Финансовите отчети ще се подават на едно място

От 2010 г. фирмите вече няма да подават годишните си финансови отчети в Националната агенция за приходите (НАП), а само в Националния статистически институт. Това предвиждат приетите от правителството промени в данъчните закони, съобщи финансовият министър Симеон Дянков. Целта е да се избегне сегашното положение, при което работодателите са задължени да подават едни и същи данни и в двете институции. Така ще се намали безполезното редене на опашки, каза Дянков.


"Това е правилно решение, за което настоявахме пред последните три правителства", коментира изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Евгений Иванов. "Досега подаването на отчета в двете институции означаваше един служител да не е на работа цял ден, за да виси по опашки. Надяваме се скоро подаването на данните да става изцяло по електронен вид", добави той.


С цел да запълни дупките в бюджета в сряда правителството реши шест държавни дружества да разпределят половината от печалбата си за 2008 г. като дивидент за акционерите си. Така в бюджета ще постъпят 64 млн. лв., прогнозира Дянков. От "Летище София" се очаква да постъпят 15.1 млн. лв., от "Български енергиен холдинг" - 23.5 млн. лв., а от Булгартабак" - 21.1 млн. лв. Държавата очаква да получи около 1.8 млн. лв. от "Информационно обслужване", 1.5 млн. от "Български пощи" и от "Кинтекс" 564 хил. лв. "Тези дружества са избрани, тъй като през миналата година почти не са плащали дивиденти, а освен това могат да си позволят да платят подобен дивидент", каза Дянков. Той добави, че с парите ще се покрива най-вече недостигът на средства в здравеопазването.


Финансовият министър каза още, че до десет дни всички министри, в чиито ведомства има държавни или търговски дружества, трябва да представят информация за финансовото им състояние. Така ще стане ясно дали директорите им си вършат работата. "В противен случай ще им се търси отговорност, включително и съдебна", каза Дянков. В момента държавата е мажоритарен собственик в 300 дружества.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK