Илия Илиев, председател на федерацията по металдетектинг: Иманярите са по археологическите обекти, ние просто си търсим свободно

Поставяте си за цел да обясните на хората разликата между иманярите и хората, "упражняващи хобито металдетектинг". Каква е тя?
- Ние, които сме търсачи, спазваме закона и не търсим с металотърсачи върху паметника на културата. Ние търсим извън границите, а иманярите търсят вътре.


Според закона за културното наследство теренните проучвания са разрешени само при определи правила и квалификация на изследователите, това не прави ли работата ви незаконна?
- Ние не правим теренни проучвания, просто си търсим свободно.


Но според Наказателния кодекс който търси археологически обекти без съответно разрешение, се наказва с лишаване от свобода до пет години, а ако при това се използват технически средства, затворът е до шест години и финансова санкция до 5 хил. лв.
- Ами ние не търсим археологически обекти, а метални цели, например монети, не уточнявам какви - най-общо казано. Вие във вашето портмоне нямате ли монети?
Каква е целта на асоциацията, която учредявате?
- Сега пак текат дебати за промяна на закона за културното наследство, който в голямата си част е противоконституционен. Сега ще има промени или изцяло нов закон и ние искаме да участваме с наши предложения. Едно от основните ни искания е да се изготви кадастър и точни граници на паметниците на културата в цяла България. За да знаем и да не влизаме там. Ние искаме да сме като в останалия свят, където това хоби "металдетектинг" е много развито. Има хиляди клубове. Хората си търсят, намират си, обаждат се на музея, той казва дали предметът го интересува. И после което музея не го интересува, може да се продава спокойно по целия свят. Което в България не е регламентирано.


Колко човека според вас се занимават с "металдетектинг"?
- Като сложим бройката на търсачи, колекционери, нумизмати, защото ние горе-долу вървим ръка за ръка, изключвам археолозите, защото те не искат да се оприличават с нас, мисля, че сме около 100 хиляди.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на никито
  *****
  Любопитно

  мисля че човека е прав но кои го е еня за това вав една бедна икономическа страна и сас тези закони направени за определен тип хора какавто е закона ЧИЛОВА успех във начинанието

 2. 2 Профил на Мара
  *****
  Неутрално

  Всичко е Мара втасала, само си я не е сресала.

  Айде да погледнем какво направи с България Фашисткият бандит некоронованият Цар Сакс-Кобург-Готски.
  Измами народа...
  В комбинацията Велчев & Кирил Сакс-Кобург-Готски окрадоха България с 2 милиарда долара...
  Заграби гори, които не са негови...
  Продаде България на черкезкия циганин Доган

  Айде осъдете го този бандит на едро, пък тогава се занимавайте с металдетекторинга и колекционерчетата.

  Ако ви е зор да пипнете Черепа, ще духате супата, Черепа е милион пъти по-умен от чиновническата сган, която мъдри нови "закони" без да отбира въобще за какво става дума

  300.000 били инмярите днес, нови 300.000 ще бъдат новите емигранти утре.

  Дайте хляб на народа бе изедници, ама сит търбух на гладен корем не вярва..

 3. 3 Профил на prishelsky
  *****
  Гневно

  НОВИТЕ ВАРВАРИ НА ИМПЕРИЯТА


  Те са престъпниците , те са виновните . На тях държавата дължи всичките си нещастия през последните години. Техните “пресъпления” са всеки ден в новините и попълват скучните страници на многотиражните вестници. За тях винаги има отделено време в прайм тайма на всички телевизий . За тях постоянно трябва да се говори защото са по “опасни” от наркодилърите , които убиват нашите деца, за които всички полицай знаят и всички ги познават и по лица и по имена ,но никой не арестува. По “опасни” са от убийците които се разхождат безнаказани по улиците на България, защото имат пари или връзки или просто защото са известни и продължават да убиват. По “опасни” са и от педофилите – полицай , които блудстват с непълнолетни момичета и се изявяват като кинорежисьори от рода на Роман Полански. Дори са по –опасни и от тези които окрадоха милиардите левове от джоба на Българите и оставиха милиони Българи да живеят в мизерия и нищета. Ако някога сте се чудили кой е виновника за вашите нещастия , то според медийте това може да са и те . Но кои са те, кои са тези толкова “опасни “ и тъмни балкански субекти с анураци и лопати , които се разхождат в полето и търсят нещо??. Какви са те – престъпници или хора които мизерията ги кара да обикалят из нивите за да могат да изкарат някой лев, да нахранят децата си.
  Те са злото, те са вашия кошмар и ги наричат – ИМАНЯРИ.

  В началото на годината едни некомпетентни хора вкараха и гласуваха по доста криминален начин един закон за който казват че е “Закон за защита на културното наследство”. Но дали е така?!. Но какво да се очаква от хора , които не знаят дали Златьо Бояджиев е художник или композитор , а и не е нужно май. Тяхната цел е да си пробутат поръчковия закон и да си вземат полагаемото. Иначе от неграмотни хора – неграмотни закони. Или както се казва в “От кратуна –кратунки, от маймуна – маймунки”. Какво да очакваме от подобни люде – само проблеми може да очакваме , понеже такива “другари и другарки” се докопват до високи постове в държавната йерархия като “ газят трупове”и като се докопат до кокала те “колят и бесят”. Дано само Другаря ЦАР не си поиска ордените и медалите че току виж НИМ олекнал с няколко милиона евро.Като капак на всичко успяха даже вкарат във своя филм и народното събрание да им гласува недъгавия закон както се казва “в 12 без 5” .
  Вместо държавните мъже да направят така че културните ценности на България да останат тук, те стимулират тяхното изнасяне зад граница и то на едро. Вместо да стегнат обръча около прекупвачите и търговците на антики, те взеха да се заяждат с обикновените търсачи , които на практика са най-ниското и най-беззащитното стъпало от веригата. Така е по лесно, защото всеки знае че срещу железна вила не се рита. Вместо държавата да привлече подобни хора(търсачите) на своя страна и да затвори пътя на антиките към едрите прекупвачи, то тя(държавата) ги преследва и по този начин търговците стават все по-богати а търсачите все по-бедни.
  Тук трябва да внеса едно уточнение:
  Трябва да се направи ясна разлика между хората за които ходенето с металдетектор в полето е хоби – те са истинските търсачи . Обикновенно те се интересуват от историята и са наясно с много неща (включително и с нормативната уредба) и знаят къде може и къде не може да търсят. Обикновенно тези хора са интелигентни и са от различни области на науката и живота. Има и лекари и адвокати , а дори познавам и полицай за които това е хоби.
  Но има и едни други хора които носят разни описи и карти и търсят делви с жълтици и “велики иманета”. Точно тези хора са са така наречените “ИМАНЯРИ”. Точно те разрушават паметници на културата заради тяхната необразованост и заблуда. Според мои наблюдения в някой случай става дума и за чисто “медицински” случаи, но тук е ред на психиатрите да си кажат тежката дума.
  Има и трета група хора ,които са превърнали “иманярството” във вид бизнес. Тук вече се работи на едро с наемане на работници, с багери и фадроми. Това вече е доста организирана работа и не може без участието на хора които да им правят “чадър”. Точно тази гупа са най-опасните защото тук се работи на конвейр , разрушават се паметници на културата и всичко се изнася навън. Но и тук държавата си прави оглужки и пак са виновни обикновенните търсачи , защото са беззащитни.
  Има и една друга група хора за които се говори малко и които са превърнали търсенето на антики в бизнес. Те може би са най-опасните, защото държавата им плаща заплата, оборудва ги с техника и се ползват със привилегий и защита – това е така наречената –Археологическа мафия. Не искам да кажа че всички археолози са такива, но има и такива между тях. Винаги има хора които за пари могат да “предадат четата”. Задавали ли сте си въпроса. Как така начинаещ търсач излиза на полето и намира нещо(няма значение дали е ценно или не) , а хора които са на държавна издръжка и това им е професия намират само счупени гърнета. Не искам да дрънкам кокалите на един вече покоен археолог , но !!!......... хайде няма да го кажа. Нали и той казваше че има колекция , но я е направил за да я спаси от иманярите !!!! Оставам с впечатлението че наяве излизат само нещата за които е имало доста свидетели и е било невъзможно да се покрият.
  Както съм писал и на други места ,държавата може да реши този проблем за нула време , стига да има желание ,и по този начин може да има само полза. Точно държавата трябва да е наясно че вече не е проблем след като нямаме граници с Европейския съюз е много лесно да се изнесе например колекция от монети или някакви други антики, освем ако митничарите не действат по сигнал. Винаги може човек в джоба си да сложи освем обикновенните монети и някоя “друга” и да я изнесе извън пределите на България за часове. Така че преследването и забраните според мен не са решение на проблема. Държавата трябва да създаде условия това което се намери, човек да има интерес да го даде на държавата, а когато държавата не му помага той търси други начини. И тогава се появяват прекупвачите. Обикновенно те имат солидна подкрепа и от полиция и от магистрати. Няма да забравя че и прокурора на Републиката показа преди време колекция от монети. Да не би да са му наследство от баба му от 4-ти век. Ами и той явно демонстрира как се нарушава закона, а камо ли за обикновенните хора. “Изгарят” само прекупвачите които не са си платили където трябва – тук системата е същата като при наркотиците – ако шикалкавиш –отиваш на “скарата”.
  Просто Държавата не иска да реши тоя проблем , а ако не знае как -ето едно просто решение:
  Господин Божидар Димитров все говореше че НИМ няма пари. Ако всеки търсач , за който това е хоби заплаща определена такса , а неофициално се говори че в България това са над 300 хиляди човека. Хайде да не са 300 хиляди , нека са 200 хиляди, ами това е сериозна сила. Не може да обявш такава велика сила за престъпници. Та тези хора са повече от армията+полицията+ агитката на Левски + Агитката на ЦСКА. Ако например се плаща годишна такса до 50лева, то всеки би платил за да е сигурен че няма да има проблеми. Това са капитал от порядика на 10 000 000 лева. Само че тези пари да са на разположение на Националния музей ,а не Симеон Дянков да си запълва дупките на бюджета с тях . Влезат ли в бюджета – тури му пепел . С тия пари спокойно могат да се заделят няколко специалисти и да се организират аукциони в различните по-големи градове. Например тоя месец във Враца , другия в Плевен, по следващия в Търново и т.н.т. по определен график. Който има нещо за даване да си направи сметка кога и как му е удобно. Достатъчно е НИМ да даде същите пари които дават прекупвачите(а те дават обикновенно не повече от 10% от реалната цена) , а някой хора бих дали намерените неща и за по-малка цена, но ще получат известна сигурност и спокойствие в лицето на НИМ. Аз лично ако имам нещо за даване бих предпочел музея именно заради сигурността , та дори и на по-ниска цена. Предимството за музея е че по този начин ще може да прибира ценните неща , а тези които не са интересни за музея да се продават ная свободния пазар за антики. По този начин колекционерите вместо да правят далавери с копачите, ще си купуват неща легално чрез музея. Естествено че тия неща трябва да стават при много ясни правила, но ясните правила не са сегашния недоносен ЗКН. Когато има ясни правила ще има и отговорност , а и който прегреши ще си носи последствията.

  Като заключение искам да кажа че сегашните ми разсъждения са прекалена Утопия на фона на сегашното положение на нашата държава , но се надявам и това време да дойде, но дотогава братя ТЪРСАЧИ - Вие ще сте виновни за всичко , дори за абортите, птичия и свинския грип.

 4. 4 Профил на pechkata
  *****
  Неутрално

  Ние не сме "иманяри" ние сме търсачи на изгубени вещи...И не ни сравнявайте със престъпниците...Значи всеки който намери изгубена вещ е престъпник.

 5. 5 Профил на президент
  *****
  Неутрално

  тоз цървул от де го изкопахте бре,гаси мижетурката дето е,председател бил..мухльо гранясъл..

 6. 6 Профил на Лили
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "президент":

  Да то такива като теб красиви могат само БУБАТА да лапат .

 7. 7 Профил на Голямата буба
  *****
  Неутрално

  ОООО како Мила кога се преименува на Лили !? Ти лапаш ли бубата на придсидатиля или само на Славчо вече !?

 8. 8 Профил на МОШЕННИЦИ ГОЛЕМИ СА
  *****
  Неутрално

  До всички иманяри,търсачи и незнам какви си още, замислете се преди да си купите картата за 30 лева върху следното :
  1. Защо в управителния съвет на федерацията има търговци на детектори,производители на детектори, прекупвачи на антики !?
  2.Защо се раздават карти на сульо и пульо, демек се търгуват
  3. Какво получавате срещу тази карта и тези 30 лева, не си мислете че вече сте легални търсачи,независимо какво пише на картата.
  Хубаво си помислете върху тези нещица и тогава ако не сте прозрели истината платете,щом имате излишни парички.

 9. 9 Профил на ДО ПРОКУРАТУРАТА
  *****
  Неутрално

  Няма да е зле прокуратурата да се самосезира, че гледам няма кой да я сезира за пореден път. А именно за следното: Федерацията съвсем открито и нагло заблуждава общественото мнение и мераците на търсачите, продавайки членски карти , които уж дават права на притежателите им да иманярстват безпрепятствено.Текста написан отзад на картата е противозаконен и подвеждащ. С настоящото си манипулиране ,господата от БНМФ трупат материални облаги лъжейки най-нагло.Това е поредната пирамида.Господа прокурори вие сте на ход.

 10. 10 Профил на ТОВА Е ИСТИНАТА
  *****
  Неутрално

  това е истината.написал го е човек в самия им форум

  ...сички скачате ама не отговорихте на момчето като ви каза че тука се правите на умрели пепелянки ама забравихте кога сте копали табани като изоглавени и че именно заради 99% от тия където сте тука и където сега се правите на големи СВЕТЦИ хобито е така компрометирано! и не федерации да ми правите ами и до космоса да отидете в очите на хората сте си иманярчета целящи да легализират дейността си! и понеже знам че този пост ще се изтрие вероятно то да си кажа квото има докрай и почвам с примерите.
  1. Г-н Илия Илиев - Председатела - казанджия, малджия от има няма 20 години сигурно че и повече, занимавал се и прехранвал се предимно с копаенето на АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПАМЕТНИЦИ както и търговия с културни исторически ценности! Колко трудов стаж има този човек през последните 10 години???? за какво му е било повдигнато обвинение??? сега парадира бил търсач и това му било хоби!!!!!!! смях и позор!!!!!
  2. Славито - солташака на Илийката от ловешката дружина, нека той каже откога се занимава с иманярство и колко трудов стаж има? ще каже бил инвалид, айде алаанкоолу инвалид пък копа по обектите и бега по баирите, айде стига пак срам и позор!
  3. Г-н Владимир Лилов - виден производител на металдетектори - няма лошо, но също и купувач, добре известен в Арчар покрай добрите си познанства с други едри купувачи, освен това човек който преди години се хвалеше как имал две ДТ75-ци и колко калета съборил! добър пример е той в ръководния орган на "федерацията" (кавичките не са случайни)
  4. Кирил - може би един от малкото които умело са съчетали металдетектинга с личния си живот и са го превърнали в хоби, макар че и той не може да бъде светъл пример.
  За господата активни борци ЦЕЗАРИ от Северна България просто се чудя с какви очи се правят на девици и на защитници на нещо за което си нямат и най-малката представа! Тези господа изораха де що има неорано, изпопребиха калетата, в техния район на 80 санта и пирон не можеш да извадиш! това района покрай Червен бряг, ябланица, тетевенско, троянско та чаааааак до дунава е изрушкано в последните 15 години!
  и седнали те сега да ми разправят другите били иманяри!!!!! айде стига господа боклуци, признайте си пред себе си че не сте това което се правите и може би тогава и другите ще ви повярват! кажете, да бяхме иманяри, копаехме навред къде от немотия къде впоследствие от интерес, но не искаме това да продължава така, по този начин губим ние, губи държавата, губят всички. създаваме тази организация съзнавайки грешките си които сме допуснали и имаме волята нещата да се променят! кажете го това и тогава ще ви повярват........хората!
  Върнете се в началото Go down

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK