Носталгия по комунизма залива Източна Европа

Магазин за хранителни стоки. София, май 1990г.<br />

© Reuters

Магазин за хранителни стоки. София, май 1990г.В гъстите гори на идиличния дунавски остров Персин, дом на застрашен морски орел и корморан-пигмей, лежат зловещите останки от комунистически лагер на смъртта.


Стотици "врагове на режима" са загинали от побои, глад и изтощение между 1949 и 1959 г. в концентрационния лагер "Белене", където с телата на жертвите са хранели прасета.


20 години след края на комунизма Белене е почти забравен - само малка мраморна плоча разказва ужасната история. А носталгията по миналото расте в малката балканска държава, както и в целия бивш съветски блок.
Неуспехът на капитализма за повиши жизнения стандарт, да наложи върховенство на закона и да удържи процъфтяващата корупция и шуробаджанащина проправи път на мили спомени за времената, когато безработицата беше нулева, храната - евтина, а социалната сигурност - висока.


"Лошите неща са забравени", казва 42-годишният Румен Петков, бивш тъмничар, а сега - счетоводител в единствения затвор, който все още работи на Персин.


"Носталгията е масова, особено сред възрастните", добавя той пред рушащите се сгради на друг стар затвор, създаден на мястото на закрития през 1959 г. концлагер. Комунистите затварят тук през 80-те години стотици етнически турци, отказали да сменят имената си.


И някои млади българи в бедния град Белене, свързан с острова с понтонен мост, също твърдят, че в миналото се е живеело по-добре.


"Ходехме в отпуска на морето и на планина, хората имаха много дрехи, обувки, храна. А сега най-голямата част от доходите ни отива за храна. Хората с университетски дипломи са безработни и мнозина от тях бягат в чужбина", разказва 31-годишната Анелия Беева.


Желанието да се върне старият режим е нищожно, но според анализаторите апатията е доста жива последица. "Голямата щета, нанасяна от носталгията, е че тя изцежда енергията за смислена промяна", обяснява българският социолог Владимир Шопов в онлайн портала BG History.


ЗЛАТНО ВРЕМЕ


В България продължилото 33 години управление на покойния диктатор Тодор Живков започва да изглежда за някои като златна епоха в сравнение с вилнеещата корупция и престъпност, последвала свалянето му.


Над 60% от българите отговарят, че са живеели по-добре в миналото, макар опашките да са били всекидневие, връзките - единственият начин да се сдобиеш с някоя ценна стока, дънките и кока-колата - недостъпни, а за автомобил се чакаше до 10 години.


Почти три години след като е станала член на ЕС, в България средната заплата е около 300 евро, а пенсията - 80, най-ниските в съюза. Доходите в доста по-напредналите Полша и Чехия все още са малка част от тези в Западна Европа.


Глобална анкета на "Галъп" от 2008 г. показа, че жителите на България, Сърбия и Румъния са сред десетте най-недоволни в света.


"Поколението на родителите ни е било много по-доволно от това, което е имало. Днес всеки иска повече от всичко" казва 23-годишната София Киш, студентка в Будапеща, по повод изкуствено поддържаната от комунистите масова заетост.


ДАЛАВЕРА, МУТРИ, МЕНТЕ


След две десетилетия разпокъсани и болезнени реформи повечето хора отказват да правят нови жертви, които са необходими за пълна промяна на икономиката и правосъдието.


Другите последици са деморализацията и растящата популярност на партиите, обещаващи "здрава ръка".


И не без основание


Премиерът Владимир Путин, бивш агент на КГБ, описва разпадането на СССР като "най-голямата геополитическа катастрофа на века".


Критиците на Кремъл го обвиняват в пълзяща реставрация на СССР като опит да се оправдае натискът върху медиите и опозиционните партии.


"Има идеализиране на съветското минало, коментира Никита Петров, историк от центъра "Мемориал". Това е съвсем съзнателно провеждана политика. Опитват се да покажат, че съветските власти са привлекателни за днешното поколение."


В България олигарсите, контролиращи цели сектори от икономиката, се родиха от редиците на компартията и страховитите тайни служби.


Имената на корумпирани политици и престъпни босове са публична тайна, но от 1989 г. досега България не е осъдила за корупция нито един високопоставен служител и е вкарала зад решетките само един престъпен бос.


Никой не е осъден за комунистическите репресии.


Някои от най-популярните думи сред обикновените българи са "далавера", "мутри" и "менте".


"Хората губят вяра, че някой може да успее по честен и достоен начин. Успехът е тотално криминализиран", обяснява Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".


Според нея чувството за несправедливост е особено силно на Балканите - най-бедният ъгъл на Европа, където управляват недосегаеми паралелни структури на власт. "Някои хора казват: "Да, старият режим беше репресивен, но поне имаше закон и ред."


Обещанията да се сложи край на атмосферата на ненаказаност помогнаха на премиера Бойко Борисов от дясноцентристката популистка партия ГЕРБ да спечели голяма победа през юли.


Общественото недоволство и рецесията означават, че в района може да оцелее само популистко правителство, смятат анализатори.


"Нивото на недоверие към политическия елит и институциите е толкова високо, че не можеш да убедиш хората да сторят каквото и да било при управление на непопулярно правителство", казва Иван Кръстев от софийския Център за либерални стратегии.


Някои българи обвиняват Запада в лицемерие, защото лесно е преглътнал присъствието на стари комунисти в новия елит.


Избирането на 57-годишната Ирина Бокова - бивш комунистически апаратчик и посланик в Париж - за шеф на ЮНЕСКО през септември е ярък пример за това двуличие, казват критиците.


Бокова е учила в Москва по време на комунизма и през 90-те години се изказва по стълбата на дипломатическата кариера благодарение на миналото си.


"АМЕРИКАНИЗАЦИЯ"


Поне на един фронт някои източноевропейци смятат, че са догонили и дори надминали капиталистическите стандарти - жаждата да притежават.


Голяма част от кредитите, взети в годините на бум, бяха похарчени за модерни коли, яхти, големи телевизори, дизайнерски дрехи, силиконови операции и пътувания до екзотични дестинации.


Копирането на чужди стандарти стига дотам, че на бебетата се дават западни имена, а телевизионният ефир е залят от риалити шоу програми като "Биг брадър".


"България се американизира, казва живеещият в Париж известен български художник Никола Манев. Вдигам телефона и ми говорят на английски, отивам на ресторант и той се казва "Маями"... За Бога, нямаме ли български имена?"


"Като погледнеш отвън, виждаш нови сгради, магазини, лъскави коли. Но отвътре хората са станали по-тъжни, по-агресивни и нещастни", добавя той и предписва лечение чрез духовност.


Тази есен за пръв път от много години билетите за софийските театри са разпродадени седмици напред.


*Текстът е публикуван със съкращения.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (415)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Добър вълк
  *****
  Весело

  Няма нужда да го пишете и то се вижда, че простотията залива Източна Европа.

 2. 2 Профил на развеселен
  *****
  Весело

  Който тъгува по комунизма, да заминава за Куба или Северна Кореа ! Там вече почти го построиха, дори ще ви дават по местната телевизия, като пример за човек напуснал капитализма и отишъл да живее в соца. Преди да тръгнете един съвет, запасете се с четки и пасти за зъби, защото там са дефицитна стока ! Не е зле да си вземете и тоалетна хартия, защото там такава липства.

  Приято изкарване !

 3. 3 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  Нищо не мога да добавя. Но ме гложди един въпрос, който го е задал един руснак през 19 век: "Какво да се прави?". Той не важи само за българите, нито само за Източна Европа.

 4. 4 Профил на ДАН
  ДАН
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Дааа. И простотията днес е развеселена. В миналото също е имало простотия, но не толкова агресивна.

  *Силата прави Съединението*
 5. 5 Профил на Alexander
  *****
  Весело

  Лъжливо усещане за по-доброто минало! Лъжливо!

  Понеже комунистите прецакаха прехода, на практика преход нямаше, промяна нямаше освен свободното пътуване днес! Това е!

  Те си направиха смяна на властта, скриха досиетата, пуснаха мутрите, дообраха и доизбиха кого искаха, обедниха народа, после създадоха олигарсите, а сега в последните три години провалят и еврочленството...

  Е, как този народ да вярва в добрата промяна???

  Защо в Полша, Чехия и Унгария хората се радват на промените?

  Ами защото се промениха истински! А България не! Какво ни е виновна Америка? И какво останалите?

  Виновни са комунягите и ние, че не ги смазахме, както заслужават!

  За нищо на света не искам старото време! Поне от малкото, което съм видял...беше отвратително! Връзки, протекции, познати, родители, роднини, шуробаджанащина! Нищо не ставаше ако нямаш правилните близки и познати! Нищо! Гадно беше!

  А ако не си от комунистически сой - си загубен! Не можех да ги търпя, да ги гледам! И цялата лъжа на комунистите, която продължава и до днес!

  И накрая... Накрая... започнахме да се пръждосваме...

 6. 6 Профил на Куцото пиле
  *****
  Неутрално

  Толкова страшно ли беше,че не сме имали дънки и кока-кола?
  Прав е Никола Манев - България вече е 51-я щат на Америка и не е заради р-т "Маями".По-страшно е.

 7. 7 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Весело

  Ама снимката на магазина е много вярна. Точно така си изглеждаха. А вътре по едно време имаше само сол и оцет. Другарите бяха изпокрили всичко и чакаха новите цени за да направят голямата далавера. И я направиха тогава...

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 8. 8 Профил на на 64
  *****
  Неутрално

  Преживяла съм соцкомунизма, но имам и впечатления от баба, дядо,( моряк по крайбрежието 1900-1940) майка ми, баща ми( обикновен железничар 40 год.) До 1945 майка ми е ходила със шапки, красиви рокли, имат снимки от курорти -Велинград, Панчарево, Наречен и разни манастири.
  Аз- висшистка,а работеща, никога не отидох на курорт. да не говорим за красиви копринени рокли и шапки.(1965-2000).
  Парите никога не са ни стигали при социализма, както и сега.
  Но познавам и хора от други европейски страни. Те получават повече, но живеят ПЕСТЕЛИВО.
  Докато ние си спомняме как купувахме с кг . плодове и зеленчуци, те купуваха тогава по 2-3 бр.

  Така че не плачете, че сте били хранени и обличани, ДОКАТО сте били в ЗАТВОР!(1944-1989.)

 9. 9 Профил на до 6
  *****
  Неутрално

  Горкият Манев!
  Голям срам!
  Говори против САЩ, а живее в Париж, ИЗБЯГАЛ от соцкомунизма!!!
  А кой подкреояше ТАКИВА като Манев навремето? Нали тояно "лошите американци"!!
  Манев, манев, имай малко ЛОГИЧНОСТ в мисленето!
  не се прави на оригинален и "ЛЯВ", когато черпиш с шепи от "дясното" блаГОПОЛУЧИЕ!!!!

 10. 10 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  До коментар [#8] от "на 64":

  Кажете им го! Браво за този коментар! Вие поне сте видяла повече от нас! Кажете им!

  Ето това е честно мнение на човек видял много повече!

  Плачат дне с за миналото! Ние не плачем за убитите, за провалените, плачем за някаво лъжливо минало!


 11. 11 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1157 Весело

  До коментар [#6] от "Куцото пиле":

  Ако тоя беше прав че сме 51-ият щат, нямаше да има плачещи за комунизма. Истината е, че плачат два типа хора - партийците, които знаеха че са обречени да живеят добре каквото и да правят, стига да са послушни, и съдраните цървули, които бяха доволни, че всички са еднакво бедни и нямаше разлики между работливия и умен човек и мързеливия алкохолизиран простак. С промените много от първите останаха на произвола на съдбата, а на вторите им е гадно, че някои саа добре, а други - не толкова.

 12. 12 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  Няма да е зле обикновения човек да разбере,че светът нарочно е разделен на две "враждуващи,антагонистини" системи.
  Докато не премахнем гласуването и монетарната система,промяна няма да има.

 13. 13 Профил на Добър вълк
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "на 64":

  Купували сте с килограми, защото утре я има я няма и в магазините през 80-те, от които са моите спомени имаше само боклуци. Хубави череши и ябълки майка ми носеше от разни бригади, на които ходеха. Иначе останалото ни задоволяване с пловодев и зеленчуци предимно от прабабаите и роднините от село. За цитруси да говорим ли? Ами нямаше - пускаха банани веднъж годишно по Нова година, кубински портокали веднъж на 3 месеца зимно време и с останалите така.
  Иначе с голямата заплата, която не можеш да изхарчиш, чакаш на дълга опашка и ти дават 1 кг.

  Чувал съм, че в София цитрусите и бананите се намирали доста по често.

  През социализма трите най-употребявани думи бяха "дефицит", "няма" и "може би".

 14. 14 Профил на Nikolla
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "на 64":

  Браво!

  А към другарката Анелия Беева,31 г, само един простичък въпрос:
  В коя посока бягат "хората с университетски дипломи,които сега са безработни"?

 15. 15 Профил на Каква я Стършел свършил
  *****
  Неутрално

  На следващите избори аз пак ще гласувам за Станишев, а вие?

 16. 16 Профил на Добър вълк
  *****
  Весело

  До коментар [#11] от "Alien":

  Оправия няма - Алиен. Баба ми и дядо ми са били доста бедни през социализма и въпреки това гласуват за БСП-то на всички избори от 1990-та насам. А колко бедни са живяли знам от баща ми.
  И знам, как след 90-та партийната секретарка ги излъга да си продадат дяловете в кооперацията за 5 долара, а тя после само една незавършена сграда в началото на 90те я предлагала за продажба на 50-60 хил долара.

 17. 17 Профил на Кабалист
  *****
  Неутрално

  Световната икономическа криза, която предизвика банкрути и масови уволнения, възроди в Европа интереса към идеите на Карл Маркс. Книгоиздатели от Берлин казват, че трудът на основоположника на научния комунизъм „Капиталът“ буквално се разграбва от книжните рафтове. Наскоро бе забелязан да чете томче на Маркс президента на Франция Никола Саркози, похвално за книгата се отзова и министъра на финансите на Германия Пеер Штейнбрюк, и дори римския Папа я похвали за „дълбокия анализ“. Колкото повече продължава икономическата криза, толкова повече хората ги обхваща недоумението: защо това се случи с мен?

  Нека да се надяваме, че по такъв начин хората ще стигнат по-бързо и до идеите на Кабала. Всеобщото равенство, на всекиго да се полага според необходимите му потребности, от всекиго да се изисква според неговите природни способности, поръчителство, братство – всичко това е хубаво… но само в качеството на средство, а не на цел. Средствата са за достигане на подобие с Твореца, сближаване и сливане с Него, иначе тези идеи при тяхното обикновено използване отново ще завършат с терор и световна война.
  Причината за неуспеха при претворяване на комунистическите идеи в живота, се корени в това, че теоретически всичко е красиво и вярно, но не е възможно да се измени егоистичната природа на човека в алтруистична. Това „ще препъне“ цялото човечество. Кризите и глобализацията ще ни разкрият, че всички сме твърдо взаимосвързани, което означава, че сме задължени да съблюдаваме закона „Възлюби ближния си както самия себе си“. Но нашата природата не ни го позволява. Ние сме готови да се унищожим един друг и целият свят, но не и да бъдем в състояние на взаимна поддръжка.
  Затова само методиката Кабала за изправяне на човешката природа от егоизъм в алтруизъм, привличаща върху човек Висшата Светлина, която ни е създала, и която е в състояние да ни измени, ще ни помогне да оцелеем.
  Кабала ще промени човека, както това се вижда на практика и ще може да ни приведе към изпълнение на закона за братското общежитие в глобалната затворена система на човечеството.
  Затова, интереса към Маркс е естествен, но неговата теория е неизпълнима на практика – тук се изисква Висша Сила за изправяне на човека, която само Кабала може да ни осигури. Нека се надяваме, че хората бързо ще осъзнаят това и ще пожелаят да го реализират по пътя на доброто, а не причинявайки си още много страдания.

 18. 18 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1157 Весело

  До коментар [#13] от "Добър вълк":

  "Чувал съм, че в София цитрусите и бананите се намирали доста по често." - да бе. Поредната легенда, пусната от отговорните другари за да настройват хората едни срещу други. То все така беше - "тия в София" бяха виновни за всичко. Ама не партийците, ами "софиянците". И тук беше същата работа - само дето имаше "Кореком" и като напишеш дипломната работа на някоя арабела от братска страна отиваш с него да ти накупи туй-онуй. Понеже ако ти даде пари на ръка народната милиция те прибира за "валутно престъпление", т.к. чужда валута нямаше право да имаш - имаха право да притежават тези дето пътуват в чужбина, а там ходеха все едни и същи, хахаха.

 19. 19 Профил на Каква я Стършел свършил
  *****
  Весело

  До коментар [#13] от "Добър вълк":

  Прав си, като си го спомня само онова истинско кисело мляко, истинско сирене и истински кашкавал, които с години висяха по щандовете на бакалиите ни, тръпки ме побиват. Ами истинското месо и истинските ни колбаси, а- направо отврат! Български домати, български чушки- ужас. Ами истинското ни доматено пюре- дето го правеха 100% от домати и не слагаха вътре грам нишесте?

 20. 20 Профил на Гост
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "на 64":

  Един от основните проблеми на всички източноевропейски страни е, че се саморекламират като страни с евтина работна ръка. Естествено рекламата идва от комунистическо-мутро-чалгарската мафия, който се опитва да привлече инвестиции, за да има какво да лапа.

  Е след като работната ръка е евтина, естествено кадърните, трудолюбивите и можещите, емигрират. Вземете дори високотехнологичните производства - в АЕЦ "Козлодуй", макар и висока да българските стандарти, средната работна заплата е в пъти по-ниска от съответната в някой френски АЕЦ. А произвежда същия продукт, който се продава на същите цени. Въпросът е къде отива разликата?

  Разликата е там, че в богатите страни 2/3 от себестойността на един продукт - от запалка до компютър, е разход за труд. Тук е около 20% в повечето случаи.

  И се завърта омагьосаният цикъл - бегъл пример - поради ниските доходи, хората супуват мо малко луканка и кисело мляко, съответно то се произвежда в по-малки количества, а хората на село, които могат и имат желание да произвеждат повече суровини за целия този бизнес, не могат да го правят, защото нямат пазар.

  То пък и един пазар - изкупуват им млякото за жълти стотинки, после в магазина стига на в пъти по голяма цена.

  Ами няма да стане така. Докато работната ръка се рекламира като евтина, не може да има просперитет. Докато делът на труда в себестойността на даден продукт е ниска, а печалбите - големи - разслояването само ще се задълбочава и бедните ще обедняват, а богатите - забогатяват.

 21. 21 Профил на Преходник
  *****
  Неутрално

  Това е повече от жалко. Още повече, че се съгласявам с позицията, че преходът у нас изобщо не е почвал

  http://www.euinside.eu/bg/comments/the-transition-as-a-way-of-thinking/

 22. 22 Профил на Припомням
  *****
  Весело

  До коментар [#2] от "развеселен":
  Не знам как е в Куба,не съм ходила никога,но наши семейни приятели (които от 5 години живеят в Канада),имат намерение да отидат на почивка в Куба за втора поредна година.Едва ли да е от носталгия по отминалите времена.Избрали са Куба не защото не могат да си позволят друго направление,а защото там все още е диво,чисто и спокойно.А се оказа,че и обслужването е на доста добро ниво (аз имах съмнения относно това,но след като гледах снимки от първата им почивка,вече не се съмнявам).
  Това,което се случва в България от 20 години насам,е първоначалното натрупване на капитала.Така мисля.

 23. 23 Профил на jean
  *****
  Неутрално

  Носталгия за времето, когато се завиждаше на шоф6орите на тир и това беше най- мечтаната професия... за времето, когато селяндурщината превзе културните центрове на България и ги освини. Не, мерси.

 24. 24 Профил на korektor
  *****
  Неутрално

  Дневник, не се научихте! Като превеждате нещо слагайте и линк към първоизточника! НЕ всички сме бушмени!!!

  http://uk.reuters.com/article/worldNews/idUKTRE5A701920091108

 25. 25 Профил на ОО общество
  *****
  Неутрално

  Залива комуноидите от Дневник и Капитал...

  Отлично, таварищи!

  "Носталгия по комунизма залива Източна Европа"

 26. 26 Профил на Каква я Стършел свършил
  *****
  Весело

  До коментар [#23] от "jean":

  Ти си мечтал да бъдеш шофьор на тир, разбери го- ТИ СИ МЕЧТАЛ ДА СТАНЕШ ШОФЬОР НА ТИР!!! А мен винаги са ме възпитавали, че трябва да получа МНОГО ВИСОКО ОБРАЗОВАНИЕ!!! И го получих! Възпитаваха ме също така, че не трябва да бъда наемен работник! И НЕ СЪМ НАЕМЕН РАБОТНИК!!!

 27. 27 Профил на Добър вълк
  *****
  Весело

  До коментар [#22] от "Припомням":

  Ний имахме едно съседче от Куба. От 20 и повече години не съм го виждал. Нещо май не ги пускат да излизат от тоя социалистически рай Куба или вече не им стигат парите да идват на гости при роднините в България??!

 28. 28 Профил на Гост
  *****
  Неутрално

  До коментар [#21] от "Преходник":

  Преходът у нас все някак започна, хилаво и в грешна посока, но започна. За мен разликата между социализъм и постсоциализъм, разбирасе, не единствената е, че едно време кинтите отиваха за спонсориране на братски партии и военните им формирования, а сега за спонсориране на чалга и футболни клубове, яхти и мутробарок по морето.

  Но все пак някакво развитие има.

  Друга разлика е, че при соца хората имаха някакви пари, срещу които нямаше какво да купят. Сега има какво да се купи, но мнозинството трудно могат да си го позволят. И все пак предпочитам да тегля кредит, за да си купя кола веднага, отколкото да се записвам на опашки, да търся връзки, за да се сдобия с някой соц-боклук след няколко години.

 29. 29 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#19] от "Каква я Стършел свършил":

  Киселото мляко тогава беше една рядка суроватка от "Сердика", която свършваше още до обяд, сиренето и кашкавалът горе-долу ставаха. Месо се купуваше с връзки от мърлявите соц-месарници, често го нямаше, за агнешко да не говорим - изнасяха го в Ориента. Доматите и чушките по плод-зеленчуците бяха скапани, кални и трето качество; хубавите се изнасяха в чужбина. Доматеното пюре... Бил съм на бригада в консервен комбинат, по-добре да не ти казвам как се правеше и какви домати се слагаха вътре, че ще ти се отяде. Сега има двадесет вида, ако прочетеш етикетите ще видиш, че няма нишесте. Да припомня, че едни от най-богатите хора през соца бяха управителите на месарници и плод-зеленчуци. От кражби, далавери и продажба на некачествени стоки, обявени за първо качество.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 30. 30 Профил на Преходник
  *****
  Неутрално

  Много жалко наистина. Но пък е обяснимо, след като реално преходът не се е състоял

  http://www.euinside.eu/bg/comments/the-transition-as-a-way-of-thinking/

 31. 31 Профил на Каква я Стършел свършил
  *****
  Весело

  До коментар [#29] от "Dehumanizer":

  Лъжец!

 32. 32 Профил на Добър вълк
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] от "Alien":

  Вуйчо ми беше работил в Ирак и беше корекомаджия. Имаше долари - купуваше в Кореком. Беше си купил лада, купи на баща ми КАСЕТОФОН! Модерен японски касетофон от Кореком! Носеше дъвки с картинки (тук имаше само дъвки идеалки-пломбосвалячки, колко пломби съм свалил) и за пръв път лешници ядох, когато той донесе...

  Яко беше животът!

 33. 33 Профил на jolito
  *****
  Неутрално

  Споко, комунизма се завръща под формата на Нов Световен Ред. Който е чел "1984" на Оруел знае за какво говоря

 34. 34 Профил на за младите
  *****
  Неутрално

  Четох едно стихотворение на англ. през 1995, писано от източноевропеец , живеещ в Холандия.( по повод на "плача за годините на соца):

  Освобождение от затвора

  И ето- сега си сам,
  приятелю мой.
  И аз трябва да те
  освободя.
  И ти ще излезеш
  НАВЪН
  и ще избереш съдбата си.

  .....
  Точно ТОВА да разберат младите: че 1944-1989 сме били в един ЗАТВОР- за някои -луксозен с излизания по света, за други- обикновен. Нахранени и облечени сравнително..... но... ДОТУК.
  Който иска да знае НАИСТИНа как живеят ДРУГИТЕ по света, които не са в ЗАТВОРА, е "ВРАГ на НАРОДА".
  Това е.
  Щастливи сме, че дочакахме да сме в ЕС.

 35. 35 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1157 Весело

  До коментар [#22] от "Припомням":

  Я ги помоли твоите приятели да попитат дали в тези курорти където ходят те може да припари нормален кубинец. Отговорът е "Не". Кастро навремето се научи именно от нашите другари (съвсем сериозно), че туризмът е прекрасен начин за привличане на презряната чужда валута, с която после се добива уиски за ценните кадри да речем. Вероятно ако въпросните приятели са мъже много добро впечатление им прави и фактът, че можеш да мърсуваш с момиче неотстъпвао на Холи Бери на външен вид, срещу пет долара. Тези истории за Куба ги знаем всички. Едва ли на самите кубинци са им приятни...

 36. 36 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  И целият този поплак по миналото е изкуствено състояние.

  Естествено, че обикновеният човек ще обръща поглед към миналото, понеже настоящето му е системно проваляно от старите муцуни на комунизма, които се оказаха най-богатите!

  Те държат парите, те въртят гоелмите бизнеси, те нямат интерес да бъдат осветлени и да си платят старите сметки!

  Всичко е навързано!

  Какво добро да види българинът като добро наистина няма!

  Но това добро го няма не защото отказът от комунизмът е грашка!

  А защото всъщност комунизмът още НЕ СИ Е ТРЪГАНАЛ!

  Комунистите в последните 20 години си оплетоха кошницата, саботираха прехода, направиха свой собствен преход, обраха парите, движат си бизнесите, а а хората останаха с пръст в уста!

  Сложи корупцията, липсата на свестен съд, сериозен криминалитет, и е то ти тебе плач по ЛЪЖЛИВОТО ХУБАВО МИНАЛО!

  Но как да го обясниш на човек, който и хляб няма на масата днес?

  И как той да ти повярва?

 37. 37 Профил на Припомням
  *****
  Весело

  До коментар [#27] от "Добър вълк":

  Аз не споря по това.Кубинците може и да не излизат от Куба,обаче Кастро не се сърди на американски и канадски постъпления.

 38. 38 Профил на Добър вълк
  *****
  Весело

  Хайде лек ви ден на всички и внимавайте с носталгията - води до депресия! Навън изгря Слънце! Може би дойде Светлото бъдеще! Отивам да проверя!

 39. 39 Профил на ПОМНИМ
  *****
  Любопитно

  Здравейте ЦИРКаджии:

  Спомняте си имане нямане около 1990 година

  Да ама не: тогава не беше социализъм, а подготовка за грабеж, кой колко може и как може!

  Който помни да помни около 1980 година!

  Колко % ходят сега на почивка, а тогава!

  Колко % ходят на работа, около 250 лева заплата, колкото бе тогава!

  Тогава с тези пари стигаха за всичко и за ядене и парно и море и лекар!

  А СЕГА!

  Е не беше лапаница като сега!

  Е не можеше да псуваш шефа си защото отиваш в небитието!

  Ами сега опитай се да напсуваш шефа си, най често борче/мафиот = 2 метра под земята

  Е сега има GSM и модерна техника,

  Да ама не: На гол и гладен тумбак пищови!

  Ние можем, и осигуровки да не плащаме!

  ПОЗОР!

 40. 40 Профил на Мазолей
  *****
  Неутрално

  Антихристки безбожник ли е бил
  гложденият от въпроси питащ?

  Марксистки фашист ли е бил -- с рецепта за световно диктатурско "щастие"?

  Кретен ли е бил Владимир Илич известен още като Ленин?

  Освестете се.

  Лустрирайте си държавата и домовете от марксистка нечист.

  Читател
  * 3

  Нищо не мога да добавя. Но ме гложди един въпрос, който го е задал един руснак през 19 век: "Какво да се прави?".

  Той не важи само за българите, нито само за Източна Европа.

 41. 41 Профил на Добър вълк
  *****
  Весело

  До коментар [#37] от "Припомням":

  Кастро не сдадели властта? Но и Бай Тошо не се сърдеше, че децата на отговорните партийни другари се разкарваха из Прогнилия Запад.

  Нали знаете Запад, произлиза от "западнал".

 42. 42 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1441 Весело

  Клизма
  за комунизма!

  www.berbenkov.hit.bg
 43. 43 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#31] от "Каква я Стършел свършил":

  Изчакай два часа и по плюсовете и минусите ще видиш дали лъжа. Ти ако си живял в някаква друга България или си се ползвал от специалното снабдяване на УБО, аз съм живял в такава.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 44. 44 Профил на 10 стинки
  *****
  Неутрално

  60 % от българите смятат че са живяли по-добре преди. 60% от българите са пенсионери... добре, че революция с пенсионери не става иначе лоша вабота.
  Стига сте писали глупости уе ей!! Някой ще вземе да ви повярва. Тия болни амбиции по миналото може да си ги споделяте в личните блогове. Тука обаче носите отговорност като пишете такива лайнета...

 45. 45 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1157 Весело

  До коментар [#26] от "Каква я Стършел свършил":

  Станишев - ти ли си това бе?

 46. 46 Профил на Преходът, Господа
  *****
  Любопитно

  бе тотално криминализиран - така че връщането ни в изходна позиция е въпрос на време...

 47. 47 Профил на Каква я Стършел свършил
  *****
  Весело

  До коментар [#39] от "ПОМНИМ":

  Страната ни не беше богата, но ние не живеехме бедно. Живеехме по-добре от западноевропейците. Дори сега се чудя как може "лъскавите опаковки" от Западна Европа да са привличали толкова много вниманието ни тогава и да са изграждали превратните ни представи за "оня свят на благоденствието".

 48. 48 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#31] от "Каква я Стършел свършил":

  А, забравих. На най-известният и масов колбас хората му викаха "Кучешка радост" Защо ли?

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 49. 49 Профил на Гост
  *****
  Неутрално

  Носталгията по социализма е патент на самосъжаляващи се неудачници, на които държавата партия им е гарантирала някакъв мизерен, но пак - гарантиран стандарт. Който те със собствени сили нито имат желание, нито съответните качества - образование, ценностна система, идеали и цели, да осъществят.

  Към това може да се прибави носталгията по пионерското детство, първата юношеска любов, студенствака младост, после връзките на чичо.... Нормално е, човек тъгува по младостта си и като я свърже с времето, в което тя се е проектирала..

  Предпочитам да бях млад сега, а не през 1985 година.

 50. 50 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  До коментар [#35] от "Alien":

  Точно така е.Ние сме разговаряли много за това.Абсолютно вярно е,че там обикновен кубинец не може да отиде.Но гледайки снимките,не мога да не кажа,че природата все още я има - но докога ли?!

 51. 51 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  Всъщност тази статия е едностранчиво написана!

  Тя показва нещата само от външната страна!

  Тя не обяснява какви са точните причини за тази привидна носталгия по миналото! И това, което повечето форумци тук казват!

  Тя заявава "В Източна Европа има носталгия по миналото", но... не обяснява защо, какви са причините и как се е стигнало дотук!

  И какво сега? Някой в Англия ще я прочете и нищо няма да проумее от "кухнята" на проблема!

  Ето това ме дразни в такива статии, понеже накрая се оказват манипулативни!

  Каква е ползата от тази статия?

 52. 52 Профил на Добър вълк
  *****
  Весело

  До коментар [#39] от "ПОМНИМ":

  Ааа... помним аз! Пенсията на прадядо ми беше астрономическата сума от 60 лв, а заплатата на баща ми като на млад сътрудник в БАН беше под 200 лв...
  След 85-та не помня да сме ходили на почивки на море заедно аз, баща, майка. Помня само, че единят го нямаше със седмици по командировки или бачкаше до късно вечер, а и другият също често.

  Виж на други деца, кога родителите бачкаха не беше ясно, но имаха вили, лади... Е... мина 90та нашите имат, а ония си останаха с вилите и ладите и носталгията.

 53. 53 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1157 Весело

  До коментар [#43] от "Dehumanizer":

  Е много ясно. Най-вероятно само той е носил дънки и е имал двукасетъчен касетофон, поради което мацките са му връзвали повече. Как няма да страдаш за онова време? За сравнение - в един филм за обсаадата на Ленинград, една рускиня каза, че тогава са нямали какво да я дат и е било война, но времето после и е липсвало, защото са били далеч от Сталин, НКВД и всякаква чекистка паплач, която после се връща... Май не са САвеЦките роби най-големите роби на света. Май нашите ги бият в това...

 54. 54 Профил на Първо трябва да излезем
  *****
  Гневно

  от ЕС- завинаги !
  Както ще направят чехите...после ще ги последват и останалите...

  Изсипваме милиони за членството ни на тия англосаксонски задници в Брюксел

 55. 55 Профил на Сони
  *****
  Разстроено

  Знаете термина "институциониране", нали? Във филма "Изкуплението Шоушенк" много добре беше обяснено...Та и тук носталгиците по социализма приличат на онзи стар затворник, който на свобода се чувстваше безпомощен, объркан и се самоуби.

 56. 56 Профил на Диагноза
  *****
  Неутрално

  Дааа. Идиот си нагъл.

  ДАН
  * 4

  Дааа. И простотията днес е развеселена. В миналото също е имало простотия, но не толкова агресивна.

 57. 57 Профил на ЛАЛЕ
  *****
  Неутрално

  Тази есен, за първи път билетите, за Софииските театри, бяха разпродадени седмици напред. По всяка вероятност новият елит демонстрира култура, по време на чума, пардон криза. Тип пари, за здравеопазване, образование, заплати, пенсии, няма, но, за билети за театър имаи за силови структори, също има пари, да ви имам носталгията по комунизма мислите само, за себе си.

 58. 58 Профил на Припомням
  *****
  Весело

  До коментар [#41] от "Добър вълк":

  Сдаде я,ама я сдаде на брат си.

 59. 59 Профил на И още
  *****
  Неутрално

  Носталгиращите да си припомнят режима на тока 3:3. Е, може да са от тези другари или деца на такива, на които не им спираха тока. Да си припомнят гирляндите от тоалетна хартия, на които завиждахме - някой успял да си намери, че нямаше тоалетна хартия. Опашките за скъпи банани. Купуването на долари на безумни цени на магурата и битака, за да можеш да си купиш след това нещо нормално в кореком. Среднощните бдения за скапана пералня или съветски телевизор.

  А зъщо за заглушаването на вражески радиостанции, за ограничения достъп в библиотеката до някои книги.

  Изобщо - пей сърце.

 60. 60 Профил на Rumen I.
  *****
  Неутрално

  Чуденса статия! Поздравления!

  Нсталгия има защото за нашето комунистическо минало НЕ СЕ ГОВОРИ.
  До сега 20 госини времето от 1945 до 1990 БЕШЕ ТАБУ.

  Когато не се говори за политическите затворници, репресиите подслушването връзкарството липсата на жилища липсата на автомобили, платове печки хладилници акощете и хранителни продукти то хората запомнят само хубавото.

  Когато не се говори за лиспсата на информация дори за трагедии като чернобил, когато не се говори за резиденциите на Живков и на тези избранници от Политбюро, простия човецец забравя лошото и си спомня хубавото.... дори не си спомня, че не е имал право да патува в чужбина или да си купи валута за стоки от кореком.

  Въпросът ми е ЗАЩО ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА В БЪЛГАРИЯ Е ТАБУ и кой има интерес от това.
  Зашо няма предавания и филми като е в Полша в Чехия?? Тма носталгията е малко носталгия защото хората знаят как е било в действителост.

 61. 61 Профил на Каква я Стършел свършил
  *****
  Весело

  Наред с всичко друго, тогава разполагахме с достатъчен ресурс свободно време, което можехме да инвестираме за личностното си развитие. Книгите бяха достъпни. Издаваха се само стойностни заглавия с безупречен превод и пунктуация.
  Ами напълно безплатните пионерски кръжоци и школи? Колко от моето поколение са придобили практическите си умения и знания тъкмо там? Безплатни езикови школи, школи по балет... и т.н. и т.н.
  Лично аз съм бил в:
  1.кръжок по авиомоделизъм;
  2.кръжок по корабомоделизъм;
  3.кръжок по корабоплаване;
  4.школа по плуване;
  5.школа по академично гребане;
  6.школа по спортна гимнастика;
  7.школа по спортна стрелба;
  8.кръжок по конструиране;
  9.школа по френски език.
  И всичко това- напълно безплатно!

 62. 62 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  До коментар [#8] от "на 64":
  "Аз- висшистка,а работеща, никога не отидох на курорт. да не говорим за красиви копринени рокли и шапки.(1965-2000)."

  Нещо послъгвате мадам. Много. За работещите висшисти де.
  Такова нещо по комунистическо нямаше. Виж, за курортите сте права. Из курортите шетаха само тъпите бачкатори, щото за висшистите не се полагаше. И коприната от "Свилоза" я носеха те. С каскети, ама бяха на мода, ко да правиш.
  Иначе, трябва да ви припомня, че до 89 година България е един от големите производители на естествена коприна в Европа. Цели села бяха залесени с черници(по улиците). Та не беше проблем да си купиш копренена дрешка. Нито капелка. Други бяха простотиите по онова време. Други, а не почивката и капелките.
  Идиотщината беше, че не позволяваха правоверните талибани комунистически дори и едно ателие да си отвориш или частно гаражче. Ламарини на двадесет годишните москвичи да изчукваш. Че създадоха привилигирована каста от малоумници, която бе по-равна от другите. Че още носим белезите на идеологизираното поклонничество към всякакави чуждоземни авторитети.

  Ecrasez l’infâme
 63. 63 Профил на СССР-НРБ
  *****
  Неутрално

  "Ама снимката на магазина е много вярна."
  -Точно ,но магазините станаха такива след като СССР даде червен картон на България ,да се управя сама и ето как изглеждаха магазините ,но не и преди 1989 г ,вярно не бяха пълни като сега ,но пък стоктите не се разваляха след 2-3 дена ,а сега по година могат да седят в магазините и боклуци продават .
  Това беше времето на самостоятелност на България без СССР и ЕС И ЗАТОВА МАГАЗИНИТЕ бяха като на снимката.
  Ние не можем да съществуваме сами ,все трябва да сме "закачени" към някоя кола или влак за да ни теглят.

 64. 64 Профил на Х 0000 2009
  *****
  Неутрално

  Защо и как ще премахнеш

  взаимоотношенията между хората чрез гласуване и взаимоотношенията между хората чрез чрез пари?

  Си ли марксистки идиот?

  Припомням
  * 12

  Няма да е зле обикновения човек да разбере,че светът нарочно е разделен на две "враждуващи,антагонистии" системи.

  Докато не премахнем гласуването и монетарната система,промяна няма да има.

 65. 65 Профил на ПОМНЕЩ
  *****
  Весело

  Ей Dehumanizer:

  Тогава салама беше поне истински от МЕСО, а сега ......

  А само той ли!

  Кажи ми нещо истинско по магазините!

 66. 66 Профил на 10 стинки
  *****
  Неутрално

  Безплатно е било за сътрундици и "наши хора".
  Не си живял в село Долно Абланово да видиш как ще си запишеш детето в Руска гимназия и как ще го допуснат да посещава тия курсове. Места нямало Пенсионер софиянец си ти с промит мозък, стършеле...

 67. 67 Профил на До Брюкселските ГЪЗО ЛИЗАЧИ !
  *****
  Весело

  И идея си нямате, какво беше през онези години, щото още не СТЕ БИЛИ планирани от бащите Ви...))))))))))))))))))))))))

 68. 68 Профил на trabajo si, rumba no
  *****
  Любопитно

  До коментар [#35] от "Alien":

  ...Я ги помоли твоите приятели да попитат дали в тези курорти където ходят те може да припари нормален кубинец...

  Кво да прават нормалните кубинци по техните курорти като там е жега? Народната власт праща кубинските трудещи се в Канада на прохлада, малко ски да покарат.
  А за да се аклиматизират за прохладата кубинските тудещи се плуват на надуваеми дюшеци от Куба до Канада.

 69. 69 Профил на AAA
  *****
  Неутрално

  Моше,

  през цялото си съществуване СССР е била криминална държава.

  Чупка!

  СССР-НРБ
  * 63

  "Ама снимката на магазина е много вярна."
  -Точно ,но магазините станаха такива след като СССР даде червен картон на България ,да се управя сама

 70. 70 Профил на Библеист
  *****
  Гневно

  Моисей, като тръгнал да извежда евреите от египет, където били роби, онези почнали да хленчат - да там бяхме роби, биеха ни, убиваха ни , изнасилваха жените ни, но там поне имахме хляб, а не като в тази пустиня. И тогава Йехова заповядал на Моисей 40 години да води народа през пустинята, докато умрат и последните, които помнят робството.

  Все се надявах, че днес времето тече по-бързо, и няма да ни трябват чак 40 години, но явно съм се лъгал.

 71. 71 Профил на яаожаожаяож
  *****
  Весело

  До коментар [#66] от "10 стинки":

  Долно Ардино също е имало своите "благинки" по онова време. А понеже като дете съм живял три годинки и в Родопите, помня много добре тлъстите чевермета по онова време.

 72. 72 Профил на ВИИ Крал Мас
  *****
  Весело

  Номенкалтурка ли си?

  Партиен НАЕМНИК ли си?

  Без партията си НИЩО.

  Каква я Стършел свършил
  Весело
  * 26

  А мен винаги са ме възпитавали, че трябва да получа МНОГО ВИСОКО ОБРАЗОВАНИЕ!!! И го получих! Възпитаваха ме също така, че не трябва да бъда наемен работник! И НЕ СЪМ НАЕМЕН РАБОТНИК!!

 73. 73 Профил на МЯуууууууууууууу
  *****
  Любопитно

  Народът иска ХЛЯБ (работа), зрелища има!

  20 години ЦИРК!

  Затова се е сетил за миналото!

 74. 74 Профил на ААА
  *****
  Неутрално

  Бабо Яге, оди се пери.

  Библеист
  * 70

  Моисей, като тръгнал да извежда евреите от египет, където били роби, онези почнали да хленчат - да там бяхме роби, биеха ни, убиваха ни , изнасилваха жените ни, но там поне имахме хляб, а не като в тази пустиня. И тогава Йехова заповядал на Моисей 40 години да води народа през пустинята, докато умрат и последните, които помнят робството.

 75. 75 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#65] от "ПОМНЕЩ":

  За салама, драги, ще питаш партийните другари от БКП-то. Че всички месопреработвателни фирми са техни. Какво слагат вътре аз не знам. А, да, можеш да питаш и агент "Дунав" по-известен като Жан Виденов, който по едно време, май към 2002 година се водеше икономически съветник на една от по-известните месопреработвателни фирми (няма да ѝ споменавам името)

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 76. 76 Профил на КОТАРАК
  *****
  Весело

  Е тогава всички бяхме с платени осигуровки и сигурно здравеопазване, а сега дори
  министрите
  не си плащат осигуровките!


  НИЕ МОЖЕМ да крадем осигуровки!

 77. 77 Профил на Каква я Стършел свършил
  *****
  Весело

  Пълни нещастници сте тези, които не сте и вкусвали ИСТИНСКИ ХЛЯБ от онова приказно време!

 78. 78 Профил на минаващ
  *****
  Неутрално

  Скот,

  Еднопартийна диктатурска криволявоправа линия определяше
  що е партийна истина и политиэкономическа калтура.

  Тук так се разпространяваха апокрифи какот Анимъл Фарм и Един ден от живота на...

  Истинската Българска европейска история и култура
  беше заличена, изопачена, прогонена.

  Каква я Стършел свършил
  Весело
  * 61

  Наред с всичко друго, тогава разполагахме с достатъчен ресурс свободно време, което можехме да инвестираме за личностното си развитие. Книгите бяха достъпни. Издаваха се само стойностни

  заглавия с безупречен превод и пунктуация.

 79. 79 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1480 Весело

  Спокойно - наскоро излезе статистика където се виждаше ,че разликата в процентите хора подкрепящи комунизъма и мразещи капитализъма спада невероятно бързо като се отива към по-младите поколения. Нещо от порядъка на 25% и 50% съответно. Или казано на по-прост език - на една не малка част от по-старите им се иска да се върне комунизъма. При по-младите поколения тази част е нищожна. Няма път назад

  15.02.1989 - 07.02.2018
 80. 80 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#8] от "на 64":

  Брилянтен коментар - дано повече от червената сган види какво мислят българите , които не са били целунати от партията

  15.02.1989 - 07.02.2018
 81. 81 Профил на ДАН
  ДАН
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Да. снимката е с интересна дата.Май 1990г. За по-малко от пет месеца от пукването на нежната демократична революция, рафтовете се изпразниха. Пълните джобове доказаха, че водят до изпразване. По-късно с равитието на демокрацията, рафтовете се напълниха, но джобовете се оказаха празни.
  То в същност какво ли повече ни трябва от едни дънки, чаша бира и чипс. И лей се чалга разбира се. И все по хубаво ни става, колкото по ровим в гънките на дънките. Спокойно си извадете ръцете, па плеснете и фръкнете в небесата да търсите
  духа на миналото и битието във факултето.

  *Силата прави Съединението*
 82. 82 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#47] от "Каква я Стършел свършил":


  До коментар [#54] от "Първо трябва да излезем":

  Господа , трябва да ви съобщя ,че вие сте психично болни. Препоръчвам да идете на лекар. НЕМЕДЕЛЕННО!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 83. 83 Профил на Каква я Стършел свършил
  *****
  Весело

  До коментар [#78] от "минаващ":

  От трудно събраните ти в няколко "изречения" "словца" си личи докъде са те докарали тези "апокрифи". Но ти вярвам, че за теб това е "кремът на кремовете", или по балкански казано: Върхът на сладоледа! Дерзай в невежеството си, скудоумието (скотоумието) е с теб!

 84. 84 Профил на АМИГО
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "Alien":
  До коментар [#18] от "Alien":


  Альонушка,
  Иди се снимай с хипотезите си пред синагогата! С лула, да приличаш на Шерлок Холмс. Много си бил оригинален според тебе, ама нещо не съм го забелязал. Айде плувай по реката!...

 85. 85 Профил на Зайко байко
  *****
  Весело

  Я да видим сега,кой е виновен за тази носталгия,сините ли, зелените ли, червените ли ?
  Всеки ме определя като свой, за сините съм десен понеже постоянно подскачам,за еколозите съм зелен защото основната ми храна е райграс,за комунистите съм червен тъй като любимото ми лакомство е морков.
  А аз съм си обикновен заек който иска фураж,зайкиня и скътан на завет зайчарник!

 86. 86 Профил на скептик
  *****
  Неутрално

  Както е казал президентът Франклин (на 100-доларовата банкнота), който е склонен да замени свободата за комфорт, не заслужава ни свобода, ни комфорт.

  Точно това стана и с българите. Понеже те не случват нещата, а нещата им се случват, понеже безвремието на вилнеещата простащина на каскетите и сопаджиите им се стори приемливо (сирене по 3.50 + липса на политическа свобода било добро нещо), сега се намират ТОЧНО В ТОВА СЪСТОЯНИЕ, което заслужават.

  Причината да не проработи демокрацията в България е в самите българи, не в свободата по принцип. Един по-свестен и осъзнат народ не би позволил на шепа червени изроди, ченгета и силоваци-спортисти и баретисти да го яхнат толкова лесно.

  Всеки народ си заслужава съдбата!

 87. 87 Профил на Каква я Стършел свършил
  *****
  Неутрално

  До коментар [#86] от "скептик":

  "Вилнеещата простащина" е безотносителна спрямо "общества" и "епохи". Има периоди и моменти, когато взема връх. Такъв пик отбелязваме в момента. Погледнете изразните средства във форума на нас "червените" и ги съотнесете към "реториката" (или "риториката", понеже и двата варианта са правилни!) на всякакви "бойковисти", "седесари", "десебари" и прочие "хора от улицата".

 88. 88 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#86] от "скептик":

  Колко си прав, за съжаление.

  П. П.
  По-точно е: "Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете" или по-скоро "Който заменя основните си свободи за малко временна сигурност, не заслужава нито свобода, нито сигурност." Слагам и английския оригинал, пък който както иска да си го превежда, важното е, че смисълът е този.

  "They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety."
  — Benjamin Franklin

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 89. 89 Профил на екс_перт
  екс_перт
  Рейтинг: 8 Весело

  Живях 30на години в България (София), 18 от които в "демокрация", така че имам личен опит както от (пре)зрелия социализъм, така и от демокрация по български.
  От почти 4 години живея в Германия, а една година съм живял в Унгария (Будащеща).
  Преди 5 дена се върнах от 3-седмична ваканция в САЩ (Флорида).

  Защо разказвам това?

  Първо, за да покажа на евентуалните читатели на мнението ми, че имам преки наблюдения по темата.

  Второ, за да отбележа, че тази "носталгия" не е български ендемит - тя се наблюдава и тук, в Германия. А най-удивителното е, че се наблюдава както сред източно-, така и сред западногерманците - първите съжаляват за някогашните сигурни работни места и социални придобивки, вторите жалят за Берлинската стена, която ги е деляла от "осис" и от данъка, който сега плащат за "възстановяване" на източна Германия, както и от западането на морала, настъпил след навлизането на бившите източногерманци в някогашната ФРГ.

  Трето, за да отбележа, че Булгаристан няма нищо общо с американизиране:
  От една страна, толкова просяци, колкото виждах/виждам всеки ден по улиците в България, Унгария и Германия не видях веднъж за 3-те седмици на обикалянето ми из всевъзможни градове на Флорида. Всъщност, просяци видях само 2 пъти, единият от които бе в абсолютно западал (бивш) туристически регион, а другият - в голям град. За три седмици хранене по дайнърс и ресторанти в туристически дестинации (вкл. Чилиз, Олив Гардънс и дори Бахама Брийз - който е бил във Флорида знае, за какво говоря) само веднъж попаднах на меню с двуцифрени цени (в долари!) пред десетичната запетая.
  От друга страна, нито в БГ, нито в Унгария или Германия има такова сърдечно отношение между абсолютно непознати хора, на каквото бях свидетел в САЩ. Дори мога да споделя следния куриозен случай: исках да снимам един Корвет, който ми допадна и докато се тутках, за да избера най-подходящия ракурс, с досада и известна доза притеснение установих, че двойка възрастни американци ме наблюдават с интерес. Щракнах набързо и им се усмихнах невинно, демек "Не съм крадец!" само за да установя с потрес, че това били собствениците на возилото, които търпеливо ме изчакаха да си направя снимката. А направо щях да припадна, когато, след като вече бяха извън паркинга, взеха, че се върнаха и деденцето рече "Искаш ли да те снимам в колата?" И верно изпълзяха двамата с бабата, аз седнах зад волана и ме снимаха!
  От трета страна, нито цените, нито облужването в БГ, Германия или Унгария някога е било или (най-вероятно) ще бъде като това в САЩ - едва през тази си ваканция разбрах значението на фразата "облужване с усмивка". Вярно, че до голяма степен решаващ фактор за усмивката е бакшишът, който е основният приход на сервитиорите в САЩ, но, както вече казах, сърдечното отношение е масово. От друга страна, тук, в Германия, сервитьорите също очакват бакшиш и то не само 1-2 евро, а те гледат сякаш са лапнали кисела краставица или пък си им изял десерта... Същото е и в България...

  Така че...

  По-внимателно с примерите, ако обичате, таваГищи журналисти!

  “Only the educated are free.” Epictetus http://thinkexist.com/quotation/naturally_the_common_people_don-t_want_war/339098.html
 90. 90 Профил на depe6o
  *****
  Неутрално

  Трябва да спрем да гледаме назад! България има още много път да извърви до по-добрия живот без значение дали ще бъде капиталистически или социалистически - това са измислени термини! Рафтовете по магазините бяха празни и преди 1990-та. Когато живееш добре, не те интересува кой те управлява и какъв режим е! Ние сме преди всичко българи, имаме своята идентичност, история, традиции ... това не е национализъм, това е самоуважение. Уважавайте себе си, за да ви уважават и другите!

 91. 91 Профил на  ДЕДО ПОП
  *****
  Неутрално

  Носталгията е по младостта, а не по режима. Всеки си спомня с добро младите години, където дори и най-голямата мизеря не е изглежда толкова зле след 50 години, защото хората помнят само хубавите неща.

 92. 92 Профил на On Liberty
  *****
  Неутрално

  До коментар [#89] от "екс_перт":

  Абсоютно съм съгласен с теб ! Хората в САЩ са позитивно настроени към всичко и всеки много човечни и отворени към всичко и всеки !!! Браво за това което си написал дано го прочетат повече хора ! Браво !

 93. 93 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#87] от "Каква я Стършел свършил":

  Отворко, понеже в пост №31 ме обвини, че лъжа в моя пост №29, иди сега да видиш резултатите от плюсчетата и минусчетата... Vox Populi, Vox Dei - нали така? И друг път мисли преди да пишеш.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 94. 94 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  За коментар [#89] от "екс_перт":
  Още един много добър пост за феномена САЩ.
  Либералната демокрация ги е научила да бъдат отзивчиви и ....колективистични. "Солидарният" комунизъм превърна хората в индивидуални егоистични чудовища. Само им трябваше да ги отвържат от коневръза, за да покажат най-долните си инстинкти и страсти.

  Ecrasez l’infâme
 95. 95 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1157 Весело

  До коментар [#89] от "екс_перт":

  Радвам се, че това го казва друг човек, защото ако аз споделя абсолютно същия опит който имам, ще ме обявят за юдо-сатана и каквото се сетиш още.


  До коментар [#87] от "Каква я Стършел свършил":

  Теб кой точно те излъга, че си "връх на изразността"?!? С няколко наизустени пропагандни клишета не се достига до кой знае какви върхове.

 96. 96 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 841 Любопитно

  "Да, старият режим беше репресивен, но поне имаше закон и ред."

  Ето това е ключа! Не ,че някой иска стария режим обратно - просто всички искаме законност! Явните престъпници да се наказват!
  Към момента престъпността си е публична - знае се кой краде ,рекетира ,взима подкупи и всякакви други нелегални дейности, но никакви мерки не се взимат срещу това! Полицията е обезверена от безрезулататната й борба с корупцията, която е проникнала навсякаде! Държавните служители масово взимат подкупи при това системно!
  Това не е никаква демокрация, а някаква кръстоска между анархия и феодализъм! Правила има, но се прилагат неадекватно!
  Пожелавам на България, да успее да се намали корупцията до минимум, а те другите неща сами ще си дойдат на мястото! Дори много от напусналите страната ще си дойдат на мястото!

 97. 97 Профил на Паметливко
  *****
  Гневно

  "След две десетилетия разпокъсани и болезнени реформи повечето хора отказват да правят нови жертви"....-ЛЪЖА-истински реформи имаше само 1997-2000та години.Какво друго реално е направено през другото време?

 98. 98 Профил на Kopektor
  *****
  Неутрално

  До коментар [#22] от "Припомням":

  Основната причина канадците да ходят в Куба е липсата на американци!!!!! Няма друга дестинация там и наоколо, където не е бъкано от Янките!!!

 99. 99 Профил на klecho
  *****
  Неутрално

  С риск да си навлеча гнева на някого, бих искал да отбележа, че е малко прекалено тенденциозно да се определят ок. 80% от населението на тая страна като "долни комуняги" и "мрънкачи". Защото след като такъв огромен % не е доволен от положението, най-вероятно си има и съвсем конкретна причина за това. Аз също не съм доволен. ТОЛКОВА съм недоволен, че не мисля че бих се върнал някога обратно. Дали ще се осмелите да отречете абсолютния крах който ни сполетя в социалната, в културната, в образователната сфера, в здравеопазването. Наречете ме предател, но в момента се намирал в процедура по отказване от бг гражданство. Не че нямам известни угризения, но чуждия паспорт поне ми дава някакви гаранции че след 30-ина години ще мога да се пенсионирам и че ако в даден момент се разболея тежко, здравната ми осигуровка ще има поне стойност колкото да получа безплатно скъпоструващите ми лекарства.
  Така че не ми разправяйте че народа бил хленчел и че бил глупав, и че бил неспособен и пр. и пр.- ако никога не сте живяли навън, вие самите всъщност изобщо не познавате демокрацията. Припомням че в Бг демокрация никога не е имало -нито ЕДИН час! Преди години се надявах че ще дойде ден в който ще се изравним поне с Гърция (всички знаем че от Запада сме на светлинни години и че винаги ще си останем догонващи спрямо тях), сега и тези ми надежди се изпариха. Правилно както го е казал поета "Бедни ми бедни народе, кой те в таз робска люлка люлее"...

 100. 100 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1157 Весело

  До коментар [#93] от "Dehumanizer":

  Е ти какво си очаквал - все пак помним какво сме яли тогава. Между другото има и извратени хора - не мога да убедя един съсед, че луканката си беше 13-14 лева килограма и по Тошово време. Все ми обяснява за "евтините луканки" тогава.... Да не говорим че ги нямаше.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK