Защото единственото, което още представлява интерес и е наистина ценно е природата, чиста и истинска.

 40. 40 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Малко се опасявам от възможностите на ЮНЕСКО да опази България от българите. Но в тях ми остана надеждата. Преди да стане курорт, съм ходил в Банско и съм се възхищавал на гостоприемността на хората там. Като се добави красивата природа и факта, че е световно културно наследство се получава един страхотен продукт на хубава цена, който предполага да привлича свестни хора с много пари и висока култура. От биха печелили и банскалии и всички българи. Защото нуждата от огромни хотели няма да я има, местни хора ще печелят от гостоприемството и традициите си и ще могат да привличат културни и възпитани служители, които да обслужват гостите (защото туристите ще се чувстват като гости). Само че за това се изисква много труд и себеотдаване, което не никак, ама никак характерно за българския бизнесмен.
  Затова е това опълчване срещу хубавото на едни ограничени хора

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 41. 41 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Сега ще стане ясно Бокова надскочила ли е кърваво-червената си закваска.

  gradinko.bg
 42. 42 Профил на Skiorche
  *****
  Разстроено

  Бай Цане е гола вода. Е*#@ха майката на Банско, И за кенеф не става. Добре че пада сняг зимата та да затрупа буклуците и цялата неразбория около стоежите. Ама лятото всичко лъсва. Прилича на Люлин, сграда до сграда, 1 полянка или дърво няма помежду им. Новите тротоари на 1 година вече са се изронили или са обрасли като джунгла! Това в Африка го няма. Абе гола вода.
  Кмета трябва да гледа и малките неща в града, защото те правят най-много впечатление на туристите. И да отиде някаде по света да види как се прави туризъм, със ПРИРОДА, добре поддържана, чиста и лесно достъпна. Това искат хората, не цимент, фашкий и селяния...

 43. 43 Профил на nemo
  *****
  Неутрално

  Да го духат Банско и Разлог!

 44. 44 Профил на Обективен
  *****
  Неутрално

  тия кметове са много смешни хора Режимът на националния парк и плана му за управление са много по-ограничаващи от това дали ще влезе целия парк в ЮНЕСКО или части от него Още по-сериозно е наказателната процедура започната срещу България именно заради нарушения на същите тизи другарир които одобриха ски-курорт Кулиното на местно ниво
  тъй че подскачането им в момента е напълно безсмислено

 45. 45 Профил на обективен
  *****
  Неутрално

  Да не говорим че и на врабчетата стана ясно че доста хора изначално бъркат туризма със строителния бизнес
  Дейносттта в момента на двамата кмета е единствено и само в полза на строителния бранш и е убийствена за туризма
  Не ми е ясно обаче защо туристическия бизнес (с икключение на БААТ) си трае по въпроса

 46. 46 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 574 Весело

  Коментарите на екозащитниците по темата са тотално замърсени с обиди и простотия. Ако това е културното наследство, което ЮНЕСКО ще пази - пази Боже.

 47. 47 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#46] от "АК":

  Ако искаш да знаеш, обидите в нашите коментари са нищожни в сравнение с това, което заслужават унищожителите на българската природа и такива като теб.

  Тъй като см добре възпитан, ще ти кажа какво мисля за теб, като заменя всички нецензурни думи със звездички:

  АК, ***********************************************!!!

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 48. 48 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#47] от "Драги ми господине":
  Никоя кауза не заслужава такава опростачена "защита".

 49. 49 Профил на Ха, ха
  *****
  Гневно

  Не е случайно че пишат на Бойко Борисов. За Краваров съм сигурен, че е избран с бюлетината на Герб, за Дункин не знам, но предполагам.

 50. 50 Профил на todor_kochev
  *****
  Любопитно

  Само питам:Може ли *ак* - хардуер,софтуер и прочие,да обясни как да се отнася нормалния човек с такива говедца като краваров и дункин?Или според него алкохолизираният примат,готов да те смаже - и тебе,и всички останали,и цялата природа,а ако му падне - и цялата Вселена,разбира от нещо друго,освен от клетка с яки железни пръти?И възпитален бой с цел събуждане на някаква мисъл в първосигналната му система?Сподели с нас,незнаещите,че белким и ние успеем да си *сменим чипа*,и хардуера,и софтуера.

 51. 51 Профил на andromedia
  andromedia
  Рейтинг: 8 Гневно

  ГНУС ме е от Кърваров, тези които са го избрали и всички останали "благодарение" на които се случва това безумие - ПФУ!!!

 52. 52 Профил на andromedia
  andromedia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  АК, коментарите са замърсени от гняв и безсилие.

 53. 53 Профил на ббб
  *****
  Неутрално

  45 е казал съвсем точно. За какъв туризъм става въпрос тук? Кметовете реват от името на стороителните фирми, които единствени имат интерес да продължи безумното бетониране на Пирин - като Балканстрой и пр.

 54. 54 Профил на andromedia
  andromedia
  Рейтинг: 8 Гневно

  Кога най-сетне планината ще стовари гнева си върху тая паплач?!

 55. 55 Профил на andromedia
  andromedia
  Рейтинг: 8 Гневно

  Денем и нощем се моля да фалират всички които тъпчат земята с обувки купени от кървавата нива на Пирин

 56. 56 Профил на доц. Боян Дуранкев
  *****
  Неутрално

  Миналата година за последен път посетих мутробароковото ЖК "Банско", което е наистина нефункционално и отвратително, откъдето и да го погледнеш.
  Добре че има ЮНЕСКО, а не само подобни "предприемачи"!
  Да дадем път на природата, г-жо Бокова!

 57. 57 Профил на Pazete prirodata
  *****
  Неутрално

  Дано някой се вгледа добре в наводнението на Месина (Сичилия). И там е правено едно безразборно строителство, без план и без проучване. Свлачищата от планината бяха страшни. А това може да стане и в София, ако продължава да се застроява Витоша така безогледно.

 58. 58 Профил на или... или
  *****
  Неутрално

  Не коментирам кой какви пари взема и от кого , само ще кажа, че във Вал ди Зер има над 130км писти, а в Банско са около 60.....ние сами трябва да си решм какво искаме.....

 59. 59 Профил на skior
  *****
  Неутрално

  Аз като българин и сънародник на обикновените хората от Банско и Разлог вярвам, че те обичат природата в техния регион, не са заслепени от сребролюбие и желаят н.п. Пирин да бъде унищожен точно толкова, колкото и софиянци искат съсипването на н.п. Витоша. Зад всички подобни проекти стоят нечисти частни интереси и мафия, корупция, лакомия, търгашество и престъпни амбиции. Врагът е един и същ, независимо от методите, с които постига целите си. Той поставя личната си изгода срещу интереса на хората и действа навсякъде - и в планините, и по черноморието. За да спре това трябват обединените усилия на всички нас и организации като ЕК и юнеско.

 60. 60 Профил на Име
  *****
  Гневно

  По-голяма глупост скоро не бях чел! Честно! От ЕК ни налагат санкции, че не можем да опазим природата, защото управлението слугува на интересите на определени бизнесгрупировки вместо тези на българското и европейското общество, същевременно с това тези хора на високи позиции пишат подобни ГЛУПОСТИ!!!! Свалете ги!

 61. 61 Профил на хм
  *****
  Гневно

  Що точно разчитат на Ирина Бокова? Може би зашото и тя е избрана с червената бюлетина?

 62. 62 Профил на skior
  *****
  Неутрално

  До коментар [#58] от "или... или":

  ти карал ли си тази зима на Банско?? Понеже аз бях там и освен чудовищно раздутите цени, липсата на хора в хотелите, механите и по пистите, както и ужасно нелюбезното обслужване друго не ми направи впечатление. А имаше всички възможни предпоставки, особено природата, за да не бъде така. От тези 60 километра писти едва 20% бяха обработени криво-ляво добре (или изобщо) и то във високия сезон. Редовно имаше съоръжения които не работят, въпреки цената на картата от 56 лева на ден. Същото е и положението на Витоша, писти има достатъчно, влековете обаче са за старо желязо. Я сега ми кажи от какво би се направила далаверата, да инвестираш в ремонт на съществуващата инфраструктура или да изсечеш гората и да направиш вилно селище и хотели. Я виж как добре се подредиха нещата с бившия Софияленд...

 63. 63 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#58] от "или... или":

  Вал ди Зеер, Ливиньо, Зеермат, Гармишпартенкирхен и др. подобни скицентрове с по над 100 км писти на каква височина са, има ли там разстителност за изсичане, забелязал ли си планирането на застрояването в тези курорти кога е спряло, каква е гъстотата на населеност в активен сезон, уреждането на транспорт от зоните за настаняване до зоните за каране как са уредени и въобще ходил ли си????

 64. 64 Профил на Кристиян
  *****
  Весело

  Червенушките пак дапочнаха да изпълзяват от дупките.Алчност и корумпираност са двигателите на техния енергиен източник.Да видим нашия любим нов новеничък премиер,как ще реши въпроса.Нали до него са посланията от двамата мъдри кмета,представители на рода"гниди".Природата трябва да остане за всички,не само за шепа сребролюбиви крадци на здраве и красота в България.

 65. 65 Профил на ЛАМБО
  *****
  Неутрално

  Вижте тази мафиотска физионимия. Ужас ...

  Персонажите в Дон-Корлеоне Л .... да ядат

 66. 66 Профил на българин
  *****
  Неутрално

  Ужас, това е върхът на малоумието Вместо да се гордеем с това, че в България има обекти, които попадат в списъка на ЮНЕСКО за културното и природно историческо наследство...

 67. 67 Профил на ужас
  *****
  Неутрално

  Хората се избиват да влязат в списъка на Юнеско, на тия им пречело. Не разбират ли, че по-голяма реклама за туризма там няма? Те, обаче, не искат устойчив туризъм, а да се налапат за година две и после кой откъде е с мерцедеса...Абе, нямам думи...

 68. 68 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1134 Весело

  Спокойно - другарката Бокова ще оправи работата. Нали за това Гоце потроши една камара от нашите пари да я лансира. Що национален обект ще отпадне от списъка на ЮНЕСКО ако знаете....

 69. 69 Профил на Доки док
  *****
  Неутрално

  До 42. В африка тротоари няма.

 70. 70 Профил на БГ Футбол
  *****
  Неутрално

  Ски писти трябва да има и ски лифтове трябва да се строят. Имаме място точно за още три курорта - два в Рила и един в Пирин. Всичко обаче трябва да става контролирано и с ред при предварително одобрен ОУП, който да не се нарушава и да не се изменя. Толкова писти, толкова хотели, толкова пътища и край. Дори Първанов да иска да си направи тоалетна на двора, ако я няма в ОУП, значи не може. Най-добре е ОУП да се приема с решение на МС или дори НС. Концесионните такси трябва да отиват изцяло за компенсаторни мерки и за бюждета на ДАГ, за да имат "горските" коли и техника да спират циганите в Самоков, които само за 2-3 месеца изсичат повече материал отколкото е изсечен за цялата ски зона във Банско (по който въпрос не съм чул някой еколог да е направил нещо). Извинете ме за "наглостта ми" и "мафиотските" нагласи, но пълното отричане на използването на планината за бизнес противоречи на всякаква логика. Това е криворазбрана екология. Еколозите трябва да прозрат, че е добре да се направи малък компромис в името на набиране на средства за екология. Иначе постоянно стоим на двата полюса и наникъде. Едните казват - Няма да пипате дори едно храстче, - а другите искат да застроят цял Пирин. И го правят! И от това за екологията не отива дори една стотинка... Ползата за нормалния гражданин къде я виждате от едното и другото?!

 71. 71 Профил на Dimitur
  *****
  Неутрално

  В Банско през лятото щяло да има атракции.
  Да го сложат Краваров в една клетка и срещу него в друга клетка Грънчаров - директора на дирекция Национален парк Пирин - и ей ти атракция - тъкмо и ще бъдат обезопасени за зрителите.

 72. 72 Профил на !!
  *****
  Неутрално

  Краваров и Дункин веднага да ги вкарат в затвора или в лудницата, че позор за България!!!

 73. 73 Профил на сартр
  *****
  Неутрално

  Бях това лято в Банско-тъжна картинка! Духът на старо Банско е мъртъв!

 74. 74 Профил на Попов
  *****
  Неутрално

  това му е най-хубавото да си на страната на истината - вчера бяхме сами срещу беззаконията на ски зоната и долу в града и ни наричаха "екотерористи", "че спъваме развитието на България" и т.н.

  днес от нашата страна се нареждат Европейската комисия която е европейския орган за управление на общноста и ЮНЕСКО които са най-големия световен орган за определяне и опазване на природните и културните ценности !

  Какво ще стане утре - от едната страна ще останат няколко отдавна изживели времето си мутри, а от другата цивилизованото общество !!!

  Така че, безнадежно остарели "пишман-бизнесмени", събирайте си партакещите и дим да ви няма докато още не сте влезли в затвора !!!

 75. 75 Профил на Банцкалия от Ръзлок
  *****
  Весело

  Язе ногу сакам да си продадам нивката за ногу милионе и да си купа голем црън мерцедез торбандизел и да ода у Разлог на дицкотека. Елее сички моми че са у ногите

 76. 76 Профил на Голямата Бяла птица
  *****
  Неутрално

  Александър Краваров - кмет на Банско, който призова банскалии на демонстративно бракониерство, ако национален парк Пирин влезе в Натура 2000; главен съучастник на Юлен в създаването на "Ски-зона - Банско" в границите на НП "Пирин" - обект на ЮНЕСКО - световно природно наследство.

  Под номер 2 в Черен списък на унищожителите на българската природа - http://bgblacklist.blogspot.com/2008/02/blog-post_17.html

 77. 77 Профил на до70
  *****
  Неутрално

  не мога да разбера защо трябва да се търсят компромиси с нарушителите на закона. в една правова държава нарушителите би трябвало да влизат в затвора. по същата логика дай да търсим компромиси с търговците на наркотици - само до 20 дози на ден, с крадците - до 1 кола месечно, с корумпираните - до 100 000 годишно, с убийците - не повече от 1 убийство на 5 години и т.н. И всичко го облагаме с данъци, акцизи и такси - за да има пари за здравеопазването, полицията, образованието и т.н. айде да не разводняваме форума. А за използването на планините - моля над 75% от нашите планини не са защитени територии - използвайте си ги както искате. аз като нормален гражданин имам нужда от правова и демократична държава а не от бананова република на споразуменията.

 78. 78 Профил на 707
  *****
  Неутрално

  До коментар [#48] от "АК":

  " Никоя кауза не заслужава такава опростачена "защита". "

  Кауза като тази заслужава защита с всички възможни средства, даже и опростачени. Защото докато умните (и деликатните) се наумуват, лудите се налудуват.

  С простака - по просташки! Той друг език не разбира така или иначе.

 79. 79 Профил на Батман
  *****
  Неутрално

  Ухахахахахаха! Вижте му мутрата на този човек! Ама той и на лифта не бива да работи камо ли да е кмет на нещо! Боже, опази Пирин от дивите зверове, които се раждат в неговите поли. Та това не е Краваров, а Питекантропов! Ама защо липсва снимка на Дункин? Чувствам се ощетен!

 80. 80 Профил на 707
  *****
  Неутрално

  До коментар [#75] от "Банцкалия от Ръзлок":

  Преди 5 години две бабички-сестри поискаха за една кирпичена къщичка с 500 кв.м. терен в с. Крапец 120 000 Евро. Бяха чули че англичани започват да се навъртат и купуват в околността.

  Пази боже сляпо да прогледа.

  Лакомията е страшно нещо. А пък съчетана с простотия...

 81. 81 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  Тия двамата кметове може да основат асоциация на общините унищожили и бетонирали най-много зеленина
  Така хем ще се чувстват по-значими, хем цял народ ще ги познава поименно и ще сочи снимките им на следващите поколения - като пример за алчна селяндурщина и тапънарство
  Веднага могат да се включат и от Царево - с бетона в парк Странджа, от Варна - с готвеното бетониране на Морската градина, от Смолян - с бетонните гета в Пампорово , от Несебър - с гордостта Слънчев бряг. Списъкът е отворен

 82. 82 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  ...тъпанарство,извинявайте

 83. 83 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Ей мърляк корумпиран, да мълчиш, ако не е брюксел и други нормални влияния, досега от българия нищо да не е останало, как се не настроихте...

 84. 84 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1254 Весело

  Кво тва ЮНЕСКО, бе тикви? Айде у лево, гараж имам да строя. Картофи.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 85. 85 Профил на Знайко
  Знайко
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да ви е*а майката селска нагла, гадни кметове! Ненаядохте се, значи! "поставя под заплаха осъществяването на важни инфраструктурни проекти..." налапахте се с рушвети за тези проекти и сега, ако не се осъществят ще трябва да връщате! Напълно ви разбирам, вие сте типични лакомии!

  Не разбира, но говори
 86. 86 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1254 Весело

  Не бе, момчето е против новия шеф на ЮНЕСКО. Я гледай каква опозиция има милата. При това в родната и страна.
  Да е... и театъра, да е...

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 87. 87 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  Краваров, личното ти име трябваше да е Стоичко. И като гътнеш "Нане Стоичковата върба" /разбирай ПИРИНА/, колко време ще ти трябва да стоиш в кръчмата?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 88. 88 Профил на 12
  *****
  Неутрално

  Края на лятото (септември) бях в Разлог и Банско. Нагледах се на пустеещи строежи. Цели комплекси с по няколкостотин апартамента пустееха. Апартаменти, на които до преди година са им искали по 2000 евро на квадрат, сега не могат да ги продадат и на 800. Разните там СПА центрове и уелнес-оазиси и всякакви изгъзици работят на 5-10% от капацитета, ако работят въобще.
  А тия с целия си акъл искат още да строят. Ако продължат така, ското големи части от града там ще се конкурират успешно с Припят след няколко години като запустелите обекти западнат съвсем.

  Но тогава може да ни докарват японски пенсионери, което ще е пъти по-добре от сегашната клиентела.

  Суши с балканска пъстърва и японска чаена церемония с мащерка, риган и кантарион. И домашно кисело мляко, за да живеят до 130 години японците и да се кискат на гробовете на алчните строителни предприемачи!

 89. 89 Профил на Хабитат
  *****
  Неутрално

  Тройната кражба:
  1. Подкупваха държавни чиновници да им подаряват държавни земи, т.е земите на всички нас.
  2. Ограждаха, изсичаха и бетонираха тези гори, земи, дюни, планини, и си ги присвояваха, т.е. земите на всички нас.
  3. Докараха ни наказателни процедури от ЕС, които ще плащаме всички ние:
  Да ви ги припомня тези общини:
  1. Банско и Краварят Александров барабар с Цеко Минев и Юлен, който след като съсипа Пирин, драпа за Витоша
  2. Разлог с неговия кмет Татарски, който е депутат от ГЕРБ и шеф на парламентарната комисия по Регионално развитие. Видяхте ли го регионалното развитие на Разлог и Банско до какво доведе - пълно Разложение -справка - идете на Бетоловото?
  3. Краварна на Трицонко Трицонев - рок-иконата, която нарои перки и 50 метрови хотели из тръните и се похвали, че всичко е успял да продаде и вкара в регулация, та можел спокойно да посрещне НАТУРА 2000 (+ наказателна процедура за Калиакра).
  4. Арнаут Петко от Мичурин, който искаше морето да граничи с регулация и бълваща канализация от Резово до Дуранкулак.
  5. Несебърско-Слънчевбрягскаа Содомо-Гоморска агломерация, на която само един Иракли и остана небетониран, та го дадоха на "швейцарците" Стоянчо Неуспелия певец и фамилията парвенюта и бандити Баневи.
  6. Долни Чифлик, които "регулираха" лонгозните гори на Камчия и вкараха дюните на Камчийските пясъци в пасища мери, за да бъдат харизани на банката на Коминтерна - Райфайзен, за да строи 800 декара курорт върху неосквернена лонгозна гора и пясъчни дюни.
  7. Смолянската Бараба баба Дора, която харизваше земите на хората на лъжеца Кирил Асенов, за да прави Супер Перелик и т.н. Писна ми да се занимавам с тези хора! Избирайте си ги!

 90. 90 Профил на Бавно мутираща в хуй
  *****
  Весело

  Да сте живи, природолюби!

 91. 91 Профил на БГ Футбол
  *****
  Неутрално

  До 77.

  Нещо не ме разбра, приятел. Аз не казвам да се строи в нарушение на закона. Аз казвам законът да се измени така, че да се направи това, което съм написал. Но само това. И ако бях еколог по занимание, а не само по душа какъвто съм сега, щях да настоявам именно за тази стратегия. Като изопачаваш мнението ми, не го оборваш. Не знам колко процента от планината не е защитена територия, но ски писти могат да се строят на точно определени места. И трябва да се строят. И от това екологията може да спечели. Ако щете вярвайте. Иначе в откритото противопоставяне "еколози срещу инвеститори с несметни и нечисти капитали" кой мислиш, че ще спечели? Аз знам кой ще го направи и тогава няма да съм щастлив...

 92. 92 Профил на grah
  *****
  Неутрално
 93. 93 Профил на Marfi
  Marfi
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Значи, алчните природозащитници трупат пари от защитените зони, а тези които строят писти и хотели - да ги ожалиш...

  Кметът носи чертите на дългогодишен тракторист с максимум основно образование в ТОХ-а.

 94. 94 Профил на do 91
  *****
  Неутрално

  Ако бяхте "еколог" независимо дали по професия или душа щяхте да разберете, че ски могат да се карат навсякъде по света, а Пирин и мурите са уникални и е грехота да сечеш хилядогодишни дървета за да се спуска някой по наклона. А за приотивопоставянето е ясно кой ще спечели - обществото. Ако сме правова държава. Иначе закон "Цеко Минев" ми е толкова противен колкото закона "Лучано" и всички закони които се правят за да задоволят интереса на един или друг олигарх или партиен лидер.

 95. 95 Профил на Hristo
  *****
  Неутрално
 96. 96 Профил на Пиринец
  *****
  Неутрално

  Нека не забравяме, че Бокова е закърмено комунистическо чадо, на което партизанските похвати и шуро-бадженащина са присъщи!
  Няма да се учудя ако предпочете подарък - ски карта за Кулиното...или новите писти в Банско!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK