От 1 януари 2010 г. сделките с имоти ще се плащат само по банков път

След Нова година плащанията при сделки с имоти няма да могат да се правят кеш.<br />

© Юлия Лазарова

След Нова година плащанията при сделки с имоти няма да могат да се правят кеш.От 1 януари 2010 г. всички разплащания по имотни сделки ще се правят само по банков път. Продавачът и купувачът ще превеждат дължимите суми по сметка на нотариуса или в избрана от тях банка. Това предвиждат предложените от Министерството на правосъдието промени в закона за нотариусите, които се очаква правителството да обсъди утре.


Целта на законодателната промяна е да се предотвратят възможностите за имотни измами и пране на пари. Условията за внасяне на сумите и нарежданията за плащания ще се уреждат с писмено споразумение между нотариуса и страните по сделката.


Законопроектът е преход към цялостното уреждане на отношенията, свързани с разплащанията по имотни сделки и контролът върху тях, които ще се регламентират със закон за депозитната каса, обясниха от правителствената информационна служба. Основното предназначение на новата държавна финансова институция е да гарантира прозрачността и сигурността на дейността на нотариусите и да възстанови доверието в публичните финанси.


Депозитната каса, която по същество представлява държавна банка, ще се използва от всички юридически професии. Нотариусите ще я ползват при сделките с имоти, съдия-изпълнителите - при продажбите на движимо и недвижимо имущество, синдиците - при удовлетворяване на исканията на кредиторите при фалити, а адвокатите - за суми, присъдени по съдебни дела. Депозитната каса няма да е конкурент на търговските банки и няма да носи лихви. Тя ще се издържа от процента от сумите, който ще се удържа от дадената сделка, обясни преди време председателят на Нотариалната камара Димитър Танев.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мишка
  *****
  Неутрално

  За какво рязахте щатове, обединявахте агенции и правихте списъци за приватизация? Още нищо не сте изпълнили, а успяхте да измътите поредната бюрократична структура - "Депозитна каса"! Извинете, но тази "уникална услуга" се нарича по цял свят ескроу сметка и я предлага всяка търговска банка. Аз за такава каса не съм чул нито в Германия, нито Австрия, нито САЩ, нито Италия - за тези страни знам поне със сигурност! Чудо на чудесата, което ще разкрие щат за най-малко 200 бюрократина и ще се наслушаме на скандали, кой какъв партиец назначил, какви джакузи си купил и какви роднини я обслужват. Благодаря, но повече вярвам на съществуващите банки (зад тях поне има някой чуждестранен колос) отколкото на българския чиновник!

 2. 2 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 415 Любопитно

  Хмм... сигурно това е полезно нещо, предполагам взаимствано от някъде (Франция ако не се лъжа). Айде сега някой да довърши работата на журналиста като обясни как точно ще се "предотвратят възможностите за имотни измами и пране на пари".

 3. 3 Профил на Насо Зидаро
  *****
  Неутрално

  "Целта на законодателната промяна е да се предотвратят възможностите за имотни измами и пране на пари."

  * Дайте да опънем още една държавна банка за сделките с тухли, джелезо и хоросан! В самото строителство също много се лъже и много пари се перат!!! Ама така че ги пресечеме одмах!

 4. 4 Профил на Мишка
  *****
  Неутрално

  Не знам кой ми цъка минуси, но да си сложи един букмарк на тази статия! Дано не се стигне до това малоумие, но ако да, тогава ще пускам линк към мнението ми за всяка от простотиите, която бележи другите държавни институции и неминуемо ще се пренесе тук: връзкарство, парашутизъм, разпределение по квотен принцип, кражби към партийни каси и последващите сеири: ревизии, дела, поръчкови убийства за замитане на следите

 5. 5 Профил на Чуденка
  *****
  Весело

  И как по-точно ще спрат имотните измами и прането на пари с тая депозитна каса

 6. 6 Профил на qus10358079
  qus10358079
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Напълно безполезна нова бюрокрация. Тази "каса" ще доведе до по-скъпи и по-бавни сделки. Но може би това е целта. Тормоз върху страните по сделката и ползи за нотариусите и бюрократите.

 7. 7 Профил на адв. Райков
  *****
  Неутрално

  Как ли, чуденке? Ами като заложат на стабилни държавни кадри, каквито българският парламент и министерства са бълвали в изобилие: кеф ти Гагаузов, Масларова, Вальо Топлото, Мирчо Циганина! ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА Кадрьi решают все! ХАХАХАХАХАХА

 8. 8 Профил на ЕТ АВТОСЕРВИЗ
  *****
  Неутрално

  От 10 години не могат да направят така, че да си плащаме данъците и осигуровките на 1 сметка. Плащаме ги на 7 различни! Вместо това да оправят, те отварят нова .... банка! Кажи му "дЕеебпутатин" и повече не го псувай!

 9. 9 Профил на пешо
  *****
  Неутрално

  20-30% в депозитната каса, останалите както досега-"на ръка". Е и малко повече администрация.

 10. 10 Профил на учуден
  *****
  Неутрално

  и как ще стане , до сега плащаш на ръка или по банков път сумата вписана в нотариалния акт , разликата под масата на 4 очи , сега само по банков път , разликата пак под масата , е и , същата работа , само дето ще плащаш такси допълнително на касата , тези дето правят това предложение или са много тъпи или гласят поредната далавера с тази каса , нищо ново

 11. 11 Профил на Але
  *****
  Неутрално

  аз не мога да разбера какво ще спре тази практика.

  Имота е за 50 000 евро. Така сме се разбрали с продавача, обаче за да спестим данъци изповядваме на 50 000 лева. Превеждам ги тия 50 000 лева по банков път на новата ПРОституция, опааа институция. И после всеки месец по 2000-3000-4000 на ръка на продавача - все пак не вярвам да не се съгласи

  Само че така ще храним още 100-200 политически идиотчета-роднини...

 12. 12 Профил на Mенда
  *****
  Неутрално

  Подобни проекти, мътени на тъмно и пробутвани в 12 без 5 - ноември за от 1 януари, без никакво обсъждане в обществото, хич не ми харесват. Напомнят много на сделките за газа, за Белене, за БЕХ, които знаете какво изплува около тях!!!

 13. 13 Профил на до але / 11
  *****
  Неутрално

  ...и така имаш избор, да му ги наброиш ли останалите, никъде не фигуриращи 50 000 лв.(само не казвай че "ти е дал заем" малко преди да му купиш имота) или пък да спреш да плащаш, защото сделката вече е изрядна по документи и продавачът да пие една студена..

 14. 14 Профил на EU
  *****
  Гневно

  Аз не знам как досега и сега става по не банков път! България е страна като Афганистан, изобщо не е в Европа!

 15. 15 Профил на друго питам аз
  *****
  Неутрално

  Защо не обузят нотариусите, които участваха във всички измами?

 16. 16 Профил на Сони
  *****
  Весело

  Още една врата у поле! Ама ще назначат свои за портиери с добра заплата, да дремят около нея!

 17. 17 Профил на риооо
  *****
  Неутрално

  Ха ха! И банката ще взема % ! И ще курдисаме наште хора!

 18. 18 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Получили са просветление, че е трябвало някога да си оставят поне една неприватизирана държавна банка. Сега банките уж са пълни с пари, но са седнали на тях и не раздават кредити щото нямало на кой. Същевременно лапкат такси от преводи към и от държавата. Която банка слушка лапка, която не слушка не лапка, но като закъса пак ще я нахранят де. Ех ако имаше една държавна банка колко по-лесно щеше да бъде да се влияе на банковия картел. Досега отдавна да смъкнали лихвите и по кредити и по депозити при конкуренция от поне една държавна банка.

 19. 19 Профил на svoboden
  *****
  Неутрално

  От години се занимавам с имоти и съвсем отговорно мога да заявя, че подобно малоумие не е имало в последните 20 години, поне на този пазар. Тия хора нямат никаква предства от този бизнес. Ако не беше тъжно щеше да е смешно. За първи път през живота си ще гласувам за комунистите. Дори и да приема, че абсолютно всичко, което ми приказват за тях, че са откраднали е вярно, това пак е по добре за страната от шокиращата некомпетентност на това правителство. Срам ме е за това, че гласувах за ГЕРБ и се извиянвам на всички. Бъдете здрави.

 20. 20 Профил на Д'Аламбер
  *****
  Неутрално

  Пази Боже, цървул да стъпи на паваж! Пуснахме ги да обикалят света, а те търсят със свещ най-големите малоумия от всяка отделна държава и напъват да ги приложат вкупом в България. Вчера говореха да откриват бензиностанции за трактори с боядисана нафта , днес и нотариална банка им се върти в главата. Като са луди, поне да бяха мързеливи! А то късмет...

 21. 21 Профил на Phips
  Phips
  Рейтинг: 229 Неутрално

  ВСЪЩНОСТ са 2 различни неща

  1. Законопроектът за промяна на закона за нотариусите (и в частност на ЗЗД) - въвежда само банковото плащане + уредба как нотариусът процедира с парите.
  Този проект беше официално оповестен на сайта на МП (@ Meнда). Наистина, нарежданията на ББ в парламента не се коментират, но пак е малко съмнително, че ще успеят да го приемат до януари.
  За измамите - не знам точно, но после не можеш да твърдиш, че си платил повече; няма да се укриват такси и данъци.

  2. Депозитната банка - явно е някаква приумица на нотариусите и е в бъдеще неопределено време ("е преход към"
  Тука не знам какви са мотивите.

 22. 22 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Кой си е крал пак ще си крадне, който е прал пак ша си пере.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK