Тодор Живков и самотата на властта*

Какво разказва за книгата авторът - журналистът от Дневник Христо Христов - във видеорепортажа

*Откъсът е част от новата документална книга на журналиста Христов Христов – "Тодор Живков. Биография", чиято премиера ще се състои на 9 ноември (понеделник) от 18.30 ч. в Националната художествена галерия. Цитираните признания на Живков за личния му живот са направени пред прокуратурата по дело №1/1990 г.


*Откъсът е част от новата документална книга на журналиста Христов Христов – "Тодор Живков. Биография", чиято премиера ще се състои на 9 ноември (понеделник) от 18.30 ч. в Националната художествена галерия. Цитираните признания на Живков за личния му живот са направени пред прокуратурата по дело №1/1990 г.Тодор Живков, човекът, който управлява България цели 35 години, е може би една от най-спорните политически фигури в новата българска история. Няма обаче друг политик, върху който властта да рефлектира по такъв начин и да оказва неоспоримо въздействие върху личния му живот. В повечето изследвания, посветени на бившия първи партиен и държавен ръководител от епохата на комунизма, образът му се разглежда преди всичко като политик и държавник. Липсва погледа върху личностните изменения в резултат на дългата политическа власт.


За обществото, живяло при комунизма, той си остава познат предимно с популярния си образ, граден от тогавашната пропаганда. Начинът му на живот и няколко драматични събития в семейството обаче го превръщат в самотник, обграден само от охраната си и имащ доверие единствено на обслужващата го медицинска сестра Ани Младенова. Тези подробности остават дълги години скрити за широката публика преди и след промените.


С годините властта го превръща в неоспорим ръководител, но в същото време го обгръща самота. Тя навлиза в живота му особено забележимо след смъртта на съпругата му през 1971 г. и се засилва още повече след загубата на дъщеря му Людмила Живкова десет години по-късно. Това са две трагични събития, които слагат завинаги отпечатък върху генералният секретар на БКП.


"След смъртта на моята другарка д-р Мара Малеева и особено след кончината на Людмила моето семейство почти се разпадна. Спрях да ходя на гости, не канех и никога у дома. Дори за известен период се откъснах от членовете на моето семейство. Жени сама растеше и се развиваше. Владимир вече беше поотраснал", признава Живков.


Това се потвърждава и от неговия съветник Нико Яхиел:


"Смъртта на Мара Малеева по мое дълбоко убеждение беше голяма и лична загуба за Тодор Живков. Втори тежък удар за него беше смъртта на Людмила Живкова. Вярно е, че той в много кратък период се съвзе и започна отново да ръководи партията и държавата, но обективно погледнато това беше крайният момент, в който, според мен, той трябваше да се оттегли от активна политическа дейност".


Той никога не споделя времето си с партийци, малкото свободни часове отделя на останалите членове на семейството си. "Аз от мъка се изолирах и от членовете на Политбюро, не познавах семействата им. Не ходех у тях въпреки поканите им. Не ги канех и аз. За добро ли беше или за лошо, не зная", признава Живков.


След като остава сам се променя реда при празнични чествания, каквото е Нова година. Началникът на кабинета му Милко Балев посочва:
"При събиранията срещу Нова година освен членовете на Политбюро са участвали и секретарите на ЦК Петър Танчев – секретар на БЗНС, председателите и заместниците им на Министерския съвет и някои други поканени от Живков. Разходите за вечерите се покриваха от УБО (Управление безопасност и охрана на Държавна сигурност, б. а.). Обикновено за Нова година след смъртта на Живков д-р Малеева, събиранията ставаха без семействата. Обикновено на тези вечери се събираха 40-50 души."


Ако през 60-те години често участва в годишнините, посветени на отряда "Чавдар", на които се събират бивши партизани, то през 70-те и 80-те години той престава да посещава тези събирания. Единственото му развлечение остава лова, който упражнява и в напреднала възраст до края на властта си. След 1981 г. Живков се премества да живее в резиденцията в Банкя и това допълнително допринася за изолирането му от околните. За него се грижи медицинската сестра Ани Младенова и УБО. В този период самотата трайно се настанява в неговия личен живот. Самият Живков прави признание, рядко засягащо в такава дълбочина неговото светоусещане:


"Аз никога не съм имал връзка с жив, обикновен човек. Покрай мен винаги са били хората от УБО. И когато ми дойде шивач, и когато се храня и т.н. Аз бях много самотен. Нямало е по-самотен човек от мен след смъртта на съпругата ми и особено след смъртта на дъщеря ми. Опитвам се да си спомня имал ли съм приятелски семейства, имал ли съм приятели, с които да мога да отида на заведение, на гости? Оказва се, че такъв живот съм нямал.
Само веднъж съм ходил на гости на Павел Матев (поет, председател на Комитета за изкуство и култура, б. а.) по негова покана и там се събрахме мъжка компания и прекарахме вечерта. Други такива случаи не си спомням."


Ето какви са наблюденията на неговия помощник в последните години Костадин Чакъров:
"В личния си живот, в семейството той живееше изолирано. Не обичаше празниците и почивните дни заради принудителния престой и бездействие. Годишните му отпуски също протичаха с безброй срещи и разговори, като че ли се страхуваше да остане без работа дори за няколко дни." Показателно за самотата му са новогодишните вечери. "След смъртта на съпругата му Мара Малеева неговите новогодишни вечери протичаха обикновено така: към 23 часа пристигаха най-близките му роднини, в продължение на половин час си разменяха подаръци и благопожелания, след това Живков оставяше сам. Гледаше телевизионните програми до 2-3 часа и си лягаше", спомня си Чакъров.


Личната охрана на Живков Димитър Мурджев от УБО споделя:
"При различни случаи Живков се стараеше да създаде непринудена и весела атмосфера. Но в моето съзнание си остава като един винаги натоварен с напрежение човек. Личеше му липсата на другар в живота. Като останеше след някоя среща насаме с охраната, отново виждах онова умислено и сериозно лице, сякаш ползваше маска. Изчезваше предишната непринуденост, нещо изкуствено лъхаше от него. Пак се чувстваше самотен."


Ген. Георги Милушев, последният началник на УБО, един от хората с близко присъствие до Живков в края на управлението му, затвърждава това мнение:
"Независимо от многолюдното си обкръжение всъщност Живков водеше много самотен живот. За него нямаше събота и неделя, нямаше семеен кръг и близки приятели. Цялото му време беше заето със служебни държавни дела."

Тодор Живков и самотата на властта*

© БТА


Храната
"В личния си живот той бе умерен. Хранеше се скромно. Обикновено когато беше в ЦК, обядваше на една маса, на която постилаха покривка. Най-често менюто му беше: хляб, сирене, маслини, чубрица, домати и кренвирши. Избягваше да се храни охолно. Дори когато бе на лов, се хранеше веднъж дневно – или само на обяд, или само на вечеря. Почти не употребяваше алкохол, нито пък цигари", посочва Костадин Чакъров.


Наблюденията на поета Любомир Левчев:
"Спазваше железен личен режим, без да се издава. Почти не употребяваше алкохол. Гавазите му приготвяха от кока-кола или чай течност с цвета на различни питиета, за да вдига спокойно всякакви тостове. Ядеше спартанска, предимно постна храна. Не пушеше. Но ако в компанията имаше други пушачи, палеше несръчно и той, за да не се притесняват."


Ген. Милушев:
"Колкото и някои да приемат с резерви, истината е, че Тодор Живков имаше скромен стил на личен живот. Беше лесен за обслужване – особено по отношение на храненето. Никога не казваше "това не е хубаво", като по принцип ядеше малко и се ограничаваше. Почти всяка вечер му се сервираше т. нар. "заешка диета" – зеле, маркови и други зеленчуци. Разбира се, храната му се подбираше – и по качество, и по витамини, и по калории. Обичаше тестените работи (баница, качамак, руски каши), но лекарите му ги забраняваха заради диабета му и опасността от напълняване.
Но на обеди или вечери, когато присъстваха и други хора, той сам определяше менюто. Тогава в него включваше любимите си боб чорба, агнешко по гергьовски, топли питки и салата. Накрая завършваше с десерт и кафе. Възползваше се от това, че има външни хора, за да си угоди. За аперитиви предлагаше по петдесет грама ракия, а след това – по чаша вино. Никога не пиеше повече – нямаше слабост към това."


Историкът Николай Генчев разказва, че при една от срещите с Живков генералният секретар поканва него и колегите му да изпият по чашка коняк. Тогава Живков им разказва, че при срещата си с известния румънски учен и медик Константин Пархон в Букурещ е бил посъветван да взема по 50 грама коняк, в това било тайната на дълголетието. "Той макар и въздържател, оттогава се придържал към този съвет", отбелязва Генчев. Чашката коняк при Живков е била и ясен знак, че той се отпуска и е в настроение.


Суетата и старостта
Макар и да не го е демонстрирал Тодор Живков е бил суетен човек. Най-много внимание е отделял на проблема с плешивостта си. През по-късните години я прикрива с прическа тип "вътрешен заем". А когато побелява съветникът му Костадин Чакъров разказва:
"Живков понякога беше суетен. Опитваше се да прикрие фамилната плешивина с особена форма на прическата. Когато побеля, косата му редовно биваше къносвана". Бившият му сътрудник разказва, че е станал свидетел на момент, в който Живков е разглеждал книга за Людмила Живкова се спира на снимка, на която той е качил дъщеря си на рамене. "Възкликна с носталгична усмивка: "Ехе, виждате ли какъв хубавец съм бил?"


С напредването на възрастта негов враг, който той не може да победи по никакъв начин, се превръща старостта. Ген. Милушев разказва за опитите на надхвърлящия 75 години генерален секретар на партията да я спре:


"Тодор Живков мразеше старостта и се страхуваше от напредването й. Като човек реалист съзнаваше, че това е неизбежност, но му се искаше, поне доколкото е възможно, да се "консервира" и да отложи безсилните, немощни старини. От друга страна, и той се въодушевяваше от вечната фаустовска мечта за подмладяване и тъй като бе човек с възможности, се грижеше и сам да си помогне. Изпробваше ефекта на биостимулатори, акупунктура, масажи, както и на всички нови лекарства срещу жестоката и неизлечима болест – старостта. Помня, че Ким Ир Сен му изпрати някакви шишенца, съдържащи гъста тъмна течност, която препоръча като стимулираща и тонизираща.
Пенчо Кубадински му предложи помощта на "известни лечители – азиатци", чиито инжекции подмладявали. Живков не се поколеба... Последното увлечение бяха екстрасенсите, от които също се разочарова. Очакваният от него ефект не настъпваше."


Костадин Чакъров посочва, че до последните си активни години Живков има неизменно кръвно – 130/70, а пулсът рядко надвишава 64, дори при продължително ходене и движение. Последните години, прекарани във властта, не са напълно здравословни. "През последните години състоянието му се влошаваше и колкото и да се криеше това, то не можеше да остане в тайна", посочва ген. Милушев.

Тодор Живков и самотата на властта*

© БТА


Нико Яхиел, съветникът с най-дългогодишен стаж в кабинета на генералния секретар, е запомнил образа му в края на управлението му:
"Той вече доста бледо напомняше за предишния енергичен и прагматичен политик, гъвкав, със силна логика и забележителна интуиция. Казваха си думата и възрастовите изменения, и преживения страхотен стрес от смъртта на Людмила. Обективните физиологически и психологически изменения засилваха неговата мнителност и подозрителност, превръщаха го в озлобен и самотен старец.


Жив в паметта ми е неговият образ в резиденцията му в Банкя. Щом пристигнем охраната го уведомява. Ние го чакаме да слезе от горния етаж, където са неговите покои. Той се задава, бавно и внимателно пристъпва от стъпало на стъпало. Има вид на старец, който недовижда, попрегърбен и много неуверен в движенията си. Какъв контраст с неговата изправена, стегната и енергично пристъпваща към трибуната фигура, която публиката беше свикнала да вижда!


След като приключим с работата, за която ни е повикал, Тодор Живков обикновено ни задържаше на вечеря. В столовата се настанявахме пред една дълга маса. Той – от едната страна, ние (двама или трима души) – срещу него. През цялото време Живков се интересува какво ново има, какво се говори. А аз неволно си представях колко самотно и скучно протичаха неговите вечери, а също закуската и обяда, когато трябваше да се храни сам в тази столова с безкрайно дълга маса..."В следващия брой на в. "Дневник" в понеделник четете "Икономика на демагога" - за икономическото развитие на България при Живков, белязано от три фалита, постоянни реорганизации


В следващите два дни на www.dnevnik.bg очаквайте още:


- "Преторианската гвардия" - как Живков управляваше чрез едно от най-мощните управления на ДС - Управление за безопасност и охрана (УБО) и как чрез него купува политическа лоялност във върхушката на БКП, като предоставя на определен кръг висши партийни ръководители безотчетни средства


- "Васалът и господарите на Кремъл" - за отношенията на Живков със съветските ръководители Никита Хрушчов, Леонид Брежнев и Михаил Горбачов


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (391)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на k
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на Господ
  *****
  Неутрално

  Хаха, след 35 години и Бойко ще плаче че бил самотен заобиколен от мафиоти а той миличкият един такъв невинен и самотен.

  А бе Дневник големи слагачи сте.

 3. 3 Профил на Музар
  *****
  Весело

  Добре де, като е бил самотен и не му е било присърце, защо тогава се е опитвал да се подмладява и поддържа, т.е. да удължи агонията си?

  Я, тук се подвизават форумци с никове "психолог" и "психоаналитик", да вземат отношение и да ни ги разяснят тези неща.

 4. 4 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ами, като е бил толкова самотен, да е сдал властта, комунистически наглец гаден! И без това не го е избирал народът, а са го назначили от Москва!

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 5. 5 Профил на Epikur
  *****
  Разстроено

  Дано никога народа ни не забрави че Тодор Живков е диктатор!

 6. 6 Профил на Todo
  Todo
  Рейтинг: 531 Неутрално
 7. 7 Профил на Любим мой Соц
  *****
  Любопитно

  Нито един дясно заблуден не е минал от тука? Ха стига бре! Живков си беше човек на място. Много може да го мразят но на негово място щяха просто да ги згазят и закопат. Той направи това което трябваше предвид обстоятелствата. И каквото и да си мислят дупедавците той си беше предан на България. Виж луканката и другите около него те си бяха мръсни предатели.

 8. 8 Профил на фик
  *****
  Неутрално

  интересни факти

  но е валидно за всяка абсолютна власт

  при Живков - абсолютната власт на селяндура

 9. 9 Профил на Веселин
  *****
  Неутрално

  Абе, вие светец го изкарахте бе. "Горкият" Тодор Живков, самотен бил. Айде утре и паметник да му издигнем и след някоя и друга година пак да градим "развития" социализъм...

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Любим мой Соц
  *****
  Весело

  Да бе да беше сдал властта. И кво? Щяхме се прегърнеме с Запада? Е така. Че кой щеше да ни остави бре. Ако се беше опитал първо щяха да го пречукат а после да сложат Луканката. Изобщо не знаете какъв късмет имахме с Живков. Ако беше другаря Пол Пот друга песен щяхте да пеете.

 12. 12 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Лудоста на хенри 8-ко да са прай братя-тежка е царската корона-някои са слънца,други са луди,а наши4кия цар -самотен
  Ех,няма рай под слънцето и царете тоже пла4ат

 13. 13 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  До коментар [#9] от "Веселин":

  За нещастие паметник на тоя изрод ИМА.

  Klaatu Barada Nikto!
 14. 14 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Т.Ж. - изключително неприятна твар.

  Tu Stultus Es
 15. 15 Профил на верно ???
  *****
  Неутрално

  боже, колко сърцераздирателно и трогателно, какъв добър човес, тъжащ за Мара другар, за дъщеря си .... А през това време как живееха хората, които неговите гавази трепеха по концлагерите и опропастяваха човешките съдби и семейства ? Той къде бе тогава ? А синчето му, наркомана и комарджията ? За него защо не е ревал+ Като е бил толкова самотен, защо 35 години седя на стола и лапа и той и кликата му ? А погубените човешки животи и съдби по негово време ?
  Долни комунистически лицемери, изкарахте се по-големи светци и от господа, в когото не вярвахте и бесехте поповете по телеграфните жици, а след 10-ти ноември нърви влязохте в черква и Добри Джуров, Петър Младенов, сега и Гоце - най-големите свещи запалихте. Сега да ви бършем сополите, а преди като колехте и бесехте и пиянствахте денонощно, трябваше да ви търпим.

 16. 16 Профил на Милиционер
  *****
  Весело

  Всичко е по поръчка на Бате Бойко. Нали сте чували за плащането и музиката. Тука "независима медия" значи че нищо не зависи от нея.

 17. 17 Профил на живковист
  *****
  Неутрално

  веднага да се изпрати предложение-писмо до папа Бенедикт 16-ти Тодор да бъде канонизиран в светец и да почнат да рисуват икони с лика му. В НИМ да сложат една такава и да се накарат учениците в страната на 24-ти май да му носят портрета заедно с тези на св.св. Кирил и Методия

 18. 18 Профил на bb
  *****
  Неутрално

  Добър човек беше,живеехме добре

 19. 19 Профил на пп
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] от "bb":

  и кое ти беше доброто в живота - ядене, пиене по корем, лежане и мързел, държавата да плаща, мизерия за всички и като ти пуснат банани за Нова Година и ти дадат един шушляк от читалището за 9-ти септември и си живял добре. Егати дребните душици, докога ще сте ни на главата !

 20. 20 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "неоспорим ръководител" с помощта на КГБ. Та точно КГБ е причината правешкият Цървул да се чувства самотен и нещастен, за да държи властта цели 35 години. Егати ръководителя.

 21. 21 Профил на Гого
  *****
  Неутрално

  Как не ви е срам? Да пишете за нещастния непросветен правешки циганин с 8-о отделение? Вижте как се чества 9-и и падането на Берлинската стена. Вижте, че в хронологията на Би Би Си за България няма нищо! Посредственици!

 22. 23 Профил на ГСТ
  *****
  Неутрално

  Диктаторите винаги са били самотни.Сталин също е бил самотен.Но тук самотата на Живков е представена така,че този факт да предизвика симпатии към него.Пак опити да се реабилитира.А за него трябва да се говори непрекъснато за това,че е бил кукла на конци, верен слуга и послушник на Кремъл,че е един от най-големите национални предатели в историята на България, като предлага на СССР държавата ни да изчезне от политическата карта на света и да станем 16-та република на Съвенския съюз.Защо по тези въпроси се мълчи, а се говори за самотата му?Ами защото България се управлява от същите комунисти безродници, преки наследници на диктатора и обкръжението му.

 23. 24 Профил на Мда
  *****
  Неутрално

  И бай Тошо като всеки от нас си е носил кръста.
  Личността тук няма значение. Ако не беше той, друг диктатор щеше да се яви и пак същото...
  Всеки народ заслужава съдбата си.

 24. 25 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#7] от "Любим мой Соц":

  "той си беше предан на България."

  И затова искаше да ни направи съветска република, нали така? Ахх, колко са ви къси краката другари

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 25. 26 Профил на Музар
  *****
  Весело

  До коментар [#20] от "latsy":

  Кукла на конци - ДА!

  Аз си чакам "анализите"... от другарЕте..., от поне единия...

 26. 27 Профил на Николай Цаневски
  *****
  Неутрално

  Нека тези 62% дето казват в анкетата че по комунизма се живеело по-добре, да прочетат тази книга. Аман от идиоти-консуматори които милееят по престъпния режим на БКП защото тогава се живеело "спокойно и сигурно".

  Браво Христо, продължавай да пишеш - ние те четем !

 27. 28 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Всеки политик има свой личен живот.Що се касае само доличния живот на Т.Живков може да се каже ,че е безупречен.Къде има сега такива строители на капитализма -ядене пукане,яхти -махти жени и пълнене на банкови сметки пример Берлускони.Имал безгранична власт но е живял като аскет.Диктатор който е работил така както разбира за България за едни лош за други добър.И все пак никога няма повече да видим безплатно образование здравни услуги и липса на безработица.Социализма се оказа неуспешен експеримент но човечеството никога няма да се откаже от търсене на живот достоен за всички хора.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 28. 29 Профил на Kurt
  Kurt
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Смисълът на тово словоблудство е да покаже колко човечен и земен е бил един селски тарикат, който в продължение на 35 години е бил удобната личност за отклоняване на вниманието от властта.

 29. 30 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Много интересна статия, когато се прибера в България след някой друг месец ще си купя книгата.

 30. 31 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Бог да го прости Тодор Велики! Никага няма да имаме дори бледо негово копие за държавен ръководител.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 31. 32 Профил на бре
  *****
  Неутрално

  Абе вие дето плюете само по соц. времената поне плащат ли ви?

  Ако не ,сериозно болни сте.

 32. 33 Профил на ЕВРОПА
  *****
  Гневно

  ДОЛНИ МОШЕВИШКИ ПОДЛЕЦИ

  А ХОРА ПРОГОНЕНИ, ИЗСЕЛЕНИ ИЛИ ЗАТВОРЕНИ ОТ ВАС
  В МАРКСИСТКИ КОНЦЛАГЕРИ, ЗАТВОРИ И КАРЦЕРИ
  НЕ СА ЛИ БИЛИ САМОТНИ ???!!!???

  НЕ СА ЛИ СЕГА САМОТНИ ЕКСПЛОАТИРАНИТЕ И ИЗОЛИРАНИ ОТ ВАС, ОТ ДОЛНИ АНТИБЪЛГАРСКИ ПРОДАЖНИЦИ,
  ВЪНШНИТЕ И ВЪТРЕШНИ БЪЛГАРСКИ ЕМИГРАНТИ
  ПРОКУДЕНИ ИЛИ ПОРОБЕНИ ОТ ВАС
  ДОРИ В СОБСТВЕНАТА СИ РОДИНА !!!???!!!

  +

  Тодор Живков и самотата на властта*

  От Христо Христов

  "Аз никога не съм имал връзка с жив, обикновен човек. Покрай мен винаги са били хората от УБО – и когато ми дойде шивач, и когато се храня.

  Аз бях много самотен.
  Нямало е по-самотен човек от мен."

  Тодор Живков, март 1990 г.

 33. 34 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#28] от "bishopsis":

  По-добре демократ-плейбой, който не праща хората по лагери и не ги лишава от човешки права, отколкото аскет - диктатор и масов убиец.

  "Социализма се оказа неуспешен експеримент но човечеството никога няма да се откаже от търсене на живот достоен за всички хора."

  Продължавайте да търсите - при социализма изтрепахте 100 млн. души, при следващия експеримент - може и повече. И всичко в инето на човека!

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 34. 35 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#31] от "др. Иванов":

  "Никага няма да имаме дори бледо негово копие за държавен ръководител."

  И слава Богу!

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 35. 36 Профил на дрън
  *****
  Неутрално

  До коментар [#28] от "bishopsis":

  "И все пак никога няма повече да видим безплатно образование здравни услуги и липса на безработиц"+ - а трябва ли така да бъде ? Нима в държавите, в които и образованието е платено, и здравеопазването е платено и безбаботица има хората са загинали ? Напротив, живеят си и багоденстват и масово българите се изнасят към тези държави, и са готови дори и тоалетните им да мият , но пак по-добре живеят от комунистическа България, в която искаш безплатно да е всичко. В тази държава винаги е имало само крадене и мързел, маскиран безплатно т.е. комунизъм, успешно провеждан и от Т.Ж. и другарите му, и от копелетата им сега.
  Хората в Берлин и по света празнуваха свободата си, тук реват за диктатора и бащицата - простак, защото тогава било безплатно и лесно. Това е то българина - безплатно и лесно лежане в кочината и на ден по определено време да ти пълнят копанята с помия.

 36. 37 Профил на Гъз
  *****
  Неутрално

  Как няма да е бил самотен, 35 години се опитва да бъде диктатор без никаква опозиция. То така не е интересно. Да се побърка човек от скука.

 37. 38 Профил на минаващ
  *****
  Неутрално

  А на теб плащат ли ти да за плюеш по жертвите на социалистическия фашизъм?

  бре
  * 32

  Абе вие дето плюете само по соц. времената поне плащат ли ви?

 38. 39 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Весело

  Е, нямаше си умствен багаж,
  но поне беше ларж!

  www.berbenkov.hit.bg
 39. 40 Профил на Любим мой Соц
  *****
  Весело

  Тъпи сте вие тъпи. Полша се правеше на много дръпната и го отнесе. Бай ви Тошо са преструваше пред Кремъл на голем съветски гражданин и досаждаше за тая съветска република и на нас ни се размина. Защо си мислите че само у нас нямаше съветски войски. Щото бай ви Тошо беше толкоз "верен" че ония не си даваха зора а между времено братската помощ заминаваше на запад под масата срещу валута. Управленци от вас не става ей. Като ви скочи Путин ще му се зъбите и ще умрете "достойнно" . Бат ви Тошо щеше да му лъсне чепика, да се престори на първи другар докато пак си върти търговийката зад гърба му и да го надживее. Я пак сметнете колко премиери надживя бай ви Тошо. Героите умират първи нали знаете. Е аз след герои не вървим щото не ми се мре. Рейгън/Брежнев/Тачър/Хрушчв че и чичо ви Сталин ... всеки си има цака другари. Глупаците умират достойно при проява на героизъм. Оставаме само ние.

 40. 41 Профил на чоки
  *****
  Неутрално

  Милими младежи,само може да мечтаете за Живков.Не виждам какви пенсии ще получавате след някоя годинка.Ще търсите м-р Дянков в Америка ,но той ще ви е забравил.Сори много.

 41. 42 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#29] от "Kurt":

  Държаха го на режим - не му даваха да пие повече от чаша вино! Беше под пълен контрол, наистина нямаше собствен живот. Наистина се възстанови невероятно бързо след убийството на Людмила и дори изглеждаше подмладен. Ако беше умрял, и вкочанен щяха да го разхождат по официални мероприятия. Само че му изиграха номер - има ги кадрите - вижте колко е шашнат от случващото се на 10-ти ноември! Почти му е потекла слюнката на дебил (а може и на по-добри кадри да се вижда).

  Това не е тежката корона на монарха - това са оковите, прангите на роба! По негов собствен избор и с неговата активна поддръжка. И собствената си кръв предаде - Людмила. Не я идеализирам - само отбелязвам падението му!

 42. 43 Профил на Андрешко
  *****
  Весело

  Аз съм типичния Българин. И то не случайно. Ако не бях то досега тук немаше да са останали Българи. То що варвари минаха от тука за 1300 години. Тях сега ги няма но Андрешко още е тук.

 43. 44 Профил на социалист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#28] от "bishopsis":

  а сигурен ли си, че социализмът е живот, достоен за всички хора ? Що за живот, избил в концлагерите милиони хора, просто защото е трябвало да бъде установен този строй, милиони хора насила измрели от глад по времето на сталинизма, защото трябвало да има колхози, милиони хора прокудени от къщите си и милиони студенти, изгонени от университетите, защото родителите им не искали ТКЗС.Да продължавам ли ? Що за гьосурат си, да лансираш социализча като достоен начин на живот. Това беше и все още е изродски начин на диктатура. Защо не питаш кубинците колко е самотен Фидел Кастро ? Или корейците, или във Венецуела. Що за нагъл простак си !

 44. 45 Профил на пенсионер
  *****
  Неутрално

  До коментар [#41] от "чоки":

  ти да не би да не си разбрал все още, че пенсиите на сегашните пенсионери ТЖ и приятелчетата му ги изпапаха ? Така, че не ни навирай Дянков, ами намери любимия си Тошо да ни върне парите. Простак ! Какви бяха пенсиите тогава ? Заплатата бе 120 лева, минималната, пенсията .... Или май си сънувал, че си живял в разкош. Само че тогава внучката не я пускаха и в СССР, че баща и враг, а сега завърши в Харвард и си оправи тотото в Америка. А ти мри тука в соц лай.....

 45. 46 Профил на Orwell
  *****
  Неутрално

  Може би книгата е подходяща за комуноиди носталгиращи за времето на еднопартийната диктатурска тоталитарна дезинформационна "истина" в марксисткия лагер на ссср.

  Наскоро е пуликувана далеч по-актуална книга, с автор професор Дянко Марков, озаглавена:

  БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, МАКЕДОНИЯ И ЕВРОПА.

  Лъчо
  * 30

  Много интересна статия, когато се прибера в България след някой друг месец ще си купя книгата.

 46. 47 Профил на минувач
  *****
  Неутрално

  Абе кво ми пука за Кастро, Виетнамците, руснаците, китайците и други такива Кко били при тех. Интересува ме само как беше соца тук. Тук си беше добре. Там ако ще да ги дерат живи хич не ме интересува. То си е техен проблем. Да си го решават.

 47. 48
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 48. 49 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#40] от "Любим мой Соц":

  "Полша се правеше на много дръпната и го отнесе."

  Как "го отнесе", бе таварищ - я виж колко по-добре живеят от нас сега. Хората се борят за този по-добър живот от време оно. А не като нашата робска история - "покорената глава и сабя не я сече".

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 49. 50 Профил на niakojsi
  niakojsi
  Рейтинг: Неутрално
 50. 51 Профил на .
  *****
  Неутрално

  мили "демократи" пропускате голямата историческа картина. Защо имало жертви? Ами я ми кажете един пример в историята където радикална смяна на режим да е ставало без кръв. И Английската гражданска война (която маркира прехода от феодализъм към капитализъм) и Великата Френска Революция (същата като предишната) и още един куп други. И Германия не познава демокрация преди ВСВ, с изключение на неусшеният опит с Ваймарската република. То Германците плащат за демокрация с милионите жертви през ПСВ и ВСВ, иначе и досега кайзера да ги управляваше.

  Всъщност ако проучите световната история ще видите че навсякъде демокрацията се е заплащала с кръв. Та тъй и със социализма. А и Живков не е създал лагерите, той ги е закрил.

  И много манипулативно е това с дълговете където е оставил. Не съм чувал още за държава без дългове. Дори в момента на повечето развити държави дълговете им са около 100% от БВП за година.

 51. 52 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Всеки политик има свой личен живот.Що се касае само доличния живот на Т.Живков може да се каже ,че е безупречен.Къде има сега такива строители на капитализма -ядене пукане,яхти -махти жени и пълнене на банкови сметки пример Берлускони.Имал безгранична власт но е живял като аскет.Диктатор който е работил така както разбира за България за едни лош за други добър.И все пак никога няма повече да видим безплатно образование здравни услуги и липса на безработица.Социализма се оказа неуспешен експеримент но човечеството никога няма да се откаже от търсене на живот достоен за всички хора.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 52. 53 Профил на Комунешко
  *****
  Неутрално

  Тук сме, здесь сме. Балшое каличество. На всеки милициометър. От там до края на света.

  Автентични независими бизнесмени като теб, доблестно милеещи за бедния народ, останахте малко...

  Андрешко
  Весело
  * 43

  Аз съм типичния Българин. И то не случайно. Ако не бях то досега тук немаше да са останали Българи. То що варвари минаха от тука за 1300 години. Тях сега ги няма но Андрешко още е тук.

 53. 54 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  За Жан Виденов, или дори за смешника гейчо някой да е чул, че купонясва? Дори и за Луканов или Лилов?

  А какво оставиха след този толкова "измъчен" за тях живот, какво оставиха, като са се правили на изтерзани водачи? Да не би тяхното "страдание" да е донесло поне малко облекчение на "поданиците им"?

  Не, казах го, това не е тежката корона на ОТГОВОРНОСТТА, това са прангите на робите. Те заробиха себе си, но ведно с това, заробиха и нас. Сами бяха на подчинение на репресивната машина (само че я наричаха специално обслужване), и със засилка я упражняваха върху народа ни. И в Унгария, Чехия и Полша комунистите се възпротивиха на КГБ-йското насилие, а у нас се опитват да се изкарат мъченици! Егати наглостта! Позор!

 54. 55 Профил на Любим мой Соц
  *****
  Весело

  Да пенсионер тъкмо на време е завършила Харвард и се е настанила в Америка. За да стане свидетел на Обамчо-мен и големия ляв завой. Но спокойно сигурен че негърските банди, нелегалните мексиканоси, мюсюлманите и социално подпомаганите много ще се трогнат от несправедливоста на соца. Пак ще си говорим след 3-4 годинки когато плаща 60% данъци и то ако има късмет да работи изобщо и да живее зад 3 метрова тухлена стена и бодлива ограда с пазач да я пази от ония отвън.

 55. 56 Профил на Циганин
  *****
  Неутрално

  При Т.Живков бехме добре имаше работа и гладни немаше.

 56. 57 Профил на Музар
  *****
  Гневно

  До коментар [#51] от ".":

  ТЖ взе заеми 84-86 г. и ги раздаде на външно-търговски дружества. Тогава България задлъжня най-много (след подаряването на златния резерв, пак при ТЖ, на СеСеСеРе). Парите отидоха при "наши" хора. Историите с куфарчета са кокошкарска работа - милионче тук, милионче там. А милиардите бяха раздадени много преди това. Тези хора, с милиардите, няма да ги видите в скъпи лимузини и яхти, изобщо няма да видите демонстрация на имотност от тях. Те дърпат конците и са в сянка. А по форумите ще се джангаме за някакви си милиончета на нещастници, дето не им стига пипето по-далеко от таблото на беемвето.

 57. 58 Профил на Alexander
  *****
  Весело

  Без да го защитавам, разбира се, но само да спомена, че състоянието на самота е присъщо и на най-големите диктатори...

  Интересно би било да се знае какъв е бил всъщност...

  Не го жаля, но ми е интересно...

  И не го обичам, но да си спомним, че в тази самота има логика, а тя е:

  Всички комунистически курви, които са му се слагали навремето са се възползвали от него, а после са изчезвали при семействата си...

  Накаря същите тези курви от Политбюра са направили "дворцовия" преврат, предали са го, а после... разгониха фамилията на родителите ни, а сега на нас...

  Понеже те - обкръжението му го използвало, предало, изоставило, а сега все още ни управлява, редом с децата си!

  Това е страшното! А не че някой е написал книга за Живков!

  Пак да кажа - не го защитавам!

  Живков е мъртъв! Мъртвите не ХАПЯТ!

  Но децата на комунистическите курви...ни ебаха майката!

  Няма какво да се лъжем!

  Но е интересно човек да надникне в света на всеки диктатор...

 58. 59 Профил на Петьо Багаров
  *****
  Неутрално

  А целта на кингата каква е въобще ?

 59. 60 Профил на aaa
  aaa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не разбирам защо за коментиращите тук всичко трябва да бъде черно и бяло. Човек не е нужно да бъде зъл гений за да бъде диктатор. Един нормален човек като мен и вас, който твърдо вярва в правотата на дадена погрешна идеология и е готов да направи всичко за това, което той смята че е доброто на нацията може да причини страдание на милиони. В случая имаме един нормален човек с нормални житейски проблеми, който се оказва на върха на комунистическата машина и който е отговорен за икономическия и социален крах на държавата.

  Дървен философ
 60. 61 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#58] от "Alexander":

  Така е, прав сте. Самотността е характерна за почти всички хора, които са по висшите етажи на властта, не само на диктаторите...

  Post tenebras spero lucem
 61. 62 Профил на Музар
  *****
  Гневно

  Написаното от Христо Христов е по-скоро вярно като фактология. Това не го оспорвам, искам само да обърна внимание, че държавникът винаги е самотен. Само прочетете "Принцът и Просякът" на зряла възраст и ще разберете за какво говоря. Само че цялото това "жалеене" си губи смисъла, ако води до още повече мъка за тези, заради които е направено.

  Става някак си абсурдно - той си е правил гадно, за да ни е многократно по-гадно на нас?

  Чакаме включване от Маркиз дьо Сад...

 62. 63 Профил на пенсионер
  *****
  Неутрално

  До коментар [#55] от "Любим мой Соц":

  гроздето е зелено и то адски зелено, особено за некадърните. Блажени са верующите, че Америка ще загине. Загинаха СССР и великия ти соц. А ти си много прост, че отъждествяваш Обама с негърските банди. Обама е десето поколение аристократ и то американски аристократ, ама то за тъпа социалстическа българска кратуна това няма значение. Радвам се, че внуците ми не живеят в тази страна ,вмирисана на комунизъм.

 63. 64 Профил на Музар
  *****
  Гневно

  До коментар [#60] от "aaa":

  Точно така - не е необходимо да е "зъл гений", но е достатъчно да го причини! Смесването на тези неща е порочно. По-лесно ще приема, че е зъл гений и е успял да го направи, отколкото представянето му като обикновен човек, който някак си така, почти измъчвайки се, е успял да постигне повече от злият гений. И на всичкото отгоре да му "съчувстваме" и дори, едва ли не да го съжаляваме!

 64. 65 Профил на юса
  *****
  Неутрално

  До коментар [#55] от "Любим мой Соц":

  виденията на един комунист - хората плащат 60 % данъци, живеят зад стени и се пазят с пазачи от ония там. А ти колко данъци плащаш тук ? Как се пазиш от мангалите или се разхождаш вечер с гаджето си спокойно в Столипиново ? И защо в Америка е нужно да останат без работа ? Тук намя ли безработни ? какво са ти виновни мюсюлманите и мексиканците там ? Та те са американски граждани. С това примитивно мислене и злоба , по социалистически ,ще си изгниеш в кочина и кенефа, това заслужаваш.

 65. 66 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  До коментар [#61] от "Паяков":

  По-скоро самотата е характерна за всеки жив човек, но преди да ни споходи, ние не знаем, че можем да станем нейни жертви...(Освен ако не я изберем доброволно)...

  Гледани отстрани, диктаторите не дават знаци, че са самотни, понеже винаги са заобиколени от много хора - охрана, лизачи на подметки, слуги, използвачи, всякаква паплач, която накрая обикновено...се разбягва...

  А ние - простосмъртните - не можем да знаем, не предполагаме, че когато затвори вратата зад себе си вкъщи, и диктаторите могат да са със срутени рамене, свалени маски, та даже и да плачат...

  Но те го крият...

  Но кой може да върви срещу природата...

  И най-ужасният диктаор някога е бил сополиво и сладко хлапе, майка му го е обичала, целувала го е, пазила го е...

  И кой може да предвиди хода на нещата, както и на човешката природа, които са в състояние да превърнат детето, а после младежа и мъжа в истински демон...

  Бил той диктатор, убиец, предател, или друго...

  Интересно е да се надникне в главите на такива хора... Ако има източници де...

 66. 67 Профил на Мда
  *****
  Неутрално

  До коментар [#63] от "пенсионер":
  Пенсионера, голяма илюзия е да мислиш, че като избягаш в чужбина ще си "оправиш тотото". Истината е, че едни проблеми решаваш, но други се появяват. Не ТЪРСИ РАЯ НА ЗЕМЯТА господине, ако има другаде е...И още, нищо не е вечно освен ГОСПОД

 67. 68 Профил на пенсионер
  *****
  Неутрално

  До коментар [#67] от "Мда":

  яд те е сине майчин, че си некадърен и тук ще си стоиш навеки и затова плюеш по запада. Ама който е отишъл там и кенеф да мие, не се е върнал и дори да го изгонят, пак там бяга.
  По-добре си мръдни дебелия гъз и нещо свърши, вместо да завиждаш на успелите в чужбина. Само злоба и некадърност има в теб и не е нужно да ни плашиш, че там умират.

 68. 69 Профил на чупка бе !
  *****
  Гневно

  "скромен стил на личен живот ..." , но ДИКТАТОР ПСИХОПАТ УБИЕЦ ! свинско не ял .... е нали хранеха свинете с човешка плът по концентрационните лагери ! комунистически боклуци !

 69. 70 Профил на kamenl
  *****
  Гневно

  Направо светец излезе мръсното продажно Московско копеле...

  Да му се ненадява човек!

  Уважаеми г-н Христов, уважавам опита Ви да преразкажете обективно и от различни гледни точки историята, но има някои граници, които не бива да се престъпват. Мръсотията и гнусната подлярщина на комуноидизма трябва ВИНАГИ да се помнят и осъзнават в дълбочина. Иначе сме осъдени някой друг баш кютук селски хитрец, мандрообирджия и Съвето-предател да ни царува още 35 години, за ужас на онези от нас, които се чувстваме част от Европа.

 70. 71 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#61] от "Паяков":

  Самотността е характерна на хората, които мислят извън себе си, които мислят за големи общности от хора (или събития), извън личното им преживяване. Те са се (от)дали на този начин на живот, по личен избор, по кръвна линия, по чиста случайност, или дори по принуда. Личната страна от техния живот не ни обвързва със съчувствие - ние не сме тях и няма как да го направим. Само че съчувствието не е свързано с оценката, която можем да дадем. Да кажем, поне на себе си, дали е имало някакъв смисъл в направеното от тях. За мен, за нещата, за хората около мен, за живота тук и сега, направеното от ТЖ е гадно, вредно и поне още едно поколение ще го изпитва на гърба си и ще се опитва да се отърве от направеното. Какво излиза - самотата на ТЖ е живот, похарчен (и платен), за да насажда зло? Да съсипва нормалните човешки отношения, да спъва човешките желания и мечти? За това ли трябва да му съчуствам или да го жаля? От никъде!

 71. 72
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 72. 73 Профил на fr Pavel
  *****
  Неутрално

  Христо е умно момче, но не ми хареса начина, по който е написана книгата - като броеница от чужди цитати. Това не е оригинално произведение.

  Първо, Живков не беше българин, а влашки циганин от Правец. Второ, той не беше партизанин, а таен агент на царската полиция, предал собствените си другари и избил по-късно тези, които се обявиха срещу неговата политика. Трето, всичко в България при неговата мека диктатура беше илюзия на сигурност и благоденствие. Живееше се със заеми и държавна контрабанда на нефт и оръжие, с кражби на западни технологии, с производство на нискокачествени боклуци, които огромният съветски пазар поглъщаше безропотно. Всичко това свърши завинаги, другари. Ако не сте го разбрали, че чакаме идването на следващото - надяваме се, по-нормално от вас - поколение.

  ..................

  Голдберг вариации за класическа китара -
  http://archiman.livejournal.com/

 73. 74 Профил на Любо Питков
  *****
  Любопитно

  Не е ясно кого е поебвал самотният старец - освен 8 млн. българи разбира се.

  Насмалко да ни направи 16та република. Родоотстъпник и маскара!

 74. 75 Профил на пенсионер
  *****
  Неутрално

  До коментар [#72] от "Мда":

  изкарваш куре само плюнки от злоба и пръдня от яд ! Радвам се, че децата ми се кефят в Америка и не са тук. А ти си живей със спомените за правешкия простак, нали и ти си от тях ? И колко пари изкара, куре, че са повече от авериканските ?

 75. 76 Профил на ха
  *****
  Неутрално

  До коментар [#72] от "Мда":

  който е боклук като теб и тук ще е такъв, прав си, ама и в Америка няма да го вземат

 76. 77 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Как няма да е бил самотен през цялото време си е мислил - Дали в АДА ще съм Генрален Секретар или има по Голями Дяволи от мене и пак ще съм сам в казана . Да Горят в ада всичките комунисти и разновидностите им - Анатема!

 77. 78 Профил на Мда
  *****
  Неутрално

  До коментар [#75] от "пенсионер":
  авериканските не важат вече, на ефро сме
  Питаш колко, е па достатъчно

 78. 79 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  До коментар [#73] от "fr Pavel":

  Павлееее, Павле!

  И ти си от отбора на гробарите и на вечните недоволници!

  Сега и Христо Христо Христов не можел да пише, но бил "добро момче"!

  Оня ден ти оплю Силви Вартан след концерта в стил "Каква е тая, тя не е българка!"

  После, след два дни оплю и Любослава Русева в "Дневник", която написа страхотната статия "Маймуни на път"...

  Доколкото си спомням, човече, ти нито веднъж не каза нищо позитивно за никой!

  О!

  Осра и оплю и концерта на Мадона лятото!

  Е ти си, майка, вечната сицилианска оплаквачка!

  Не можа да ти се угоди!

  Никой не става! Ти си свети Павля!

  Еби му майката!

  И Шекспир да дойде, няма да те впечатли!

  Почваш да дотягаш!

  Такава умопомрачителна скука си, че да му се стъжни на човек!

 79. 80 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Като пръв партиен и държавен ръководител на България, Тодор Живков предизвиква разнопосочни оценки и коментари. Неговите съграждани от Правец имат неговата статуя на площад "Т. Живков". Остава времето да покаже дали в последните 20 години трябва да вярваме на оценките на днешния "елит" или на статистиката за БВП, образование, здравеопазване, култура и обществен живот. То времето ще покаже, но трябват и хора които са грамотни и непредубедени за да разберат и осмислят миналото и днешния път по който отиваме някъде в бъдешето си.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 80. 81 Профил на сартр
  *****
  Неутрално

  Мемоарната литература в България е пълна скръб! За преди 1989г. не искам да говоря! Но лошото е, че същата тази тенденция продължи и след това! Или т.н политици и общественици са били дребни и страхливи душици, или пък психиката им е била увредена непоправимо-но се появява само плява! И ЛЪЖИ! Откровени ЛЪЖИ! Което си е престъпление срещу времето ,историята и народа ти! Да видим т.н "мемоари" на Тодор Живков! Там ясно се откроява неговата "личност"! Вместо честно да разкаже ,каквото знае/осъзнавам ефимерността на тая мисъл/,като СВИДЕТЕЛ и ПРЯК участник в много истор. събития-Тодор Живков си позволи да ЛЪЖЕ и то да лъже Историята! Неговите "мемоари" са още едно престъпление в поредицата престъпления , извършени срещу бълг. народ!Да не говоря за другите "демократични "мемоари- напр. на другаря Петко Симеонов и т.н! Явно нивото ни на мислене и морал е такова! Дори сталиниста, болшевика, вълкодава от сталиновата кохорта, оплескания с кръв чак до плешивото си теме, човекът, почти довлякъл ни до ядрена война-Никита Хрушчов в своите спомени, записани на касетофон и издадени на Запад ,се разкрива като човешка личност, със своите слабости и заблуди, и прозрения! И това е диктувано през 60-те години на 20 в. , когато изобщо не беше ясно, че комунизмът е обречен!Когато имаше клишета, когато имаше ДОГМИ! А нашият Тодор Живков, който никога не е вярвал в никакви идеали, а е вярвал само в своята кариера-се сви като мишка и се опита да лакира Историята! Не съм чел книгата на Христо Христов, но ако в нея се представят "самотата "и "драмата" на един диктатор-няма и да я чета! По-скоро бих чел за драмата на един масов убиец- но написана от САМИЯ НЕГО!

 81. 82 Профил на Музар
  *****
  Весело

  До коментар [#79] от "Аlexander ":

  Санде, сопри се бре!

  Страхотно пишеш, но ти се губи смисълът тук-там.

  Понякога и опонетът ти е прав, а силата е да го разбереш.

  Със здраве!

 82. 83 Профил на сартр
  *****
  Неутрално

  Партиен и държавен ръководител-МАСОВ УБИЕЦ!

 83. 84 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  До коментар [#82] от "Музар":

  Ако се опиташ да погледнеш маааалко по-отвъд общата ни омраза към Живков, която абсолютно нормална и логична, ще разбереш какво казвам...

  Но не си длъжен...

  Пък и аз не те спирам да пишеш каквото си искаш...

  Не ми се прави на форумен цербер, моля...

  Спокойно можеш да ми прескачаш коментарите, не си абониран за мен!

  Нито ще ти искам ръката, опазил Господ!

  Освен ако не си модератор - да ме баннеш!

  И ти не ми отсътпаваш по словоохотливост и "опваш" едни коментари-чаршафи, по-дълги и от моите, ама нейсе!

  Айде и ти - с два пъти повече здраве! Аз съм щедро момче!

 84. 85 Профил на Музар
  *****
  Весело

  "Живков понякога беше суетен. Опитваше се да прикрие фамилната плешивина с особена форма на прическата. Когато побеля, косата му редовно биваше къносвана".

  Ебати закачката - толкова самотен, че чак се къносва!

 85. 86 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1479 Любопитно

  Накога имаше тайно желание:

  "ДОЛУ ТОДОР ЖИВКОВ"

  СБЪДНА СЕ!

  Дойде времето да си припомним:

  "ДОЛУ ТОДОР ЖИВКОВ"

  И да го казваме на всички бледи и ярки подобия:

  "ДОЛУ ТОДОР ЖИВКОВ"

  От тук до края на света...


 86. 87 Профил на Ivan
  *****
  Неутрално

  Съветски наместник. Къса ми се сърцето, че бил самотник.

 87. 88 Профил на чоки
  *****
  Весело

  до 45 Ти си се уредил .Готов си да духаш супата мой.

 88. 89 Профил на пенсионер
  *****
  Неутрално

  До коментар [#78] от "Мда":

  ех, куре, куре, бая простееш. Не ми пиши за ефрото, ами кажи колко изкарваш. Според теб, като има за чалга и гащи са достатъчи, ако има и за пърцуца - просто си богаташ. Ама американските не са така, но и ти няма как да го научиш, защото си тук и тук ще си останеш, чужбина няма да помиришеш.

 89. 90 Профил на фризьор
  *****
  Неутрално

  за прическата - отишъл Т.Ж. на фризьор и имал три косъма на главата. Казал на фризьора да му направи прическа и онзи рекъл - ами да ви ги сплета на плитка. Готово, почнал да плете и единият косъм паднал, останали два. Тогава Т.Ж. рекъл - среши ме на път. Като почнал да го сресва паднал и другия косъм и останал един. Т.Ж. рекъл - да ми го тупираш тогава. Почнал фризьорът и паднал и тоя косъм.
  Ех, рекъл бай Тошо, така и така нямам късмет, пак ще си ходя разрошен.
  Какво да го правиш милия човек, суетен бил. А царедворците не виждаха или не искаха да признаят, че царят е гол. Беше им удобно.

 90. 91 Профил на хмммм
  *****
  Неутрално

  Александър е жертва на недостатъчното финансиране на психиатричната помощ, което налага затварянето на някои клиники и пускането на питомците по улиците и интерните кафенета.

 91. 92 Профил на о.р. полк. Ани Младенова
  *****
  Неутрално

  Когато се говори или пише за Тодор Живков, шапки долу. И на колене.

 92. 93 Профил на inok
  *****
  Любопитно

  Четох,четох и се изморих,ако ме питате,ще ви отговоря,уморих се от тъпотии,простотии,нещо полудях,не разбрахдаже за кого говорихме?За човека от народа?Или за човека закопал народа?Както гледах Жорж Ганчев как се удряше в главата и казваше:ЕХОООООО

 93. 94 Профил на Музар
  *****
  Весело

  До коментар [#84] от "Аlexander ":

  "Не ми се прави на форумен цербер, моля... "

  А стига, бре! Само лично мнение, ти пък го взе на_сериозно

  Ако съм модератор, ще ми искаш ли ръката, Уили?

  Не се коркай толкова!
  Чао, до под следващата тема...

 94. 95 Профил на ЛАМБО
  *****
  Неутрално

  Основната цел, която неотклонно преследваше циганина Яшар, който нямаше 8-ми клас, бе размножаването на своите цигани.

  Затова беше и тоталното изселване на българите от селата в градовете след колективизацията. Раждаемоста ни падна 4 пъти ! Не бяха родени поне 2 милиона българи.

  Затова бе и периодичното изселване на турците.

  Затова бе и масовото заселване в БГ на Румънски и Сръбски цигани по времето на Яшар. След 10 Ноември неговото дело успешно се продължава от циганина Доган, който също няма завършено основно образование :

  http://lambo.blog.bg/politika/2007/10/07/cigani-sys-7-mi-klas-veche-50-godini-vladeiat-bg.118295

 95. 96 Профил на KOMUNISTA
  *****
  Гневно

  сега не ли е по голиам гиноцид 2 000 000 българи напуснаха българия и никога няма да се върнат това ли е демокрацията говеда при баи то6о семеиствата бяха заедно а сега няма е ве4е на6ата българия много много ЖАЛКО СКАПАНИ ДЕМОКРАТИ

 96. 97 Профил на Агит ком пункт
  *****
  Любопитно

  И на рекламата в Дневник?

  Петьо Багаров
  * 59

  А целта на кингата каква е въобще ?

 97. 98 Профил на Съвет
  *****
  Неутрално

  Комуниста (96) защо не вземеш да го отшмулиш на полк. Ани Младенова (92). Ще си родите кръвопийчета подобни на вас и сплотено ще си ги отгледате - и никакво напускане на БГ - може само до Русия.

 98. 99 Профил на емигрант
  *****
  Неутрално

  До коментар [#96] от "KOMUNISTA":

  не е необходимо семействата да са заедно и все до полата на мама си. Това, че 2 млн. българи са напуснали тази страна е най-великото постижение на демокрацията. Няма да ви работим до живот мръсни комуняги, както правехте с родителите ни, работете си сами и си крадете от вашите деца. А понеже все ви знаеше устата, че на запад е лошо - защо изпратихте отрочетата си и копелетата си да учат в Англия и Америка, а не в Съветския съюз.

 99. 100 Профил на EU
  *****
  Неутрално

  Отрицателен вот - жалко е за говеда като теб.

  KOMUNISTA
  Гневно
  * 96

  сега не ли е по голиам гиноцид 2 000 000 българи напуснаха българия и никога няма да се върнат това ли е демокрацията говеда при баи то6о семеиствата бяха заедно а сега няма е ве4е на6ата българия много много ЖАЛКО СКАПАНИ ДЕМОКРАТИ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK