Асоциацията на прокурорите: Оставки или нови избори след аферата "Красьо"

Асоциацията на прокурорите: Оставки или нови избори след аферата "Красьо"

© Анелия НиколоваСлед като Съюзът на съдиите излезе позиция по аферата "Красьо" в съдебната власт, и Асоциацията на прокурорите, която досега мълчеше по скандала, огласи становище. От организацията на обвинителите настояват контактувалите с "черничкия лобист с ланците" магистрати да подадат оставки, а ако нямат смелостта за това, Висшият съдебен съвет да проведе нови избори за началници в системата на мястото на съмнително назначените.


Ето пълния текст на становището:


Асоциацията на прокурорите в България категорично изразява своята отрицателна позиция относно публичния скандал, свързан с опитите за назначаване на административни ръководители в съдебната система чрез "лобиране", подплатено с плащане на крупни суми.
В ситуация на крайно недоверие към съдебната система, в която се намира обществото ни, съпроводена с публикации в медиите за наличие на корупция сред магистратите и изказвани лични впечатления от граждани, имали съприкосновение със съдебната система, е крайно некоректно и безотговорно магистрати, които претендират да заемат ръководни постове в тази система, да търсят извънзаконови и престъпни начини за израстване в кариерата.


Асоциацията на прокурорите в България, като организация, бореща се за най-високи стандарти в работата на съдебните органи, за издигане авторитета на магистратите и за утвърждаване на високи морални качества, счита, че всички кандидати за ръководни постове, а и членове на ВСС, които по някакъв начин са допуснали имената им да бъдат замесени в този скандал, следва да намерят сили и да подадат своите оставки. Като напуснат не само постовете, на които са били назначени, но и съдебната система. Това е единственият начин те да защитят своето достойнство и да допринесат за изчистване на имиджа на магистратурата.


Считаме, че същото трябва да сторят и онези прокурори и съдии, които са се кандидатирали за административни постове, но не са успели в избора. Причината е ясна: дори фактът, че са намерили за нужно да се обаждат и да поддържат контакти със съмнителни лица, от които са очаквали очевидно неморална и незаконна подкрепа, е основание да напуснат и съдебната система.


Независимо от изхода на провежданото към момента разследване от страна на прокуратурата, дори и да не се докаже извършено престъпление, поведението на магистратите, потърсили нерегламентирани начини за растеж в кариерата, е твърде далеч от морала, който те би трябвало да притежават.


Обръщаме се към Министерството на правосъдието и Народното събрание час по-скоро да бъдат подготвени и приети промени в Закона за съдебната власт, които да осигурят прозрачни процедури при избор на административни ръководители, действително въвеждане на конкурсния принцип и разписването на нови правила за атестиране, чрез които да се оценяват коректно личните и професионалните качества на всеки един кандидат.


Далеч сме от мисълта, че всички магистрати, замесени по някакъв начин в скандала, ще подадат оставки. Ето защо, предвид съмнението за нарушени процедури, призоваваме ВСС да постъпи достойно: да събере сили, да отмени своите решения за назначения и да обяви нови конкурси. Това е единственият начин, по който върховният орган на съдебната система ще постави ново начало в своята работа и ще снеме всякакво съмнение за некоректност при назначенията на административните ръководители.


Не бива да се допуска и без това крехкото доверие, което обществото има към съдебната система, да продължава да бъде разклащано.


Магистратите заслужават да бъдат ръководени от доблестни и морални професионалисти, върху които не тежи сянка на съмнение за корумпираност и липса на нужните персонални качества, залегнали в Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Съгласно този Кодекс българските магистрати са длъжни да спазват благоприличие и да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта на съдията, прокурора и следователя в професията и обществото. Кодексът, създаден и приет от ВСС, е задължителен за всички, които работят в съдебната система. В него е поставена моралната рамка за професионалното ни поведение и всеки, който я наруши, следва да понесе своята лична отговорност за това.


Асоциацията на прокурорите в България намира, че единствената възможна, правилна и достойна стъпка от страна на магистратите, чиито имена са замесени в грандиозния скандал около т. нар. "човек с ланците", е да подадат своите оставки и да освободят заеманите от тях постове.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Изчакаха развръзката и тогава залаяха на трупове тия хиени.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 2. 2 Профил на К
  *****
  Неутрално

  Добре изказано, но доста наивно, неясно и с "очакван край".
  Все пак прокурори говорят и предлагат нещо за съдии.
  Колегиално, нали!

 3. 3 Профил на неясно
  *****
  Неутрално

  Така и не се изясни С КАКВО този човек с ланците. черен, носещ име КРАСю ДЪРЖИ в ръце люде учени, които имат нахалството да решават съдбите ни, а са в ръцете на едно цигане. С какво ги ЗАПЛАШВА? А те КАКВО са сторили?
  Ако не е цигане, какво образование, професия има този Красю или баща му е важенБКП/.БСП.

 4. 4 Профил на BIB
  *****
  Неутрално

  Приветствам! Все от някъде трябва да се започне, но не съм отимист, напротив съмнявам се че нещо ще се случи.

 5. 5 Профил на Гошо
  *****
  Гневно

  Смърдиииии! Всичко смърди в Бълхария!!!

 6. 6 Профил на никой
  *****
  Неутрално

  Къде е дъфънъ Кабакчиев?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK