Борисов видя заплаха за сигурността на държавата

Политици: Този скандал е само началото, ще бъдат извадени още справки

Борисов видя заплаха за сигурността на държавата

© ДневникТози скандал е само началото. Бивши служители на ДАНС са изнесли 500 страници доклади и справки, част от които със сигурност ще бъдат извадени до края на годината. Това прогнозира пред "Дневник" пожелал анонимност политик, познаващ отблизо нравите в спецслужбите.


Докато медии и политици обсъждаха тиражирания вече в интернет текст, представен като доклада на агенцията "за действия на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функциите на министерства ..." и връчен от Алексей Петров на премиера Бойко Борисов, министър-председателят обяви, че прокуратурата трябва много бързо да повдигне обвинение и да вкара в съда всички действащи лица по секретния доклад. "Това трябва да се направи, ако искаме да се предотврати разпадът на държавата. Ако всички действащи лица - от създателите до приносителите - не отидат по арестите, нищо добро не очаква тази държава", каза той.


Борисов определи като престъпление и факта, че прокурорът, проверявал доклада преди година, е отказал да повдигане обвинения. Проверката е направил Любомир Мирчев от Софийската градска прокуратура, каза началникът му Николай Кокинов пред "Дневник". Според Кокинов няма проблеми със заключението на Мирчев, защото то е било проверено от Върховната касационна прокуратура.
Не само Борисов заговори за заплаха за сигурността на държавата. В същия дух се изказа и вътрешният министър Цветан Цветанов,а ден по-рано и председателят на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов ("Синята коалиция"). Цветанов не изключи възможността "да има някакъв сценарий срещу правителството на ГЕРБ". "Голямото заключение е, че тези, които атакуват в момента националната сигурност на страната през ДАНС, искат да покажат, че ГЕРБ не е в състояние да упражни изпълнителната власт", заяви в понеделник Костов. Попитан кои са тези кръгове, във вторник той обясни пред "Дневник": "На първо място това е бившият председател на ДАНС Петко Сертов и неговият кабинет, както и Сергей Станишев и кръговете около него от бившата ДС, които най-силно влияеха още при създаването на агенцията. Ако искате имена - Цвятко Цветков и въобще хората, най-близки до Сертов." Костов е поискал среща с премиера по темата, но тя още не се е състояла.
След като в понеделник Борисов заплаши, че ще закрие спецагенцията, във вторник акцентира върху нуждата тя да бъде преструктурирана. "ДАНС вече е деградирала служба, престъпният свят знае методите й, знае бланките, знае движението на документи, знае как работи една система. Тя вече трябва да се преконструира наново".


В интервю за "Дневник" Тихомир Безлов прогнозира, че се готви контраудар срещу закриването на ДАНС. Според него във вторник е бил даден знак за това от едно от крилата в агенцията. Безлов визира Рашко Заяков, бивш началник на "Контраразузнаване", който напусна службата и стана експерт към парламентарната група на РЗС, и който в публичните си изяви защитава позициите на Алексей Петров.РЗС заплаши ГЕРБ със сигнали за корупция


Ден след като вътрешният министър Цветан Цветанов намекна за политически проект на бившето ръководство на ДАНС, а политици разпознаха РЗС и ЛИДЕР, зам.-председателят на РЗС Димитър Абаджиев отрече партията му да е продукт на службите и заплаши ГЕРБ със сигнали за корупция. В първата си медийна изява във вторник премиерът Бойко Борисов реагира гневно. Той помоли всички "да престанат да се правят на артисти - ако някой има сигнали, да ги даде на прокурор". Освен това заплаши с предсрочни избори, ако "продължават да създават допълнително напрежение", и ще им гледа сеира тогава. В края на деня обаче Борисов смекчи тона и информира журналистите за срещата си с лидера на РЗС Яне Янев - в името на конституционното мнозинство в парламента се разбрали да му даде сигналите, ако има такива.


"Имаше цели политически проекти, които боравеха с информация, за която се знаеше, че е от службите, но излизаше не от оперативните работници, а от тези отгоре. Ако тази цел беше постигната и днес имахме в парламента една голяма парламентарна група, 30-40 депутати, подпомагана от лица, които бяха в ръководството на ДАНС - тя щеше да е незаобиколим фактор при създаването на правителство", обяви в понеделник Цветан Цветанов пред Би Ти Ви. Вчера той заяви пред репортери, че стои зад думите си. Напомни, че не е назовавал партии и ако някой се чувства засегнат, това може да се смята за потвърждение.


"В случая Цветан Цветанов едва ли не се изживява като втори премиер, извършва политически спекулации", които "целят политическо дискредитиране на РЗС", коментира във вторник пред Би Ти Ви Димитър Абаджиев. Предупреди, че РЗС вече разполага със сигнали за корупция срещу сегашното управление в икономиката и в сигурността и няма да се поколебае да ги извади.


Яне Янев също отрече партията му да е продукт на ДАНС и посочи, че тя е била учредена през декември 2005 г., когато спецагенцията още не е била създадена. Според него не РЗС, а партия ЛИДЕР е била проектът на ДАНС. От ЛИДЕР със специална декларация също отрекоха да са продукт на спецагенцията.


Премиерът ще отзове Сертов от консулския пост в Солун


Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще отзове от поста генерален консул в Солун бившия шеф на ДАНС Петко Сертов и ще снеме доверието си от него. Борисов съобщи, че още днес ще уволни и администраторите в секретната секция на Министерския съвет. Повод е развитието от последните дни около секретния доклад на агенцията за "действия на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функциите на министерства и структури на държавната администрация".
Според Борисов служителите в администрацията ще бъдат освободени, защото са прикрили действията на бившия премиер Сергей Станишев. Още в събота Борисов обвини предшественика си на поста за изчезването на доклада.


Справката на ДАНС в Интернет: интригите в агенцията


За появилия се в интернет едноименен документ се предполага, че е същият, предизвикал последния скандал в държавата. Липсват първата и последните няколко страници с грифа и подписите. Досега никой не е потвърдил или отрекъл автентичността на съдържанието му.


Основните обекти на справката са представящият се за консултант Стефан Гамизов и бившият съветник в ДАНС Алексей Петров. Те са описани като близки на предишния директор на ДАНС Петко Сертов и свързани с кръгове, прокарвали определени интереси. Според документа Сертов поддържал добри контакти с Гамизов, когото смятал за потенциално опасен, тъй като разполагал с информация за личния му живот. В ДАНС била образувана разработка срещу Гамизов и така станало ясно, че е близък на енергийния бос Христо Ковачки, за когото имало данни за връзки със структури на сръбската организирана престъпност. Проследено е включването на Гамизов в различни енергийни проекти и се твърди, че медийните му изяви се плащат от Ковачки. Описани са опити на Гамизов за натиск върху съветници на бившия премиер Станишев да прокарат решение от Министерския съвет в полза на енергиен проект на вашингтонска фирма. Според документа Гамизов е получавал достъп до класифицирана информация от ДАНС, включително и за водената срещу него разработка.


Има информация от "кухнята" и за скандалната разработка "Галерия". Според нея Сертов възложил на Алексей Петров да разкрие източниците за публикациите в сайта "Опасните". Отбелязано е, че Петров неколкократно е заплашвал журналисти и се е опитал да спре публикации в различни медии, а впоследствие заплашвал и директорите Иван Драшков и Веселин Марков. Сертов е бил информиран устно за това, не не реагирал.


На бившия депутат от БСП Татяна Дончева също е отделено значително място - заради "прихванати" нейни коментари за хора от ръководството на ДАНС. Медийните й изяви са определени като изпреварващи манипулации. Тя и съветникът на "Позитано" 20 Цвятко Цветков са посочени като съюзници на Алексей Петров.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK