Военното министерство натрупало задължения над 280 млн. лв.

Военното министерство натрупало задължения над 280 млн. лв.

© Асен ТоневМинистерството на отбраната е натрупало задължения по договори за модернизация в размер на 275 млн. лв., а други 8.5 млн. лв. дължи за извършени строителни работи. Това стана известно от отчета на военното министерство за първите 100 дни от управлението на новото правителството.


Заключенията на екипа на министър Николай Младенов са, че дефицитът е бил заложен предварително в бюджета за 2009 г., след като са били сключени договори за над 480 млн. лв. и допълнителното са проведени поръчки за още 6.4 млн. лв. "Съществуват реални опити да се "маскират" умишлени действия и бездействия на отговорни длъжностни лица във финансовия, материалния и имотния мениджмънт, които са довели до обективен колапс на основните инструменти за управление на отбраната и въоръжените сили", посочват от министерството.


В същото време в бюджета на министерството има само 176.1 млн. лв., които няма да достигнат, за да се покрият разходите до края на годината. Сметките на военните показват, че след като се платят заплати и осигуровки (по 60 млн. лв. на месец), както и заплатите на рейнджърите в чужбина (5 млн. лв.), на Министерството на отбраната няма да достигнат 30.7 млн. лв. Натрупаните задължения ще трябва да се прехвърлят към бюджета за следващата година, където допълнително ще са необходими и 190 млн. лв. за плащанията по проектите за модернизация за 2010 г.
Сключените договори:


- Доставка на самолети "Спартан" – неосигурени 28 140 117 лв.


- Доставка на вертолети и резервни части за "Кугар" и "Пантер" - неосигурени 53 853 659 лв.


- Проектиране и изграждане на Интегрирана система за командване и управление на ВМС – неосигурени 12 164 825 лв.


- Доставка на автомобили по договор с "Даймлер" – неосигурени 21 275 966 лв.


- Покупка на две фрегати – неосигурени 19 558 300 лв.


- Сключени договори за UMTS и DVB-T – неосигурени 82 млн. лв., платени от бюджета 10 763 215 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK