Станишев отчете като грешка, че не смени Овчаров и Петков от ръководството на БСП

Станишев отчете като грешка, че не смени Овчаров и Петков от ръководството на БСП

© ReutersПредседателят на БСП в оставка Сергей Станишев отчете като грешка, че преди две години при отстраняването на Румен Овчаров и Румен Петков като министри на икономиката и на вътрешните работи не ги е освободил и от партийното ръководство. От думите му пред конгреса се разбра, че ако остане лидер на БСП, ще отстрани от Изпълнителното бюро на БСП Петков и Овчаров - единствените, които спомена поименно в политическия си доклад, наречен "Моята изповед".


Станишев напомни, че през 2007 г. след корупционния скандал, довел до оставката на Румен Овчаров, предложи ръководството да се разпусне и да се свика заседание на конгреса. Конгресът изпрати силно послание за промяна, но моя е отговорността, че след конгреса не направих персонални промени в Изпълнителното бюро и допринесох за създаване на усещането, че партията само говори, каза Станишев. Като си дадох сметка, че корупцията и злоупотребата с власт ще бъде главната ос на атаки срещу БСП, предприех стъпки за създаване на Държавната агенция "Национална сигурност", призна бившият премиер.


"Това не беше самоцел, предприемането на тази стъпка ми беше подсказано и дори препоръчано от наши чуждестранни партньори. Грешката ми беше, че не предвидих съпротивата на системата и не се намесих, когато отпорът дойде от МВР. Грешката е, че не поисках веднага оставката на Румен Петков с разбирането за другарство", оправда се Станишев. В същото време той посочи, че мотивите за освобождаването на Петков като вътрешен министър са същите като тези за приемане на оставката на Овчаров - създалата се обществена нетърпимост към тяхното присъствие в изпълнителната власт.
Като оправдание за това, че не ги е освободил от партийното ръководство, Станишев посочи хем сложните отношения в тройната коалиция към този момент, хем желанието на опозицията да използва разнобоя в редиците на БСП. Коалицията беше заплашена от разпад заради пасивното участие на НДСВ във вота на недоверие, когато гласуваха въздържал се", каза Станишев. Той отправи обвинения къв НДСВ, че е използвала властта за тяснопартийни интереси. "Имаше моменти, в които и аз поемах удари в гръб, имаше извиване на ръце, игра на нерви," каза той.


"Спешно и наложително се налагат промени в партийното ръководство от вчера, ръководство с обща визия за бъдещето, с обща кауза и воля за справяне", каза лидерът в оставка. В новото ръководство ни трябват хора, които да работят за каузата, че БСП не е партия за лична употреба, които ще се отличават с професионално правене на политика, но и с почтеност, добави той. Настоя за хора в ръководството, които ще отстояват интересите на гражданите, с воля, сила и в екип. "Който иска да решава своите проблеми и на близките си, да си ходи, ръководството има нужда от такива, които си имат доверие и не си нанасят удари в гръб", каза Станишев.


Предоверявах се на добрата воля на министрите и убеждението, че когато сме в един отбор, всеки ще действа в името на общия интерес, добави той. И продължи: "давах много втори шансове, дори когато някой беше обект на публични атаки и губеше обществено доверие". Отчете като грешка, че с включването на всички водещи фигури от ръководството на БСП в изпълнителната власт е допуснал партийната работа да бъде изтласканана на заден план.


В едночасовия си доклад Станишев многократно спомена "отбор" и "взаимно доверие"отбор. Трябва да сме един отбор, да се подкрепяме взаимно, а не докато едни критикуват, други да тичат на "Дондуков" 1 или друг център на власт, каза Станишев без да назове имена.


Трябва да отстояваме три неща и за тях търся последователи - БСП е партия на социалната чувствителност, не е за лична употреба, политиката да се прави професионално и с почтеност, обърна се той към делегатите.


В изложението си за организационното развитие на БСП Станишев каза, че няма визия за нов ляв проект и няма намерението да го реализира нито върху БСП, нито успоредно с БСП "за разлика от други в тази зала". Вчера Татяна Дончева обяви, че е готова да направи нов ляв проект. Наред с необходимостта от промяна в начина на изробатване и отстояване на политики, от нова кадрова политика и взаимоотношения в партията, както и засилване на отчетността, Станишев поиска до края на годината да бъде създадена комисия в БСП за защита на гражданите и членовете на партията от "репресивните гонения" и чистката на новата власт, която по думите му е станала повсеместна.


Днешният конгрес беше замислен като критична и самокритична дискусия за резултатите от изборите, непосредствено преди заседанието обаче се създаде друга обстановка и фокусът се измести към лидерския въпрос в партията, каза Станишев. Посочи, че в подготовката на конгреса са взели участие всички - медии, днешното правителство, десницата, та дори и Иван Костов и попита "на тях ли да благодаря или на нашите редици, които им хвърляха репликите".


Като причина за изборната загуба на БСП Станишев отчете и промените в изборното законодателството. По думите му с въвеждането на мажоритарния избор БСП е взела по-малко с около 10 депутати. Промените в изборните закони бяха груба грешка, защото създадоха усещането, че БСП се стреми на всяка цена към властта и иска служебна победа, посочи той.


Твърде късно, а и не особено ефективно предприехме действия за противопоставяне на ГЕРБ, каза Станишев. Не можах да напдриказвам Бойко Борисов, а и едва ли се е родил такъв, допълни той. Отново защити негативната предизборна кампания на БСП, която по думите му успяла да мобилизира електората на социалистите.


Не приемам, и никога няма да се съглася с твърдението, че политиката на ръководеното от мен правителство е била дясноориентирана, каза Станишев. Съдете ме, но като цяло политиката подобри, а не влоши стандарта на живот на българите, заяви той. Като слабост на кабинета отчете, че не е обяснявано какво се прави и защо. Това, което не успях да предотвратя, е общественото усещане, че там зад затворените връти не се водят дискусии по политики, а алъш-вериш, каза Станишев.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK