Осигурени са лекарства за хора с мултирезистентна туберкулоза

СЗО ще отпусне на страната ни нови 9.5 млн. евро за борба с туберкулозата<br />

© Иван Григоров

СЗО ще отпусне на страната ни нови 9.5 млн. евро за борба с туберкулозатаЗа първи път в България здравното министерство осигури безплатни лекарства за пациенти с мултирезистентна туберкулоза. Тази форма на болестта не се повлиява от стандартната терапия и изисква продължително скъпо лечение, обясняват от пресцентъра на здравното ведомство.


Пациентите с тази диагноза задължително остават в болница от 6 до 12 месеца, като лечението им включва най-малко 5 вида препарати. След това в домашни условия те продължават да се лекуват още две години.


Скъпите животоспасяващи медикаменти се доставят по договор със Световната здравна организация (СЗО), а средствата за тях са предоставени от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Лекарствата са предназначени за лечението на 50 пациенти, уточняват от пресцентъра на здравното ведомство. Толкова са болните от мултирезистентна туберкулоза на година у нас.
Пациентите ще се лекуват само в двете специализирани болници по белодробни болести в Габрово и София. До края на годината в тези лечебни заведения ще се извърши и ремонт на стойност 310 хил. евро. Средствата са осигурени от програма "Подобряване на контрола на туберкулозата".


До края на ноември се очаква страната ни да подпише ново споразумение за финансиране на програма за контрол на туберкулозата с Глобалния фонд. Безвъзмездната помощ е 9.5 млн. евро.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK