Илия Илиев, председател на федерацията по металдетектинг: Иманярите са по археологическите обекти, ние просто си търсим свободно

Поставяте си за цел да обясните на хората разликата между иманярите и хората, "упражняващи хобито металдетектинг". Каква е тя?
- Ние, които сме търсачи, спазваме закона и не търсим с металотърсачи върху паметника на културата. Ние търсим извън границите, а иманярите търсят вътре.


Според закона за културното наследство теренните проучвания са разрешени само при определи правила и квалификация на изследователите, това не прави ли работата ви незаконна?
- Ние не правим теренни проучвания, просто си търсим свободно.


Но според Наказателния кодекс който търси археологически обекти без съответно разрешение, се наказва с лишаване от свобода до пет години, а ако при това се използват технически средства, затворът е до шест години и финансова санкция до 5 хил. лв.
- Ами ние не търсим археологически обекти, а метални цели, например монети, не уточнявам какви - най-общо казано. Вие във вашето портмоне нямате ли монети?
Каква е целта на асоциацията, която учредявате?
- Сега пак текат дебати за промяна на закона за културното наследство, който в голямата си част е противоконституционен. Сега ще има промени или изцяло нов закон и ние искаме да участваме с наши предложения. Едно от основните ни искания е да се изготви кадастър и точни граници на паметниците на културата в цяла България. За да знаем и да не влизаме там. Ние искаме да сме като в останалия свят, където това хоби "металдетектинг" е много развито. Има хиляди клубове. Хората си търсят, намират си, обаждат се на музея, той казва дали предметът го интересува. И после което музея не го интересува, може да се продава спокойно по целия свят. Което в България не е регламентирано.


Колко човека според вас се занимават с "металдетектинг"?
- Като сложим бройката на търсачи, колекционери, нумизмати, защото ние горе-долу вървим ръка за ръка, изключвам археолозите, защото те не искат да се оприличават с нас, мисля, че сме около 100 хиляди.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK