Продължава делото за чифлика Кричим

Продължава делото за чифлика Кричим

© Надежда ЧипеваВ Пловдивския окръжен съд днес се провежда поредното заседание на делото, образувано по иск на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и неговата сестра Мария Луиза срещу държавата за собствеността върху двореца Кричим. Ищците претендират да са законни собственици като наследници на цар Борис ІІІ върху постройки с 1200 кв.м застроена площ и 371 дка полска земя, намираща се в околностите на село Куртово Конаре.


На предишното заседание, на 13 юни, бяха представени и приети от съда основните експертизи - скиците на прилежащите земеделски земи и разширената съдебно-техническа експертиза, която трябва да идентифицира имота. Тогава обаче не беше готова поисканата от пълномощниците на държавата повторна експертиза за пазарната оценка на земята, което наложи отлагане на делото. Тя и до вчера не беше депозирана, научи "Дневник" от източници от съда. Представената на съда оценка на експертите за земеделската земя е 1200 лв. за декар, но адвокатите на държавата я оспориха с мотива, че се намира в урбанизирана територия, а е оценявана като полски ниви. Въпросната експертиза, за която не стигна повече от половин година на вещите лица да я изготвят, има значение за евентуално коригиране на размера на държавната такса, която Симеон Сакскобургготски е платил за завеждане на делото, а не за съществото на спора. Ако съдът прецени, че спорът може да бъде решен и без нея, делото може да приключи днес и да бъде обявено за решаване. Юристи обаче коментираха, че когато едната от страните особено много държи на някое искане, съдът обичайно избягва да го игнорира.


Предисторията на първото съдебно дело, което се води срещу държавата за собственост върху национализиран през 1947 като частен царски имот, започва през 2007, когато пловдивският областен управител Тодор Петков отказва да реституира имота Кричим. Основният му аргумент беше, че не може да се извърши идентификацията на имота заради разминаване в имената на местностите, посочени в нотариалните актове и в общинските архиви. Сакскобургготски обжалва и Пловдивският административен съд отмени отказа. Петков на свой ред обжалва пред Върховният административен съд. ВАС върна проблема на нулата, като се произнесе, че актовете на областния управител не подлежат на съдебен контрол и единственият способ за решаване на спора е иск на засегнатия пред гражданския съд по общия ред, което Сакскобургготски направи още преди да излезе решението на ВАС.
Досега по делото бяха представени - извън нотариалните актове, експертизите и разказите на свидетели - над 50 исторически справки, мемоарни и дори художествени книги, становища, включително и изразени пред комисията "Ранчев" в предишния парламент. Любопитното е, че за някои от тях всяка от страните твърди, че подкрепя нейната гледна точка.


Държавата в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е представлявана от софийския адвокат Любомир Денев, професора по вещно право Владимир Петров и още четирима юрисконсулти. За Симеон Сакскобургготски пред съда се явяват адвокатите Ели Христова и Росен Томов, също от Софийската колегия.


Имотът Кричим, наричан още чифлик, селско имение, дворец, резиденция, е създаден в началото на ХХ век, по времето на цар Фердинанд, чрез периодично купуване на земя от селяните. Според различни мемоаристи точното му име за онова време е чифлик или селско имение, тъй като изграждането му било с цел отглеждане и подобряване на земеделски култури и овощни градини. Върху част от земята е била засадена гора. След национализацията имотът служи като разсадник, снабдяващ цялата страна с интересни декоративни дървета.


В книгата си "Огнено лято", в която са отразени събития от 1923 г., писателят Камен Калчев пише, че имотът Кричим бил предпочитаното място от министър-председателя Александър Стамболийски за срещите му с Борис ІІІ, та се налагало младият тогава цар да тръгва от София за Кричим само и само да не се гневи своенравният премиер. А според историка проф. Георги Марков в драматичните дни на деветоюнския военен преврат премиерът Стамболийски, който се намирал в родното си село Славовица, Пазарджишко, се е мъчел да стигне до двореца Кричим, вярвайки, че там ще се спаси от смъртната опасност.Ден преди решаващото заседание на съда "Дневник" се обърна към двете страни за коментар по казуса


Адвокат Любомир Денев, представляващ държавата:
"Делата за имота Кричим и за бившето земеделско земеделско стопанство на УБО край Врана, както и предстоящите действия във връзка с владението на гори от Симеон Сакскобургготски, са подходящ повод държавата да си изгради сериозно отношение към реституцията на т.нар. царски имоти и да приеме законодателен акт, с който да се уредят последиците от решението на Конституционния съд, отменящо Закона за одържавяването на имотите на бившите монарси и техните наследници. Този въпрос не бива да се решава като отделни казуси. Опит да бъде решен цялостно беше направен от комисията "Ранчев" в предишния парламент, но той не беше успешен най-малкото заради съществуването на тройната коалиция."


Адвокат Ели Христова, представляваща Симеон Сакскобургготски:

"Като лансират идеята за законодателни промени с цел решаване на казус с царски имот, назначените от бившето правителство да представляват държавата адвокати всъщност признават своята собствена убеденост, че правото според сега действащото законодателство е на наша страна. Затова и становищата, които изразяват пред пресата, са политически, а не правни."


Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Буратино
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на чифликчия
  *****
  Неутрално

  Чифликът Кричим, разбира се, трябва веднага да се даде на Христо Ковачки! Всичко в тази държава е негово. Документи няма никакви, защото селяните от Говедарци са били малоимотни и т.н., но всичко му се подарява немедленно! Ковачки е нашата гордост и символизира цялата оправия в тъпата ни гадна и долна държаваааааааааааааааааа! Пословични сме навсякъдеееееееееее! Живейте!!!

 3. 3 Профил на tuk
  tuk
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Един пример от съседите!
  Имотите на гръцката кралска фамилия са отнети в полза на държавата, а на членовете на семейството е забранено да се връщат в страната. Тази забрана е наложена с преведения в страната референдум от 1974 по въпроса за монархия или република.
  Преди години Константин поиска от съда в Страсбург 550 милиона евро компенсации за конфискуваните му имоти, но му бяха присъдени едва 4 млн. евро обезщетение. Гръцката държава му ги изплати от бюджета за природни бедствия.
  За съжаление такъв референдум в България не е извършван!

  I'm not crazy. My reality is just different than yours.
 4. 4 Профил на cariat e gol
  *****
  Неутрално

  v zatvora triabva da otide tozi kradec i moshennik koburga za dalaverite i krazbite koito izvarshi kogato beshe na vlast a ne imoti da mu se podariavat

 5. 5 Профил на Търпелив
  *****
  Неутрално

  Айдеееее пак новина с главен герой:изрод от българската политика.Ще повърна бе.Бляяяяяяяяяяяяк!!!!

 6. 6 Профил на риооо
  *****
  Неутрално

  Чифликът "Кричим "трябва да се даде на Крадлив дедо,щото той ако не открадне нещо днеска-не моа заспи!

 7. 7 Профил на Един българин
  *****
  Неутрално

  Наглостта на т.нар. цар няма граници! Аз мисля, че държавата трябва да му отнеме всичко "върнато" до този момент, защото просто няма какво да му се връща. Дядо му навремето е дошъл гол като пушка, всички имоти, които фамилията е ползвала и сега иска да придобие, са си били и са на българската държава.

 8. 8 Профил на ДДД
  ДДД
  Рейтинг: 434 Гневно

  Ако държавата не успее да запази чифлика Кричим, то плюя на таз държава и на нейните граждани - плебеи, които докараха лешояда !

 9. 9 Профил на cariat e gol do#3
  *****
  Неутрално

  saglasen sam che taka triabvashe da se postapi i s koburga predi 8 godini no sled dalaverite mu kato prodazbata na BTK(zaguba za BG pone1mlrd.evro),smianata na vanshniat dalg ot $ v evro(zaguba pone1,5mlrd.evro,izsichaneto na gorite koito mu varnaha(spored zapoznati e spechelil pone100mln.leva ot varvarskata sech),zamenki,koncesii(skandalnata s avtomagistrala Trakia koiato za shtastie se raztrogna)i mnogo drugi dalaveri se okazva che koburga triabva da plati obezshtetenie na darzavata i da otide v zatvora

 10. 10 Профил на ИСТОРИКЪ
  *****
  Неутрално

  Този подлец да си обира крушите!

 11. 11 Профил на Петърчо
  *****
  Неутрално

  Даже и да е хвърлил някой и друг лев на изнудените селяни Фердинанд, дават ли си сметка наследниците му какви щети е нанесъл той на България.
  И сега не е късно за референдум - да се изрита окончателно тая пасмина от крадци и комарджии, която още смучи кръв от обезкостена България. Не може заради един свестен човек в тази фамилия (Борис ІІІ) поколения наред да си пълнят гушите. И накрая какво - имотите да идат у Хасанчо!

 12. 12 Профил на ко чакаме
  *****
  Неутрално

  Да се направи този реферндом,ида се види какво ще каже народа.Сигурен съм,че на Симеон Сакскобургготски,ще му устанат само дрехите с,които е облечен.

 13. 13 Профил на tuk
  tuk
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Да не забравяме!
  Фердинанд уби Стамболов!
  Борис ІІІ уби Стамболийски!
  "Крушата не пада по далеч от корена"!

  I'm not crazy. My reality is just different than yours.
 14. 14 Профил на наясно съм
  *****
  Неутрално

  СИМЕОН НЯМА НИЩО В БЪЛГАРИЯ!!!
  ВЪН НАГЛЕЦА, КОЙТО ПРЕВЪРТЯ И ДЪРЖАВНИЯ ДЪЛГ И ОТ НЕГО СПЕЧЕЛИ МИЛИАРДИ. А НИЕ ЩЕ СТОИМ БЕДНИ. ПРАВ Е ЧЕ СМЕ СЪС СБЪРКАН ЧИП . АКО БЯХМЕ НОРМАЛНИ ОТДАВНА ДА СМЕ ГО ИЗГОНИЛИ. А ДОГАН ХОДИ ДА ГО УХАЖВА ДА ДОЙДЕ ТУК ДА КРАДЕ. БОЖЕ, КАКВА ИЗМЕТ СЕ ШИРИ В МИЛАТА РОДИНА!

 15. 15 Профил на Гонзето
  *****
  Весело

  Какво да прави завалията, при толкова голяма челяд, на всеки да остави нещо, то цяла България няма да стигне! Що не вземат да спретнат едно покерче с Бойчето - Бойчето залага земите и горите за които претендира Симеон, от симеончова страна прословута царска честност /тя е безценна/ - няма губещи, държавата може да спечели имотите си или един гол ...й, а Симеон имотите и честта му така няма да пострада - дето казват "Остави човека, той си е платил!"

 16. 16 Профил на m
  *****
  Неутрално

  И да са негови, остават за държавата като компенсация за калпавото му управление.

 17. 17 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  симеон да бъде изгонен и да му се забрани да влиза в България

 18. 18 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  симеон да бъде изгонен и да му се забрани да влиза в България

 19. 19 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  симеон да бъде изгонен и да му се забрани да влиза в България

 20. 20 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  Дедоооо, дедо, не ти ли стигнаха земи и имоти, дедо!!!
  На човек му стига само метър на два, а ако го кремират и по малко.
  Но ти дедо може би се готвиш да живееш 1000 години?А като те гледам си готов, узрел си вече!

 21. 21 Профил на Гонзето
  *****
  Неутрално

  Предлагам да се върнат всички населени места и улици в България които са кръстени на царе, царици, князе, княгини, ханове и боляри защото на всеки българин е ясно че той се явява пряк и единствен наследник /със сестра си разбира се, ама те ще се разберат/ на същите в родината ни. За целта да бъде организиран инициативен комитет от честни и родолюбиви българи като например:
  1.Стефан Софиански - председател, родолюбец с голям опит и доказана честност!
  2.Иван Костов - доказано честен политик и голям управленски потенциал!
  3.Ахмед Доган - неговата честност и родолюбие са направо без коментар!
  4.Серггей Станишев - млад надежден политик, с твърда ръка и мека китка, с много успешен четири годишен мандат през който родината процъфтяваше и застрояваше!
  Нека не забравяме и гаранта на цялата тази родолюбива сделка президента Първанов - човек за който всички суперлативи определено ще са слаби!
  Мисля че този форум от смели и честни мъже би решил справедливо дребния казус м/у царската фамилия и България!
  България преди всичко!!!

 22. 22 Профил на Canada Dry
  *****
  Неутрално

  Всички кражби на Мадридския ШМЕКЕР трябва да лежат на съвестта на Станишев и БСП, защото те му ги позволиха и го пазеха от правосъдието 8 години срещу подкрепато му комунистите да управляват България и да крадът безнаказано с него.

 23. 23 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 594 Весело

  На журналистката списала тази статийка и давам за домашно да си провери дали двореца Кричим се намира между Куртово конаре и Кричим или между Куртово конаре някъде другаде Като преписвате поне проверявайте тове, което преписвате

  http://www.wikimapia.org/#lat=42.0898153&lon=24.5151329&z=13&l=11&m=b

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 24. 24 Профил на така ще бъде
  *****
  Гневно

  До коментар [#4] от "cariat e gol" слагам ти минус заради латиницата

 25. 25 Профил на Китаец
  *****
  Неутрално

  Като че ли в Пловдив има по качествени прокурори и съдии.Вместо да ръси глупости,Бойко да гледа и се учи какво правят хората в Пловдив.

 26. 26 Профил на Китаец
  *****
  Неутрално

  До коментар [#23] от "The.Teacher":

  най близо е до с.Йоаким Груево и гр.Стамболийски

 27. 27 Профил на сартр
  *****
  Неутрално

  Разбира се ,че трябва да се организира референдум и тоя плъх да се изгони от България веднъж завинаги!Пълна конфискация на цялото му движимо и недвижимо имущество в страната! Гол дойде-гол да се пръждосва! И повече никога да нечуваме за цялата му фамилия-царици, княгини и князе-каква е тая паплач,дето се е впила като кърлежи да смуче!

 28. 28 Профил на някогашен монархист
  *****
  Гневно

  този рабойник какво иска още от Бъргария господ му дава знак към децата му но алчноста му няма край, конфискация и вън завинаги от тука

 29. 29 Профил на Гео
  *****
  Неутрално

  СВОЕТО НЕ БИВА ДА СЕ РАЗДАВА, ЧУЖДОТО -ДА НЕ СЕ ПОЖЕЛАВА! ПРОЧЕТЕТЕ УБИЙСТВЕНАТА КРАТКА РЕПЛИКА НА АВОКАТА НА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ДИНАСТИЯТА.

 30. 30 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Добре този човек претендира за всичко на цар Борис, дори и с неизрядни документи. Тогава защо държавата не предяви иск към него за изплатените репарации от загубените войни нали пак са дело на баща му "Бащиния " както казва той.
  Ако аз дължа нещо на държавата и имам жилище, за да го наследят децата ми трябва да ми платят дълга, а народа изплаща вересиите на баща му след това той прибира.
  Между другото не е лошо и да се приложи и за последващите управници, ала не било дрън дрън.

 31. 31 Профил на парадокс
  *****
  Гневно

  навсякъде държавата съди крадците ,а тук крадеца съди държавата

 32. 32 Профил на Куриоз- БГ
  *****
  Весело

  Защо при обсъждане за НЯКОЙ , но не за самите себе си, винаги се използват цинизми ругатни и вулгаризми ?

  Симеон Рилски има собственост от неговите родители. Това е съвсем нормално, освен за завистниците. Фердинанд не е дошъл някога в една комфортна държава, от която да краде, и след като е бил цар и е имал деца като другите, има и правото като цар да има подобаващи къщи или чифлик.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK