В цялата страна ще се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза

Прегледите ще се извършват в университетските и областните болници<br />
<br />

© Георги Кожухаров

Прегледите ще се извършват в университетските и областните болнициМинистерството на здравеопазването организира безплатни прегледи за туберкулоза в 28-те областни града в страната, съобщиха от ведомството. Те ще се провеждат до края октомври и след това отново от 9 до 13 ноември и от 7 до 11 декември.


Финансирането е осигурено от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария чрез програма "Подобряване на контрола на туберкулозата в България". До края на годината по програмата, която действа от 2007 г., са предвидени над 130 хил. евро за безплатни медицински прегледи.


Туберкулозата е заразно заболяване, което е особено опасно за децата и хората със слаб имунитет. Всеки може да се зарази при вдишване на въздух, съдържащ туберкулозни бактерии, при кихане и кашляне на пациент с туберкулоза, предупреждават от здравното министерство.


В края на 2008 г. пациентите с туберкулоза в България са били 3151. От тях 282 са деца до 18-годишна възраст. По данни на Световната здравна организация през 2007 г. в Европейския съюз разпространението на болестта е средно 17 случая на 100 000. В ЕС туберкулозата е с най-голямо разпространение в Румъния – 118 случая на 100 000, докато у нас то е 39 случая на 100 000.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK