На Витоша няма да се строи засега

Миналата година "Витоша ски" без разрешение разруши десетки морени на Витоша, разчиствайки ски път. Тогава столичната екоинспекция обяви, че ще санкционира нарушителя, но не го направи.

© Надежда Чипева

Миналата година "Витоша ски" без разрешение разруши десетки морени на Витоша, разчиствайки ски път. Тогава столичната екоинспекция обяви, че ще санкционира нарушителя, но не го направи.Министър Нона Караджова отмени становището на подчинената й столична екоинспекция, с което през август беше съгласувано разширяването на ски зоната на Витоша. Така на практика Специализираният подробен устройствен план (СПУП) за туристическата и ски зона "Алеко" на фирма "Витоша ски" АД се връща за преразглеждане.


Въпреки по-скоро песимистичните очаквания на организациите и институциите, обжалвали по административен път положителното становище на РИОСВ - София, в лицето на WWF (Световен фонд за дивата природа), Държавната агенция по горите, дирекцията на природен парк "Витоша" и сдружение "Витоша ски и сноуборд училища", Караджова прие възраженията им, свързани със законосъобразността на издадената екооценка. Един от основните мотиви за решението й е, че съоръженията и ски пистите, предвидени в устройствения план, са в разрез със строителните режими в плана за управление на парк Витоша, който забранява новото строителството до 2014 г., когато изтича 10-годишното му действие.


ЮНЕСКО в Банско
В края на миналата седмица мисия на ЮНЕСКО е оценила предложеното от МОСВ коригиране на границите на национален парк "Пирин" като обект на Световното природно наследство, съобщиха от ведомството. Същевременно правителството предлага изключване на ски зоната в планината от границите на обекта на световното наследство. Миналата седмица кметовете на Ралог и Банско разпространиха писмо до премиера Бойко Борисов, в което настояват да не се разширяват границите на обекта, за да не се пречи на "развитието на туризма". Промените ще бъдат обсъдени от Комитета на ЮНЕСКО за световното наследство през декември и идния март, а през юли 2010 г. ще бъде взето решението по въпроса, съобщи екоминистерството.

Посочена е и липсата на оценки за степента на въздействието върху някои местообитания и видове в защитени зони от мрежата на "Натура 2000". Според министъра предписаните общи мерки дават възможност възложителят да променя при проектирането местоположението на трасетата и съоръженията, което поставя под съмнение заключенията на екоинспекцията. Освен това даденото положително становище не поставя изискване за оценка за съвместимост на отделните инвестиционни намерения, което е недопустимо при дадената възможност за промени при последващото проектиране.
От "Витоша ски" във вторник не коментираха каква ще е съдбата на проекта за ски зоната при новата ситуация. "Ще се консултираме и до 2-3 дни ще излезем с решение по въпроса", каза изпълнителният директор на фирмата Костадин Костадинов. Той определи мотивите на министър Караджова като неоснователни. "От 18 души експертен съвет на РИОСВ - София, 16 гласуваха за нашия СПУП и имаше само един против (директорът на парка Тома Белев – бел. авт.) и един въздържал се", припомни Костадинов.


Шефът на "Витоша ски" все пак заяви, че е оптимист за изграждането на новата ски зона, защото по думите му "в противен случай въпреки заявленията на властта Витоша ще си остане на същото лошо ниво, на което е в момента". На въпрос дали дружеството е склонно да изчака до 2014 г., когато трябва да бъде изготвен нов план за управление на природния парк, той отговори, че това би било изгубено време и за проекта, и за гражданите на столицата. Сегашният план се оспорваше от "Витоша ски" като пълен с противоречия и непригоден, защото според него дори ремонтът и модернизацията на вече действащите ски лифтове и влекове, които са позволени и препоръчителни, се третират като ново строителство.


Според юристи има две възможности пред инвеститора – да обжалват решението или да настояват за промяна на плана за управление на парка, която може да бъде направена само от правителството. Дори да предложат нов СПУП, не могат да преодолеят основното ограничение - забраната за ново строителство до 2014 г.


Екоорганизациите и ръководството на парк "Витоша" очаквано приветстваха решението. "Така се предотвратява нова наказателна процедура срещу България", коментира директорът на парка Тома Белев, който посочи че откритата миналата седмица процедура заради несъответствието на устройствения план на Царево с "Натура 2000" е заради далеч по-малко нарушения.


Проектът за новата ски зона обхваща територия от 153 ха, което по информация на инвеститора е 0.6% от общата площ на парка (27 360 ха). Той предвижда подмяна на съществуващите 9 лифта със същия брой и по същите трасета, но с нов капацитет от 7300 души на час. Съоръженията ще обслужват 17 500 м писти. Обявената от "Витоша ски" инвестиция е 100 млн. лв.


"Решението на министър Караджова е мотивирано по законосъобразност, но не изключва факта, че ръководен принцип в решаването на обществения казус трябва да остане необходимостта от развитие на туризма в района на Витоша в хармонично съжителство на човека с природата", казаха от екоминистерството.
Фирма "Витоша ски" косвено е свързана с една от четирите наказателни процедури, открити от Европейската комисия срещу България миналата седмица – за нарушения на природозащитното законодателство при изграждането на ски зоната над Банско, където концесионер е фирма "Юлен". Причина за наказателната процедура за Банско е, че през 2007 г. "Юлен" изгради лифт в планината без оценка за съвместимост с "Натура". "Витоша ски" е собственост на регистрираната на Вирджинските острови "Елора мениджмънт лимитид", като в ръководството и на двете дружества фигурира името на Петър Г. Петров.*


* ПОПРАВКА: В първоначалния вариант на текста като член на ръководството на двете дружества беше посочен бившият скиор Петър Попангелов, което на отговаря на истината. Редакцията поднася извинията си за допуснатата груба неточност.

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: Неутрално

  Дано и НИКОГА да не се строи ! Могат само да подменят кабинката и Драгалевския лифт като направят долните им станции с една по-надолу в града, тъй като драгалевския почва от средата на планината почти, а също трябва да стане четириседалков. Романски също може да се подмени, но и с метър да не се разширява, защото после ще поискат нови писти - те и сега тези са тесни и затова разрушиха уникалните морени, които се виждат от София в подножението на връх Голям Резен. Толкова малка планина никога няма да стигне на софийските скиори - цялата дори да стане в лифтове и писти опасана, затова по-добре да не я закачат.

 2. 2 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 469 Весело

  Няма да се строи засега или ОТСЕГА )))))))))))

 3. 3 Профил на До Костадинчо
  До Костадинчо
  Рейтинг: Гневно

  "в противен случай въпреки заявленията на властта Витоша ще си остане на същото лошо ниво, на което е в момента."???

  Какво лошо ниво, бе Костадинчо!? Витоша е природен парк, а не увеселителен. В този смисъл ти предлагам да си успокоиш болните амбиции и да отидеш да си строиш аква-паркове в Благоевград или пък където още няма такива и да повишаваш нивото колкото си искаш. Ниво ще ми повишава - дрисльо.

 4. 4 Профил на тъжно
  тъжно
  Рейтинг: Разстроено

  след дъжд качулка, защо изобщо допуснаха да се рушат морените?Какво правиха тогава компетентните органи?

 5. 5 Профил на dan
  dan
  Рейтинг: Неутрално

  Докога разни офшорки ще източват България и ще съсипват природата и? Докога ??? Кога ще се потърси отговорност от т. нар. бизнесмени и от длъжностните лица на държавни постове отговорни за съсипването на българската природа?

 6. 6 Профил на БРАВО
  БРАВО
  Рейтинг: Весело

  Има ли бивш спортист, който се занимава с нещо различно от съсипване на природата за личните си интереси? Това са паразити на обществото. Едно време държавата ги отглеждаше за кадри на ДС, после те създадоха и мафията, и част от "бизнеса". Не че трябва да седят бедни, ама защо от всяко престъпно дело изскачат имена на бивши спортисти? Не ги е срам! Браво на министър Караджова, макар че сигурно не на нея, а на ЕК трябва да благодарим.

 7. 7 Профил на DD
  DD
  Рейтинг: Неутрално

  "Толкова малка планина никога няма да стигне на софийските скиори - цялата дори да стане в лифтове и писти опасана, затова по-добре да не я закачат"

  Браво, Но. 1: Точно тази теза трябва да се отстоява. Витоша може би стига като парк за софиянци, но едва ли като място за ски. Е, тогава нека си остане преди всичко парк.

 8. 8 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Ски на Витоша - да; НО със спазване на строги ограничения, така че да се предотврати вакханалията около еБанско!
  Напъни за създаването на поредното МЕГА нищо следва да се пресекат овреме, говорим за смешни 17км писти, при това относително на ниско (глобалното затопляне не прощава), така че не може заради това да се съсипе Природата.

  Мутро-бизнесмвните освен да перат пари друго не могат. Но все пак дано се намерят ВЕЧЕ сили които да ги озаптят леко и да се осъзнае че е време да се мисли за ЦЕЛОГОДИШЕН туризъм.
  Да се помисли за хижите, които са в трагично състояние, и.... и....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 9. 9 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Това е планина, а не парк! Мръсни червени свине. Не се наядоха. Сега остана и Витоша да съсипят. Не е зле коалиция "За да остане ПРИРОДА в България", например, да организира един протест пред офисите на фирма "Витоша ски", ако има такива, а не са само пощенска кутия в офшорна зона. И е добре НС да излезе от дебилното си вцепенение и най-накрая да приеме един закон, ако трябва от десет реда, в който ясно да се казва, че в паркове не се строи. Мисля, че депутатите е крайно време да започнат да си заработват жилищата, манджата, безплатните домакински уреди, хотелите и командировките.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 10. 10 Профил на Pitane
  Pitane
  Рейтинг: Гневно

  Ако ще триете коментарите, които не са в подкрепа на зелената мафия и екотерористите - Тома Белев и компания го напишете ясно, за да се знае. Писна ми да ви чета екоманифестите на платени "журналистки" от Зелени балкани, WWF, Георги Костов и тн. просто повече няма да ви чета.

 11. 11 Профил на До №10
  До №10
  Рейтинг: Любопитно

  Тошко, няма да те триеме. Давай по същество.

 12. 12 Профил на Избирател
  Избирател
  Рейтинг: Неутрално

  Дотук добре, но не бива да се успокояваме. Опитите ще продължат. Искам да зная какво мислят по въпроса кандидатите за кметове на София.

 13. 13 Профил на svc
  svc
  Рейтинг: Любопитно
 14. 14 Профил на общинска мафия
  общинска мафия
  Рейтинг: Гневно

  Главния архитект и целото РИСОВ трябва да бъдат уволнени и разследвани за конфликт на интереси

 15. 15 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: Неутрално

  Витоша е много зле в момента. Витоша трябва да се оздрави и развива. Без сградно строителство. Само зелена, паркова, екологична намеса. Както се прави в Авсрия и Швейцария. С висока култура и квалификация на инвеститори, проектанти, строители. Със строг професионален, институционален и граждански контрол. След примери като недомислените и нескопосани мметростансции никой не вярва, че на Витоша нещата ще са професионални и под контрол.

 16. 16 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: Неутрално

  Разбира се, че това трябва да е концепцията - Витоша никога не би могла да задоволи потребностите на скиорите от София (които са много по-малък процент от еко-туристите, които се разхождат в нея) - затова по-добре да я развиваме като парк - с няколко лифта, които започват от самия град и НИКАКВИ МПС в планината - ОСОБЕНО АТВ-тата !!!

  Тогава през Събота и Неделя, ако ще 50 000 да се качат с лифта на разходка до горе - няма да има такова антропогенно натоварване ...

  Какви са тия рехабилитации на пътя за Алеко - целта по-лесно и повече коли ли да качваме на Алеко ???

  В Неделя един джип с една мутреса и мутрес вътре се разхождаха из поляните на резерват Торфено Бранище ! Нямам думи просто !

 17. 17 Профил на ?
  ?
  Рейтинг: Неутрално

  Къде е уловката щото не вярвам????

 18. 18 Профил на Само да вмъкна...
  Само да вмъкна...
  Рейтинг: Неутрално

  ...за драгите скиори:
  От Младост(ж.к.) до Боровец разстоянието е по-малко от колкото от Люлин (ж.к.) до Алеко. А въздух София няма от къде да си внесе!

 19. 19 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: Любопитно

  На Витоша няма дя се строи, както "НЯМА" да се строи АЕЦ "Белене"???

 20. 20 Профил на ЛАМБО
  ЛАМБО
  Рейтинг: Неутрално

  Да ги накарат сега да подредят морените, както са ги намерили. наглеците ...

 21. 21 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 470 Неутрално

  жестоко!
  браво на новото правителство, ако поддържат такава политика!

 22. 22 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: Неутрално

  Уважаеми приятели,

  току що разбрах, че тази новина е била "прах в очите" ! Целта е да замажат очите на еколозите и гражданското общество, защото се пускат златните мини в Кърджали по цианидната технология !

  Можете да зачеркнете от картата като плодородни и годни в голямата си част за еко и био-земеделие - всички земеделски земи в българска и беломорска Тракия !

  "Златното лоби" се оказа хитро и победи ! Срам за ГЕРБ !

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-10-14&article=297628

  Нещо, което Европа отдавна отрича, България отрече преди 70 год - сега черепът на цианида се завръща с пълно лоби, а "цианидното лоби" ще ни убеждава колко е безопасно !

 23. 23 Профил на Тракторист
  Тракторист
  Рейтинг: Неутрално

  От няколко години Витоша се е превърнала в писта за шумни разходки с мотоциклети и АТВ-та (малки тракторчета), а директорът на парка и съответните служби не правят нищо за санкционирането им.
  В ресторанти до площада на Симеоново дори се дават под наем такива всъдеходчета. Катаджиите си правят оглушки.
  Тези машини и водачите им са по-опасни и от строителната техника, защото не подлежат на контрол.

  Нека защитим Витоша, а и останалите планини, от тези шумни и нахални трактористи.
  Приканвам и журналистите да не се прехласват и хвалят упражняващите този нов мутренски спорт извън определените за целта терени.
  Аман от джетове, моторни шейни и АТВ-та. Шум и воня на бензин и на най-чистите места в България.

 24. 24 Профил на бля бля
  бля бля
  Рейтинг: Неутрално

  Всичко си е напълно нормално.

 25. 25 Профил на Витоша ски
  Витоша ски
  Рейтинг: Любопитно

  Дневник защо се правите на ударени,че не знаете че зад "Елора мениджмънт лимитид" стоят ПИБ - Минев и Мутафчиев. Всичките им офщорни фирми са регистрирани в офшорни зони и тези именно офщорки са собственици на българските им фирми.

 26. 26 Профил на evidence
  evidence
  Рейтинг: Неутрално

  За да има туризъм и туристи България, тя трябва да има преди всичко ПРИРОДА. Да се твърди, че опазването на планинските паркове "ПРЕчИ" на туризма е арогантна лъжа, служеща на някои хора, които искат за сметка на хората и на природата да се обогатят.Още по-лошо е ,че тези хора явно продължават да ни вземат за идиоти.

 27. 27 Профил на nabliudatel
  nabliudatel
  Рейтинг: Неутрално

  АТВ-та - вън от парковете и защитените зони! Проблемът става все по-сериозен и изисква бърза реакция от отговорните институции и законодатели. Скоро ще е късно, вече са плъзнали като хлебарки, загуби за природата и нормалните хора ще са огромни.

 28. 28 Профил на Визуализация
  Визуализация
  Рейтинг: Весело

  Някой, ако иска да си визуализира "Костадинчо":

  http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_562783.jpg

  Истински, от Neandertal.

 29. 29 Профил на Майтап
  Майтап
  Рейтинг: Неутрално

  На Витоша ще се строи законно, когато фирмите на новата власт влезат в час и си уредят схемите за разпределение на облагите.

 30. 30 Профил на зограф
  зограф
  Рейтинг: Неутрално

  Да се върне названието Национален парк Витоша, а не само Природен.
  Така веднъж завинаги ще спрат набезите на офшворните бандити.

 31. 31 Профил на zaistinata
  zaistinata
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#25] от "Витоша ски":Истинските виновници пак се крият зад имената на големите спортисти...Не пеави чест на вестника, че не спом4енава имената на истинските виновници за съсипията в Банско. Къде се криете г-н Цеко Минев?

 32. 32 Профил на neno
  neno
  Рейтинг: Неутрално
 33. 33 Профил на ha
  ha
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#25] от "Витоша ски": Дневник, във ръководството на двете дружества фигурира името на Петър Петров(адвокат), а не Попангелов...

 34. 34 Профил на ЛАМБО
  ЛАМБО
  Рейтинг: Неутрално

  АТВ-та и моторите трябва да се забранят из всички наши планини. Който иска да ги посети - пеша.

  Освен че вдигат невъобразим шум и дивите животни (ако са останали) са подложени на постоянен стрес,
  техните гуми изорават тънката почвена покривка и започват неспасяеми ерозийни процеси.

 35. 35 Профил на риооо
  риооо
  Рейтинг: Неутрално

  В нормалните държави само заради съдържанието на тази снимка щеше да има хора в затвора!

 36. 36 Профил на rokobg
  rokobg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  1. Цеко Минев притежава сегашните лифтове и може да ги поправи веднага, но не го прави - лъже, че някой му пречи. Явно иска всичко или нищо, и очаква държавни субсудии, за да си построи поредното безумие (като в Пирин).
  2. Витоша трябва да бъде национален парк (това е по-силен статут от сегашния на природен парк).
  3. Дирекцията на парка сега няма право да санкционира бракониери, АТВ-та, берачи на защитени видове, камо ли да спре мутрите на ПИБ...

 37. 37 Профил на ..........
  ..........
  Рейтинг: Неутрално

  хора нелепо е да има резерват / защитена зона или както ви харесва в града.
  даите да преместем хората за да може няколко самозабравили се екололози които са заграбили държавна собственост да се разхождат спокоино в държавната гора!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 38. 38 Профил на .................
  .................
  Рейтинг: Неутрално

  защо се опъвате само на инвеститорите а не и на дървената мафия. сигурно тяхната пачка повече ви харесва отколкото бухалките на бракониерите.
  ТОВА НЕ Е МОРАЛ

 39. 39 Профил на горския
  горския
  Рейтинг: Неутрално

  Витоша е планината и защитената територия с най-развит туризъм, посетителите на планината са повече от тези в Борисовата градина. Няма нито една защитена територия у нас в която да има градски транспорт както на Витоша. На Алеко за да развием повече туризма трябва да прокараме влак и трамвай, не, че и трябват на планината .

 40. 40 Профил на Lili Kostova
  Lili Kostova
  Рейтинг: Гневно

  Има ли разлика между дървената мафия и "инвеститорите"? И едните, и другите искат унищожаването на гората за собствената си печалба. Гнус! Имайте срам и се скрийте някъде.
  Витоша е на всички и трябва общественият натиск да продължава да е силен - иначе офшорките пак ще натискат да перат мръсните си пари за сметка на софиянци!

 41. 41 Профил на Майк Тайсън
  Майк Тайсън
  Рейтинг: Неутрално

  Много важно. Ние вече караме ски в Астрия, Швейцария, Италия , е - чат-пат Боровец и Банско... Ходете си с анораците и пионерките по убитата Витоша. Яд ме е само как разни сельовци от Банкя и Драгалевци, докарани на власт от други сельовци ни гонят от радния ни град и нашата си планина. Ама нейсе...

 42. 42 Профил на до 37 и 38
  до 37 и 38
  Рейтинг: Неутрално

  Витоша не е в границите на София и е защитен парк от времето преди селата Бояна и Драгалевци да станат квартали, а пешеходните туристи са основните и посетители. Нелепо е да пишеш без да знаеш, особено в форум с интелигентни читатели.
  Ти какво направи срещу дървената мафия? Прекалено добре си запознат с историите с пачките нещо.

 43. 43 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ами карайте си ги именно там бе, Тайсън - на Алпите има място за всички. Витоша е доста по-мъничка обаче. Емнали сме се да развиваме грандомански ски-туризъм в България... Ако и да имахме релефа на Холандия, нашите тъпоумни мутри пак щяха да се опитват да строят ски писти където им падне.
  Новината за решението на министъра е много добра - най-сетне някаква законност в тази държава. Добра е и статията на Милен Енчев, включително защото накрая се подема една тема, която е важно най-накрая да се изясни: "Витоша ски" е офшорка, на която никой не може да докаже откъде са й парите и която не плаща данъци в България! Откъде накъде в такъв случай ще кендза върху природните богатства на страната? Милене, хубаво си изкарал името на Петър Попангелов, но той е мюре. Публична тайна е кой стои и зад "Юлен", и зад "Витоша ски", и кой още повече от ските обича да регистрира фирми на Вирджинските острови. Един банкер със звучно селско име.

 44. 44 Профил на За природата
  За природата
  Рейтинг: Неутрално

  Досега само интриги, борби и интереси на частни инвеститори. Природозащитниците си лаят, кой ли ги чува. Май само в Брюксел. Нашите политици експлоатират природата като капанче край морето - един сезон да избием инвестицията. И тия загрижените за развитието на парка и планинана инвеститори, защо не си поканят някой западен експерт да им каже и покаже как хората от др. страни като Австрия, Швейцария и мн. др. си решават проблемите - така щото хем природата е красива и защитена, хем си има инфраструктура колкото щеш. Ама трябва и мислене, щото само с пачки не става!!! А най-лесно е да разрушиш...Примери - безброй...

 45. 45 Профил на ..........................
  ..........................
  Рейтинг: Неутрално

  да но витоша скоро ще стане вътрешен парк
  това не го ли виждата
  нали софия расте но не старее
  и защо ските в италия австрия или където ли да е в европа не пречат на екологията а тук "знаещи и интелигентни читатели "
  си въоразяват че планината е само за тях

 46. 46 Профил на Lili Kostova
  Lili Kostova
  Рейтинг: Весело

  Точно скиоре - ще си ходим с раниците и анораците на Витоша, а ти си карай ски в Алпите.
  И всички сме щастливи
  Сега остава и Цеко Минев да каже, че е щастлив, и всичко ще е наред...

 47. 47 Профил на Майк Тайсън
  Майк Тайсън
  Рейтинг: Неутрално

  Само още 2 реда. Няма нищо не-екологично в строежа на лифтове и ски писти. В Сейнт Мориц лифтовете ги махат през лятото и по пистите хората карат колела. Стоят само зъбчатката и гондолата. Когато карам ски, се качвам в планината само с две ски и две щеки, които после си ги свалям обратно. И някой лев за чай и сандвич. Не разбирам кое точне не е еко в моя начин на туризам. Уф, аман...

 48. 48 Профил на Майк Тайсън
  Майк Тайсън
  Рейтинг: Неутрално

  Лили, ама и парите си ги харча в Алпите... ммм - да.

 49. 49 Профил на любителка
  любителка
  Рейтинг: Неутрално

  До Тайсъна - никой не те обвинява, бе човек! Ние искрено се радваме... Въпросът е, че цековците никога, ама никога няма да направят пистите на Витоша, респективно Банско, та в тая връзка и Пампорово - да заприличат като тези на Сейнт Мориц...Много им е къс хоризонта и липса на всякаква грижа за природата. Предполагам, че и затова ходиш там да караш ски - не само, защото можеш да си го позволиш

 50. 50 Профил на Скиорче
  Скиорче
  Рейтинг: Неутрално

  защо така не протестираме пред резиденция Врана и негово височество колко вековна рилска гора я няма - изсечена и изнесена за няколко години - сигурно колкото 10 ски зони на Витоша. Витоша е в трагично състояние и е жалко, че нищо няма да се случи заради воплите на 10-15 "еко" защитника, които може би и не са стъпвали на Витоша а киснат в нета, пишат жалби и възвания и прибират кинти по разни програмки.

 51. 51 Профил на Lili Kostova
  Lili Kostova
  Рейтинг: Неутрално

  Абе какво значи Витоша е в трагично състояние? Може ли някой да ми обясни. Щото ми звучи леко смешно.
  Какво точно й е трагично на Витоша? Освен че през уикендите е пълна с коли, които няма къде да спират и народът си оставя боклуците след себе си?
  Ама не вярвам ски зоната да разреши този проблем. Напротив - сигурно ще го задълбочи.
  Хубаво ти го е казала една любителк,а скиорче-боксьорче - на Цековците не им стига мозъка да направят от Витоша Сейнт Мориц. Само погледни морето. Ходиш ли да си харчиш парите там?

 52. 52 Профил на до 50
  до 50
  Рейтинг: Неутрално

  Ами хайде скиорче, кажи кога си във Врана за да се присъединим към тебе.

 53. 53 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: Неутрално

  Не мога да повярвам! Това е много добра новина! Следва да се въведе законност в Рила и Пирин големи глоби за нарушителите и рекултивация!

 54. 54 Профил на .........................
  .........................
  Рейтинг: Неутрално

  Сейнт Мориц не е станал от раз
  трябва да се правят стъпки една след друга дълго време а вие "еко....." спъвате детето още преди да е проходило

 55. 55 Профил на Lili Kostova
  Lili Kostova
  Рейтинг: Весело

  Да, и сигурно от Слънчев бряг скоро ще стане Сен Тропе?
  Стъпките на доброто развитие са малко по-други от прането на мръсни пари, получени от търговия и проституция от бившите соцканали...

 56. 56 Профил на Lili Kostova
  Lili Kostova
  Рейтинг: Неутрално

  търговия с наркотици имах предвид

 57. 57 Профил на Запознат
  Запознат
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#36] от "Анонимен":

  В т. 3 си сгрешил човече! Не е верно това! Напротив, не само че имат право да санкционират нарушители, ами са и законово задължени да го правят! Друг е въпроса защо не го правят, но най-интересното е защо никой не им търси сметка за бездействието. Прочети чл. 85 от закона за защитените територии, а също и чл. 79, ал. 3 от същия закон.

 58. 58 Профил на Майк Тайсън
  Майк Тайсън
  Рейтинг: Неутрално

  Лили, да ходя на морето, не защото харесвам как е застроено, а защото каръм сърф. Еко-талибаните още не сте се сетили как да пречите на карането на сърф... Извинявай
  Ако проблемът е Цеко, тогава Цеко вън от Алеко. Но на Витоша трябва да има модерна ски зона - за здраве на софиянци (и пришълците де) и за нови работни места. А коли има, защото няма гондоли и зъбчатки.

 59. 59 Профил на Lili Kostova
  Lili Kostova
  Рейтинг: Неутрално

  Именно!
  Никой еко"талибан" няма да ти забрани да караш сърф, защото сърфът е нещо наистина яко и непречещо на никого.
  За сърфа не се секат гори. Нали се сещаш...
  Знам, че усещането между ски и сърф е подобно, но ако се замислиш малко извън собствения си кеф - ще видиш, че има разлика.
  Природозащитниците просто виждат и другата гледна точка, а не само тази на средностатистическия консуматор, който уси.а след себе си. Нищо лично, скиоре-боксьоре: говоря по принцип.
  Иначе за гондолите си прав - може би няма да е лошо да има повече. Например Княжевският лифт не работи от години. И не е лошо да се провери защо е така.
  Това е рабпота, която "екоталибаните" биха свършили, ако постоянно не трябваше да запушват дупки другаде и ако една малко по-голяма част от населелнието на България мислеше "зелено".

 60. 60 Профил на ДО МАЙК ТАЙСЪН и сие
  ДО МАЙК ТАЙСЪН и сие
  Рейтинг: Неутрално

  И аз карам ски, но уважавам хората, които не правят това, а предпочитат да се разхождат. Това е 1-вичната функция на планината (за гражданите) - място за разходки. А ние сме предимно Хомо Сапиенс, т.е. през повечет време ХОДИМ, а не караме ски / сърф и ТОВА Е НАЙ-ПОЛЕЗНО и ДОСТЪПНО за нашето ЗДРАВЕ!

 61. 61 Профил на Майк Тайсън
  Майк Тайсън
  Рейтинг: Неутрално

  Не ме разбираш, Лили. Ските не са кеф, ските и сърфа са страст. Хване ли те, отърване няма, без значение богат или беден си, млад или стар. Чувал съм, че така е и с моторите, не знам. Ако не тук, ще караме ски в Алпите и сърф в Чешме. Това е положението. Въпросът е, как да стане така, че ние да си стоим тук, а и чужденци да идват. Иначе, как да ни се подобри дереджето.

 62. 62 Профил на Майк тайсън
  Майк тайсън
  Рейтинг: Неутрално

  Уф, повече няма да поствам - извинявайте. Обаче до 60, некакси защо не виждам много еко-туристи да се разхождат по "Червено знаме"... Където става за хубави писти, не става за "прости" разходки. Защо трябва едното да се противопоставя на другото?

 63. 63 Профил на .....................
  .....................
  Рейтинг: Неутрално

  аз немога да разбера ЕКО......... що за хора са гражданите на софия трябва нещо да работят
  примерно в кремиковци това на вас ви харесва
  а ако имат алтернатива да предоставят турис. услуга на вас не ви харесва защото има много хора в планината?

  май само за егоизъм става въпрос и пари разбира се

 64. 64 Профил на боянец
  боянец
  Рейтинг: Неутрално

  Крайно време е да се направи и заработи Княжевския лифт-до Копитото. Така и нищо не се споменава вече за него... Така или иначе, вече ги няма автобусите от Овча купел до Зл.мостове, само няколко мижави маршрутки, които не са достатъчни и съответно за това има толкова много коли на Витоша... Ако работеше този лифт, щеше да е много по-рационално...

 65. 65 Профил на Lili Kostova
  Lili Kostova
  Рейтинг: Неутрално

  До Майк:
  Защо трябва да се противопоставят? Ами защото така го правят разни Цековци, които планират писти до Драгалевци, където е най-пълно с туристи.
  (Като казваш червено знаме, нямам идея какво има предвид.)
  Колкото до ските и сърфа - не е лошо човек да не е толкова подчинен на страстите си, мисля аз. И да не вика ура при всяка новина за нова писта, без да помисли преди това къде, как, защо и от кого.
  Иначе разбира се, ти желая всичко най-хубаво и през зимата, и през лятото. Аз самата също мисля да се науча да карам сърф Някой ден, когато си свърша по-важните неща в живота

 66. 66 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Това е добра новина!
  Но остават още много жизнено важни проблеми:
  - състоянието на туристическите пътеки, които не са пипани от десетилетия насам, изровени са от многобройните поройни дъждове и са обрасли. Много от старите пътеки са обрасли дотолкова, че на практика са непроходими;
  - състоянието на автомобилните пътища над Златните мостове, където джип не върши работа, а ти трябва луноход;
  - състоянието на болшинството стари хижи, които стоят десетилетия наред затворени и се рушат. А софиянци трябва да ходят до Боровец, Банско или Пампорово (не за да карат ски, а да подишат чист въздух с децата си).

 67. 67 Профил на ANTI
  ANTI
  Рейтинг: Гневно

  След като сте несъгласни с тези гаври за.о след 1999 година когато играта на политиците и мафиотите стана ясна не излязохте по улиците и пло.адите и не си наоравихте труда да обесите,разтреляте или разпънете на кръст от първата до последната отрепка,била мутра мафиот,политик,корумпиран безнесмен или нагло ченге за да може 10 години след това тоест днес тези следки,а и много други да бяха една далечна хипотеза,а вместо това мълчаливо останахте по домовете си,а държавата остана на произвола на съдбата.??????????????????????????
  ЗАЩОТО СТЕ МАГАРЕТА И ПРЕДПОчЕТОХТЕ ДА ПЛЮЕТЕ ОТДАЛЕчЕ И ТИХОМЪЛКОМ.
  Сега поради вашето проклето безразличие мафията реши безнаказано да сложи ръка и на тази планина,браво,нека децата ви...........опа нека внуците ви играят в.............СМЕТИЩАТА.

 68. 68 Профил на ANRI
  ANRI
  Рейтинг: Гневно

  Мисля,че АНТИ се изрази неправиално.
  Въпроса е след като толкова милеете за планината какви деиствия сте предприели за съхранението и през последните примерно 13 години,КОЛКО ПЪТИ СТЕ ОТКЛИКВАЛИ ПРЕД БЕЗОБРАЗИЯТА НА МАФИЯТА?
  Защото ако сте предприели нула, тогава сте подлеци,безсрамници и лицемери.

 69. 69 Профил на АААБББЕЕЕ
  АААБББЕЕЕ
  Рейтинг: Неутрално

  ..ей, Ора. Вразумете се. Това което го е създала природата за милиони години, вие му ебахте мамата за 2-3 годинки. Дажае и при Тато Тодор беше по добре: за нагазване на природозащитни закони ти се даваше едноспосочен билет за Бухово или Белене.
  Като се има на предвид, че с глобалното затопляне няма да има много сняг, та може и офшорките да помислят за покриване на пистите за целогодишното им ползване. Така се поддържа и стройтелният бранш.

  Еваларка,

 70. 70 Профил на Skior
  Skior
  Рейтинг: Неутрално

  Така или иначе Витоша е пълна кочина за ски или туризъм. Явно никой плювач на може да разбере, че дори и няколко писти в повече да се направят то ще е огромен плюс и потенциал за скапания ни град, както за скиорите така и за всички туристи въобще. Някой може ли да ми каже дали помни старите писти на Банско и кой въобще стигаше до тях и как? Цеко ви бил виновен или незнам кой си, може би, че в Банско има кръг от световния шампионат също е кофти нали? А това че там се презастрои е отделна тема засягаща тамошното кметство.

 71. 71 Профил на drug skior
  drug skior
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#70] от "Skior":

  На Витоша няма добри условия за ски по една проста причина - не пада достатъчно сняг понеже е ниско. Бъглария върви на зле по друга проста причина - простите хора като теб взеха да си вярват!!

 72. 72 Профил на Skior
  Skior
  Рейтинг: Неутрално

  До 71

  А ти понеже си по-интелигентен а явно си и метеоролог, занеш всички истини включително и защо България върви " на зле". Отиди да си споделяш прозренията с някоя червена или синя бабичка, там ще събудиш много по-голям интерес със съжденията си, скиоре опростял.

 73. 73 Профил на Sava
  Sava
  Рейтинг: Неутрално

  Доста обиди се сипят тук. За съжаление това хулене не води до нищо добро. Нищо не пречи да се съчетае опазването на природата със спорта в планината. Истината обаче е, че Витоша не е пригодна за масов ски курорт поради простата причина, че територията и надморската и височина ограничават възможностите за развиване на интензивен ски бизнес. Има обаче условия за ремонтиране на съществуващите лифтове, които и сега са празни събота и неделя. Един нормален бизнес план без изхвълянията на Цеко може да комбинира бутиковия характер на Алеко с добра доходност. За това обаче е нужен акъл, а Цеко доказа, че му липсва. Банско е витрина на неговата некадърност и грандомания. Ишгл в България не може да има. Може обаче да има красива Витоша без Цеко. Дано се преборим с това комунистическо недоносче!

 74. 74 Профил на Оги Ковачев
  Оги Ковачев
  Рейтинг: 418 Весело

  Дано това решение не е прах в очите и после да се раздвижат пак нещата в посока застрояване.

  Защо никой не повдига въпроса какво ще се случи с планината, ако се реализират големите инвеститорски намерения за строителство? Многократно увеличаване на отпадъчните води, замърсяване на подпочвените води, което директно ще засегне всички квартали в полите на Витоша, от къде ще се черпи вода за изкуствените заснежавания, защото знаем, че идните години с глобалното затопляне долната гразница на снеговалежа се качва нагоре...

  Като искат да се модернизира ски зоната, нека подменят старите лифтове и съоръжения и ето го желания увеличен капацитет на курорта. Сняг има, писти има и всички ще са доволни!

  Нека ПП "Витоша" въведе такса вход за автомобили от 2-3 лева, като по този начин ще се съберат малко средства за подръжка на пътя. Колко е хубаво сега, като почистиха канафките на пролет, почистен е пясъка от зимното опесъчававане и т.н.

  Оги Ковачев http://ogniancho.blogspot.com
 75. 75 Профил на 123
  123
  Рейтинг: Неутрално

  Айде стига сте ревали!!!
  На Витоша и трябват нови ски писти, нови лифтове, нова инфраструктура...
  Който иска природа да ходи по Странджа и Сакар!!!

  Как пък в Австрия или Швейцария може да има ски писти и лифтове, и природата пак да се пази.
  Айде сега, да забраним автомобилите и да върнем конските впрягове, защото някакви болни мозъци се правят на еколози поради щото нищо друго не могат да правят.....

 76. 76 Профил на Sava
  Sava
  Рейтинг: Неутрално

  123, ти откога караш ски на Витоша и колко добре познаваш природните дадености, снежната покривка и ски бизнеса там като цяло, че си така убеден че трябват нови писти? Ти въобще имаш ли идея колко писти има на Витоша и колко от съществуващите лифтове работят? Спас познаваш ли го? А на Боби карал ли си някога?

 77. 77 Профил на ..................
  ..................
  Рейтинг: Неутрално

  На витоша има необходимите природни дадености така че да е добро място за ски

 78. 78 Профил на Sava
  Sava
  Рейтинг: Неутрално

  Определено има условия за ски на Витоша, но със сегашните лифтове и писти. В БГ туризмът се разви по сбъркания комунистичести модел, чиято витрина са Сл. Бряг и Банско. Мотото е масовост, но това води до ниски приходи на турист. За обезобразяването на природата дори не говорим.
  На София е нужен бутиков курорт, съчетаващ близостта на града с красотата на планината и възможността децата ни да карат ски сред природата. Идеята не е комунистите и техните подлоги да перат пари и децата им да карат ски в Алпите. Затова им е нужен мащаб. Със седем или осем лифта какво ще изперат?

 79. 79 Профил на ........................
  ........................
  Рейтинг: Неутрално

  ти си луд в българия не е възможно да има бутиков туризъм с изключение на поклонническия или базиран на архиологически паметници на културата
  ВИТОшА Е НА СОФИАНЦИ
  А ВИЕ ЕКО...... ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ВИТОшА

 80. 80 Профил на .................
  .................
  Рейтинг: Неутрално

  а това за комунисти и какво ли още не е много тъпо
  на софия е много необходима нова спортна база където хората да почиват а не наркотици алкохол или сапунки

 81. 81 Профил на ski2
  ski2
  Рейтинг: Неутрално

  Пак професионалисти по пране на пари, мислите ли, че Цеко няма по-лесен начин за пране на пари, та той има банка глупаци такива. Вземете и се разходете из света по зимните курорти и ще разберете че сте жалки в коментарите си, никой не протестира срещу облагородяването на планината, но явно кочината се харесва от многото шопари по тези земи.

 82. 82 Профил на Sava
  Sava
  Рейтинг: Неутрално

  Как да те наричам, "........"? Не разбрах откога караш ски на Витоша. Аз от близо 30 години. Работил съм там и си меря приказките.
  В БГ имаше бутиков туризъм. Банско беше точно това преди Цеко и Ко. да се намесят. Витоша сега е курорт със затихващи функции пак заради същите хора. АКБ Форес го унищожиха тотално. Банев нали знаеш кой е. Той не е ли комунист? Порови се малко. Те са доста близки с Цеко.
  Конкретно откъм бизнес, ски зоната на Витоша в сегашния и вид е златна мина, но за умни хора с опит в ски бизнеса, а такива Цеко не познава.
  А ти не се изхвърляй да пишеш тук без да имаш идея за какво иде реч и без грам пунктуация. Главни букви, запетайки...няма такова нещо за теб. Ти да не си на 7 години?

 83. 83 Профил на Sava
  Sava
  Рейтинг: Неутрално

  Ски 2, и ти като "......." имаш проблеми с пунктуацията и показваш доста пренебрежение. Двете разбира се вървят ръка за ръка (простотия и наглост). Няма да обсъждам с теб откъде са парите на Цеко. Предполагам и той самия си няма идея.
  Нека обсъдим курортите из Европа. Карал съм ски в Австрия (работил съм дори в ски курорт там), Франция, Италия и Швейцария. Впечатленията ми са, че за голяма ски зона е нужна и площ в подходящ мащаб. Нужна е и надморска височина. Това не може да се каже за Витоша. Следователно плановете на Цеко по дефиниция не са приложими за Витоша. Един бизнес план трябва да е реалистичен. Този на Витоша ски не е.

 84. 84 Профил на Майк Тайсън
  Майк Тайсън
  Рейтинг: Неутрално

  Лили, "Червено знаме" е черна (в смисъл стръмна и трудна) писта на Боровец Спортът не пречи на важните неща в живота, напротив. И не отлагай много ученето на сърф, защото когато станеш на 64... нали си слушала Бийтълс

 85. 85 Профил на Lili Kostova
  Lili Kostova
  Рейтинг: Весело

  Имам още доста време, не се притеснявай. И познавам един дядо, който се научи да кара ски на 60
  Колкото до туристите - разбира се, че няма да ги има на черна писта. Но сигурно ги е имало, преди да я има тази писта...
  Помисли за това

 86. 86 Профил на Lili Kostova
  Lili Kostova
  Рейтинг: Любопитно

  А пистата сериозно ли се казва още казва "Червено знаме"?
  Ах, този комунизъм. Пълна гротеска...
  Дали има писта "Млад партизанин" някъде, имаш ли идея?

 87. 87 Профил на Резюме
  Резюме
  Рейтинг: Любопитно

  Може да се каже, че Лили и Сава заслужават адмирации! Борбата им с невежеството и простотията във форума е забележителна.

  Тяхната непримиримост ме вдъхнови да се включа и аз.

  - Витоша трябва да заприлича на австрийските, швейцарските и италианските Алпи, за да може "Майк Тайсън" да си остави "паричките" в България.

  Средната надморска височина на Алпите обаче е 2000м, а тази на Витоша - 1300м.
  Площта им пък е около 600 пъти по голяма, като тази на Витоша е около 300кв.км, а тази на Алпите е около 200.000(двеста хиляди) кв.км или около 2% от площта на континента.

  В този смисъл г-н "Тайсън" сравнението е все едно Вие да излезете на ринга срещу Серафим Тодоров или Дан Колов да излезне срещу Армен Назарян на тепиха.


  За господата/госпожите "......", "Скиор", "Скиорче", "123" мога само използвам тона на коментар №3 и да ви кажа:

  Драги "дрисльовци" и "дрисли",

  Ако първосигналното Ви битуване Ви е дало повод да смятате, че с наглост и безочие се пробива в живота; Ако с презрение и ехидни усмивчици ала Р.Овч. или Корнелия Нинова сте усетили, че всявате респект; Ако с енергичната Ви простотия успявате да се наложите на околните Ви; Никога не забравяйте, че

  НИЕ "ДРУГИТЕ" СМЕ ТУК ЗАЕДНО С НАШИТЕ ДЕЦА

  и на първо място ще се борим до край да останем резистентни към обществените прокази, които носите Вие и Вашите деградирали суб-култури.

 88. 88 Профил на meteora
  meteora
  Рейтинг: Неутрално

  Aко някой поне веднъж е карал ски в Тирол, в Тренто или някъде другаде в Алпите, никога няма да се юрне да кара ски в България. Като си помсля сега, всичките им писти започват след горските пояси нагоре. дето е само трева, скала и шубраци. Най-големият вносител на дървесина в Европа е Австрия. Просто там сечта е забранена. Със закон и се спазва. В италианските алпи - също. Стърчат изсъхнали дървета и никой не бара! Не смее! Щото ще лежи доживот! И пак си имат писти, курорти, много повече и по-естествени от нашите. Кабинковите им лифтове на повече места са дублирани. Да не се получават опашки сутринта. Въобще...ски туризъм от класа. Нашето е порнография. Да сте видели хървати, унгарци или германци по нашите писти!? Няма и да видите. Хората знаят къде да си дават парите. Хем по-евтино, хем повече.

 89. 89 Профил на Цеко Цака Яко
  Цеко Цака Яко
  Рейтинг: Неутрално

  Цеко Минев - ти си ченге и мафиот. Знаем го много хора, макар и без сили да те спрем! Няма да се откажем обаче.

 90. 90 Профил на Майк Тайсън
  Майк Тайсън
  Рейтинг: Неутрално

  Ами дет' се вика халал да Ви е и Витоша и целата Чългария. Не ме интересува вече, дИмократи с дИмократи не'дни. Човекът по-гори Ви го каза - прасе у чиста и подредена кочина нема

 91. 91 Профил на 123
  123
  Рейтинг: Неутрално

  Брей, какви мислители, какви литературоведи, какви екофилософи са се сбрали тук.
  Оценки раздават, резюмета правят....
  Само защо от шаблоните, които използват ми се струва, че няма и помен от мислене в главите им, а само фрази прочетени от вестниците...
  И за Банско/ски зоната, не селцето/ се изписаха подобни мнения и подобни вопли се разнасяха, ама всъщност това е единствения ски курорт, който прилича на такъв в момента. Всичко друго е ретро екпресионизъм за съжаление....

 92. 92 Профил на Sava
  Sava
  Рейтинг: Неутрално

  123, ски зоната в Банско е трагична откъм качество на пистите и това се дължи на факта, че в БГ няма специалисти в подготовката на писти, които да познават релефа и даденостите на планините ни. Затова в Банско пистите са смехотворни откъм качество като ги сравниш с курорти в Алпите. Говорим за денивелация, релеф, наклон на трасето, трудност и т.н. Ето защо не трябваше да се впускаме в колосално изсичане. Първо трябваше да се помисли малко какви туристи искаме да има там и какво е перспективно.
  За градчето думите са излишни. Банско беше красиво и автентично. А какво направихме ние - заклахме кокошката със златните яйца и го превърнахме в бетонна джунгла. Но ние май само така можем. По-скоро не ние а те - комунистите и децата им. Те умеят само да наливат бетон с крадени пари и пак с тези крадени пари да пълнят джобовете на акционерите на БМВ, Даймлер и Фолксваген..... и да правят колосални шкембета. Та не ми е ясно как им е хрумнало да правят ски курорти.

 93. 93 Профил на до 123
  до 123
  Рейтинг: Неутрално

  123 - това което стана в Банско е типичен пример за първобитно отношение на един народ към собственото му културно и природно наследство и към световното природно наследство. За щастие София не е Банско и тук има силен обществен натиск от местните хора против подобни изпълнения. Все пак в София и големите гредове вече има наченки на зелено мислене, а в страната все още преобладава аборигенното отношение към природата -от типа -първия въпрос когато им говориш за някой вид животно е: "това животно става ли за ядене?".

 94. 94 Профил на 123
  123
  Рейтинг: Неутрално

  Ами спрямо пистите в Алпите, може и да са трагични пистите в Банско, ама аз ги сравнявам с пистите в България и ми се струва, че тези в Банско са най - добрите. Естествено не съм професионалст и оценката ми е на лаик, но пък и доста световни спецове дошли тук казаха същото. Не случай имаше световна купа миналата година там. За самото Банско - както виждате съм го изключил от мнението, защото то не подлежи положителен коментар. Явно мненията ни не се различават.
  Относно София, обаче определено не съм съгласен. За съжаление, че има обществен натиск или зелено мислене звучи смехотворно. Това което сте писали за Банско е напълно валидно за София, само че х 100.... Освен това не знам къде в страната сте ходили, ама по - големи аборигени при отношенията с природата от хората живеещи в София няма. Където и да живеете в град под 200 000 души, навсякъде където кривнете в радиус от 5 км. има природа. В София единствената по - близка природа е Витоша. Но в момента със скапаната инфраструктура, вкл. лифтове и пътища, подобно удоволствие - 2 ч. сред природата - ще ми отнеме поне 4 за придвижване, ако изобщо стигна. За чакането по опашки и скачането по дупки изобщо не говоря....
  Та това искам аз - поне няколко алтернативни и бързи трасета за качване на Витоша писти оборудвани с нормални лифтови съоръжения, а не подобия на лифтове и влекове, чупещи се през 1-2 часа

 95. 95 Профил на атвист
  атвист
  Рейтинг: Неутрално

  Абе я се осъзнайте бе " Разбира се, че това трябва да е концепцията - Витоша никога не би могла да задоволи потребностите на скиорите от София (които са много по-малък процент от еко-туристите, които се разхождат в нея) - затова по-добре да я развиваме като парк - с няколко лифта, които започват от самия град и НИКАКВИ МПС в планината - ОСОБЕНО АТВ-тата !!! " Какви са тия глупости, естествено че зимата ТРЯБВА да има ски сезон, вие нормални ли сте..? Като си купите ски и атв-та ще разберете защо ви се дразниме- "еко" няма що, с 1 писта и малко разорана кал от атв-та толкова много нарушаваме равновесието... направо нямам думи. За строежите съм съгласен, но зимния сезон- ски задължително, атв- стига да е безопасно (безпроблемно) не по пешаходните пътеки разбира се! Еколозите- страшни сте, само да се намирате на работа, я се осъзнайте ако няма ски сезон тази година всички практикуващи спорта какво ще правят..? Много обширна тема, не е за писане.. Трябва да се съберат няколко синдиката и да се обсъди каквото трябва, за да има полза за всички!!!

 96. 96 Профил на Някой
  Някой
  Рейтинг: Неутрално

  Тайсън, що се разправяш с тия еко-талибани! Те ако разбираха от разум нямаше да са такива.
  Какво общо има простотията на мутрите с карането на ски?
  Еко-талибаните са същите като тях!
  Не е лошо да караме ски в Австрия, ама малко по-скъпо излиза!
  Бъди здрав!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах