Данъкът за тотото и "Еврофутбол" се повишава

Облагането на всички хазартни игри се изравнява

Данъкът върху тотото и лотото, залаганията върху резултати от спортни състезания и случайни събития ще се увеличи от 10% на 12% от оборота от залози. Това предлага Министерството на финансите. Промените в Закона за корпоративното подоходното облагане бяха одобрени във вторник от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Целта на промяната е да се изравни облагането на всички организатори на хазартни игри, тъй като в момента лотарии, томболи, бинго и кено плащат 12% данък, обясни пресцентърът на Министерския съвет.


Директорът на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов коментира за "Дневник", че за да компенсира увеличаването на данъка, парите, които тотото отделя за спорта, ще се намалят от 21% на 19%. "Иначе ще фалираме. Губещо ще е тотото, защото сумите, които плащаме за данъци, отиват в бюджета на спорта", добави Дамянов. От букмейкъра "Еврофутбол", който е пряко засегнат от вдигането на данъка, не коментираха във вторник, но увериха, че в сряда ще представят становище как това ще се отрази на бизнеса.


Според Българската стопанска камара (БСК) предвиденото увеличение на данъчната ставка е неприемливо и "ще задълбочи още повече проблемите в този сектор". "Дружествата са изправени пред тежка нелоялна конкуренция от страна на нелегални организатори на игри, включително и чрез интернет", пише в писмо на БСК до финансовия министър Симеон Дянков. По данни на камарата нелегалният интернет хазарт в България е около 50% от пазара, организаторите му не плащат данъци, от което бюджетът губи 200 млн. лв. годишно. Мнението на БСК беше разпространено преди заседанието на тристранката, но в крайна сметка съветът одобри повишението на данъка. Тотото и залаганията на спортни състезания се "уредиха" с по-ниска ставка още през 2007 г., като тогава парламентът отхвърли предложението на кабинета "Станишев" за еднакъв данък за всички игри. За повишаване, а не за изравняване на данъка върху хазарта, във вторник призова СДС.


Нови права на чиновниците притесняват бизнеса


Тристранката обсъди във вторник и данъчните закони. Председателят на данъчният комитет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Георги Саракостов коментира, че организацията принципно подкрепя мерките на правителството за хармонизация с европейското право, по-широкото използване на електронни данни в данъчния процес и по-ефикасната борба със злоупотребите. "За бизнеса най-голямо безпокойство предизвиква предлаганото засилване на правата на администрацията, което поражда рискове - например кредит по ДДС да се отказва на коректни данъкоплатци, когато данъкът не може да бъде събран от закононарушителите", обясни Саракостов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK