Еврочиновник: Пикът на безработицата в ЕС предстои през 2010 г.

Еврочиновник: Пикът на безработицата в ЕС предстои през 2010 г.

© Цветелина АнгеловаВъпреки че само през последните 12 месеца нивото на безработицата в Европейския съюз се повиши от 7.1% до 9.2% от трудоспособните хора, пикът на кризата на пазара на труда още не е достигнат. Това ще стане през 2010 г. или в началото на 2011 г., прогнозира Томас Бендер, и.д. директор на дирекция "Европейски социален фонд, координация и мониторинг на националните политики" в Европейската комисия след срещата си с българския министър на труда Тотю Младенов.


По данни на Евростат през септември нивото на безработица в еврозоната е стигнало до нов 10-годишен връх от 9.6%. Това означава, че 15.3 млн. от гражданите на валутния съюз са безработни. Статистиката показва, че над 22 млн. европейци нямат постоянен източник на доходи към края на септември.


Въпреки тревожните данни Томас Бендер заяви, че в много страни от ЕС икономиката вече се възстановява и това ще доведе до намаляване на безработицата. Според представители на българските организации на работодателите и синдикатите обаче създаването на работни места у нас ще започне поне половин година след първоначалните положителни сигнали за икономически растеж.


По данни на Агенцията по заетостта в България безработицата през октомври е 8.23%. Наскоро министърът на труда прогнозира, че до края на годината ръстът й няма да надскочи сегашното средно за ЕС ниво.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK