Бюджет 2010 е единственият вариант България да мине през кризата

Бюджет 2010 е единственият вариант България да мине през кризата

© Красимир ЮскеселиевТри трябва да са ключовите приоритети на България в сегашните условия - запазване на финансовата стабилност, борба с корупцията и осъществяване на дълго отлагани реформи в публичния сектор. Това каза председателят на КРИБ Иво Прокопиев на годишната среща на бизнеса с представителите на изпълнителната власт.


Бюджет 2010 е единственият вариант България да мине през кризата и да запази устойчивото си развитие. Не го харесвам, но то е единственото решение. То трябва да се подкрепи, като се преследва и присъединяване към механизма ERM и еврозоната, допълни още Прокопиев.


В този смисъл напълно подкрепят идеята на проф. Илиян Михов от ИНСЕАД за модифициран валутен борд, при който държавата да противодейства на инфлацията, емитирайки облигации във време на икономически растеж.
Според Прокопиев фискалният резерв на държавата, който към момента около 8 млрд. лв., е един от ресурсите на България, които могат да се използват за насърчаване на инвестиционната активност. Той отбеляза още, че не трябва да се надценява ролята на еврофондовете. Много по-важно е вкарването на частно финансиране в публичните проекти. За да стане това, на първо време трябва да се намери ясен механизъм за разплащане на стари бюджетни задължения. По подобен начин могат да се финансират много инфраструктурни проекти, които не попадат в обхвата на еврофондовете. 


Прокопиев очерта основните трендове в световната икономика, от които България би могла да спечели през следващите 20 години. Това са борбата с глобалното затопляне, интернет революцията, икономиката на знанието и процесите на аутсорсинг в глобален мащаб. Възможност за България е да получи ново позициониране и да  използва предпоставките, които има, за да се брандира като "зелена държава", каза председателят на КРИБ.


Според него трябва да се направи нова енергийна стратегия, защото допусканията в сегашната не отговарят на новата посока, в която тя върви в глобален план. Борбата със затоплянето дава възможности и за земеделието, и за търговията с вредни емисии, каза Прокопиев. Не бих прибързал с мнение дали е най-добре да продадем емисиите и да вкараме свежи средства за догодина, тъй като те могат да се окажат конкурентно предимство за привличане на мръсни производства от Западна Европа, посочи той. Така ще се стимулира индустриалният аутсорсинг и ще можем по-бързо да достигнем западноевропейския стандарт, посочи още председателят на КРИБ.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK