Данъчните ще следят повече касови апарати

Масовото онлайн следене на оборотите вероятно ще започне от 2011 г.

Касовите апарати в много по-голям кръг търговски обекти ще трябва да се свържат с данъчната администрация. Това гласят последните промени на Министерството на финансите в закона за ДДС. Мярката ще разшири сегашния режим, при който бензиностанциите декларират дневните си обороти пред данъчните чрез отчети, заверени с електронен подпис.


Следващата стъпка ще е незабавна онлайн връзка, която ще се осъществява чрез GPRS устройства и ще важи не само за търговците на горива. Кой още ще декларира обороти ще се решава чрез наредба на министъра на финансите, която още не е подготвена. От Националната агенция за приходите (НАП) обясниха, че най-вероятно в нея няма да попаднат малките квартални магазини, сергиите и други обекти, при които оборотите са ниски и ефектът от свързването с данъчните ще е слаб.


Сегашният модел, при който бензиностанциите се отчитат електронно в края на деня, е само временно решение, още повече че позволява укриване на обороти. До него се стигнало заради желанието на финансовия министър Симеон Дянков този сектор бързо да бъде осветен и заради техническата невъзможност само за два месеца да се изгради дистанционна онлайн връзка с данъчните, обясниха експерти пред "Дневник". Най-вероятно връзката чрез GPRS ще стане задължителна от началото на 2011 г., а дотогава ще има гратисен период, в който засегнатите обекти да приведат уредите си в съответствие с новите изисквания. От НАП уточниха, че заради високите разходи по свързването се планира те да се приспадат от данъчната основа на търговците. От приходната агенция уточниха, че в момента освен бензиностанциите всеки ден пред данъчните отчитат оборотите си някои от големите търговски вериги като "Метро" и "Билла", както и хотели.


В Закона за акцизите и данъчните складове също са залегнали подобни изисквания. Той предвижда складовете да се прелицензират. Освен това производителите на алкохол и фирмите, които търгуват с горива, ще трябва да въведат измервателни удари за получените, обработените и освободените количества. Целта е базовите масла да не се преработват в дизелово гориво и да се продават, без да е платен данък, а производителите на алкохол да не пласират необложени количества.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK