Фондът за лечение на деца е платил 2.7 млн. лв. за 186 пациенти

За лечение в чужбина се одобряват само молбите на пациенти, които не могат да бъдат лекувани у нас<br />

© Анелия Николова

За лечение в чужбина се одобряват само молбите на пациенти, които не могат да бъдат лекувани у насЗначително по-бързо се одобряват молбите от Фонда за лечение на деца през последните четири месеца на годината, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Само за този период комисията е одобрила 34 деца и някои от тях вече за заминали за чужбина. За сравнение, броят на одобрените молби от началото на годината до юли е 32.


Общо през годината са одобрени молбите на 96 пациенти над 18 години и на 90 деца. За сравнение през 2006 са одобрени съответно 44 и 36 молби, за 2007 - 61 и 53, а за 2008 - 79 и 90 молби.


Основните заболявания, за които се изпращат деца за лечение в чужбина са неврологични, очни, ортопедични и други. В последно време обаче все по-често наши водещи специалисти канят чужди колеги и заедно оперират децата у нас, като това помага и за повишаване на квалификацията на българските лекари. При този вариант се намаляват и разходите, като платените суми са 10-12 пъти по-малки.


За лечението на децата през 2009 г. са изразходвани общо 2.7 млн. лв., като 666 хил. лв. са за лечение в чужбина. Бюджетът на фонда заедно с даренията е 3.8 млн. лв. Най-много пациенти се лекуват във Франция, Германия и Турция.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK