Още казуси от живота влизат в НК

Ще се разследват злоупотреби и в частни фирми

Още казуси от живота влизат в НК

© ShutterstockПромяна в Наказателния кодекс (НК) дава на прокуратурата власт да преследва злоупотребите със служебно положение и в частните фирми. До 5 години затвор ще заплашват всяко длъжностно лице в частна компания, което наруши или не изпълни служебните си задължения или превиши властта или правата си. Условието да е налице престъпление е ясното намерение за набавяне на облаги или причиняване на вреди, обясни зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева. Ако тези вреди вече са настъпили или извършителят е заемал отговорно служебно положение, наказанието е от една до шест години затвор.


Чрез новия текст, предлаган от правосъдното министерство, престъплението по служба навлиза в частния сектор. Досега за подобно деяние можеха да се преследват само държавни служители и такива в държавни и общински дружества. Именно за престъпление по служба започнаха всички дела за банковите фалити през 90-те години и се провалиха, тъй като съдилищата отказаха да прилагат този текст за частни дружества, каквито бяха изпадналите в неплатежоспособност финансови институции. Причината за това е, че действащата разпоредба се намира в главата от НК "Престъпления против дейността на държавни органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции". Банковите шефове не влизат в нито една от тези категории. Сега текстът в тази глава се запазва, но в раздела "Общи стопански престъпления" се поставя нов със същия смисъл, за да позволи намесата на държавното обвинение в частни дружества. Помолена да даде пример за приложението на текста, Машева заяви, че един от адресатите му могат да бъдат именно банките. Според авторите на новата разпоредба за нарушение на служебните задължения може да се счита и неизпълнението на норми от устава на дружеството и дори на общите условия на банките към клиентите им.


Създаването на текста е мотивирано така: "За да се гарантира нормалното и законосъобразно функциониране на икономиката на страната и правилното управление на дейността на заетите при осъществяване дейността на търговскоправните субекти, се предвижда да се инкриминират някои често срещани общественоопасни посегателства в частноправния сектор, които до момента остават ненаказуеми." Според зам.-министър Машева случаите, по които ще се прилага този текст, не могат да бъдат детайлно изброени, но той ще позволи на всеки засегнат от умишленото нарушение на задълженията на управляващите частно дружество да се обърне към прокуратурата. На въпрос това не дава ли твърде големи правомощия на държавното обвинение да се намесва в частния бизнес и няма ли да доведе до злоупотреби Машева отговори: "Надяваме се, че няма да се стигне дотам, важното е прокуратурата да има адекватни средства в случай на престъпление." В близкото минало обаче, когато главен прокурор беше Никола Филчев и прокуратурата имаше право да разваля граждански сделки, се стигна до грубо вмешателство на обвинението в дейността на фирми.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ха!
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на Чико от Порто Рико
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "ха!":

  За нулата ще трябва да си платиш. И в правото важи принципа на пазарната икономика: по-качествен продукт - по-високо заплащане.

 3. 3 Профил на JoJo
  *****
  Неутрално

  И сега за щяло и нещяло работодателят ти може да те вкара в затвора ....

 4. 4 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 488 Неутрално
 5. 5 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#3] от "JoJo":


  Да, не стига, че от държавата не дават да крадем, ами сега и от работодателите! Това е нарушаване на гражданските права!

 6. 6 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Егати про-феодалната глупост.

 7. 7 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 488 Неутрално

  прокуратурата ще преглежда всички договори и книжа на търговските дружества когато някой е недоволен (клиент, конкурент, данъчен служител ,обикновен идиот и т.н.)

  ATX
 8. 8 Профил на дисидент
  *****
  Весело

  тази държава от ден на ден става вес по тоталитарна. честита ви демокрация.

 9. 9 Профил на DD
  *****
  Неутрално


  Проблемът е, че при масовата липса на морал, особено в бизнес-средите ни, това ще стане още един удобен инструмент за елиминиране на 'неудобните', при това на много висока цена за тях. Сред 'неудобните' обикновено се оказват точно тия, които имат някакъв морал. ... Абе, за България само Пиночет'ска диктатура за едно поколение, та да изкоренят и последствията от 'демокрацията' и да научат народа на ред и да заработят като хората ...

 10. 10 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 488 Неутрално

  македонският съд рапа да яде

  ATX
 11. 11 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 381 Неутрално

  После се чудим защо в България съдилищата са затрупани с дела и защо всеки вика: "Ще те дам на прокурор". С предлаганата поправка, на практика, всеки спор между акционери, съдружници в оод, кредитор и длъжник, търговски управител, представител, пълномощник може бъде повод някой да бутне на някой прокурор, за да си уредят отношенията в нак. производство.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 12. 12 Профил на Много ама много учен
  *****
  Неутрално

  Много сте зле мили ми коментатори.В САЩ , цяла Западна Европа и въобще в белия свят това е нормална практика и там прокуратурата гони всяко длъжностно лице независимо дали е в частна или държавна структура-фирма или нещо друго защото там законите не правят разлика между престъпниците с оглед собствеността която съсипват-държавна или частна.Погледнете какво направиха САЩ с Мадоф-вкараха го за отрицателно време в затвора за злоупотребите /присвояването/ от инвестиционните фондове които ръководеше които са изцяло с частни капитали на частни акционери.Това в България до момента не можеше да стане заради смешното ни законодателство.Това обаче е отвъд хоризонта на елементарното ви мислене и веднага ревнахте в хор като типични неандерталци , че комунизма или някъква диктатура се връща.Достойни сте за съжаление , но какво да се прави това е нивото в България.

 13. 13 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Много ама много учен,

  в случая не говорим за присвояване или обсебване, нито за измама, нито за други финансови нарушения, а за "длъжностно лице в частна компания, което наруши или не изпълни служебните си задължения или превиши властта или правата си. Условието да е налице престъпление е ясното намерение за набавяне на облаги или причиняване на вреди".

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 14. 14 Профил на Много учен
  *****
  Неутрално

  Алберт ти си ми особенно симпатичен с пълното си незнание.Измамата-чл.209 , присвояването-чл.201 и обсебването -чл.206 също са престъпления ако не знаеш , а не финансови нарушения /според теб/.Другото е чл.282 от досега действащия НК който явно ще придобие действие и за частниците .Адмирации за пореден път.Наистина ме разсмиваш искрено.Браво.Къде си завършил право ? В ПУЦ-а в Бургас ли?

 15. 15 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Едно питане:
  Ако тресна колежката с късата пола в офиса на шефа и никой не ме хване, но тя забременее и после каже на шефа че той е бащата, аз имам ли някакви родителски права в случай че той се разведе с неговата жена с която пък той има дете от мене?

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 16. 16 Профил на Много умен
  *****
  Неутрално

  Е , това вече е наистина сложен въпрос.Предавам се !!!

 17. 17 Профил на Phips
  Phips
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#14] от "Много учен ":

  Като си много умен, измамата е престъпление, каква е разликата с гражданската измама?

  282, копи-пейстнат според проекта като 221, предвижда отговорност без дори да има граждански деликт.

  И забележи, подобен, но резултатен, състав имаше и досега - 219, дори при Непредпазливост, без умисъл. Прилагаше ли се?

 18. 18 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 918 Весело

  Както по горе споменах - вече искат хем от частно, хем от държавно да не крадем! На каде отива тази държава не разбирам!?
  Това си е феодализъм както някой по-горе спомена и чиста проба геноцид! Как да запазим комунистическите ценности като подобни закони се предлагат! Станишеееееееееев, излизай от затвора брат по-бързо ще ни затрият държавицата! Как хубаво беше ей - бял хляб на 40ст и билетче за автобуса 6ст и държавното общо! А сега на какво прилича - нестига, че по 8 часа ни карат да работим, че и да не крадем! Станишеееееев, аре бе брат каде си?!

 19. 19 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#17] от "Phips":

  Ти май не можеш да четеш - при безспорно доказано финансово облагодетелствуване на лицето! Или си крал или не си! Ако си просто тъп никой няма да те закача, така че споко!

 20. 20 Профил на Peter
  *****
  Неутрално

  Ония случаи от 90-те години, които бяха заведени като дела пред съда, завършиха с оправдатални присъди или недаване ход на делото точно заради недомислието в НК и НПК, както и поради грешна квалификация на случаите от страна на прокурорите. За последното се чудя дали е било нарочно направено, така да се каже, "фиктивни процеси", от които са намазвали прокурори, банкери и дори съдии. Засега има само една присъда спрямо банкерка, забравих името, май беше шефка на ДЗИ. То беше преди година-две.

 21. 21 Профил на aa
  *****
  Неутрално

  И вие ми правите номера. нали....

 22. 22 Профил на aa
  *****
  Неутрално

  А за Боко и Мутрите. има ли закон или ще си слушаме Олъга Танъон от Островите, като мене, например,
  А, на здраве......

 23. 23
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 24. 24 Профил на aa
  *****
  Неутрално

  23-ти,
  Тука Брато, няма държава... само красиви жениииии, и аз Брато, съм тука....а наздраве.....

 25. 25 Профил на aa
  *****
  Неутрално

  Брато, има само Полиция, строга, но справедлива....ако идваш ...пази се... аз бях непредпазлив и залуддооо си ойдох в панделата....
  Там беше Брато гот, учеш Ги да играят Шах, уважавахе Ме...
  После Жената плати гаранцията и си излязох с голямо конско от фамилията.
  Сега си къркам евтино Бургундско от Самса.../ да не ме изпортиш на Женяата .Ние сме точни и открити....

 26. 26 Профил на Phips
  Phips
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#19] от "nqma zna4ka koi":

  Сори, къде е това "при безспорно доказано финансово облагодетелствуване", наистина не го виждам.

  В проектозакона беше дословно преписан 282, който в ал. 1 не изисква да са настъпили вреди.

 27. 27 Профил на baphomet
  baphomet
  Рейтинг: 381 Весело

  Впечатляващо е как след толкова години "демокрация" лексиката на този законопроект е така прогресивна: "Условието да е налице престъпление е ясното намерение за набавяне на облаги или причиняване на вреди..."
  @17
  Много си прав относно прилагането, за съжаление общовалидно в нашата правна система

 28. 28 Профил на .!
  *****
  Неутрално

  Та да ти кажа, Брато, Жената многоооо сълзи пророни кога ме изкара от "там", ама сигурно е било за парите, които даде, а едва заради мен, ама нейсе.е.еее ,ще го преживееме ..след Африка...

 29. 29 Профил на учуден
  *****
  Неутрално

  все се мисля , че при бай Тошо имаше повече свобода , чрез малоумната ни прокуратура държавата ще започна да се намесва в часния сектор за щяло и нещяло и да съсипва бизнеси срещу определени интереси , аз съм работодател и като усетя че някой ме кръде го давам на съд и го уволнявам , аз си търся правата в съда сам , чрез моя адвокат и не желая някой тъпак от прокуратурата , който ще му трябва една година за да разбере проблема , да ми защитава интересите , да гони държавните интереси , след като има там кой да му плаща , аз не желая

 30. 30 Профил на goite
  goite
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Техниката е доста стара и проста. Нарича се феодализъм. Държавата (феодала) се набърква в личния живот на гражданите. В Англия феодала даже е пресоивал първата нощ с младата булка(по закон).
  Тия палячовци подкокоросвани от еврейската общност прявят глупост след глупост - нямам право да си продам колата на цената която смятам или апартамента. Демек ако реша да подаря кола ми е забранено (или да я продам за 1 лев)

  Да ти се месят в живота е практика в еврейските държави - САЩ, РУСИЯ, Израел, Полша ... Не си мислете, че при това правителство ще ни се размине!

  Бог да пази България! ( Но и бог е евреин! Мислете!)

 31. 31 Профил на meme
  *****
  Неутрално

  много ама много учения - я си погледни определението за длъжностно лице в сега действащия кодекс. с тази промяна положението ще стане малко по-ясно. междудругото, смятам че проблема не е толкова в наказателните съдилища, а в неспособността на обвинението да формулира ясна, категорична и подкрепена с доказателства обвинителна теза- това от практиката. тази етапност в досъдебното до нищо свястно не е довела. а ако ми бъркаш съставите на присвояванията с престъплението по служба-то няма значение къде си завършил.

 32. 32 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  че сега не може ли да се подаде сигнал в прокуратурата за нанесена вреда или извършено престъпление , може и трябва ли прокуратурата да разследва - трябва , е и , според мен се цели друго - да може даржавата по всяко време под формата на разследване за нещо измислино да се завира в часната собственост , а инещо друго - да сте чули нещо за прокуратурата , че не си върши работота и по нейна вина няма осъдителни пресъди , че изпълнява поръчки и нанася вреди на държавата , предимно финансови , плащане на обезщетения по присъди срещу държавата и т.н.т. , а нас кой ще ни пази от държавата и намесата и в личния ни живот , или да идва Европа да ни оправя или да се връща бай Тошо , с тия царе пожарникари , социалисти , атакисти и яневци за съжаление това ни чака

 33. 33 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  Колкото повече закони има в една държава,толкова по-слаба е държавата.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Чико от Порто Рико
  *****
  Неутрално

  До коментар [#34] от "Красимир Кабакчиев, дфн":

  Красимире,
  И тоя послуша ли те?

 36. 36 Профил на Ухааа
  *****
  Весело

  Ако смяташ да се облекчиш като изпуснеш газовете доста трябва да се ослушваш преди това какво престъпление извършваш-по служба или частна,честа практика и...може ли работодателя да те осъди ако много се влоши атмосферата сред колектива?

 37. 37 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Отговор на Чико от Порто Рико.
  Чакам отговора на председателя на ВКС.
  Предния му отговор - йезуитски, може да се прочете в блога ми.
  Очаквам подобен отговор и този път. Но все пак да видим.
  Ще подчертая, обаче, че НЕЩАТА СА ДРАСТИЧНИ!
  ТОВА Е СЪДЕБНО БЕЗУМИЕ! ДВЕ РЕШЕНИЯ НА ВКС, КОИТО НАПЪЛНО СИ ПРОТИВОРЕЧАТ - СЪОТВЕТНО НЯМА КАК ДА СА ВЕРНИ И ДВЕТЕ! СЛЕДОВАТЕЛНО: НАЛИЦЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! ОТДЕЛНО: И ДВЕТЕ РЕШЕНИЯ СЕ БАЗИРАТ НА НЕЗАКОННИ И ПОВЕЧЕ ОТ БЕЗУМНИ ИНТЕРПРЕТАЦИИ НА ЗАКОНА!
  ЗА КАКВО ГОВОРИМ? КАКВО СТАВА?

  Красимир Кабакчиев, дфн
 38. 38 Профил на абе
  *****
  Неутрално

  щ7о не вземете да върнете бай тошовите закони ами се пънете с разни недоносчета,прав беше министър гайдарски със социалистическо мислене капитализъм не се прави, та върнете социализЪма докато си оправите чиповете както казваше сакса...ха ха ха ха

 39. 39 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Много учен,

  много добре знам, че измамата, длъжностното присвояване и обсебването са престъпления (между другото понятието дл. лице по чл. 201 и това по престъпленията по сулжба не съвпадат). Изразът "други финансови нарушения" бе употребен от мен не в правтотехн. смисъл. Според мен това е очевидно за всеки непредубеден прочит на написаното от мен.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 40. 40 Профил на porfir
  porfir
  Рейтинг: 221 Неутрално

  абе някой ще ми каже ли колко човека са осъдени за злоупотребите със служебно положение

 41. 41 Профил на porfir
  porfir
  Рейтинг: 221 Неутрално

  законите трябва да са ясни и точни.какво значи злоупотреба със служебно положение .това не работи.

 42. 42 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Добра идея, но малкйо закъсняла - Венци Йосифов и другите червени банкерчета, дето фалираха банките и завлякоха парите на хората с благословията на Виденов, се измъкнаха.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 43. 43 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#42] от "Zoon Politikon":

  По-добре кусно от колкото никога! Въпроса е, че се насочваме правилно! И няма да отговаряш с 3 бруто заплати, а е възможно и да полежиш!

 44. 44 Профил на ет
  *****
  Неутрално

  до номер 38
  това са законите от бай Тошово време, с малки поправки разбира се. Няма кой да измисли нови, а ако някой вземе че го направи се получава една пълна трагедия.

 45. 45 Профил на realno
  *****
  Неутрално

  Как да бъдат осъдени ДДС "милионерите"?
  Как да бъде принуден "работодател", който е отдържал осигуровки а не ги е внесъл , да ги внесе или ако не може да ги внесе то да ги въостанови .
  Как да бъде принуден "работодател" който не е изплащал заработени заплати с години и продължава да се скатава и да не ги изплаща.
  Как да бъдат принудени разни ЕТ-та, ЕОД-та и други ЕТ-а на батко и на татко че да върнат източените от Държавата и от Общините милиони левове отново в бюджета.
  Има една поговорка: - Каквото почукало , това се обадило.

 46. 46 Профил на ММ
  *****
  Неутрално

  ЧЛ.212 ОТ НК СЪЩО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕН. И ДОКУМЕНТНАТА ИЗМАМА ДА ВАЖИ НЕ САМО ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ДВИЖИМИ ВЕЩИ, НО И НА НЕДВИЖИМ ИМОТ. ПОВЕЧЕТО ДАЛАВЕРИ НА НОТАРИУСИ С НЕИСТИНСКИ ПЪЛНОМОЩНИ В МОМЕНТА НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ УДАРЕНИ ПОРАДИ ТАЗИ СЪЗНАТЕЛНА ПРОМЯНА ПРЕЗ 1993 ГОД. НА ЧЛ.212 ОТ НК, С КОЯТО НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ БЯХА ИЗКЛЮЧЕНИ ОТ ОБХВАТА МУ.

 47. 47 Профил на Phips
  Phips
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#46] от "ММ":

  Проектът допълва "и недвижими" (или нещо в този смисъл).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK