Бойко Борисов: ГЕРБ ще подкрепи отстраняване на президента

Бойко Борисов: ГЕРБ ще подкрепи отстраняване на президента

© Красимир Юскеселиев"Как ГЕРБ да не подкрепи нашите партньори в парламента, нали утре ще искаме от тях да ни подкрепят бюджета?" Така премиерът Бойко Борисов отговори на журналистически въпрос дали ще подкрепи искането на ДСБ и "Атака" за отстраняване на президента Георги Първанов. "Ще ги подкрепим, защото те искат - иначе аз не бих предизвикал такава криза, но те са ми по-важни от президента Първанов", посочи Борисов в Брюксел.


Премиерът заяви, че единственият изход от ситуацията е публично извинение на Първанов. "Така ще имам основание да отида при политическите партии в парламента една по една и да ги помоля да оттеглят искането си, но той трябва да ми даде основание да го направя", обясни Борисов. "Президентът много добре знае как го мразят останалите, защото така си е постлал, и сега мен ме поставя в деликатна ситуация", каза премиерът.


"Първанов защо не мисли, преди да прави тези глупости?", запита той. "Четири години не съм го чул да се обади, сега изведнъж стана много деен. Нека продължава така, негова работа", заяви Борисов и добави, че президентът, изглежда, е забравил, че тройната коалиция вече я няма. Според премиера "с неправомерните си действия президентът създава реална опасност за политическата ситуация в държавата".
Неуместно е да се влиза в криза между институциите в момент, когато правителството се нуждае от спокойствие, "за да изведем страната от кризата, в която ни вкара създадената от Първанов коалиция", обясни Борисов. Като причина за напрежението той посочи това, че "неговите авери сме ги върнали, когато провалиха изборите в Турция" (визирайки отзования от правителството български посланик в Анкара, чието връщане беше спряно от президента). "Срам ме е, че заради махленска работа се стига до такива процеси", заяви премиерът.


В Брюксел той получи награда от Асоциацията на европейските данъкоплатци. На церемонията в представителството на германския регион Баден-Вюртемберг в ЕС присъстваха част от лидерите на Европейската народна партия в Европарламента. "Страната се движи в правилната посока и най-мощните й критици сега ни дават награди и пращат послание в европейските държави, че България е нова и трябва да й се помогне", каза премиерът.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK