МВР отново поиска контрол над електронните съобщения

МВР отново поиска контрол над електронните съобщения

© Иван КутузовЗадава се нов епизод на обществените вълнения около Закона за електронните съобщения, след като миналата седмица Министерството на вътрешните работи публикува на сайта си проект за изменение и допълнение. Предишният епизод приключи през април с провала на идеята за пряк достъп на полицейските и специалните служби до данни на мобилните оператори и интернет доставчиците с мотив по-голяма ефективност в борбата с организираната престъпност. Сега идеята се лансира отново, леко променена.


Проектът предвижда мобилните оператори и интернет доставчиците да бъдат задължени чрез интерфейс да осигуряват на Дирекция "Оперативни технически операции" (ДОТО) към МВР достъп до данните за телефонните разговори и съобщения, както и за интернет трафика. Това на практика означава не само пряк, но и постоянен достъп до данни за трафика на мобилните оператори и интернет доставчиците, обясниха експерти. В момента МВР не разполага, твърдят те, с устройство, чрез което ДОТО да има постоянен достъп до данните от сървърите на фирмите, предоставящи електронни съобщителни мрежи и услуги. Там, където не се осигурява достъп чрез интерфейс, промените задължават мобилните оператори в срок до 8 часа да предоставят исканите данни.


Сега в закона няма срок за предаване на исканата информация от операторите. Случвало се е тя да пристига с няколко седмици закъснение, което минира всякакви планове за бърза реакция на полицията, коментира неотдавна вътрешният министър Цветан Цветанов.
За разлика от пролетта, когато тогавашното ръководство на МВР опита с парламентарни хитрини да прокара промените, сега новият екип, явно давайки си сметка за сложността и деликатността на намеренията си, е предвидил обществено обсъждане, насрочено за понеделник. Депутати от различни парламентарни цветове, към които "Дневник" се обърна за мнение, отказаха коментар, мотивирайки се с непознаване на проекта. Всички политици са в трудно положение - тези от сегашната опозиция преди като управляващи защитаваха подобни промени, а бившата опозиция, която остро ги критикува, сега подкрепя кабинета.


От телекомуникационните компании също бяха пестеливи на мнения. От "Глобул" заявиха, че ще присъстват на дискусията, но със становище по казуса ще излязат по-късно. "Мобилтел" също се въздържа от коментар. "Дневник" в неделя не успя да се свърже с представители на други компании.


Три гаранции срещу злоупотреби


Проектопромените пак са мотивирани с необходимостта от бързина на реакцията, която е решаваща за разкриване на повечето престъпления, особено на отвличанията, срещу които полицията в продължение на години търпи провал. За подсигуряване срещу злоупотреби с възможността за пряк достъп до данните проектът предвижда три гаранции.
Първата е, че справките в ДОТО ще могат да се правят само от оправомощени от вътрешния министър служители; втората - че ще се води специален регистър на извършените справки, който обаче няма да е публичен; третата - че за постоянен достъп е необходимо разрешение на съда.


В понеделник на обсъждането в МВР представители на правозащитни организации ще представят позицията си. Тя най-общо оценява съдебния контрол като безсмислен, тъй като разрешението на съда може да бъде дадено за достъп до едни данни, а да се използва за всички.


Проектът сваля нивото на съдебния контрол, който сега по Закона за специалните разузнавателни средства изисква разрешенията да се дават от окръжните съдилища. С промените в ЗЕС ще стане възможно и районните съдилища да дават разрешения.


Впечатлява голямата навалица от институции, които ще могат да искат (на практика да имат) постоянен достъп до трафичните данни. Освен всички служби и дирекции на МВР, освен Националната разузнавателна служба и службите "Военна информация" и "Военна полиция" към министъра на отбраната са включени и териториалните дирекции на министерството (а само те са 28). Любопитно е, че в списъка на оправомощените не фигурира прокуратурата.


Мнение


Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията:
Въпросът е как да се намери балансът


От една страна,смущаващо е МВР да си пъха носа в личното интернет пространство, от друга - целият криминален свят все повече се ориентира точно към интернет за престъпните си цели. Именно защото знае, че нашите служби нямат технологията да стигнат до него. Ползвателите на интернет ще бъдат най-силно против достъпа, защото се страхуват от репресии заради използването без права на музика, филми и т.н. Трябва да се предвидят ограничения в целите - "да" за борба с организираната престъпност, "не" за търговската страна на интернет. Въобще в демократичния свят големият проблем е да се намери балансът между правата на полицията за достъп до личното пространство в името на пробива в битката с престъпността, тоест обществения интерес, от една страна, и личните права на гражданите, от друга.


Преди и сега


Най-съществената разлика между поисканите промени в ЗЕС от предишното ръководство на МВР в лицето на Румен Петков и Михаил Миков и новия проект е в съдебния контрол. При предишното ръководство той напълно отсъстваше. Друг е въпросът, че експерти от неправителствените правозащитни организации, които днес ще представят позицията си на обсъждането в МВР, оценяват предвидения сега съдебен контрол като "театрален", тъй като по правило не можело да се контролира достъп, който интерфейсът превръща в постоянен и тотален.


Предвидени са два регистъра - в Дирекцията за оперативни технически операции (ДОТО) и в съответния съд, в които да се вписват всички разрешения за достъп и всички "търсения" в мрежата. И двата регистъра не са публични.


Въвежда се контролна роля на Комисията за защита на личните данни. Мобилните оператори и интернет доставчиците, както и МВР са задължени всяка година да представят на комисията информация за използването на трафичните данни.


Глобата, която може да бъде наложена административно на длъжностни лица за злоупотреба с придобитите данни или за неизпълнение на задълженията, нараства значително спрямо сегашните 300 лв. и ще варира от 1000 до 5000 лв.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на МВР
  *****
  Весело
 2. 2 Профил на гочо
  *****
  Весело

  Всеки български гражданин-с антенка на главата и жигосано егн на челото...

 3. 3 Профил на Д а а а
  *****
  Неутрално

  Стане ли това форумите умират.То и сега ако искат може да ни контролират,но ако официално се разреши спирам да пиша.Иначе ела мой човек да пишеш обяснения защо си драскал срещу правителството.

 4. 4 Профил на Еа
  *****
  Неутрално

  МВР много взе да иска - защо не си оправи бакиите пък тогава да иска.

 5. 5 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  Те себе си не могат да оправят кой е човек, кой е мутра, кой доносник, а кой бандюга в иснтитуциите, нас ще се юрнат да следят пак!

  Абе...това държава ли е?

  Да му писне на човек от тия тъпаци!

  Те не ловят истинските бандити, съдът не съди и пуска крадци и убийци, остана хората да следят...

  Хайде на се разпсувам пак, че...


 6. 6 Профил на matrix
  *****
  Неутрално

  Който не извършва престъпления от какво да се притеснява? Само се създава излишна истерия от страна на медийте. Ако се приеме тази промяна в закона за електронните съобщения трябва да се притесняват престъпниците и хората които тормозят обществото. МВР е в полза награжданите, ако имате проблем не ходите при комшията да ви помага, а пускате жалбичка в полицията.
  Ами то това им е работата на полицаите, а тази законодателна промяна само ще им помогне да я свършат, да решат Вашия проблем!

 7. 7 Профил на BBC
  *****
  Неутрално

  Да не се окаже, че "Гласуваш за Цветанов, получаваш Миков"??!!

 8. 8 Профил на Аlexander
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "BBC":

  Ужас! Май си прав!

  Пуууу! Пак почват с глупости нашите блюстители на реда, ама да видим!

 9. 9 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  Защо постоянно се пише за "електронните съобщения", след като проектът засяга най-вече мобилните и фиксираните телефони? За "интернета" народонаселението го бОли оная работа и като че ли точно затова се говори предимно за него, а никой не казва че ще им следят и телефонните разговори. И то не само кой с кого и кога, но и от къде (с точност до няколко метра), с други думи - МВР ще има пълни данни кога и къде си бил, не просто с кого си говорил

 10. 10 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Да се разреши на МВР всичко, каквото поиска за, да кажем, 6 месеца, но ако след този срок не се повиши разкриваемостта на престъпленията ще се наказваме, защото няма да има причина за липсата на резултати. Да видим какво ще стане и срегистрацията на сим картите, дали ще доведе до намаляване на престъпленията.

 11. 11 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 743 Весело

  И този щекотлив въпрос се разисква само тук.
  По другите медии още го няма.
  Разчитам на ВАС или КС да върне закона, щото явно тоя път ще го приемат.

 12. 12 Профил на cox
  *****
  Неутрално

  това ли е демокрацията ,която бленувахме?...-мерси!!

 13. 13 Профил на аа
  *****
  Неутрално
 14. 14 Профил на Джордж Оруел
  *****
  Неутрално

  Преди промените през 1989 г. ,ченгетата подслушваха безразборно,поради което забравиха как се прави разследване. 20 години по-късно, те все още не са се научили да разследват и все драпат за най-лесното - слушалките.
  Искам да кажа,че в МВР, трябва да се извършат кардинални реформи. Служителите с милиционерско възпитание отдавна трябваше да ги няма, а те все още дърпат конците, даже на държавата. Трябвата нови и грамотни хора.Има море от възможности за разследване на различните видове престъпления. Когато те бъдат изчерпани тогава би могло да се помисли за крайни мерки каквито са достъпът до електонните комуникации.

  За сега аз съм твърдо против.

 15. 15 Профил на skat
  *****
  Неутрално

  Абе то се е видяло, че ще живеем в милиционерска държава. Я дай да не скачаме срещу Цветанов (т.е.Петков, Миков), че веднага ще ни изхващат кой е писал по форумите. А после милиционерщината ще продължи в мазето на участъка. Ама като сме си избрали милиционер да ни управлява, ще търпим.

 16. 16 Профил на Emil
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "matrix":

  Твоят коефициент на интелигентност и ниво на интелект са някъде около нулата. Първо, престъпността има начини и вече е скрила своите комуникации. След като някой знае, че ще бъде подслушван, първата му работа е да си скрие информацията. Следователно ще бъдат подслушвани сами тези, които не я крият. Те каква престъпност са? Получава се абсурда, че ще се подслушват само тези, които спазват закона. Второ, правителството е милиционерско и то е част от организираната престъпност. Целта му е да рови в личния живот на хората и да ги изнудва на по-късен етап, когато някой от тях застраши интересите на спонсорите на властта или почне да има амбиции да става политик. Освен това МВР иска да озакони гигабайти незаконно подслушвани разговори, изваждани разпечатки и прочие.

  А мозъчно увредените боклуци, които мислят, че полиция съставена от престъпници и неотделима част от престъпния контингент, ще им защитава правата, живота, имуществото и свободата, са опора на милиционерският режим, който се задава. Каквото умно остана - ще емигрира. Ще останат боклуците и ченгетата.

 17. 17 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  До коментар [#6] от "matrix"

  "МВР е в полза награжданите"  Това беше най краткият виц и номиниран цитат на деня.

  Ей сега ще ти обясня, слънчице, пък ти кажи на Петров да донесе осем чая

  Това с тоталното подслушване вече го преживях.
  АЗ не се страхувам и каквото и да стане няма да престана да пиша, пък нека ми затворят устата.
  повечето българи се страхуват, защото така са възпитани.

  Но :

  1. Личният ми живот е моя лична работа и МВР няма никаква работа там.

  2. С кого говоря и как ви псувам също не е ваша работа.

  3. Ако някой от вас фуражкаджиите си въобразява, че който върши престъпления няма пак да намери начин, има IQ със стойноститe на стайна температура.

  4. Ако има нещо от което НИАСТИНА дасе страхувам, е че и малкото свобода, която сте ни оставили ще изчезне

  5. Страхувам се от връщането на всичко онова, на което бях пряк свидетел и по невлоя участник и заради което мръзнах по площадите

  6. Да пукна, ако ви разреша да го върнете пак.
  Никъде няма да бягам. Ще седя тук и ще продължавам да ви хапя по краката, докато наистина започнете да работите в полза на гражданите.

  За всяка болка си има билка.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 18. 18 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1999 Любопитно

  До коментар [#17] от "rapidfire":

  Адмирации зя коментара.

 19. 19 Профил на Петкова
  *****
  Неутрално

  И от мен също!

  Започвам да си мисля, че МВР трябва да се прекръсти на Министерство за борба с гражданите. Толкова много граждани ли останаха в България, че се правят системни усилия за тяхното прогонване?

 20. 20 Профил на ano
  *****
  Неутрално

  Оруелова България май някой това иска , но с това Народно събрание ще стане. Но да не забравяме народа е казал всяко зло за добро

 21. 21 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 743 Любопитно

  До коментар [#17] от "rapidfire":
  Слава! Да живей!
  Бурни овации и ставане на крака.
  Браво за коментара.
  И тия диванета ще си приемат закона, и все се чудя дали ще има ръкопляскания в залата или ще има скрито потъркване на ръце по службите?
  мухли милиционерски.

 22. 22 Профил на Koки
  *****
  Гневно

  Адмирации за "rapidfire".
  1. Проблемът с отвличанията НЕ Е ПРОБЛЕМ НА ОБЩЕСТВОТО, а на комуноидните айдуци!
  2. Горния, а и редица други проблеми НЯМА ДА СЕ РАЗРЕШАТ С ПОДСЛУШВАНЕ, А С ВЪДВОРЯВАНЕ НА СПРАВЕДЛИВОСТ, РЕД, СВОБОДА И ОТГОВОРНОСТ!
  3. ТОТАЛНИЯ КОНТРОЛ е в обратна посока !

 23. 23 Профил на Питанка
  *****
  Неутрално

  Ми и полицаите искат да развиват бизнес. Информацията е капитал, бе!
  Те си познават много добре колегите на частна практика, искат да тръгне истинка търговийка с лични данни и с разни информацийки за това-онова!

 24. 24 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Днес разбрах от предаването "Челюсти", че тоз дето му липсва информация за моята кореспонденция бил номиниран забележете... за МЪЖ на годината.
  На какво основание - че се издъни като галош при взрива в Разлог, че извика всички от РДВР Бургас да дадат пресконференция за намерения труп на Стоян Стоянов (въпреки, че убийците бяха хваната при предния шеф) и да може да каже "НИЕ... таковата... фанахме ги, ама тоя път наистина"
  Или, че още с встъпването в длъжност се оказа, че Борисов трябва да се справя с ДАНС, щото Цецо не може.
  Някакви критерии?

 25. 25 Профил на Koel
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "BBC": Евала за коментара!
  "Гласуваш за Цветанов, получаваш Миков" тия да си видят състава,корумпирани и неграмотни .... и да ни послушват те по пътищата на роден Булгаристан ни се подиграват в очите,скапана държава. Комунизма се връща ! Колко бях заблуден на изборите и колко съжалявам,на другите тая грешка няма да направа!

 26. 26 Профил на съдба
  *****
  Неутрално

  До коментар [#25] от "Koel":

  Мислиш че ще има други избори ли чадо заблудено?

 27. 27 Профил на Koel
  *****
  Неутрално

  До коментар [#26] от "съдба":
  Не са толкова тъпи да стигнат до там,тоя народ турпя като овца но търпението си има граница. Предните краха,лъгаха и правеха магии за да останат във властта,до каде стигнаха, Цветанов осъзнаесе в исканията,с премиера може да сте приатели но на нас ни писна от маскари.

 28. 28 Профил на Ваня
  *****
  Неутрално

  Жалко че депутатът от НДСВ Минчо Спасов толкова се бори да ни осигури закрила от МВР. Тези мръсни ченгета решават че трябва да управляват всеки и всички. Жалко наистина много жалко. Само дето човека с месеци се бори да ни осигури свобода в интернет. Тези простаци герб начело с най-големия ББ яко ще ни върнат в комунизма. Ченгета прости комунистически

 29. 29 Профил на Веско
  *****
  Неутрално

  Тъпанари журналисти да бяхте попитали човека който в миналия парламент не спеше и се бореше с ченгетата подслушвачи Минчо Спасов от НДСВ. Благодарение на него бе приет закона за да не ни послушват ченгетата. Нямало кой да коментира. Пак замазвате простотиите на ББ и парламента му. Писна ми от тъпите ви вестници нагаждачески журналистчета и подлизурковци човеци. Имайте малко доблест и самочувствие не клякайте на всеки министър председател па било и той тъп като галош като сегашния

 30. 30 Профил на ТОВА КОЕТО
  *****
  Неутрално

  искат герберите е тоталитарната власт щото те в такава са се възпитавали,такава знаят - защо оплюхме тодор живков,а че той е бил май по демократичен от тия миришещи цървули...ами като ни подслушвате интернета,телефоните,ами ония да не са идиоти бе,ще използват други връзки , си спомнете за партизаните и нелегалните, то явки,то тайници,то тайнопис...толкова им стига акъла видя се че и тези са потомци и добре възпитани от комунистите - с малко мозъс и юмрук с резултат запазване пипната власт и парите естествено и пътешествията до австралия,шри ланка,пък герберчетата-ню рйорк,брюксел,сттрасбург е хееееееИ ТОВА МИНИСТЕРСТВО ДА ГО КРЪСТЯ МИНИСТЕРСТВО НА ПОЛИЦИЯТА КАТО ПРИ ЛЮДОВИЦИТЕ И ФУШЕТО ЩОТО ВЪТР.РАБОТИ СА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО,СОЦИАЛНАА ПОЛИТИКА,ТРУДА НА ХОРАТА ОКОЛНАТА СРЕДА,ПРОСВЕТАТА , ПРАВОСЪДИЕТО.....,А НЕ ПАЛКИТЕ И КАЛАШНИЦИТЕ

 31. 31 Профил на съдба
  *****
  Неутрално

  До коментар [#27] от "Koel":

  Тъпи са чадо, тъпи.Така им е отредено.Следващите "избори" също са отредени за назидание.

 32. 32 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 743 Разстроено

  И сега кой ще е депутата, който ще ни защитава нас - редовите АЙ ПИ, та дето ще ни сложат етикет "престъпници" и ще ни следят.
  Спасов беше явление в нашия Парламент. Принципен човек. Сега дори един не виждам сред тези, които са вътре.

 33. 33 Профил на съдба
  *****
  Неутрално

  До коментар [#27] от "Koel":

  Апропо на овцете им е отредено да ги стрижат, доят,да стават на месо и да са търпеливи.Не им е отредено да мислят.Съдба.
  Свиквай!

 34. 34 Профил на ТНТ
  *****
  Неутрално

  А някой знае ли как е уреден този въпрос в Германия, Франция, Великобритания, САЩ... Нищо лично, просто питам, за да направим сравниние.

 35. 35 Профил на ППК
  *****
  Гневно
 36. 36 Профил на Koel
  *****
  Неутрално

  До коментар [#33] от "съдба":
  Всеки народ си заслужава управляващите,много се излъгахме този път. Мартинчо направи предизборна коалиция това ме накара да ги подкрепя тези маскари,нека поживеем и видим какво ще решат засега не вършат нищо логично в МВР,не го чистят оот "Боклука" не се слагат камери по пътищата,ваобще тези центрове за наблиодение и контрол които на запад издават глобите и пращат по пощата в нас са само мит.Затова написах в друга тема,че от МВР освен скандали и рекет не съм видял. Със здраве

 37. 37 Профил на Free Thinker
  *****
  Неутрално

  И кой ще подслушва подслушващите ?!
  в чии ръце се дават тези пълномощия
  - на биещи се помежду си агенти от ДАНС ?
  - на полицаи изнасилвачи
  - полицаи убийци
  - на топ престъпници - бивши и настоящи шефове на областни дирекции на МВР или на разди отдели
  - на занимаващи се с износ на антики-
  на топ полицаи замесени в контрабанда и наркотрафик
  - на полицаи рекетьори ?

  Когато МВР престане да генерира престъпност може да претендира и за пълномощия в полза на обществото

 38. 38 Профил на LILY
  *****
  Гневно

  Има море от възможности за разследване на различните видове престъпления. Когато те бъдат изчерпани тогава би могло да се помисли за крайни мерки каквито са достъпът до електонните комуникации.
  Ако се приеме такъв закон мисля, ºе всеки един 6те се ºувства като ,,обезºестен против волята му-отзад,,

  гласувайте против!!!!! или 6те се превърнете в обезºестители!!!
  Къде остана лиºното пространство...аз не искам да ставам не6тастна пионка..която само да пла6та данъци и да има задългения!!!
  къде е балансът?
  хубаво ли Ви е да ви го слагат ...о...д?

 39. 39 Профил на енчо
  *****
  Неутрално

  1984-Дж.Оруел като просветен (илюминат) много добре е знаел какво ни чака,ама за съжаление все още има будали дето вЕрват в юдейската им (демокрация).

 40. 40 Профил на КОМУНИСТАН
  *****
  Неутрално

  Ченгетата държат всички други медии в Бг и им е много мъчно, че интернет не е техен - затова е тоя зор да подслушват всеки.

 41. 41 Профил на Барба Яне
  *****
  Любопитно

  Айде стига бе не ви ли минаха мераците?Винаги може да си вземете Вашето.Има и сега законни начини за това.

 42. 42 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 743 Любопитно

  Какво стана с днешната среща?

 43. 43 Профил на Пременен Илия
  *****
  Неутрално

  Нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили.Цялата тази дандания е заради големите пари които ще се раздават по новите службички . Ще се дават и на доносниците дето ще пишат доноси.Ще се дават и за създаване на нови а и за подържане на съществуващите досиета . Ще се раздават и на Пуцета и на Муцета.
  И така всъщност с парите платени от нас за данаци ще си плащаме да ни наблюдават,снимат, подслушват, прономероват, прошнуроват, подвързват и водят на отчет като добитък.А когато сметнат че е целесъобразно със събраните "материали" по нашите глави . Казвам ги всички тези неща , защото считам че всичко това няма нищо общо със сигурността в Държавата.
  А що се касае до организираната престъпност , тя отдавна се е намърдала в държавните структори и дори доскоро създаваше а може би и ще продължи да създава закони.А пък битовата престъпност се шири, защото просто не е окошарена.А причината е че гражданите са лишени от възможността да и противодействат със законни средства.

 44. 44 Профил на Кире Пешев
  *****
  Весело

  Абе аз по-скоро имам съмнение, че цялата "дандания" е заради ниската техническа база на милицията, заради която ви прекъсват телефонните разговори и/или не винаги мейлите ви достигат до дестинацията си. Сиреч да задължат операторите сами да си дават информацията, а сигурно и да ги глобяват ако не е в съответните параметри.
  Ама въобще няма да се учудя, ако това се окаже скрития замисъл на милицията.
  А към скърцащите за демокрация имам един въпрос: "Абе вие в коя държава живеете?"

 45. 45 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Проблемът наистина има две страни - свободата да се държиш по човешки и свободата да престъпваш правата на околните. Как законът ще отдели тия две неща, като обществената ни култура още не е успяла.. ?

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 46. 46 Профил на хгдф
  *****
  Неутрално

  ГРАМ НЕ МИ ПУКА ЗА ОТВЛЕЧЕНИТЕ БОКЛУЦИ КОИТО СА ГРАБИЛИ БЪЛГАРИТЕ ПРЕЗ ГО ДИНИТЕ ДА МРЪТ ГОВЕДАТА КРАДЦИ КОЙТО КАРАТ ДЖИПЧЕТА И ДОВЕДОХА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА...

 47. 47 Профил на Праните гащи
  *****
  Неутрално

  Праните гащи ли ще ни оправят та той го е страх да излезне на тепиха нашия горд ББ.
  Ето нещо за любопитните
  http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=7055&Itemid=31

 48. 48 Профил на artep
  artep
  Рейтинг: Неутрално

  Тъпи смотани ченгета ,нестига че знаете само копи и пеист ами искате нещо, което не ви е понятно.От разпечатките на секретните доклади става ясно ,че можете само да подслушвате бтк .Не си обременявайте мозъците с неща, които имат сложни имена.

 49. 49 Профил на слави
  *****
  Неутрално

  Явлението Спасов в предния парламент вече го няма в този. Жалко че простия българин не разбра кой може да го защити и гласува за тези глупаци герберите. Начело с най големия простак. Като не гласуваха българите за достойни хора а гласуваха за един глупак нека ни сега така ни се пада.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK