Шефове на вестник "Галерия" бяха извикани в ДАНС заради публикация

Шефове на вестник "Галерия" бяха извикани в ДАНС заради публикация

© Асен ТоневБившият говорител на ДАНС, а сега главен редактор на вестник "Галерия" Зоя Димитрова и изпълнителният директор на седмичника Кристина Патрашкова бяха извикани днес в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) във връзка с оповестен в изданието доклад на агенцията, съобщи БТА. Двете останаха в сградата около два часа, а на излизане съобщиха, че са давали обяснения около документа.Има постановление на градския прокурор Емил Галипонов за изтичането на поверителна информация от ДАНС, съобщи Зоя Димитрова.

В първия си брой седмичникът, който излезе миналия четвъртък, публикува информация, за която твърди, че се базира на доклад на спецагенцията за корупция в кабинета "Станишев". За съществуването на подобен документ съобщи в началото на септември бившият съветник в ДАНС Алексей Петров. В първия ден след като изтече договора му в агенцията, Петров даде интервю за в. "Труд", в което заяви, че докладът съдържа имената на поне десет корумпирани министри от предишния кабинет и че с данните вече е запознат премиерът Бойко Борисов. Месец и половина по-късно - тази неделя, Борисов пък заяви по Нова телевизия, че докладът е автентичен.
Според публикацията на "Галерия" докладът наистина съдържал данни срещу бивши министри, но вместо имената им в него фигурирали названията на оперативните разработки, водени срещу тях, като например "Наглия", "Вълкът" и други.


Пред събралите се на входа на ДАНС журналисти днес Кристина Патрашкова повтори, че докладът е получен в пощенската кутия на зам.-главния редактор на вестника Явор Дачков, записан на електронен носител (USB флаш памет). Дачков, който дойде пред агенцията с колегите си, но не бе допуснат в сградата, каза, че не се притеснява, че е изнесена класифицирана информация.


"Корупцията не е класифицирана информация. Когато става дума за корупция на министри от правителството на Сергей Станишев, никой не би трябвало да се притеснява, че това се оповестява", отбеляза Дачков.


"Дадохме обясненията, за това, което искаха да разберат - какъв е източникът ни и откъде сме получили този отчет. Разбира се това не беше казано - естествено журналистите никога не издават източниците си на информация, защото това означава да се дисквалифицират", заяви Зоя Димитрова на излизане от ДАНС. На въпрос дали двете с Патрашкова са били почерпени с кафе - намек за привикването на Николай Маринов, известен като Малкия Маргин, в спецагенцията преди няколко месеца, тя отговори: "Нямаше нито вода, нито кафе, но за сметка на това имаше коректно отношение от страна на бившите ми колеги".


По думите на бившия говорител на ДАНС в разговора не прозвучало съмнение, че тя е изнесла информацията от ДАНС. Обсъждано било само как редакцията на "Галерия" е получила доклада. "Обяснихме, че сме направили всичко възможно документът да попадне директно в ръцете на премиера и на главния прокурор, на Иван Костов и на Яне Янев (шефове на парламентарните комисии за контрол на ДАНС и за борба с корупцията - бел.ред.), така че да не бъде разгласявана информацията в него, която се смята за поверителна, но сме се изкушили да публикуваме част от нея, свързана с противодействие на корупцията, която смятам, че е от силен обществен интерес", посочи Димитрова.


Димитрова обясни, че документът, части от който бяха публикувани, представлявал шестмесечния отчет на ДАНС, в който имало и глава "Противодействие на
корупцията". Тя каза, че няма представа какво ще последва и дали ще бъдат викани отново, като добави, че са готови да съдействат с всички сили на прокуратурата. Смятам, че адекватната реакция беше на министър-председателя, който нареди проверка по съдържанието на доклада, което е много важно, т.е. дали има разработки, свързани с корупционни практики на министри от правителствата на Станишев и на Сакскобургготски, допълни тя.


Зоя Димитрова заяви, че по време на разговора попитала коя точно е класифицираната информация, която вестникът е публикувал, но не получила отговор.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на KIKI
  *****
  Неутрално

  Театъра придобива пародииност подобна на мача с 9-те гола за 9 минути .

 2. 2 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 545 Весело

  Абе нормални ли сте??? Зоя на излизане го е метнала на флашката и оттам в пощата на Явор Дачков! Хахахаххахахаххахаха!

 3. 3 Профил на tuk
  tuk
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ами дайте и ние да го видим целия доклад без прякори.Пак започна тука има тука нема.

  I'm not crazy. My reality is just different than yours.
 4. 4 Профил на Choni
  Choni
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Да ти имам и тайните служби - бивши нейни служители издавали вестник. Ха-ха, ама това е пълен смях. И за капак оная проститутка Явор Дачков и той там. Това вече е пълна пародия. Сигурно скоро и Косово ще стане по-сериозна държава от нашата. В нормалните тайни служби има отдели, които следят точно ей такива бивши служителчета да не земат да си развържат езика някъде, у нас те направо вестник си направили. Та се осветяваха агенти, та шефовете на тая служба всеки ден в медиите интервюта даваха. За кво говорим повече, жалка история.

  П.С. Дано хванат поне корумпираните министри, белким има малко файда от ДАНС и ония от вестника.

  www.alakart.bg: ресторанти - голям избор и точна информация
 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Преди разпита на Патрашакова работниците от ДАНС пият силни успокоителни и се закичват с червен конец и чемшир против уроки.

 6. 6 Профил на Николай
  *****
  Неутрално

  А дали ги има такива министри?Но след като Петрашкова и Зоя Димитрова са казали,а това го е потвърдил и ББ,то няма никакво съмнение,че ги има.Защо трябва да вярваме на Станишев,който на няколко пъти заяви,че такъв доклад никой не му е давал?Той е руски рубладжия и на него никой не бива да вярва.А,виж ББ е друго нещо.Той е много честен,тъй-като ругае комунистите.А който по-силно и по-просташки ругае,той е и по-честен!!!Е те така е в България.Ще стнигнем евпропейците на кукуво лято.

 7. 7 Профил на anonimen
  *****
  Неутрално

  Квалифицирана "информация"ли е когато екс.министър услужливо спира "СИГНАЛ" за незаконно строителство и по време на неговиа мандат РДНСК/столично прикрива случая за нарушения на ЗУТ и Закона за етажната собственост.Това е КОРУПЦИЯ и то по високите етажи засягаща интересите на обикновения човек и неговите проблеми.Редно ли е в такъв случай ДАНС да се занимава със "жалбоподателя",който едва не беше "Уволнен"от държавната институция в която работи повече от три десетилетия? Днес ДНСК поправи тази мерзост ,но тези на които са им засегнати личните интереси няма да спрат.Няма защото така са научени повече от половин век никой да не застава на пътя им към развития "социализъм"както обичаше да казва най първия измежду първите приживе човек!

 8. 8 Профил на Svetlozar Bahchevanov
  Svetlozar Bahchevanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ало десните! Става дума за корумпирани министри на Станишев! Защо Костов ги крие, а Борисов, който все им се кани не ги закача. Задайте си тези два въпроса!

 9. 9 Профил на Обективен
  *****
  Неутрално

  Според мен ББорисов е имал доклада и е искал той да излезе в публичното пространство без да се намесва неговото име иначе може да пострада много лошо - това е класифицирана информация по простата причина, че е доклад на ДАНС.

  Това е жесток удар срещу БСП - дори хора от ДАНС да пропеят по този теч на инфо, важните функции вече бяха пренесени в МВР - всеки от ДАНС може да бъде пожертван. 10. 10 Профил на Svetlozar Bahchevanov
  Svetlozar Bahchevanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ама нали става дума за корумпирани ЧЕРВЕНИ министри. Какви компромати! Или аз нищо не разбирам - десните Костов и Борисов крият червените крадци, а "десните" от форумите пишат срещу журналистите, които вадят информация за червената корупция. Тая страна е луднала...

 11. 11 Профил на bg
  *****
  Неутрално

  ДАНС е структора създадена да събира и потулва информация и ако се наложи да сплаши тиа дето много говорят, а ако продължът да говорят може и да ги прибият като журналистите от сайта "опасните" примерно.

 12. 12 Профил на Фанфан Лалето
  *****
  Весело

  Зоя Димитрова винаги е била ветропоказател спрямо властта и парите. Навремето пламенно защитаваше честта на Огнян Дойнов, който между другото ù плащаше командировките до Виена. След това защити Бисер Димитров, жертвата на френската ксенофобия и омраза към "българите". Намърда се в ДАНС с подмазване на станишевата дружина и зад гърба им слагаше на страна документация, както бабите ни слагаха "бели пари за черни дни". В 12 без пет, скочи от потъващия кораб, като всеки предвидлив плъх, но с папка под мишницата. Днес се радва много на ББ, че се е "навел" над нейните записки. Ура-а-а, България вече не се нуждае от съдебна система! Вече си имаме официален доносник, който ни продава доноси в доносническия вестник "Галерия". Тичайте българи към бутките, за да купувате измишльотините на кака ви Зоя Димитрова!

 13. 13 Профил на Reveal
  *****
  Неутрално

  Много е лесно да показваш лъжата когато работиш за истината и много трудно е да показваш истината и да работиш за лъжата. Затова медийното жълто е толкова жалко, щото се стреми да улесни трудната си задача като на мястото на истината постави огледалото си под такъв ъгъл, че да отразява лъжата. И дано тези галеристи са се осъзнали и това ги е подтикнало както казват да сложат край на мълчанието.

 14. 14 Профил на Lili Kostova
  *****
  Неутрално

  Да, това наистина е пълно безумие...
  На всички места, на които съм работила, те задължават да си мълчиш 3 години, след като вече не работиш на същото място, а тези тук, от ДАНС... си правят вестник.
  Че и Дачков се е замесил.
  Абе Яворе, що не си гледаш "Гласове"-те, ами се буташ при шамарите?

 15. 15 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 679 Неутрално

  "Зоя Димитрова заяви, че по време на разговора попитала коя точно е класифицираната информация, която вестникът е публикувал, но не получила отговор."
  Защо ли?

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 16. 16 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  В България-ДС си има вестник-пълен цирк!

 17. 17 Профил на Браво
  *****
  Неутрално

  Че Патрашкова е за риза с дълги ръкави дето се връзват на гърба знаех отдавна, ама като гледам каква популярност придоби напоследък си мисля, че компетентните медицински органи трябва да вземат отношение. Току виж някой започне да й обръща внимание въпреки всички чупки и стойки на селска кокона.

 18. 18 Профил на на крака съм
  *****
  Неутрално

  Документи! Глупости! Пушек, но каква е целта... и срещу кого е.
  искам отговор.Знаеше ли премиера за това пред месец и сега като
  стана дебело с публикацията излиза и говори за доклада...

 19. 19 Профил на ZAFIRA
  ZAFIRA
  Рейтинг: 213 Неутрално

  къде сте бе комуняги,ай защитавайте сергейчо бе?

  MarketGlory е икономическа и военнa игра, където можете да конвертирате вашата виртуална валута в реални пари http://www.marketglory.com/strategygame/zafira82
 20. 20 Профил на Реален
  *****
  Неутрално

  Циркът е пълен. И понеже около доклада се породиха едни такива съмнения, пощенската кутия за поверителна информация беше сменена- вместо Яне Янев, галеристите осветлиха ситуацията.

 21. 21 Профил на Kobra
  Kobra
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Друго си е да има свобода на словото

  Noone needs the truth.
 22. 22 Профил на 00
  *****
  Неутрално

  В България има свобода на бълвоча.Който разбира от класифицирана информация съзнава,че в."Галерия" не е изнесъл нищо.Да напомня на ББ,че лютите му закани към Доган остават май сапунен мехур.Защо ли?

 23. 23 Профил на PitaGOR
  *****
  Весело

  А в ДАНС с лицензиран софтуер ли работят?

 24. 24 Профил на berbenkov
  *****
  Неутрално

  Кое ли у нас е наред?!
  Всичко е смет!!!

 25. 25 Профил на m
  *****
  Неутрално
 26. 26 Профил на Петърчо
  *****
  Неутрално

  Нека да почакаме малко все пак - питката още не омесе, а трябва и да се опече. Като стане за ядене ще разберем има ли някой виновен за нещо. Засега сигурно е едно - щом Явор и Зоя са там работата пак ще опре до Костов. Който не вярва да прочете всички досегашни техни творения по "Гласове", "168 часа" и къде ли не!

 27. 27 Профил на BEGETTO
  *****
  Неутрално

  АБЕ ГАЛЕРИЯ БИЛ ВЕСТНИК НА ДС ...АМИ КВИ ВЕСТНИЦИ СА ТРУД, 24 ,168, УИКЕНД И ТН И ТН ????

 28. 28 Профил на До БГ
  *****
  Неутрално

  Същите! Патрашкова откъде дойде?! Ами Дачков къде плюеше по Костов? Нали от 168 часа. А дедо ви Тошев с партизанското име БОР... Това че не са единствените не ги прави по-малко неприятни

 29. 29 Профил на БиБи
  *****
  Любопитно

  Абе, колеги, само чета откъси къде ли не от тоз доклад. Някой може ли да ми помогне да намеря статията от в. Галерия в нета, защото не успях да си го купя. Явно темата ще продължава да "пари" и е редно човек да се ограмоти.

 30. 30 Профил на Xtrem
  *****
  Весело

  Много тъпо обяснение, че Явор Дачков намерил в пощата си флашката с доклада....верно, че трябва да е като за ченгета просто, ама чак пък толкова...
  Всъщност в репортажа, когато ги показваха как пристигат в ДАНС бяха толкова нахилени и щастливи и Дачков и Зоя, да не говорим за Патрашкова, съвсем се е помислила за медийна звезда ...

 31. 31 Профил на fabsi
  fabsi
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#1] от "KIKI": Дрън, дрън ) мижи да те лъжа...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK