Уронилите престижа на правосъдието - с доживотна забрана да са магистрати

Скандалът "Красьо" произведе спешни поправки в закона

Доживотна забрана за работа в съдебната власт за всеки член на Висшия съдебен съвет (ВСС), който бъде уволнен за уронване на престижа на системата, предлага Министерството на правосъдието. Ведомството е написало поправки в Закона за съдебната власт в отговор на скандала с "черничкия Красьо с ланците", с когото са контактували двама членове на ВСС и десетки магистрати.


След като главният прокурор Борис Велчев обяви, че Стойко Стоев и Иван Димов от съвета са говорили с Красьо, се оказа, че висшият орган на съдебната власт няма как да ги уволни, тъй като са избрани от парламента. Затова правосъдното министерство предлага в закона да се запише, че членове на ВСС могат да бъдат уволнени по предложение на петима от колегите им. Съветът излезе с решение, че Стоев и Димов са уронили престижа на съдебната власт, но те не бяха уволнени заради сегашната празнота в закона.
Накрая двамата подадоха оставки, но това изправи съвета пред нов казус - законът задължава те автоматично да бъдат върнати на работа като съдии. Решението, което предлага екипът на Маргарита Попова, е членове на ВСС, отстранени за уронване на престижа на съдебната власт, да не се връщат на работа и завинаги да напуснат системата. Тази разпоредба ще се задейства още с възстановяването на Стоев и Димов на постовете им във Военно-апелативния съд и в Сливенския окръжен съд. Членът на етичната комисия на ВСС Цони Цонев вече даде заявка, че срещу двамата ще започне дисциплинарно дело, ако се върнат на работа.


С поправките в закона уронилите престижа на съдебната власт няма да имат право и на обезщетението, което при напускане получава всеки магистрат с над 10 години стаж - толкова заплати, колкото години е работил. В момента законът забранява бонусът, който е до 20 заплати, да се дава на уволнените дисциплинарно съдии и прокурори, но за Димов и Стоев, които са освободени само като членове на ВСС, нямаше пречка да претендират за парите.


Правната комисия на съдебния съвет вече одобри поправките и членовете й направиха още по-радикално предложение - след уволнение за уронване на престижа на системата не само членове на ВСС, но и редовите магистрати да не могат никога да се върнат на работа. В момента няма пречка уволнен да се яви на конкурс и да го спечели, въпреки че е доказал, че няма морални качества.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PV
  *****
  Неутрално

  Браво.
  И за служителите на МВР подобна забрана искаме!

 2. 2 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Това е добра новина. Лошата е ,че няма "извънживотни" Министерства на правосъдието. Освен това всеки закон по същността си е договор, който се спазва докато е взаимно изгоден за страните по него. Другия момент е: Какво значи "уронване на престижа на системата"? На коя система? На нашата или вашата? Тези хора не разбират ли, че тяхната "вечност" няма дори качествата на комунистическата вечност. Истината е, че дори запуснатия боклук го изхвърлят, независимо дали е образуван от червени, сини, жълти или бембени знамена.

  Жить стало лучше, жить стало веселее!
 3. 3 Профил на Водолаз
  *****
  Неутрално

  Май че, тези които казват, че законите в БГ защищават престъпниците, ще излязат прави.

 4. 4 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  ...бонусът, който е до 20 заплати... Бедничките магистрати, трябва да вземат 1 торба пари при пенсиониране, щото малко кожи са съдрали преди това. ???

 5. 5 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 382 Неутрално

  7, най-важното число.

  Докато е в сила то, всякакви хрумвания на който и да е министър на ГЕРБ, ще са под въпрос.

  Сетете се какво е 7.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 6. 6 Профил на фло
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "albert v. dicey":

  Замълчи бе червен боклук сбъркан !

 7. 7 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1547 Весело

  Малеее, това, ако го направят, ще останем почти без магистрати.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 8. 8 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1547 Весело

  До коментар [#1] от "PV":

  Ти кво, без полицаи ли искаш да останем?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 9. 9 Профил на Х11
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "VеnRus 2008":

  Марш във форума на Атака бе комуне мърсно !

 10. 10 Профил на трай коньо
  *****
  Неутрално

  Поредните популиски предложения на ГЕРБ...

 11. 11 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  Темата е вече безинтересна, докато не бъдат посочени и разследвани истинските височайши кукловоди и покровители на плевенската пощенска кутия " Красьо"

 12. 12 Профил на БРАВО !!!
  *****
  Весело

  Много добро предложение. Дано се приема.

 13. 13 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1547 Весело

  До коментар [#9] от "Х11":

  Що така с лошо, другарю? Нали уж демокрация, туй-онуй, тоест, всеки може да си пише, където си иска! Май-май...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 14. 14 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1547 Весело

  До коментар [#10] от "трай коньо":

  Така е, знае много добре, че това няма как да стане, ама важното е, че хората му се вързва. Сега това предложение естествено няма да се приеме, а той пак ще си излезе чист от цялата работа. Така де, ние предлагаме (ние ги хващаме) - не не приемат (те ги пускат).

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 15. 15 Профил на Гочоолу
  *****
  Неутрално

  Да, ще могат да работят само като Депутати и Министри.

 16. 16 Профил на Гого
  *****
  Неутрално

  Дано не остане само предложение, а бъде прието!

 17. 17 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  БЕЗУМИЕТО И БЕЗЗАКОНИЕ ВЪВ ВЪРХОВНИЯ СЪД! Документ с вх. № ВКС 9334/26.10.2009 г. Заявление до председателя на ВКС:
  http://kkabakciev.blogspot.com/2009/10/blog-post_26.html
  Цитати от документа: "НАЛИЦЕ Е ВЕЧЕ АБСОЛЮТНО КАТЕГОРИЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ В ОГЛАВЯВАНИЯ ОТ ВАС ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД Е НАЛИЦЕ ЗАГОВОР ЗА ОНЕВИНЯВАНЕ НА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БЕЗОБРАЗНО ПРОТИВОЗАКОННО БЕЗДЕЙСТВИЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, ОСЪЩЕСТВЯВАНО СЕДЕМНАДЕСЕТ ГОДИНИ! [...]
  Уважаеми господин Председател на Върховния касационен съд,
  Беззаконията, осъществявани от състави от Върховния касационен съд, вече са абсолютно нетърпими! И те са част от причините, поради които тази “държава” е определяна от органите на Европейския съюз като член на общността с изключително драстично корумпирана и некадърна съдебна система! Вижда се, че оглавяваният от Вас така наричащ се Върховен касационен съд в лицето на цели четиринадесет съдии, действа не като безпристрастна съдебна институция, а, погазвайки Конституцията, напълно откровено и нагло работи като АДВОКАТ НА ДЪРЖАВАТА!
  Затова, поради конклудентен отказ на членове на Върховния касационен съд да осъществяват законно правораздаване – точно и еднакво прилагане на законите, намирам, че ВИЕ ЛИЧНО следва да СЕЗИРАТЕ ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ за възбуждане на дисциплинарни производства по отстраняване от длъжност на посочените съдии. На второ място, да направите в медийното пространство официални публични изявления за актовете на въпросните съдии и категорично да се разграничите от тях! А в качеството си на професор по наказателно право да заявите пред академичната общност дали на студентите в университета ще преподавате като правилна противоречивата и престъпна практика, осъществявана от състави на ВКС!
  Длъжен сте да понесете отговорността като председател на Върховния касационен съд – и евентуално да си подадете оставката!"

  Красимир Кабакчиев, дфн
 18. 18 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 174 Неутрално

  А така!

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 19. 19 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Театър на абсурда,неможели да уволнят корумпираните защото били избрани от народното събрание.Сбъркана мафиотска държава която никога нямада се оправи.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 20. 20 Профил на гого до Кр.Кабакчиев-дфн
  *****
  Неутрално

  Краси,ако не си напуснал форума,моля те,потърси в статията,че ББ ще посети ДАНС/вече е скрита/където съм ти писал. До 15 мин.ще бъда в този форум.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на y.yon
  *****
  Неутрално

  Интересно, кой и как ще дефинира, какво ще се разбира под "Уронване престижа на системата"?! Някой лансира някаква хипотеза и хоп, този за когото се отнася, "уронва престижа". "Вещицата" е хваната! На кладата! Боже пази България от малоумници!

 23. 23 Профил на От член на ВСС
  *****
  Неутрално

  И кво стана сега ,като при бай Тошова време вчера бях голям човек в измисления ВСС днес съм само директор на Театъра с
  20 хилки заплати компенсация,ЗАКОННИ.
  ОООх аз съм репресиран не се спазва независимоста на съдебната система и разделението на властите.Ще ви съдя в СтрастнияБург.
  Цииирк!
  Може ли след оправдателната ми присъда като компенсация да си чатя с КРАСЮ за сметка на Бг бюджета.


 24. 24 Профил на В.Димитров
  *****
  Неутрално

  Пъррво да изритат всички продажни ченгета с които е бъкана съдебната система!

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Явно съдиите са независими само от собственото си правосъдие и от морала. Щом някакво мутре урежда далавери на високо ниво, какво да говорим. Не че не сме подозирали това, но най-накрая работата много замириса. И това в държава - член на ЕС. Явно без основна промяна на съдебната система нищо няма да се промени. Хората ще си говорят и всичко ще си върви по старому.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 27. 27 Профил на Life-Giving
  Life-Giving
  Рейтинг: 541 Гневно

  Знаеш ло кога ще стане това??? Нека позная-НИКОГА !!!

  Не членувам и не съм симпатизант на партия,просто искам Българите да живеят добре !!!
 28. 28 Профил на Кротък Мрънков
  *****
  Неутрално

  Да! Да! Да! До живот! И полицайте тоже!

 29. 29 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Само се разместват фигурките по дъската. Някой поне няма ли да ги попита к'во са си говорили с Красьо - или предварително се знае, че те имат амнезия... 4-ти километър

 30. 30 Профил на Националист
  *****
  Гневно

  Ахмет Доган,Юнал Лютви, и още кой знае колко са по 20 години в парламента без никаква полза за България.Доживотни депутати ли са? Толкова ценни ли са за етническия мир,който разката българите,или са ценни за кражбите,защото са добри изпълнители на заповеди?
  Хората ги е гнус вече като ги видят или чуят за тях.Повдига им се просто.
  Оядени дембели без съвест.

 31. 31 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Ами приемете го със задна дата и действайте! Най-сетне нещо смислено в тая държава! Нека това правило да се приложи към всички държавни служители - полицаи, чиновници, кметове, военни, министри, митничари, данъчни и т.н. Ако "сгазиш лука" някъде да нямаш право да заемаш какъвто и да е държавен пост. Да не можеш да се кандидатираш за общински съветник, кмет, нар. представител и т.н. Да станеш човек с черен печат. Тогава ще се замислят малко какви ги вършат.

 32. 32 Профил на до болка познато.
  *****
  Неутрално

  Типично по български замазват корупционният скандал. Никой няма стремеж да разкрие цялата истина до корените на злото. Наново заклинанията " който крал, крал, ама ние от днес нататък бля... бля... бля и така до следващият скандал.
  ЕС видя, че сме си племенен катун с претенции за демокрация.

 33. 33 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Колкото и минуси да ми вкарвате, реалностите са такива.

  Иначе предложенията на мин. на правосъдието заслужават смислено обсъждане от юристи, на от форумци.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 34. 34 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Как мразя да съм прав по някога! От години разправям, къде
  ли не, че садебната власт е основен виновниик / но не и
  единствен/ за дереджето на държавата.
  Снощи видяхте ли по Нова телевизия, как "независим "висш
  съдия определя съдбата на полицай въз основа на фалшиво
  медицинско? Очевидно текуща практика в т.н. ни "правова
  държава".

 35. 35 Профил на Мюлер
  *****
  Неутрално

  Ако някой си направи труда да направи анализ, ще се учуди от броя на възпитаниците на школата в Симеоново в ръководните постове на съдебната система...

 36. 36 Профил на no name
  *****
  Неутрално

  Много интересно!!!!!!с какъв хъс говорите и даже раздавате едва ли не смъртни присъди за това,че някой говорил с някой си или пък търсил връзки за нещо.Много важно като са говорили. То стана по-лошо от едно време когато всеки слухтеше и топеше другия.Я ми кажете кой от вас тук никога по никъкав повод не е търсил връзки,независимо за какво.Който не е търсил никога за нищо връзка ,я нека да се покаже.да го видим дали е така.
  Не знам защо не сте толкова яростни когато става въпрос,че ще ви увеличават тока и цените на храните,че ще ви замразят заплатите, че ще плащате повече при лекаря...и т.н.Тогава се свивате като мишки и не смеете да се покажете,"затягяте си коланите"щото така бил казал някой от вождовете и вие вече 20 год.проявявате разбиране.Защо тогава не си изказвате мнението и не раздавате присъди?

 37. 37 Профил на НАБЛЮДАТЕЛ
  *****
  Неутрално

  Ох ох,добре че са медиите да вихрят скандали.КАТО НЯМА ХЛЯБ ДАЙ НА ХОРАТА ЗРЕЛИЩА,ДОРИ ПОНЯКОГА ИЗКУСТВЕНИ,ЗА ДА НЕ НИ ЗАКАЧАТ ЗА ХЛЯБА.

 38. 38 Профил на ИЦО
  *****
  Гневно

  СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ПАЗИ ЧЕРВЕНИТЕ МИЛИОНИ РАЗДАДЕНИ НА ОЛИГАРСИ ФУТБОЛНИ БОСОВЕ ГРУПИРОВКИ, ЗАТОВА Е БЕДЕН БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ОГРАБЕН Е ОТ ТЯХ.

 39. 39 Профил на Life-Giving
  Life-Giving
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#36] от "no name":

  Мисля че си много прав !!! И знаеш ли какво ни трябва за да не ги е страх хората - един Левски + един Ботев + един хан Аспарух + едно бесило на площада за хората които пр(е)(о)дават държавата и ако някой от тях има по-специални желания и един дръвник за ръце,крака и глави и като се замисля за изнасилвачите - и някои други краиници!!!

  Не членувам и не съм симпатизант на партия,просто искам Българите да живеят добре !!!
 40. 40 Профил на Пепо
  *****
  Разстроено

  БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИТЕ ОТ КОМУНИСТИ АТЕИСТИ

 41. 41 Профил на Димитър
  *****
  Неутрално

  Разделение на властите? Независим съд? Демокрация? Чък Борисов е над тея неща.

  С тези популистки мерки, освен да се стигне до саморазпава с неудобните и честни съдии, не виждам какво друго може да се случи. Да не говорим, че с тези промени ще се ползват един ден и комунистите, когато пак дойдат на власт (о, да, БСП винаги се връщат) и тогава жална ни майка...

 42. 42 Профил на Димитър
  *****
  Неутрално

  Уф, ей сега видях, че някой написал: "Ами приемете го със задна дата и действайте!"
  Мдааааа. И след две години национализация. След 5 - забрана на частната собственост. Хора, айде се отнасяйте по-сериозно...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK