Сметната палата видя престъпления при предишното управление на Министерския съвет

Сметната палата видя престъпления при предишното управление на Министерския съвет


Сметната палата е изпратила доклада си от одита на Министерския съвет на главния прокурор, съобщиха от институцията. Ревизията, която обхваща периода януари - юли 2009 г., й беше възложена от новото Народно събрание.


От одитната институция уточняват, че резултатите от проверката няма да бъдат публикувани, защото по закон тя няма това право, когато те са изпратени и на прокуратурата. Днес изтече крайният срок, в който Сметната палата трябваше да оповести констатациите си.


Финансовият одит обхвана проверка на сметките и финансовата документация на Министерския съвет, за да се установи законосъобразността, достоверността и редовността на водената счетоводна отчетност, както и законосъобразността на събирането, съхраняването, управлението, разходването и отчитането на имуществото през одитирания период. Според институцията резултатите от одита са законен повод прокуратурата да започне разследване.


Продължават одитите на изпълнението по бюджета на Министерския съвет за същия период при определянето на националните приоритети и координацията на политиките, на Националния компенсационен жилищен фонд и на програмата "Администрация", чийто срок приключва след месец.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Olele
  *****
  Неутрално

  Кога питам ще има дела? Кога ще има осъдени? Питаме го тоя въпрос 20 години. Няма нито един окаушен след двойното и тройно опоскване на бантустана с името България. Племе от дегенерати сме с миризливи путури. Няма на кого да се сърдим освен на себе си.

 2. 2 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ОТМЕНЕТЕ ЕДНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ!
  Проверете законосъобразността - а също така и "морала" - на постановлението, с което МС даде депутатски заплати на така наричащите се академици и член-кореспонденти, които в мнозинството си не са учени, а са представители на тлъстата комунистическа номенклатура!
  По инициатива на Станишев бяха отпуснати доживотни депутатски заплати (1900 лв.) на така наречените академици, член-кореспондентите трябва да вземат 30% от заплатите за академиците.
  Невероятно гнусно и нагло безобразие на некадърната крадлива пасмина, наречена тройна коалиция, осъществено за сметка на Данъкоплатеца!
  Чрез титлите академик и член-кореспондент абсолютно безспорно се предоставят привилегии! Те са противоконституционни! Чрез тях грубо се нарушава една от фундаменталните разпоредби в Конституцията, а именно член 6, който гласи:
  "(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние."
  Сред академичната общност е известно, че автентичните учени сред гореупоменатите две групи са около 20%. Другите са номенклатурчици и техни асоциати.
  Постановлението, освен всичко останало, е епохално по своята ЦИНИЧНОСТ И НАГЛОСТ, като се има предвид положението на пенсионерите и бедните!
  ОТМЕНЕТЕ ТОВА ПОСТАНОВЛЕНИЕ!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 3. 3 Профил на Учен
  *****
  Неутрално

  С такова отношение към академиците няма да има наука!

 4. 4 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "Красимир Кабакчиев, дфн":

  Подкрепям Кабакчиев!

  По принцип "академик" е била почетна титла до "реформата" на БАН при комунистите. С това решение са наградени точно тези, които съсипаха науката в БГ. За сметка на останалата част от българите... Няма значение, че тези нарочени академици са само няколко десетки, неморално е да получават такава награда! При това с постановление от МС, т.е. изпълнителната власт.

 5. 5 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Щом и тия перкендета видяха нарушения значи крадненето е било в огромни мащаби!

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 6. 6 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Добавка. Благодаря на Музар за реакцията. А на Учен ще кажа, че отношението си към академиците съм изразил пределно ясно. Това е противоконституционна титла, която трябва да се ликвидира. Повечето академици и член-кореспонденти не са никакви учени, а едни комунонекадърници, диваци и криминали. Едва ли е необходимо да се вглеждаме в имената ... И в "научните им трудове" ... Знаем ги.
  Няма нищо лошо да има почетни титли за истинските учени. Но за почетни титли по света плащат притежателите им! Плащат на даващите титлите, плащат на обществото. А тук тази комуносган (в мнозинството си) си позволява да цоца от парите на хорицата, които едвам преживяват. Груби са изразите ми, но много по-груба е действителността. Не може един перфектен стругар или миньор и пр., да получава 300-400 лв. пенсия, а един комунокриминал и некадърник да получава 1900 лв.
  Има учени сред академиците и член-кореспондентите. Но те са не повече от 20%. И ако има у тях капчица обществено достойнство, трябва сами да се откажат от привилегиите.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 7. 7 Профил на Реплика
  *****
  Неутрално

  Мисля, че заплата за Академик и Чл.-кореспондент от 1900 лв са обидно ниски.
  Би трябвало да са поне около 4000 лв,

  а на господина от # 2,

  бих му препоръчал, ако позволи разбира се, да продължава да си губи времето по форумите на дневник и да стои без пари,
  а на академиците и член кореспондентите да продължават да работят върху своите трудове и да не се притесняват за доходите си

 8. 8 Профил на Дуплика
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "Реплика":

  Че така мислиш става ясно, защо - не става ясно.
  Дали всъщност можеш да мислиш, май не съвсем.
  Обидно ниски са тези жалки парици за доказаните тунеядци и квази учени, да!
  Ама, на мен ми е обидно съществуванието на таквиз кат теб, и не ми носи удовлетворение утехата, че историята ви отмива, макар и бавно.

 9. 9 Профил на Златен
  *****
  Неутрално

  Същото направиха и със заплатитете на директори и зам. директори и членове на надзорни съвети на агенции. 90% от заплатата на председател и зам. председател на парлараментарна комисия в Народното събрание. Това е наглост и безочие. Голямо лапане настана за червени, жълти и турски номенклатури. Но и Герб си трае за тия безобразия, защото и техните хора ще намажат сега.

 10. 10 Профил на до # 2
  *****
  Неутрално

  виждам, че си "доктор на философските науки"

  продължавай да търсиш, кое е началото и кое е края на тоягата

  може и някой ден да го откриеш

  Остави хората на Науката да работят и да си получават заплатите, колкото и да са малки

 11. 11 Профил на Techno
  *****
  Неутрално

  Тук г-н КФН е прав. Да ги махнат разните привилигировани
  професори със съмнителни трудове.
  Никъде по света не ти дават пари защото си станал Професор или Академик. Ти си достатъчно способен за да си изкарваш парите. Спомнете си ЗМС, МС или герой на труда.. Това са глупости родени от Соц. Който е добър получава, справка сжетовно класиране по Тенис, Голф, Музика, Артисти, и т.н.

 12. 12 Профил на Асен
  *****
  Неутрално

  Преди години в Софииския университет ми преподаваха и академици и срещата ми с тях в аудиторията ще остане завинаги в съзнанието ми.Какъв комунистически номенкл??атурчик беше акад.Петко Стайнов-министър в буржоазно правителство през 1931г.,първи министър на външните работи след 9 септември 1944г.,изключителен ерудит в областа на административното право?Дългогодишния ректор на университета академик Даки Йорданов беше ботаник със световна известност.

 13. 13 Профил на Музар
  *****
  Гневно

  До коментар [#7] от "Реплика":

  Първо - това са титли, не длъжности!
  Второ - за титлата им дават пенсия = на депутатска заплата!
  Трето - дават се с постановление от МС, което е твърде съмнително откъм правната страна. Би трябвало да има някакви условия и ограничения за такива актове, защото не засягат бюджетни средства (поне официално), а пенсиония фонд, който уж е нещо друго...

  Останалато е обяснено в други коментари, напр. на Techno #11.

 14. 14 Профил на stili do 9
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "Красимир Кабакчиев, дфн":

 15. 15 Профил на yonkogg
  yonkogg
  Рейтинг: 217 Любопитно

  И къде видяхте да пише за професори,академици ,кфн и ред други в публикацията?Къде го чукаш,къде се пука?

 16. 16 Профил на радио "Ереван"
  *****
  Весело

  До коментар [#1] от "Olele":

  ВИЦ....
  Питат радио "Ереван" - "Кога ще има осъдени министри?"
  - Радиото отговаря "След няколко месеца, веднага след падането на Борисов. Всичко върви по план, след ”ОСАННА” следва ”РАЗПНИ ГО”???"

 17. 17 Профил на Обективен
  *****
  Весело

  Горкият Велчев, още не е преглътнал справките на ДАНС-аджиите, а вече постъпва нова порция, при това "смлян" и полуготов за обвинение материал. Днес пък Дянков обвини Искров и Орешарски, че са въртели 1-2 млрд лв от резерва тайно което прилича на състав на престъпление по закона за БНБ ...

  Вече започвам да се обзалагам кога ще му писне на капата, ще им тегли една майна на всички и ще се върне в университета - той Бате Гойко добре му каза 6 мес, ама мой ли устиска се питам


 18. 18 Профил на призив
  *****
  Неутрално

  Красьо(не този с ланците а дфн) отново спами форума.Не му обръщайте внимание.

 19. 19 Профил на Стара история, нов смисъл?
  *****
  Любопитно

  До коментар [#17] от "Обективен":

  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=158069&srcpos=4

  Безконтролна ли е българската прокуратура? Ако главният прокурор извърши престъпление, има ли реална възможност той да бъде разследван и обвинен от магистрати, които ще действат независимо и обективно? На тези въпроси, по които властите в България от години упорито мълчат, ще отговори Европейският съд в Страсбург следващия четвъртък – на 5 ноември. Тогава Съдът по правата на човека ще произнесе дългоочакваното си решение по делото на прокурора Николай Колев, който бе застрелян пред дома си на 28 декември 2002 година.

 20. 20 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  А четири години къде блеяхте, господа сметководители???

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 21. 21 Профил на 100 ДНИ
  *****
  Весело

  Ей мъка, голяма мъка, абе тоя човек не попадна, нито на хора, нито на събития, абе ей го сега и тия чужденци, тия загубени европейци, ще са му виновни. То не бяха Станишев и правителството, то не беше студа и снега, дъжда и слънцето, глобалното затопляне и космоса, абе кой не го е погледнал тоя не е бил виновен, ей го сега и тея европейци ”Ди Пресе”: 100 дни Борисов - много шум, малко програма, малко работа....... НЕАМ ДУМИ.....
  А как реално, мило с любов и малко думи е казано в народните песни.....

  100 ДНИ

  Премиера - “Първа копка”,
  силно клати наш’та лодка.
  Не престава да се жали,
  че десерта му изяли.

  Мисля, всички знай’те вица,
  за нещастната вдовица,
  де’ окряка орталъка,
  че живота и е мъка.

  Само куха демагогия.
  Не управление-пародия !
  Веч’ пораждат се съмнения,
  в истинските му умения.

  Що за мъж си, не те зная.
  Засрами се най-накрая !
  Щом, мандата те товари,
  можеш да гасиш пожари !

 22. 22 Профил на GRUPA OT CHUZHBINA
  *****
  Гневно

  ИСКАМЕ ГОЛЕМЦИ В ЗАТВОРА! НЕТЪРПЕЛИВИ СМЕ!

 23. 23 Профил на на ЦИРК добре го докарва
  *****
  Весело

  До коментар [#22] от "GRUPA OT CHUZHBINA":

  Закрива, открива, това си може ББ, това си прави, а и на ЦИРК добре го докарва. Незнам с лебо как ще да е, да не да му изяде главата.
  А иначе радиото много познава май.......
  ВИЦ....
  Питат радио "Ереван" - "Кога ще има осъдени министри?"
  - Радиото отговаря "След няколко месеца, веднага след падането на Борисов. Всичко върви по план, след ”ОСАННА” следва ”РАЗПНИ ГО”???"

 24. 24 Профил на Утре е Хелоуин
  *****
  Весело

  Утре е Хелоуин, чества се със светлина в ТИКВИ.........
  Дали нашата ТИКВА няма да отиде на запад да посвети на господарите си......

 25. 25 Профил на Бойко е комунистически боклук
  *****
  Неутрално

  А кой ще захване да съди самата Сметна палата, че е нарушила законо.
  Има заверен одитен доклад за 2008 година на същата тази палата, който тя наскоро отмени, което не е законно.
  На въпрос защо не се направи одит и на предходните правителства Менда Стоянова и Цецка Рабфака отговориха, че това било минал период, както се казва - пито, платено. Както и че нямали законово право да го правят.
  По тази логика питам аз как за 2008 г е законно, а за преди това е незаконно.
  Ей, мамка ви и гербери, по зле сте и от комуняги в извъртането на закона бре идиоти долни. Добре се учил оня, тъпоъгълния и малоумен формално неформален фюрер Биби докато е вардил патрона си Тодор Живков. Чудех се защо не си е върнал Биби членската книжка от БКП - то. Ми как заклет комунист ще се откаже от партията майка.

 26. 26 Профил на Джигара
  Джигара
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Защо чак сега видя нередности.

  За истинския български правописъ - http://ivanchevski.grazhdani.eu/
 27. 27 Профил на Кадир Юсуфоф
  *****
  Гневно

  Аз пък имам друг проблем: Продавам впрегатна каруца с един мъжки айгър. Каручката е с безкамерни гуми, в отлично състояние, 8- годишна. Има си впряг, кантърми и извъобще- всичко дето й трябва.
  Айгъря е мъжки, 6- годишен. Не е кастриран, но е кротък. Добичето е в отлична форма, хранено е с трици и зоб от ючюмик.
  И двете се продават заедно, едното не може... Цената е много ефтина.
  За контакти- Кадир Юсуфоф, с. Глумче, Бургашко...

 28. 28 Профил на profesor
  *****
  Неутрално

  Абе, хора, титлата академик само при комунизма се разбира като длъжност. Това е просто почетно членство в академия (не щатна длъжност), което може да се даде за заслуги и в други области. Висшата титла в науката е "професор".

 29. 29 Профил на радио "Ереван"
  *****
  Весело

  ВИЦ....
  Питат радио "Ереван" – „Какво ново в Българиия след 100 ДНИ с БОЙКО.Б??”
  - Радиото отговаря – „Очаквано, както в София – МНОГО ШУМ и НИЩО!!!!”

  Интересно, така мислят и европейците!!!!!!!

 30. 30 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Един ме пита къде съм видял да пише в заглавието за академици и прочие. Друг - редовно идващ тук уличен малоумник, дрънка, че съм бил пускал спам.
  Пак ще се ограмотяваме. В публикацията се говори за престъпления на предишния Министерски съвет. Предоставянето на привилегии е противоконституционен акт. Привилегии са така наречените заплати за така наречените академици и член-кореспонденти. Трябва да се премахнат със закон. А огромното морално (а може би и формално) престъпление е отрокът на дясната ръка на правешкия дебил да раздава по 1600 и 1900 лв. "заплати" на комунопрестъпници и техни подлоги, каквито са поне половината от така наречените академици и член-кореспонденти. Мисля, че съм ясен. Ако на някого пак не му е ясно, ще продължим да се ограмотяваме.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 31. 31 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Добавка. Няма спор, че сред академиците и член-кореспондентите има и истински учени, но те са малцинство. И ако има у тях капчица обществено достойнство, трябва сами да се откажат от привилегиите!
  Няма нищо лошо да има почетни титли за истинските учени. Но за почетни титли по света плащат самите им притежатели! Въпрос на чест е. А тук тази комуносган (в мнозинството си) си позволява да твърди, че ходи на работа - а всъщност ходят в институтите, за да се напикават там (най-буквално), и за да цоцат от парите на хорицата, които едвам преживяват! Груби са изразите ми, но много по-груба е действителността! Не може един (например) перфектен лекар, инженер, стругар, миньор и пр., да получава 300-400 лв. пенсия, а един комунокриминал и некадърник да получава 1900 лв.
  Или искате да почна да посочвам някои имена сред "академиците" и "член-кореспондентите";? Погледнете ги сами. Сред тях има криминали за затвора - бивши членове на престъпната БКП и на "управителните органи" на престъпната БКП!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 32. 32 Профил на Пица и зрелища
  *****
  Неутрално

  Сметната палата видя престъпления по политическа целесъобразност. Сега остава публиката да се изпълни със злобна радост, подобно зрителите на колизеума наслаждаващи се на кървавите касапници, осигурени на плебса от римските императори.

 33. 33 Профил на СМЕШНО ЗАГЛАВИЕ
  *****
  Весело

  Сметната палата видя, а ДНЕВНИК не видя ли?

 34. 34 Профил на Всеки по реда си
  *****
  Неутрално

  Сметкаджийска палата. Накъдето духа ветъро, тамо се подлагат.

 35. 35 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  До коментар [#33] от "СМЕШНО ЗАГЛАВИЕ":

  Не толкова вестника, а съответните правораздавателни органи би трябвало да обърнат внимание на констатациите на Сметната палата. Техните решения ще дадат материал на медията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK