Оттеглени и подадени оставки в съдебния съвет

Оттеглени и подадени оставки в съдебния съвет

© ДневникЧленът на Висшия съдебен съвет Иван Димов, уличен в 33 разговора с "черничкия лобист с ланците", известен като Красьо, отказа да подаде оставка, въпреки че преди седмица обяви, че ще се оттегли от кадровия орган на съдебната власт.


В отворено писмо Димов заяви, че името му и професионалната му чест са били подложени на абсурдна и неоснователна дискредитация. "Бяха направени внушения пред обществото, че проведените няколко разговора с обикновен български гражданин, към който в момента на тези разговори не е имало съмнения за неговата репутация, са грубо нарушение на морално-етичните норми на поведение. Насаждането на безпринципни съмнения е най-опасното и в същото време най-ефикасното оръжие за дискредитация на всеки български гражданин", заявява Димов.


В писмото освен това той обяснява, че са му подхвърлени внушения, че е по-добре "да се оттегли без много приказки".


Оставка във ВСС заради конфликт на интереси


Членът на ВСС Сребрина Христова беше освободена днес. Тя е подала оставка вчера, тъй като зет й Ивайло Иванов встъпи в длъжност като председател на районния съд в Костинброд. Законът забранява член на ВСС и шеф на съд да са роднини. Съветът я възстанови на работа като магистрат във Върховния административен съд.Комисията, която разследва случая, излезе със заключение, че двама от тримата членове на ВСС, които са контактували с Красьо, са уронили престижа на съдебната власт и са нарушили етичните правила на магистратите. За подобно нарушение законът предвижда уволнение. Проверката на комисията установи, че Стойко Стоев, който миналата седмица сам подаде оставка, е разговарял 212 пъти с Красьо, а Иван Димов - 33 пъти."Дори само публичното разгласяване на съмнения за корупция е достатъчно да се накърни авторитетът на правосъдието", каза шефът на комисията Божидар Сукнаров. Той обясни, че изводът на колегите му е, че Стоев и Димов са нарушили принципите за независимост, благоприличие и почтеност на магистратите.


Относно третия член на ВСС, който е разговарял само веднъж с Красьо - Пламен Стоилов, комисията реши, че той не е нарушил етичните правила. Това даде повод на Стоилов да заяви, че всеки, който свърже името му с Красьо оттук нататък, ще се срещне с него в съда.


Разигралата се ситуация във ВСС беше определена от председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев като прецедент. Той заяви: "Апелирам към всички останали магистрати, те си знаят кои са, да си подадат незабавно оставките. Няма какво да чакаме главния прокурор да ни съобщи имената на тези, които са контактували с Красьо, вече имаме прецедент и днешното решение на ВСС се отнася не само за тримата колеги от съвета, но и за всички онези знайни и незнайни съдии и прокурори, уличени в нерегламентирани контакти."


ВСС да прекрати всякакви кадрови назначения, докато не изясни и не приключи до дъно така нареченият скандал "Красьо", призова главният прокурор Борис Велчев. "Доверие във ВСС практически няма. Ние не би трябвало да назначаваме когото и да било, докато то не се върне", каза Велчев. Той допълни, че ще предостави на съвета данни за три групи магистрати, общували с Красьо - такива, които са избрани за шефове в системата, такива, които са били кандидати за началници, но не са спечелили конкурс, и други. "Трябва незабавно да се вземат мерки, всичко останало ще изглежда съмнително", каза главният прокурор.


Той подчерта, че все още чака разпечатки от телефони от мобилните оператори, по случая има и още оперативна работа, но събраното до тук е неоспоримо. "Тази информация, с която разполагаме, е доста смущаваща. С Красьо са контактували магистрати от цялата страна без логично обяснение за разговорите си с него."

Още по темата и коментарите на члена на ВСС Галина Захарова и на председателя на ВАС Константин Пенчев - във видеорепортажа

Идеята за мораториум върху назначенията пръв лансира преди няколко седмици Константин Пенчев и днес той застана зад предложението на Велчев. "Така ще покажем, че това е един нов ден за ВСС", заяви Пенчев.


Според председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев това, което се случва днес във ВСС, показва, че в системата все пак съществуват някакви механизми за самоочистване. Той призова съвета да свърши работата си докрай по отношение на всички уличени в нерегламентирани контакти магистрати и това да послужи за пример и на представители на другите власти, които са засечени да общуват с "черничкия лобист с ланците".


Оставка във ВСС заради конфликт на интереси
Членът на ВСС Сребрина Христова беше освободена днес. Тя е подала оставка вчера, тъй като зет й Ивайло Иванов встъпи в длъжност като председател на районния съд в Костинброд. Законът забранява член на ВСС и шеф на съд да са роднини. Съветът я възстанови на работа като магистрат във Върховния административен съд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK