Преработващите фирми съкращават най-много хора

Учебната година е съживила леко пазара на труда

Всеки пети от регистрираните през септември нови 33 095 безработни е бил зает в преработващата промишленост, 16.9% са освободени от търговията, а 8% от строителството. Това показват обявените във вторник данни на Агенцията по заетостта (АЗ). Общият брой на безработните се е увеличил до 297 515 души. От тях близо 80 хил. не се трудят вече повече от 12 месеца, а останалите са съкратени през тази година заради икономическата криза. Почти половината от хората в бюрата по труда са освободени от сектор "Услуги", а 19.7% - от индустрията.


През септември средното ниво на безработицата в страната е стигнало 8.03%, което е рекорд за последните 15 месеца. Въпреки това стойността й остава по-ниска от тази в Европейския съюз - 9.1% през август, обръщат внимание от Агенцията по заетостта. Данните показват, че в някои области безработицата продължава да е значително по-висока от средната за страната. В Смолян например 14.5% от хората в трудоспособна възраст не могат да си намерят работа, докато в София те са едва 2.4% .


Въпреки повишаването на безработицата статистиката показва, че търсенето на персонал през септември се е увеличило. Тогава в бюрата по труда са обявени 14 286 свободни места, което е с 2620 повече спрямо август. През септември 13 985 души са си намерили работа, което е с 41% повече от предходния месец. Оживлението на пазара на труда се дължи предимно на типичното за месеца търсене на преподаватели и възпитатели заради началото на учебната година, обясняват от АЗ. Миналата седмица министърът на труда Тотю Младенов обясни, че въпреки кризата работодателите продължават да търсят заварчици, шлосери и стругари.
Неотдавна представители на бизнеса и синдикатите прогнозираха, че в следващите шест месеца предприятията ще започнат да правят по-мащабни съкращения, заради което безработицата ще стигне около 12%. Според тях причина за това ще е кризата в строителството, която ще повлече съкращения сред производителите на инертни материали, цимент, керамика, дограми, стъкла и други свързани производства.Градове с най-висока безработица


Смолян 14.7%
Търговище 13.5%
Шумен 12.9%


Градове с най-ниска


София 2.4%
Бургас 4.1%
Варна 5.6%

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK