Искров: Дъното на кризата ще е в края на тази и началото на следващата година

Управителят на БНБ&nbsp;Иван Искров (първият от дясно) и финансовият министър Симеон Дянков (до него) се ръкуват с вицепрезидента на Световната банка Кристалина Георгиева.<br />

© Надежда Чипева

Управителят на БНБ Иван Искров (първият от дясно) и финансовият министър Симеон Дянков (до него) се ръкуват с вицепрезидента на Световната банка Кристалина Георгиева.България ще достигне дъното на кризата през последното тримесечие на тази и първото тримесечие на следващата година, прогнозира управителят на БНБ Иван Искров по време на Четвъртата годишна среща на бизнеса с правителството. Форумът е организиран от вестник "Капитал" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).


Около средата на 2010 г. ще започне преустановяване на негативните тенденции и спадове в икономиката ни, посочи той. Едва през втората половина на следващата година може да се наблюдава икономически растеж около 0-0.5%. В случай на по-бавно възстановяване на международната икономика, очакванията са за спад от 0.2% през 2010 г.


Няма да има експерименти с валутния борд до приемане на еврото в България като официално платежно средство, заяви още Иван Искров, като посочи и твърдата позиция на правителството по този въпрос. Радвам се, че четвърто поред правителство заявява решимост да се следва установения режим на валутен борд, каза Искров. По думите му, когато става въпрос за валутния борд не трябва да има никакви модификации и спелкулации. "Валутния борд или го има, или го няма", заяви Искров.
Управителят на БНБ посочи като неуспешен пример с модифициран борд Аржентина. Според него не бива да се дава за пример и Китай, тъй като там няма валутен борд. "Китай си има комунистическа партия, която взима решенията", обясни гуверньорът. Според него бордът в България създава предвидимост и е "изключително важно предисловие за стабилност". В заключение Искров подчерта, че стратегията на страната по въпроса е ясна и не трябва да се експериментира.


Така Искров опонира на по-ранно изказване на председателя на КРИБ Иво Прокопиев, който подкрепи идеята на проф. Илиян Михов от ИНСЕАД за модифициран валутен борд. При него държавата противодейства на инфлацията, емитирайки облигации във време на икономически растеж, каза Прокопиев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на marin_marinov_75
  marin_marinov_75
  Рейтинг: 0 Неутрално

  СЛУШАЙТЕ ИСКРАТА ИСКРОВ ТОЙ ГИ ЗНАЕ НЕЩАТА НАЛИ УЧАСТВА В СПОРАЗУМЕНИЯТА ТОЙ Е НАШАТА ПЪТЕВОДНА ИСКРА

 2. 2 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Некадърният ни бизнес иска да девалвира лева, за да печели на гърба на наемния труд. Толкова просто, ясно и нагло! За повече няма умствени възможности и най-важното - МОРАЛ.
  Да ви е честит индустриалния капитал у нас!

 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Банковата система е само един посредник, ама в цял свят толкова власт за завзели та са станали главен диспечер.... И сега слушаме глупостите на тоя...

 4. 4 Профил на peci
  *****
  Неутрално

  Добре, че вече никой не го слуша искров.
  Преди да е преполовила следващата година няма шанс да се говори за дъно е шиокия консенсус и той го знае.
  Въпроса е щом го знае, защо казва подобно нещо??

 5. 5 Профил на реалист
  *****
  Неутрално

  добре де, какво значение има точно кога ще е дъното, освен за някои борсови спекуланти? те да си вършат работата, пък то дъното ще си дойде и без да го питат...

 6. 6 Профил на един от тълпата
  *****
  Неутрално

  "За стоте дни управление на правителството бяха подписани договори за над 350 млн. лева по "Регионално развитие", стартират две нови схеми за 120 млн. лева. "

 7. 7 Профил на bloody-angel
  bloody-angel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Незная вие усещате ли кризата, защото на мен ми се струва че от доста години сме в криза и все чакаме да стигнем дъното ама нъц.
  Какво значи ръст от 0-0.5%??? За мен значи че народа ще продължава да обеднява за сметка на дузина алчни богаташчета.
  Не може при най- ниски доходи в Европа лихвите по заемите от банките да са най- високи. Някой да си играят с милярди, а други да събират стотинки за хляб.
  Не може цяла циганска махла да не плаща ток и вода, а нормална учителка ако закъснее и един ден да плати и да режат веднага осветлението.
  Скоро народа ще се вдигне и няма да му дреме за нови или стари управляващи.

 8. 8 Профил на Пуьо
  *****
  Неутрално

  Ебаси държавата, щом този плазмодий "прогнозира" тенденциите в икономиката ни !!!

 9. 9 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 845 Весело

  Абе ей, хора, радвайте се че тая криза е световна! Защото националните са къде-къде по-страшни.
  Вие на това криза ли му викате? Магазините са пълни, левът е стабилен, парите в банките са все още сигурни (диокато не "модифицират" борда) ... Та това е детска игричка за нас!
  Къде-къде по-интересно е да изпразнят магазините, да се редиме на опашки по два-три дни за бензин (примерно), да ни спират тока по системата два часа има- два няма, и всичко това гарнирано с една хиперинфлацийка, ха-ха-ха ...
  Ние това дъно 20 год. го стигаме все в сртедата на следващата или в края на настроящата и все неможем да го стигнем. Та сега ли ще го стигнем? А дано, ама надали?

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 10. 10 Профил на Лошо
  *****
  Весело

  Вече от върл противник на девалвацията, се превръщам в одобряващ я.
  Тия банки ми изсмукаха силиците !
  1. Който има влог да го превалутира в евро.
  2.Най-големият губещ от инфлацията ще са банките.

  За тази година не знам, но за догодина си пожелавам ИНФЛАЦИЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ

 11. 11 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 478 Весело

  Ама и снимка тиквундеркида Искров (племеник на Кюлев), Дянков (племеник на Кр. Георгиева) и самата Леля хърселф

 12. 12 Профил на Ха, ха
  *****
  Неутрално

  Това е добре за Бойко, защото пикът на кризата ще съвпадне с най-високата му популярност сред населението. А когато кризата отшуми, ще го обожествим.

 13. 13 Профил на Доки док
  *****
  Неутрално

  Че то нашата икономика няма дъно че да спре някъде Под нас е само Китай като антипод Но няма да ни вземат Ще ни пропуснат на свободно падане

 14. 14 Профил на нннн
  *****
  Неутрално

  Аман от оракули дето предсказват кога ще е краят на кризата.Едни викат,че тя сега започва,друг вика,че сега свършва.Народът стана разноглед.

 15. 15 Профил на нннн
  *****
  Неутрално

  Аман от оракули дето предсказват кога ще е краят на кризата.Едни викат,че тя сега започва,друг вика,че сега свършва.Народът стана разноглед.

 16. 16 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  БЪЛГАРСКИТЕ ИЗМАМНИЦИ, СПЕКУЛАНТИ, МРЪСНИЦИ, КОИТО ПРЕЗ 1996 ГОДИНА СПЕЧЕЛИХА МИЛИОНИ ДОЛАРИ И СТАНАХА МИЛИАРДЕРИ В ЛЕВОВЕ, ЗАЩОТО ПЕЧЕЛЕХА ОТ ИЗКУСТВЕНАТА ХИПЕРИНФЛАЦИЯ НА ГЪРБА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СЕГА ИСКАТ ДА МАХАТ ВАЛУТНИЯ БОРД!

  Предложението за дървена кокошка, гумено желязо и пластмасов въздух не върви. Валутен борд не е само икономическо, но и политическо решение, защото БЕЗОБРАЗИЯТА на българските управляващи ще ни натикат отново в мизерията. Дано международните институции да ОБЪРНАТ ВНИМАНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ДА СПАЗВА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ДОГОВОРЕНОСТИ. Като държава ние дължим пари на Лондонския клуб, Парижкия клуб и сме затънали до шия в дългове. ако се махне валутният борд парите стават моментално изискуеми и всички политически и икономически гаранции отпадат. ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО ИВО И ВСИЧКИ ВИЕ, КОИТО СИ ПРАВИТЕ СМЕТКАТА, ЧЕ МОЖЕ ДА ШИКАЛКАВИТЕ! Никой не ви дава възможност да сменяте борда или да го нарушавате. Ако го направите ще има недоволство, което ще ескалира. Луди ли сте да рискувате и да си мислите, че Западът ще ви повери парите си, инвестициите и сделките си? Кой търговец от Запад ще рискува да се върне страната в 1996 година?
  Компромис с валутният борд е неприемлив. В момента се проявяват последиците от валутния борд, правилата на който са нарушени, харчени са пари неразумно и ще се почувстват последиците от това. Затова Премиерът Борисов дава под съд наред, затова всички, които са си мислели, че ще ги подмине дървото сега треперят.
  Н Я М А Б Е З П Л А Т Е Н О Б Я Д!
  Тирглавата ламя прецака положението, харчеше инфантилно и престъпно, сега няма кинти. Следствието е: Съд и затвор наред!
  ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СА В ОСОБЕНО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ И АКО СЪДЪТ СБЪРКА ЩЕ ИМА МАСОВА ЧИСТКА В СЪДИЛИЩАТА!
  Да не мислите, че парите на ЕС са давани , за да се храни ДПС, Царя или агитката около Първанов? Свърши кефа и ще плащате сметката си!

 17. 17 Профил на Лошо
  *****
  Весело

  Гледайте сега колко ще е стабилна банковата система, като започнат фалитите на малките фирми и домакинствата !
  Ще думнат и затворените комплекси, инвеститорите на които никога не са имали за цел да ги построят !

  Който има левчета най-добре е да ги обърне в евро, пък нека си приказват банкерите колко са стабилни ...

 18. 18 Профил на Лошо
  *****
  Весело

  Гума недей се ядосва ...

  Всъщност ако се замислиш инфлацията е в твоя полза.
  Всичките раздадени кредити са пари от банките майки.
  Те за това толкова ритат за борда, но си и вдигат лихвите както им падне.
  Е хем валутен борд, хем дигат лихви, тцъ нестава.

 19. 19 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Четеш горните мнения и разбираш защо е избран бб за премиер....

  Ecrasez l’infâme
 20. 20 Профил на 2+2
  *****
  Неутрално

  или пък четеш мненията на Граф и спираш да се чудиш защо комунистите винаги се провалят

 21. 21 Профил на Барон
  *****
  Весело

  А може ли да има ръст с 0 % !
  Интересно нещо е ръстът с около 0 % през втората половина 2010 г
  да допусне че е прав за дъното че ще е през зимата
  но с този растеж 0-0 5 %
  през втората половина на 2010 г
  та това означава цяла година като минумум сме на дъното и се рови на дъно то и ще да го търсим !

 22. 22 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#20] от "2+2":
  Лумпен...пролетариат...

  Ecrasez l’infâme
 23. 23 Профил на Финикиеца
  *****
  Любопитно

  А защо ли има разминаване в прогнозите с ЕК?

  http://www.euinside.eu/bg/news/the-party-is-over/

 24. 24 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  До сега не можех да проумея защо банките у нас дават кредити на българския бизнес с много високи лихви или въобще не дават. Но след като днес гледах по реТВ срещата на БГ бизнеса с правителството разбрах - при толкова посредствен 'национален" бизнес и откровено провинциални и говорещи на диалект негови представители НЯМА друга застраховка. Освен това разбрах, че Бг бизнеса е само в сферите на концесиите за минерална вода, цимент, тъговия на дребно и всякакви тарикатски проекти от рода на слънчеви батерии, на които сме задължени да изкупувраме тока на много високи цени срещу никаква икономическа ефективност. Няма високи технологии, няма наукоемки производства, няма нищо, което да води до сигурна възвръщаемост на инвестициите. Ето защо БГ бизнеса скоро няма да получи изгодни кредити и с право.

 25. 25 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А лъжливото Орешарче, Р.Овч и Пикаещия в шадравани какво мислят по въпроса?
  Ако може с цитати и от Райдовски по Ал. Лилов.
  Благодаря предварително.

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 26. 26 Профил на Аман
  *****
  Неутрално

  Щом Искров казва, че кризата е към края си то със сигурност тя все още е в началото си. Комунистическите отрочета винаги говорят това, което искат да чуят господарите им.

 27. 27 Профил на сеирджия
  *****
  Неутрално

  Аман, аман от експерти които предричат дъна .... То и на Софикса дъъъълго търсиха дъното ....

 28. 28 Профил на Коста
  *****
  Неутрално

  Ура! Добре че не сме стигнали дъното, щото вече съм забравил как се плува нагоре. 20 години все надолу.........

 29. 30 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 426 Неутрално

  няма дъно без инфлация, без ХИПЕРИНФЛАЦИЯ!

 30. 31 Профил на hohimoro
  *****
  Неутрално

  Празни мисли на един от многото тарикати, които хвърлят прах в очите на баламурниците. Но затова по света има тарикати и баламурници.По-добре е да си тарикат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK