Станишев оцеля, БСП е под въпрос

Станишев оцеля, БСП е под въпрос

© Георги КожухаровНа добре подготвения апаратен конгрес, продължил девет часа и половина, с 455 гласа "за" Сергей Станишев беше преизбран за лидер на БСП, но след 8 години начело на социалистите няма да му е лесно. След като очаквано сам поиска избор на председател, а опонентите му не успяха да го бламират, Станишев получи подкрепата на 60 на сто от гласувалите делегати.


Необединената му опозиция излъчи трима кандидати - Татяна Дончева, Младен Червеняков и Янаки Стоилов, а очакванията бяха за балотаж. Поне такава според социалисти е била заръката на лидера на БСП-София Румен Овчаров, чиято структура е най-голямата и има най-много делегати - да гласуват за втори тур, а след това да пуснат невалидна бюлетина. Според делегати целта на Овчаров е била да покаже, че е незаобиколим фактор при избора на председател на БСП.Младен Червеняков получи подкрепа на 78 съпартийци, за Татяна Дончева гласуваха 129, а Янаки Стоилов - 99.При представянето на визията си за бъдещето на БСП и четиримата кандидати говориха за смяна на ръководството и нова политика на БСП в опозиция. Коментарите в кулоарите на форума обаче бяха, че не очакват това да се случи, след като и четиримата са лица на прехода. Всички очакваха Станишев да бъде избран, тъй като не виждат алтернатива в тримата му претенденти. Който и да спечели, от тук насетне остава да "хвърляме пясък върху ковчега", коментира в кулоарите на конгреса делегат. Мрачната му прогноза беше обвързана с това, че каквито промени да има в ръководството, БСП няма да може да спечели нито местните, нито президентските избори и това неизбежно ще доведе до нейната смърт. Все по-често сред делегатите се коментираше идеята за нов ляв проеккт. Без на глас никой да не заявява, че ще последва Татяна Дончева, която ден преди конгреса обяви, че готви нов ляв проект, било върху или успоредно с партията, коментарите на делегати са, че неизбежно такъв ще се появи. Недоверието е трупано с години, то не е от това управление, разсъждава делегат.


Ключово остава заседанието на следващия Национален съвет, който се очаква да бъде още в събота.


Макар от политическия доклад на Станишев да се разбра, че е готов да смени Румен Овчаров и Румен Петков от партийното ръководство, на новоизбрания председател няма да му е лесно. Изпълнителното бюро трябва да бъде утвърдено от Националния съвет, в което Овчаров има влияние, коментираха делегати. Те прогнозираха, че Станишев и в това ръководство ще търси баланса. Още повече, че организационният секретар на партията Димитър Дъбов макар да го подкрепи на избора, предупреди, че няма да застане зад каквито и да е промени с обяснението "да дадем път на младите". Социалисти подозират, че след като Димитър Дъбов сам е решил, че ще се оттегли, Станишев се готви да го замени със секретаря по младежката политика Кирил Добрев.


Със 126 гласа "за", 599 "против" беше отхвърлено искането на делегати от столичната организация на БСП за извънреден конгрес през пролетта.


В края на конгреса Захари Георгиев от БСП- Пловдив поиска всеки от неуспелите кандидати да каже какво прави от утре, така както настоя по-рано и Стефан Данаилов. Янаки Стоилов изрази разочарованието си от тази поредна сценка, която изигра Данаилов и обяви, че подава оставка като председател на Лявото крило. При този резултат в този състав на конгреса това е логично решение. Утре нямам участие в медиите, каза Стоилов.


Татяна Дончева благодари на всички, които я подкрепиха и които не я подкрепиха, но са я слушали внимателно. Тя разказа как след Втората световна война консерваторите в Англия са загубили тежко изборите и тогава един известен бъдещ политик казва: "Тези хора не искат да разберат, че приливът и отливът са обективни неща, и когато си построил дворец на брега по време на отлив, идва прилив".


Младен Червеняков пък каза, че не от вчера е в политиката и посочи, че винаги е защитавал позицията на партията, макар да не е убеден в нея.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK