Магистратите на Красьо се разбягват

Шефове на съд и прокуратура в Бургас подадоха оставки

Магистратите на Красьо се разбягват

© Асен ТоневСкандалът в съдебната система, завъртял се около "черничкия Красьо с ланците" и търговията с постове, в понеделник навлезе в нова фаза. Двама високопоставени магистрати, контактували с лобиста, избраха сами да подадат оставки. Председателят на апелативния съд в Бургас Дора Чинева и шефът на окръжната прокуратура в града Ангел Ангелов поискаха от Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъдат освободени.


Корупционната афера накара и политиците да заговорят за по-радикални реформи в съдебната власт. Намаляване на членовете на ВСС, разпускането на този и по-кратък мандат на главния прокурор и шефовете на върховните съдилища бяха сред идеите, лансирани от "Синята коалиция". Десните политици вече са разговаряли с колеги от управляващата ГЕРБ по темата.


Оставките на Чинева и Ангелов изпревариха огласяването на имената на всички магистрати, общували с лобиста. Списък с всички, замесени в аферата "Красьо", се очаква да бъде предаден на ВСС до края на седмицата от главния прокурор Борис Велчев. Освен това Чинева, която е подала оставка не само като началник, а е поискала да бъде освободена и като съдия, така може да избегне евентуално дисциплинарно дело и да получи 20 заплати при напускане на системата.
За разлика от нея Ангелов не освобождава мястото си като прокурор. Двамата са от петимата магистрати, контактували с Красьо и след това избрани на високи постове. Очаква се от петорката да излезе още едно име от бургаския съдебен район.


Данните на прокуратурата сочат, че има още 14 магистрати, които са кандидатствали за ръководен пост, но не са избрани, а други 30 са разговаряли с лобиста, без да са участвали в конкурси за израстване в кариерата. Нито един от тях не е дал смислено обяснение при разпита си в прокуратурата откъде познава Красьо и защо е общувал с него.
Като Красьо стана известен 27-годишният Красимир Георгиев от Плевен.


Той е собственик на няколко фирми, скъпи имоти и коли и приятел на фолкпевицата Магда. В телефоните му бяха намерени номерата на политици от НДСВ, БСП и ДПС. Всичко това накара преди седмица специална комисия на ВСС да стигне до извода, че няма логично обяснение за контактите на двама от членовете му с младия бизнесмен. Затова съветът обяви, че засеченият да говори 213 пъти с Красьо Стойко Стоев и контактувалият 33 пъти с лобиста Иван Димов са уронили престижа на съдебната власт.


Стоев подаде оставка, Димов отказа (виж карето за казуса около него). По настояване на шефа на Върховния административен съд Константин Пенчев обаче ВСС направи още нещо - обяви, че решението му за Димов и Стоев може да се разглежда като прецедент от другите замесени в аферата "Красьо" магистрати и ги призова да си подадат оставките.


В молбата си за напускане прокурор Ангелов заявява, че контактите му с Красьо са продължили най-много 90 секунди. Прокурорът и лобистът са се чули и в деня на избирането на Ангелов за шеф на окръжните обвинители в Бургас. "Породено е съмнение относно назначаването ми като административен ръководител и затова подавам молба за освобождаването ми от тази длъжност", пише Ангелов в молбата си до ВСС. Той беше избран за шеф на окръжната прокуратура в Бургас през юни по предложение на главния прокурор Борис Велчев. Това е вторият му мандат на поста.


Пред БТА Ангелов обяснява, че никога не се е виждал лично с Красьо. Данните от телефона на прокурора показват, че той сам се е обадил на лобиста, става ясно от молбата му за напускане. "Някой ми предаде този телефонен номер, за да се обадя", твърди Ангелов. Според него разговорът с Красьо бил "в пожелателен стил". "На 17-и, в деня на избора, съм провел още два разговора с продължителност няколко секунди наред с много други такива с пожелателно съдържание, което е без значение. Факт е наличието на разговори с този телефон. Това поражда съмнение относно избора ми, което не мога да допусна", пише Ангелов до ВСС.


Чинева се самопредложи за втори мандат като шеф на апелативния съд в Бургас през май и беше избрана по препоръка на членовете на ВСС Иван Колев и Светла Данова. Двамата я предпочетоха пред кандидатурата, издигната от шефа на Върховния касационен съд Лазар Груев. Те заявиха пред колегите си, че няма нищо смущаващо в досегашната й работа и че са възхитени от дейността й.


Мотивите за оставката Чинева до ВСС са: "Понастоящем недоброто ми здравословно състояние, допълнително повлияно от породената напоследък сянка на съмнение относно повторния ми избор за административен ръководител не ми позволява да продължа работа."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK