Бойко Борисов: Постигнахме балансиран бюджет

Бойко Борисов: Постигнахме балансиран бюджет

© Красимир ЮскеселиевВъзвръщането на страната към финансова стабилност чрез балансиране на бюджета открои премиерът Бойко Борисов като най-важното постижение на правителството през първите 100 дни от работата му. Борисов говори на Четвъртата среща на бизнеса с правителството, организирана от седмичника "Капитал" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.


През октомври за първи път бюджетът излиза с 52 млн. лв. повече, към днешна дата можем да кажем, че имаме балансиран бюджет, каза Борисов. Той припомни, че правителството е заварило дефицит във всички министерства, след като е поело управлението и е взело драстични мерки за свиване на разходите и повишаване на приходите. По думите му постигането на балансиран бюджет е важен сигнал за инвестициите отвън, за финансовата стабилност и за лихвите по кредитите.


Премиерът обяви, че финансовата стабилност и сигурността са главни цели на неговия кабинет и занапред обясни, че е формирал съвет от авторитетни икономически експерти - Кристалина Георгиева, Любомир Христов и Илиян Михов.
Едно от най-важните неща, които постигнахме за първите 100 дни, е пускането на еврофондовете, отбеляза премиерът. Той се обърна към представителите на строителните компании в залата като подчерта, че през февруари трябва да започне вторият лот на магистрала "Тракия" и вече се подготвят тръжните процедури. "Ако продължаваме с това темпо ще има много работа за строителните компании", каза той.


Борисов засегна и темата с управлението на фискалния резерв и атаките, които получи от БСП заради идеята част от него да бъде депозирана в търговски банки. По думите му фактът, че финансовият министър от предишния кабинет Пламен Орешарски е задал такъв парламентарен въпрос на приемника му на поста Симеон Дянков, въпреки, че самият той е прокарал подобно решение, останало неизвестно за обществеността, е опит за умишлено дестабилизиране на банковата система. "Да вземеш решение на закрито заседание за същото, да правиш питане, позовавайки се на презумпцията, че Дянков трябва да мълчи - целта е умишлено подронване на банковата система. Аз нямам друго логично обяснение", каза Борисов.


Форумът продължи с отговори на премиера на въпроси от залата.


Едно от питанията беше за реформата в съдебната система, която според Борисов трябва да се осъществи отвътре и без политическа намеса. Процесите, които текат в момента във ВСС, са доста оздравителни, коментира Борисов серията оставки, последвали корупционния скандал в съвета заради връзките на магистрати с лобиста Красимир Георгиев, наричан "Красьо Черничкия с ланците". При друго управление това нямаше да се случи, каза премиерът.


На въпрос какво ще направи правителството, за да намали "сивия сектор" Борисов обяви, че мерките са две - компаниите да започнат да подават сигнали към прокуратурата и властта, а системите на Националната агенция по приходите и Агенция "Митници" да бъдат свързани.


Борисов засегна и темата с енергетиката като сподели пред аудиторията, че бил питан от европейските лидери защо България е избрала руска технология за АЕЦ"Белене".


Запитан за големия брой почивни дни, които с решение на правителството често се сливат около празниците и вижданията си дали това трябва да продължава, той призова бизнесът да даде своите предложения, така че да няма загуби за индустрията. Той покани представителите на компаниите също така да предложат и мерки срещу междуфирмената задлъжнялост.


На срещата присъстват над 200 представители на водещи български компании и чуждестранни инвеститори в областта на финансите и застраховането, енергетиката, строителството, недвижимите имоти, IT сектора, машиностроенето, преработващата промишленост, туризма.
Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK