От 1 януари 2010 г. сделките с имоти ще се плащат само по банков път

От 1 януари 2010 г. сделките с имоти ще се плащат само по банков път

© Красимир ЮскеселиевОт 1 януари 2010 г. всички разплащания по имотни сделки ще се правят само по банков път. Продавачът и купувачът ще превеждат дължимите суми по сметка на нотариуса или в избрана от тях банка. Това предвиждат предложените от Министерството на правосъдието промени в закона за нотариусите, които се очаква правителството да обсъди днес.


Целта на законодателната промяна е да се предотвратят възможностите за имотни измами и пране на пари. Условията за внасяне на сумите и нарежданията за плащания ще се уреждат с писмено споразумение между нотариуса и страните по сделката.


Законопроектът е преход към цялостното уреждане на отношенията, свързани с разплащанията по имотни сделки и контролът върху тях, които ще се регламентират със закон за депозитната каса, обясниха от правителствената информационна служба. Основното предназначение на новата държавна финансова институция е да гарантира прозрачността и сигурността на дейността на нотариусите и да възстанови доверието в публичните финанси.


Депозитната каса, която по същество представлява държавна банка, ще се използва от всички юридически професии. Нотариусите ще я ползват при сделките с имоти, съдия-изпълнителите - при продажбите на движимо и недвижимо имущество, синдиците - при удовлетворяване на исканията на кредиторите при фалити, а адвокатите - за суми, присъдени по съдебни дела. Депозитната каса няма да е конкурент на търговските банки и няма да носи лихви. Тя ще се издържа от процента от сумите, който ще се удържа от дадената сделка, обясни преди време председателят на Нотариалната камара Димитър Танев.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на брюнетка
  *****
  Неутрално

  А от кога ще ни заплождат по банков път?

 2. 2 Профил на nabliudatel
  *****
  Неутрално

  Браво! Още една крачка към нормалност.

 3. 3 Профил на Лаврентий Берия
  *****
  Неутрално

  Приветствам браво правителството се връща към добрите практики, които съществуваха и при Любен Беров и при Жан Виденов! Не може хората, които нямат необходимата квлификация да сключват някакви сделки самостоятелно. Затова е държавата, как ще се правят сделки с имоти без в тях да участва държавата!?

 4. 4 Профил на браво на ГЕРБ
  *****
  Неутрално

  Браво крайно време беше да се спре криенето на данаци и прането на пари в този сектор ! ГЕРБ за кратко време направиха много малки но важни промени, изненадам съм приятно от досегашното управление на Борисов.

 5. 5 Профил на Лаврентий Берия
  *****
  Неутрално

  До #4

  Ами нали и аз това казвам добрите практики от времето на Беров и Виденов трябва да се утвърждават. Да ви припомня, че тогава не само имотите, но за нищо не можеше да се плаща в брой над 5,000 лв. и хората бяха щастливи.

 6. 6 Профил на normalen do Лаврентий Берия
  *****
  Неутрално

  Лаврентий Берия не са и помирисвали в нормална капиталистическа страна, в която живея. И всички покупки - особено за големи суми, да не говорим плащане на недвижимост - стават по банков път. Та ако нямаш сметка в банка - няма как да ти платят заплата. Така че, налягай си парцалите, Лаврентий Берия.

 7. 7 Профил на до нормален
  *****
  Неутрално

  Проблемът не е в превеждането на сумата по банков път, а в поредните ВИСОКИ такси и комисионни за банки и нотариуси, които ще ощетят обикновенния българин. А нашата държава(т.е. висшия политически и административен естаблишмънт) няма моралното право да искат от нас, без да дават насреща!

 8. 8 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 62 Неутрално

  Не само недвижимите имоти, ами всяка сделка над 2000лв. трябва да е само по банков път.

  Orda
 9. 9 Профил на Людмил
  *****
  Неутрално

  Плащането по банков път не е проблем. Проблемът е контролът, който постепенно държавата иска да наложи. Всеки има правото да плаща както поиска и да държи парите си където поиска. Не много отдавна човек не можеше да ползва валутните си средства вложени в българските банки, ако не бяха ползвани за командировка в чужбина например. Това е връщане към старите комунистически практики. Жалко!

 10. 10 Профил на нотариус
  *****
  Неутрално

  Това малоумие го коментирахме още вчера. Коментарите говорят сами за себе си:

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/11/10/813743_ot_1_ianuari_2010_g_sdelkite_s_imoti_shte_se_plashtat/

 11. 11 Профил на Пицата
  *****
  Разстроено

  "... процента от сумите, който ще се удържа от дадената сделка" - още допълнителни разходи (такси) при покупката на жилище - не спряха да дерат народа тия и това си е

  Не стигат таксите и лихвите на банките за жилищния кредит ами сега и още една институция ще си реже от "пицата".

  Иначе идеята е хубава - нека се стегнат нотариусите, но ако можеше да не се отразява на джоба на обикновените хора.

 12. 12 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  Минава ли през банките, значи минава през компютрите, значи излиза на светло!

  А това е най-важната цел в България в момента - всичко да е прозрачно, всичко да е на светло и т.н.

 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Във Франция /от линка/ въпреки наличието на тази каса, се правело и ревизия на нотар. кантори на всеки 3 месеца. Което БГ-нотариусите /и свързаните с тях/ едва ли ще допуснат... И при ДДС-то имаШЕ отделна сметка - и к'во? Без контрол всичко е таш.к

 14. 14 Профил на Нищо ново
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "Orda":

  Значи ли това, че ако искам да си закупя телевизор или лаптоп или някаква друга стока на стойност над 2000 лв., ще трябва да пиша преводни нареждания, за които ще ми бъде удържана поредната банкова такса и което най-вече ще забави доставката на желаната стока с няколко дена?!?
  В крайна сметка за всяко действие си има и противодействие - с тази мярка няма да се постигне кой знае какво. Имотите ще се разплащат по банков път до размера на данъчната им оценка, докато другата част пак ще се плаща "под масата" за да се спестят разходите за нотариални, банкови и други такси.

 15. 15 Профил на Real AK
  *****
  Неутрално

  А нима това не можеше да бъде въведено още при И.Костов?! Само че определени кръгове трябваше да се нагушат първо... Сега "дребната риба" се бори за остатъците от имотната спекула...

 16. 16 Профил на КЕШко
  *****
  Весело

  пичку материно на държавната бюрокрация, ако продавача има пари в брой май пък няма да прецака държавата пиявица, начини колкото щеш

 17. 17 Профил на По света и у нас
  *****
  Неутрално

  Една позната американка скоро си купи апартамент в София. Продавача и предложи да плати част в брой, ей така за по-удобно. Тя направо се шашна, отказа му естествено. Питах я дали е виждала толкова пари в брой. Не беше.

 18. 18 Профил на Петър Димитров
  *****
  Неутрално

  Още миналата година аз - министър Петър Димитров, бях категоричен: покпука на телевизор, бойлер, климатик, котлон и други луксозни стоки да става само след предствяне на касата на данъчната ти декларация от последната година. Тогава много хора ми се смяха, но сега виждам, че колежката Попова копира моите идеи. И това е разбираемо, защото при нарастваща безработица е жизнено необходимо да отворим още 200-300 хиляди работни места за чиновници-контрольори!

 19. 19 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  Тази новина е индикация,че т.н. преход започва да свършва, а с него и т.н."далавера". Ако искаме нормална европейска България, това е пътят.

 20. 20 Профил на Напикания Джо
  *****
  Неутрално

  Хора, опомнете се! Пробутват ни романа "Богат-беден" в комплект с 5-те тома съчинения на другаря Тодор Живков! Нерде сделките по банков път (което всеки разумен човек прави сам), нерде за това да се отваря отделна банка, събира отделна такса и назначават проверки от нотариален триумвират !!!

 21. 21 Профил на real money
  *****
  Неутрално

  Това "мероприятие" няма да спре прането на пари и корупцията, а само ще оскъпи сделките с имоти. Всяко ограничаване на възможностите на хората да се разпореждат с парите си, както пожелаят, е социализъм, включително и в САЩ. Поздрави. www.istinski-pari.com

 22. 22 Профил на корекция
  *****
  Неутрално

  Чудесно! Допълнителна банка?!?! Лудост! Какво пречи парите да се превеждат по банков път, без да има допълнителна администрация? А и трябва да се сложи някакъв разумен праг, над който това да става. Не може за сделка от 2-3 декара нива, която не струва и хиляда лева да се налага някой дядо да си отваря сметка и да чака 2 месеца докато си получи парите!!

 23. 23 Профил на данъкоплатец
  *****
  Неутрално

  Браво за начинанието, но САМО С ДРАСТИЧНО СВАЛЯНЕ НА КОМИСИОНИТЕ И ТАКСИТЕ/банкови,нотариални,местни данъци/
  Иначе ще се окаже невероятно бреме, което с допълнителното блокиране на имотните продажби от необходимостта парите да бъдат "законни", ще доведе до непредвидени размери на икономическата и фенансовата криза в държавата

 24. 24 Профил на математки
  *****
  Неутрално

  #23, надай се к#ре на пияни жени! Не разбираш ли, че всичко се прави точно за да станат факт изброените от теб неща. Твоят постнинг ми звучи като "Бесилката е хубаво нещо, стига да не бестя с нея"

 25. 25 Профил на ГОЛЯМА ЗАБЛУДА
  *****
  Неутрално

  никакъв смисъл няма, пак ще може да се перат пари, какво пречи да преведш 10 000 евро по банков път, а другите да ги дадеш на ръка на продавача, само ще плащаме още такси за преводи на банките

 26. 26 Профил на spunk
  *****
  Неутрално

  Докато шепа нотариуси и банкерчета ни упеавляват - така ще е... Безумни нотариални и банкови такси, безумни правила, процедурки и процедурчета... Ама като ни е толкова акъла и ги търпим - така ще е... То да си прос' не ще много акъл!

 27. 27 Профил на ДООМ
  *****
  Неутрално

  Сопа трябва , сопа. На бесилките пред народното събрание. Де що има политик от последните 20 години с новите от Герб барабар. ТОТАЛНО то омилиционерчване е факт. Вървим към Тотална държава. НЕ я бъркай те с тоталитарна.Но нещата описани в романите на Оруел, Азимов, Хайнлайн и ред други фантасти, за нерадостното бъдеще на човечеството под власта на КОрпорациите и Държавата е почти факт. За това се работи в световен мащаб от както паднаха политическите блокове. Единствената пречка за тотална държава е непокорния ислям. И то бедната част от него. Ако спешно не се вземат мерки за прекратяване на всъществуването на всякакъв вид "съюзи" нищо добро не ни чака. А относно плащанията по банков път. Повечето нотариуси и сега си получават парите само по банка.Законът е с цел да не се допускат "случайни" хора да правят пари. Че хората с пари започват да задават въпроси и да търсят сметка.От това ги е страх всички ,които са се назначили за управляващи и за цвета на нацията. Пълни кретени

 28. 28 Профил на Гошо
  *****
  Гневно

  Просто сравнение: Превод на 500 Е от Европейска държава до БГ струва 0,50Е. Обратната опреация примерно от Първа инвестиционна банка ми струва 25Евра. Коментара е излишен. Да не говорим че ако имаш парите на ръка комисионните от вкарването на парите в сметка са не по-малка глупост.

 29. 29 Профил на tuj_to
  tuj_to
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ей, форумни герои - на някой хрумва ли му изобщо, че така по никакъв начин не се нормализира сектора, а само се натоварва с излишни комисионни за посредници, които разбира се тепърва ще се сформират- т.е. тепърва ще търсим как да уредим наши хора!

  Какво ми пречи на мен да се уговоря с кувач А да изповядаме сделката на данъчна оценка и той да ми преведе тази сума(данъчната оценка) по банков път, а останалото да ми го плати на ръка???????

  Точно както е и сега, само дето данъчната оценка не е нужно да ми я превежда по сметка, а може да ми я връчи при покупката, ама тя данъчно и без това се декларира???????

  Някой изобщо размърда ли си мозъчето, че ЕФЕКТИВНО не се промвня по никакъя начин нито основата на сделките, нито механизма, е вкарва се допълнителен посредник по светлата част от цената. И К"ВОООО????Някакъв ефект за обществото от това?????Само медиен за лукови глави.......Ама просто племе....щом и Барабойко успява да го манипулира с популистки приказки, какво се учудвам на Болен Лидеров.....

 30. 30 Профил на майката на брюнетката
  *****
  Неутрално

  Дъще, а ти как мислиш, че си зачената?

 31. 31 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Лошо няма да се плаща по банков път.
  Премахнете 1.3-2.6% местен данък за продобиване на недвижимо имущество и всички плащания по такива транзакции ще стават по безналичен начин.

  The biggest risk in life is not taking one.
 32. 32 Профил на n
  *****
  Неутрално

  в америка дори и нова кола не може да вземеш ако не мине по банков пут затова мошенниците купуват на току що вече закупени коли и не използвани при което заплащат дори повече от иначе оригиналната им пазарна цена.
  Просто гледат да не попаднат в "радара" на ФБР!

 33. 33 Профил на m17
  *****
  Неутрално

  До коментар [#31] от "Десен":

  А общините откъде да взимат пари да построят инфраструктурата около твоя имот , от марсианците може би ?!. Специално пък общинските данъци трабва с пъти да се вдигнат че да се строи инфраструктура в градовете. И трабва да са диференцирани по общини. Които не му се плаща, отива в някое зачукано село, не плаща нищо и джапа в калта, бие си кладенец и рине лайна. Който иска в софия - плаща си и с парите се строят пътища, водопровод, канал и сие.

 34. 34 Профил на преброител
  *****
  Неутрално

  Берия е прав. Най - големият проблем при плащането в брой е че народът ни е прост и не може да брои. Банките пък, напротив, могат да броят, защото разполагат с банктнотоброячни машини. Затова и новата наредба е добра и полезна за народа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK