Екоминистерството охлади плановете на "Витоша ски" за Алеко

Екоминистерството охлади плановете на "Витоша ски" за Алеко

© Надежда ЧипеваМинистърът на околната среда и водите Нона Караджова отмени становище по екологична оценка на директора на РИОСВ - София, за съгласуване на Специализиран подробен устройствен план (СПУП) на туристическа и ски зона Алеко, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.


В началото на септември екоинспекцията в София съгласува СПУП на "Витоша ски" за разширяване на ски зоната, с което формално даде право на компанията да строи в планината нови съоръжения при определени условия.


Сред главните мотивите на Караджова да отмени това решение на столичната екониспекция е, че плановете на компанията са в противоречие с режимите за строителство в плана за управление на парка.
Според екоминистърката посочените в становището мотиви за одобрението на СПУП са недостатъчно аргументирани, тъй като в доклада по оценка за съвместимост липсват оценки за степента на въздействието върху някои местообитания и видове, които са предмет на защитени зони Витоша от мрежата на "Натура 2000".


В същото време предписаните от екониспекцията общи мерки дават възможност възложителят да променя при проектирането местоположението на трасетата и съоръженията, което поставя под съмнение предмета на оценките и заключенията за въздействието на СПУП върху природния парк и защитените зони.


От МОСВ смятат още, че в становището не е поставено изискване за оценка за съвместимост на отделните инвестиционни намерения, което е недопустимо при дадената възможност за промени при последващото проектиране. Не е ясно и по какъв начин и дали е взета предвид информацията, постъпила от консултациите с обществеността, при постановяването на становището.


Становището на РИОСВ - София, е било обжалвано от Държавната агенция по горите, директора на дирекция Природен парк "Витоша" към Държавната агенция по горите, сдружение "Витоша ски и сноуборд училища" и WFF Дунавско-карпатска програма.


Решението на министър Караджова е законосъобразно, но не изключва, че принцип в решаването на казуса трябва да остане развитието на туризма в района на Витоша в хармонично съжителство с природата. В един подходящ момент това би могло да стане, като се намери законосъобразно решение за вида и размера на подобренията, за да стане планината по-достъпна за отдих и спорт, с минимални вреди за природата. МОСВ има готовност да подпомага процеса за постигане на обществен консенсус за бъдещото развитие на Витоша, уточняват още от министерството.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мартин Христов
  Мартин Христов
  Рейтинг: 456 Весело

  Браво, Бойко, засега ви пиша шестица за екологичната политика!

  Traduttore traditore
 2. 2 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Е дано да не е просто времено решение за успокояване на страстите.

 3. 3 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: Весело

  Да напомним на почитаемите читатели нашата кауза:

  ВЪН ЦЕКО ОТ АЛЕКО!

 4. 4 Профил на горски
  горски
  Рейтинг: Неутрално
 5. 5 Профил на Боби
  Боби
  Рейтинг: Неутрално

  Новите редуват грешен с правилен ход. Този е правилен. Браво. Пак е по-добре от предните, които правеха само грешни, геноцидни, еничарски ходове.

 6. 6 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: Неутрално

  И ако не се жалваме всички, нещата ще са по старому. Браво на всички, които протестираха десетки пъти и писаха жалби до кой ли не. И ако утре ви подканят да излезете на улицата, за да защитите поредното парче зеленина, да не кажете, че няма смисъл!

 7. 7 Профил на кико де кика ал кикория
  кико де кика ал кикория
  Рейтинг: Неутрално

  Днес за втори път казвам "УРА за правителството на България!". Дано мутренските проекти да бъдат спрени, наказани и забравени. Страната ни вече замяза на рекламен плац на бетонопроизводителна фирма. Що не идат нашите мутроинвеститори в Монголия?! Там има огромни незастроени пустини... (даже няма нужда да плащат на дървосекачи за да "разчистят" терените).

 8. 8 Профил на aaa
  aaa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако бях на мястото на министърката бих уволнил директора на РИОСВ-София.

  Дървен философ
 9. 9 Профил на ?
  ?
  Рейтинг: Неутрално

  че то плановете на компанията са противоречие

 10. 10 Профил на ?
  ?
  Рейтинг: Неутрално
 11. 11 Профил на Razo4arovan
  Razo4arovan
  Рейтинг: Неутрално

  Явно някой у нас иска Витоша да си остане Забравената планина. Да няма лифтове и почистени писти, а Тома Белев и зелената мафия да си развяват байряка и да продължават да лапат пари от чужбина под предтекст, че пазели някакви забранени видове. Пълен смях. София вместо да стане първата столица в света с модерен курорт за зимен и летен туризъм, ще е първата на която ще се смеят в цял свят, че има планина на 15 км от центъра, която прилича на тоалетна от където и да я погледнеш. И по-жалкото е, че сега шепата от 20-ина платени еколози се радват, че са прецакали 200 000 софиянци, които искат да карат ски като нормални граждани на Европа. Хора, които не искат да карат сред камъни и дървета, и да се пребиват като кучета, заради кефа на куп платени еколози.

 12. 12 Профил на Справедливост
  Справедливост
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#11] от "Razo4arovan":

  Ооо, Цеко. Има защо да се кръстиш разочарован. Ти и Филип Цанов, и Юлий Москов и подобните им платени клакьори, които повтарят като мантра "Витоша-забравена-разруха".

  Яд ви е, а? Няма да ви стане проекта. Защото хората не са с вас и няма как да промените това. Като ви води само търгашество и неконтролируема алчност, няма как хората да са с вас.

 13. 13 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Много добре стига този акт да не с цел дасе променят играчите.

  Orda
 14. 14 Профил на Оги Ковачев
  Оги Ковачев
  Рейтинг: 418 Весело

  Дано това решение не е прах в очите и после да се раздвижат пак нещата в посока застрояване.

  Защо никой не повдига въпроса какво ще се случи с планината, ако се реализират големите инвеститорски намерения за строителство? Многократно увеличаване на отпадъчните води, замърсяване на подпочвените води, което директно ще засегне всички квартали в полите на Витоша, от къде ще се черпи вода за изкуствените заснежавания, защото знаем, че идните години с глобалното затопляне долната гразница на снеговалежа се качва нагоре...

  Като искат да се модернизира ски зоната, нека подменят старите лифтове и съоръжения и ето го желания увеличен капацитет на курорта. Сняг има, писти има и всички ще са доволни!

  Нека ПП "Витоша" въведе такса вход за автомобили от 2-3 лева, като по този начин ще се съберат малко средства за подръжка на пътя. Колко е хубаво сега, като почистиха канафките на пролет, почистен е пясъка от зимното опесъчававане и т.н.

  Дано все така позитивни да бъдат новините около проблемите на Българската природа.

  Оги Ковачев http://ogniancho.blogspot.com
 15. 15 Профил на ТАЛАСЪМ
  ТАЛАСЪМ
  Рейтинг: Неутрално

  August 16th, 2009 at %21:%Aug
  Инвестиционно намерение за изграждане на Ветрогенераторен парк на планината Витоша ще обяви в скоро време дружеството”Витошки ветрилник”АД. Според инвестиционното намерение дружеството планира да изгради най-големия в страната ВЕП заемащ територията между Копитото и Черни връх.Паркът ще се състои от 365 ветрогенератора именувани на дните в годината. Всеки генератор ще бъде висок 110 м, а дължината на перките ще е 55 м. За построяването на парка са необходими по 2,5 дка на отделно витло или общо 912,5 дка, които дружеството се надява да получи чрез посредничеството на Столична община срещу консолидиран терен подходящ за изграждане на депо за ТБО находящ се в Община Димитровград/Цариброд/ в съседна Сърбия. За фундаментите на ветрогенераторния парк ще бъдат изляни основи всяка от 0,65 дка, това ще има изключително благоприятен ефект при условията на икономическа криза и структурната безработица в областта на строителството. Проектът ще подпогне и циментовата индустрия още повече ,че същата отдавна изрази готовност да се включи при изгарянето на брикетираните софийски отпадъци.

  За предимство на проекта от дружеството”Витошки ветрилник”АД посочиха и предимството, че планината изобилства с пътища, хижи и друга инфраструктура, което от своя страна значително снижава капиталовите разходи. Друго предимство е непосредствената близост на най-големия пазар в страната,което не налага изграждането на дълги преносни трасета.
  От дружеството смятат ,че украсяването на витошките върхове Голям и Малък резен,Черни връх, Скопарник и др,с подобни устройства ще повиши интереса къв София като атрактивна туристическа дестинация.

  Устройствата ще могат с вълнение да бъдат наблюдавани от двора на резиденция Бояна, от гостите в кабинета на г-н Божидар Димитров и от гостите на Държавния глава.Така България ще даде ясен знак пред европейските си и световни партньори като страна застанала на челно място в борбата срещу световните климатични промени и лидер в производството на енергия от ВЕИ.
  Витошкият плутон доминира изразено над околните планини и котловинни полета и ветровите условия и надморската височина са идеални за изграждане на ВЕП.
  От дружеството”Витошки ветрилник”АД съобщиха и за друго свое намерение, по инициатива на собствениците на ресторант “Воденицата” в Драгалевци се предвижда изграждането на два деривационни МВЕЦа на река Боянска над и под Боянския водопад , по същия начин както на река Кашина.Има два МВЕЦа , а по средата водопад. Снимки от Боянска река ще бъдат предоставени на НИМ, където дружеството се надява да убеди опърничавия Божидар Димитров да открие нарочна експозиция за спомен от дивия период на българските реки и планини.От дружеството”Витошки ветрилник”АД съобщиха ,че имат намерение да поемат всички разходи свързани с изграждането на мемориалния парк.
  В случай,че срещнат трудности с друг опърничав чишит , а именно софийският кмет, то от дружеството”Витошки ветрилник”АД се надяват след парламентарните избори да се проведат и избори за градоначалник и поста да бъде зает от досегашния кмет на Каварна, а столицата да се превърне в легендарно средище на рок-културата и енергията от ВЕИ.

  Следвайки наложения в страна модел, дружеството”Витошки ветрилник”АД вече е получило Сертификат за инвеститор Първи клас, а не след дълго се надява да бъде удостоено и с орден “Стара планина с перка”.

 16. 16 Профил на ел
  ел
  Рейтинг: Неутрално

  Витоша е белият дроб на над един милион души. Ако питате мен и едно дърво не трябва да се пипа. Единственото диво място, където на всяка възраст можеш да отидеш и да се заредиш с живот. Едиственото чисто петно на мръсната карта на София и Софийско. Само че... на кого му пука за качеството на живот на хората? Дай да напълним гушите, като хванем най-платежоспособния слой - скиорите с джиповете, останалите кучета ги яли (това към Витоша ски).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах